Connect with us

Publicat cu

pe

Cuvântul  „bârfă” face trimitere la ceva negativ. Totuși, așa-numita „bârfă de la birou” aduce beneficii din punct de vederepsihologic, beneficii pe care pandemia de coronavirus șilockdown-ul aferent acesteia le-a diminuat, notează The Wall-Street Journal.

Bârfa de la birou, conversațiile între mici grupuri de indivizicare împărtășesc aceleași idei despre lume, a devenit aproapeinexistentă în ultimul an din cauza perioadei dificile prin care trece omenirea. Detașați de colegii de lucru și lucrând din spatele unui monitor, angajații au fost brusc privați de relaxareape care o aducea acest obicei. Conversațiile de pe platformeconsacrate precum Zoom, sau Meet sunt departe de a umpleacest gol. Acolo, toate întâlnirile între angajați sunt scurte șiformale, uneori presărate cu întrebări de tipul „mă aud bine?”, sau „oare îmi merge camera web?”.

Programele hibride de lucru înseamnă că doar o parte din angajați sunt prezenți în birou. Astfel  prieteniile formate de maimulți sau mai puțini ani între angajați nu ajută întotdeauna. La urma urmei, un program hibrid de lucru înseamnă a te nimeri pe tură cu un coleg cu care ai interacționat prea puțin în trecut.

Chiar și când unii angajați au norocul de a se nimeri pe tură cu prieteni, numărul redus de oameni din încăpere face ca discuțiilesă fie seci și monotone deoarece lipsa unui volum mare de informații noi își spune cuvântul. Mai puțini oameni, mai puțineinformații noi diseminate.

„Noi anticipăm tot ceea ce urmează să aflăm de la colegi înpauza scurtă de cafea”, spune B. L., angajat Mood Media, sector 2, București.

Iar acest lucru nu se întâmplă numai în România ci și în alte țări.

„Noi știm deja ce are de spus toată lumea”, declară pentru The Wall-Street Journal Joe Labianca, profesor de management la Facultatea de Afaceri și Economie „Gatton” de la Universitateadin Kentucky.

Pentru mulți dintre angajați, cinci minute de discuții pe subiecte diverse, însemnau, pur și simplu relaxare. Nu conta că ei vorbeau despre ultimul scandal din presă, sau despre cel dintre un alt angajat și șef, despre un model de geacă în trend pe care doi studenți veniți în practică la locul de muncă îl purtau, sau despre cum secretara a vărsat ceașca de cafea pe noua cămașă a supervizorului.

„Erau cinci minute de discuție despre ultima ceartă dată la televizor, sau cinci minute de șușoteli despre un nou proiect al companiei. Cu alte cuvinte – viață”, spune un articol de opinie publicat de CNN.

Dar iată că pandemia Sars-COV-2 a zdruncinat din temelii ceea ce mulți numeau pur și simplu „viață”. Privit din unghiul acesta, unii oameni ar putea spune că asta e un lucru bun, deoarece bârfa este adesea asociată cu un obicei prost care trebuie corectat. Specialiștii în sănătate mintală sunt de altă părere.

Bârfa văzută dintr-un alt unghi

Bârfa poate avea o conotație negativă, fiind asociată cu secrete și minciuni despre anumiți indvizi, însă aceasta este, de cele maimulte ori neutră, sau chiar pozitivă. Mulți oameni doar vorbesc între ei, schimbă opinii iar acest lucru îi ajută să supraviețuiască în societate, spune David Ludden, profesor de psihologie la Colegiul Georgia Gwinnett și autorul „Psihologiei Limbajului”: o abordare integrată. „Poate fi pozitivă sau neutră”.

Totodată, o meta-analiză din anul 2019 publicată în revista „Social Psychological and Personality Science” arată concret cătrei sferturi dintre subiectele de bârfă ale unui grup de 467 de indivizi au fost neutre. În timpul experimentului, subiecții au schimbat păreri despre filme și performanțe actoricești.

Doar o mică parte dintre conversațiile analizate — în jur de 15% — au fost considerate bârfe negative și o parte și mai mică au fost considerate bârfe pozitive — 9% — . Deci bârfa poate fi deseori doar o pălăvrăgeală nevinovată.

Iar aceasta pare a fi unul dintre cele mai vechi mecanisme de supraviețuire. Antropologii susțin că bârfa datează încă din cele mai vechi timpuri având un rol foarte important în menținerea unității unui grup și în promovarea adevăratelor personalități, contribuind semnificativ la supraviețuirea și prosperitatea colectivităților umane.

Psihologul evolutiv Robin Dunbar a pionierat prima dată această idee. În trecut, oamenii cavernelor trebuiau să găsească un mijloc de a-și identifica atât partenerii de încredere cât și inamicii, erau nevoiți să fie la curent cu ceea ce se întâmplă. Bârfa a venit în ajutorul acestora iar aceasta s-a întipărit în mentalitatea umană.

Bârfa, susține lucrarea lui Dunbar, oferă oamenilor capacitatea de a răspândi informații valoroase în rețelele sociale foarte mari.

„Dacă nu am fi capabili să ne implicăm în discuții despre probleme sociale și personale, nu am fi capabili să susținem tipurile de societăți din care facem parte”, explică acesta într-o lucrare  publicată în „Review of General Psychology” și preluată de Time.

Iar unii savanți consideră bârfa ca o dovadă a dobândirii de cunoștințe, oferind momente din care oamenii pot învăța și exemple despre ceea ce este acceptabil social — și ceea ce nueste acceptabil în societate. De exemplu, dacă există cineva care trișează mult într-o comunitate sau într-un cerc social și oamenii încep să vorbească despre acea persoană într-un mod negativ, atunci critica colectivă ar trebui să-i avertizeze pe alții despre consecințele înșelăciunii. În timp acest lucru servește la menținerea controlului oamenilor din punctul de vedere al moralității.

Văzută din unghiul acesta, bârfa este doar o altă formă de socializare – una de care oamenii au nevoie disperată și după care tânjesc în aceste luni înstrăinate și izolare.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lifestyle

Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, a luat decizia ca, de 1 decembrie, intrarea în muzee să fie gratuită

Publicat cu

pe

Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, a luