Connect with us

Internațional

Naval Group a prezentat noua propunere pentru modernizarea flotei elene de suprafață

Publicat cu

pe

Naval Group a prezentat, împreună cu MBDA și Thales, o nouă propunere pentru modernizarea flotei de suprafață a Marinei Elene. Oferta echipei franceze este un pachet cuprinzător și robust conceput pentru a se asigura că Grecia are cele mai bune capabilități în cel mai scurt timp, cu costuri optimizate și include:

  • 4 FDI HN – cea mai modernă fregată – 3 construite în Grecia și prima în funcțiune până în 2025 împreună cu o soluție de acoperire a acestei perioade, reprezentată de 2 fregate, disponibile la începutul anului 2022;
  • modernizarea fregatelor MEKO din Grecia;
  • o participare ambițioasă a industriei elene (HIP).

Dincolo de consolidarea legăturilor puternice dintre Franța și Grecia, oferta franceză răspunde tuturor nevoilor actuale și viitoare ale marinei elene cu un pachet cuprinzător bazat pe FDI HN, cea mai bună fregată din categoria sa, dar și cea mai modernă fregată deja disponibilă.

riCu acest pachet global de fregate moderne, echipate cu cele mai avansate sisteme de radare și rachete Sea Fire, furnizate de Thales și respectiv MBDA, soluția pentru modernizarea MEKO și acoperirea perioadei, echipa franceză se va asigura că capacitățile Marinei Elene sunt îmbunătățite pentru a satisface imediat și nevoile viitoare, creând și susținând în același timp locuri de muncă și beneficii economice pentru țară în deceniile următoare.

FDI HN, cel mai bun răspuns pentru nevoile marinei elene

FDI HN este singura fregată oferită marinei elene capabilă să protejeze în mod eficient unități sau zone de mare valoare pe mare, facilități de țărm, orașe și insule grecești.

FDI va fi un activ de putere și suveranitate pentru Grecia. Dotată cu până la 32 de rachete ASTER sau cu o combinație de rachete ASTER și MICA NG, 21 RAM, 8 Exocet MM 40 B 3, torpile ușoare MU 90 și pistol de 76 mm, oferă capacități de neegalat pentru controlul permanent al spațiului aerian și maritim și autonomia acțiunii, în sprijinul obiectivelor politice și militare stabilite. La fel ca toate fregatele Naval Group, FDI HN va fi pe deplin interoperabilă cu flotele NATO și UE ale marinei. Ea va fi capabilă să își asume toate rolurile de multimisiune în cadrul oricărui tip de flotă aliată și în cadrul flotei HN.

FDI HN este un compendiu al celor mai bune tehnologii din industriile europene de apărare Thales, MBDA și Naval Group. Rachetele Aster de la bord pot fi angajate foarte repede în toate direcțiile și asigură o capacitate de tip “hit-to-kill” de neegalat, făcând posibilă învingerea atacurilor saturate.

Fregata FDI a fost concepută pentru a fi echipată ca potențial de creștere cu rachete de croazieră navală, o capacitate Deep Strike unică pe piață propusă de Naval Group și capabilă să facă față ultimelor amenințări. Infrastructurile fizice și digitale ale FDI garantează un potențial evolutiv care va asigura că Marina Elenă va putea face față amenințărilor emergente și viitoare asupra navei (UAV-uri, cyber, rachete balistice anti-nave, rachete hipersonice, stealth amenințări sub apă sau deasupra apei etc.).

Prima fregată va fi livrată în 2025, ceea ce înseamnă că nevoile Marinei Elene vor fi abordate foarte repede, iar Naval Group oferă o soluție fără riscuri pentru construcția celor 3 alte fregate din Grecia, de către șantierele navale grecești, la timp și cu aceeași calitate și performanțe ca primul din clasă.

Naval Group are o experiență lungă de transferuri de tehnologii de succes în întreaga lume. Fregatele vor fi coproduse în Grecia, cu o implicare semnificativă a echipei franceze. Construcția primei fregate în Franța va asigura funcționarea în cel mai scurt timp și va asigura transferul de tehnologie pentru a permite construirea a trei fregate în Grecia. Acest lucru va asigura autonomia pe termen lung pentru Marina Elenă și beneficii economice semnificative pentru industriile navale și de apărare elene și sute de locuri de muncă pe termen lung în Grecia.

 O soluție de acoperire a perioadei, disponibilă în mai puțin de un an împreună cu propunerea de fregate FDI HN

În plus, oferta franceză include o soluție de acoperire a perioadei, disponibilă și în cel mai scurt timp de când cele 2 fregate anti-aeriene (AAW) și anti-submarine (ASW) vor fi livrate în Grecia conform propunerii.

Fregatele sunt încă în serviciul Marinei Franceze atât pentru misiuni naționale, cât și internaționale, dovedind că sunt pe deplin interoperabile cu orice altă navă NATO și oferă capacitățile necesare pentru a aborda amenințările actuale.

Acestea vor fi o mare contribuție la flota Marinei Elene pentru o perioadă scurtă de timp înainte de livrarea FDI HN în 2025.

Modernizarea fregatelor MEKO din Grecia

Pentru a îndeplini cerințele Greciei, Naval Group a format un parteneriat care oferă o soluție fără riscuri pentru modernizarea MEKO.

Combinând cunoștințele și expertiza lor specifică, Thales și Naval Group sunt poziționate în mod ideal pentru a oferi o soluție optimă în ceea ce privește raportul cost-performanță, atât pentru programul de actualizare în perioada de mijloc, cât și pentru a garanta disponibilitatea operațională a navelor.

Programul de refacere la jumătatea vieții MEKO este planificat să se desfășoare în Grecia. În acest sens, Thales se poate baza pe prezența Thales Hellas S.A. și pe relațiile deja stabilite între Thales și Naval Group cu partenerii industriali existenți.

Un plan ambițios de participare a industriei elene

Ca parte a dezvoltării suveranității Greciei, implicarea industriei elene va spori excelența țării în domeniul naval și va crea beneficii economice și locuri de muncă pe termen lung, precum și asigurarea autonomiei mentenanței navelor de război, care se va desfășura în Grecia, de către industria greacă.

În ultimele luni, Naval Group a desfășurat un grup permanent de experți în Grecia pentru a stimula studiul industriei elene. Misiunea lor este foarte clară: să identifice toate companiile locale care doresc să participe la construcția locală a fregatelor FDI HN, modernizarea Meko 200HN, viitorul lor rol în acest program, dar și dincolo de programul fregatelor grecești, în cadrul altor programe navale internaționale cu Naval Grup.

Acest plan de participare a industriei elene va dezvolta noi capacități în industria greacă, susținând mii de locuri de muncă înalt calificate și generând creșteri economice pe termen lung în Grecia.

FDI HN „fabricat în Grecia, de către industria elenă, pentru marina elenă”

În ultimele decenii, Naval Group a dezvoltat o expertiză robustă și a realizat programe de succes cu transferuri extinse de producție de nave de suprafață sau submarine în cadrul facilităților partenerilor săi internaționali, cum ar fi în Singapore, India, Brazilia sau Egipt. Pe baza acestei abordări de neegalat și fără risc de transfer de tehnologie, Naval Group oferă o coproducție sigură de trei fregate FDI HN în Grecia, de către un șantier naval grec și cu o implicare importantă a ecosistemului industrial elen.

Planul de participare industrială elenă al Grupului Naval este conceput pentru a oferi nave de război „fabricate în Grecia” cu aceeași calitate și performanțe ca și fregatele FDI în construcție în Franța pentru marina franceză, perfect adaptate nevoilor operaționale ale marinei elene și pe deplin interoperabile cu navele franceze și NATO.

Acest plan de participare al industriei elene va contribui la revitalizarea unei industrii grecești puternice de construcție navală de apărare, cheie pentru autonomia industrială și operațională a țării în domeniul naval prin:

  • Transferul în Grecia a tuturor tehnologiilor și cunoștințelor necesare pentru a se asigura că 3 fregate FDI HN sunt construite în Grecia, la timp și cu aceeași calitate și performanțe ca primele din clasă care vor fi construite în Franța și livrate în 2025;
  • Maximizarea participării industriei grecești pentru susținerea continuă a fregatelor FDI HN în următorii 40 de ani;
  • Creșterea autonomiei țării pentru construirea și sprijinirea dezvoltării serviciilor necesare întreținerii navelor de război prin transferuri de tehnologie și cunoștințe către partenerii greci;
  • Participarea la dezvoltarea unui ecosistem de apărare navală grecesc profitabil și inovator care va genera locuri de muncă înalt calificate pe termen lung pentru cetățenii greci, nu numai pentru șantierele navale, ci și în domeniul electronicii, IT etc.

Construirea de parteneriate pe termen lung cu industria elenă

Fiind o țară maritimă cu o puternică tradiție a construcției navale, Grecia are atât șantiere navale, cât și un număr mare de companii de apărare. Experții Naval Group au lucrat în coordonare cu cele două asociații principale ale industriei de apărare, SEKPY și HASDIG, dar și cu asociația industriei maritime HEMEXPO și primesc sau vizitează toate companiile elene majore, mici și mijlocii identificate sau interesate să contribuie la programul FDI HN în diverse domenii de activități, cum ar fi echipamente de platforme, construcție și integrare de platforme, echipamente și integrare de sisteme de luptă, inginerie, management de teste, servicii de asistență, proiecte de cercetare și dezvoltare.

Au fost identificate peste 70 de companii cu sediul în zonele Atena și Salonic, dintre care 10 companii sunt deja precalificate, și alte 40 au fost vizitate sau au fost organizate întâlniri cu reprezentanții acestora, pentru o evaluare preliminară a capacităților lor industriale. Procesul va continua în următoarele săptămâni, deoarece Naval Group se angajează pe deplin să asigure cea mai extinsă participare a industriei elene.

Dincolo de participarea la programele FDI HN și MEKO 200HN, toate companiile grecești calificate vor integra lanțurile de aprovizionare ale echipei industriale franceze și vor avea posibilitatea de a participa la alte ompetiții internaționale, sporind astfel capacitățile lor, precum și potențialul beneficiu economic și vizibilitatea în piața navală mondială.

Planul de participare industrială elenă al Naval Group va contribui la construirea FDI HN, dar și la crearea unui ecosistem industrial naval robust capabil să participe în viitor la alte proiecte complexe naționale și internaționale, direct sau în parteneriat cu Naval Group, susținând mii de locuri de muncă cu înaltă calificare și generând creșteri economice pe termen lung în Grecia pentru deceniile viitoare.

Transformarea Greciei într-un centru pentru inovație navală

Naval Group își exprimă, de asemenea, un interes puternic în dezvoltarea de proiecte de cercetare și dezvoltare colaborativă cu companii elene, universități și institute de cercetare în tehnologii de ultimă generație, cum ar fi fabricarea aditivă, întreținerea predictivă, dronele sau sistemele de misiune navală. Naval Group își propune să dezvolte o rețea de proiecte tehnologice și de cercetare, astfel încât să construiască viitoarele funcții de război naval elen.

Naval Group lucrează deja la securitatea cibernetică aplicată domeniilor navale și maritime cu parteneri greci în cadrul diferitelor programe europene, cum ar fi CYBERMAR, precum și proiectele PESCO Pandora și H2020.

În cele din urmă, Franța și Grecia împărtășesc o nevoie comună de supraveghere maritimă. Naval Group propune crearea, împreună cu partenerii greci, a unei activități industriale și comerciale care să se adreseze pieței europene din Grecia. Naval Group a început discuții cu companii elene pentru a se poziționa asupra programelor europene de cercetare și pentru a realiza proiecte comune.

În România, asocierea Naval Group – Șantierul Naval Constanța, câștigătoare a contractului de achiziţie a corvetelor pentru Forțele Navale

În Romania, Naval Group, în asociere cu Șantierul Naval Constanța, a câștigat licitația organizată de Ministerul Apărării Naționale pentru a livra Marinei Militare Române patru corvete Gowind echipate cu tehnologie și armament de ultima generație, printr-o ofertă care a inclus cea mai înaltă tehnologie navală la cel mai competitiv preț.

Naval Group și Șantierul Naval Constanța sunt pregătite să livreze marinei militare cea mai performantă tehnologie de luptă pe mare, de îndată ce contractul pentru construcția celor patru corvete este semnat.

Odată semnat contractul, Forțele Navale Române vor beneficia de patru corvete militare de tip Gowind, echipate cu un set de sisteme de luptă de ultimă generație, anti-submarin, anti-suprafață și antiaeriene, testate în lupta pe mare, conform standardelor NATO.

Corveta Gowind 2500 cu care Naval Group și SNC s-au situat pe primul loc în evaluările specialiștilor MApN oferă performanțe unice, între care detecția țintelor pe distanțe lungi, o stabilitate superioară, operabilitate optimizată pentru condiții extreme de vreme, fiind echipată cu sisteme performante de apărare anti-aeriană, la suprafață și anti-submarin, integrate prin sistemul de management al luptei Setis®.

Internațional

România intră oficial în spațiul Schengen terestru de la 1 ianuarie 2025. Consiliul JAI a votat eliminarea controalelor la frontierele interne terestre

Publicat cu

pe

România intră în spațiul Schengen terestru de la 1 ianuarie 2025. Ministrii de interne ai Uniunii Europene au adoptat decizia de a elimina controalele la frontierele interne terestre pentru Bulgaria și România începând cu anul viitor.

România, oficial în Schengen de la 1 ianuarie 2025

Comisia Europeană salută hotărârea unanimă a Consiliului de a ridica controalele la frontierele interne terestre cu România și Bulgaria de la 1 ianuarie 2025, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

„România va fi membru cu drepturi depline în spaţiul Schengen începând cu 1 ianuarie 2025. Este o decizie istorică care a fost luată în urmă cu puţin timp la Consiliul JAI reunit la Bruxelles. Aceasta este o victorie a dreptăţii şi a demnităţii naţionale şi un semnal clar că nu vom accepta vreodată să fim cetăţeni de mâna a doua în Europa! Este, înainte de toate, un triumf al tuturor românilor, indiferent de opţiunea politică sau de situaţia socială. Este o victorie a muncii în echipă pentru binele ţării. Pentru că la acest moment au contribuit lideri de opinie din ţară şi din străinătate, personalităţi publice şi oameni obişnuiţi, alături de miniştri, diplomaţi, europarlamentari şi tehnicieni din zeci de instituţii.

Pentru companiile româneşti care fac afaceri cu parteneri din statele europene, eliminarea controalelor la frontiere va facilita comerţul şi va reduce costurile logistice. Asta înseamnă că mărfurile româneşti vor deveni mai competitive, ceea ce va stimula economia şi va crea noi oportunităţi de afaceri şi locuri de muncă. Iar, pentru români, această decizie aduce beneficii concrete şi imediate. Mai ales pentru cei din diaspora, care călătoresc frecvent în România, în special în perioada sărbătorilor. Nu se va mai sta zeci de ore la frontiere, ci se va circula liber, fără controale suplimentare. Asta înseamnă mai mult timp petrecut cu familiile şi mai puţin stres în călătorii”, a declarat, joi, Marcel Ciolacu.

Citește mai departe

Internațional

Apple integrează ChatGPT în SIRI pentru iPhone, iPad și Mac. Ce funcții se mai introduc

Publicat cu

pe

Apple a lansat, miercuri, actualizări software pentru iPhone, iPad și Mac, incluzând integrarea ChatGPT în asistentul vocal Siri, potrivit CNBC, citat de news.ro.

Apple integrează ChatGPT în Siri

Noua funcție se activează când utilizatorii îi adresează lui Siri întrebări mai complexe pe care software-ul Apple le consideră mai potrivite pentru răspunsurile generate de ChatGPT.

Funcția integrează protecții avansate ale confidențialității, astfel încât OpenAI nu va stoca cererile utilizatorilor, a precizat Apple.

Va fi folosit modelul GPT-4o al OpenAI, iar utilizatorii nu vor fi nevoiți să-și creeze conturi pentru acest beneficiu.

Actualizarea iOS 18.2 este parte a suitei „Apple Intelligence”, care susține campania de marketin a iPhone 16.

Ce noi funcții integrează Apple, alături de ChatGPT

Printre noile funcții se numără aplicația „Playground” pentru generarea imaginilor pe baza textului sau a altor informații și „Image Wand”. Acesta din urmă este un instrument pentru eliminarea obiectelor sau imperfecțiunilor din fotografii.

Integrarea ChatGPT este disponibilă doar pe modelele mai recente de iPhone – iPhone 15, iPhone 15 Pro şi iPhone 16.

Utilizatorii care nu au activat încă ”Apple Intelligence” pot solicita acces printr-o listă de aşteptare în aplicaţia de setări.

Citește mai departe

Internațional

Comisia Europeană solicită TikTok să răspundă în 24h în legătură cu alegerile din România, după declasificarea documentelor privind campania lui Călin Georgescu

Publicat cu

pe

Comisarul european pentru servicii digitale, Henna Virkkunen, a anunțat, vineri după-amiază, că Bruxelles-ul a trimis către TikTok o nouă cerere urgentă de informații. Platforma trebuie să-și sporească resursele pentru a contracara operațiunile de dezinformare.

TikTok trebuie să răspundă în fața Comisiei Europene, în legătură cu alegerile din România

„Suntem îngrijoraţi de indicii din ce în ce mai numeroase privind o operaţiune de influenţă online străină coordonată care vizează alegerile în curs din România, în special pe TikTok”, a scris pe X comisarul Henna Virkkunen.

Aceasta a spus că Bruxelles-ul a luat măsuri privind TikTok în baza legii comunitare referitoare la serviciile digitale (DSA).

Astfel, a trimis o cerere urgentă de informaţii către companie, „în lumina ultimelor informaţii declasificate”, după ce joi a emis deja un ordin de păstrare a datelor care acoperă întreaga perioadă electorală.

Totodată, Comisia Electorală a emis un apel către TikTok referitor la „remedierea urgentă” a politicilor sale de moderare şi amplificare şi la respectarea reglementărilor electorale prevăzute de DSA.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Thomas Regnier, a declarat că oficialii „îngrijoraţi de indicii privind operaţiuni de influenţă online străine coordonate care vizează alegerile din România, în special pe TikTok”, acesta fiind și motivul pentru care Comisia a luat o măsură suplimentară în cadrul DSA.

„Comisia a trimis către TikTok o nouă solicitare de informaţii, de data aceasta solicitând platformei să transmită observaţii cu privire la problemele ridicate în documentele de informaţii care au fost declasificate de autorităţile române, precum şi informaţiile transmise şi acţiunile întreprinse de TikTok ca urmare a acestor aspecte”, a spus Regnier.

Purtătorul de cuvânt a precizat că TikTok are obligaţia de a furniza Comisiei toate aceste informaţii în termen de 24h. Termenul este atât de scurt „tocmai pentru că TikTok trebuie să îşi intensifice resursele pentru a contracara manipulările de informaţii înainte de alegerile din weekend-ul care urmează”.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că aceşti paşi au fost făcuţi în urma declasificării documentelor secrete de către autorităţile române.

„În ceea ce priveşte elementele generale despre care ştiam, am luat, aşa cum am spus, măsuri rapide. Adică, deja săptămâna trecută, pe 29 noiembrie, am emis o cerere de informaţii, una iniţială. Am avut o masă rotundă cu platforme online foarte mari şi cu un coordonator naţional al serviciilor digitale din România. Ieri, am emis ordine de reţinere către platformă, deci s-au luat măsuri. Acum, de ce a fost emisă această cerere de informaţii ? Aceasta se referă în mod specific la documentele declasificate, adică acestea au fost declasificate de autorităţile române pe 4 decembrie, serviciile Comisiei, am spus-o ieri, au avut timp să le primească şi să le evalueze şi, pe baza evaluării noastre, am decis să trimitem o altă cerere de informaţii către TikTok, pentru că vrem mai multe informaţii în mod specific despre aceste documente declasificate”, a explicat Thomas Regnier.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare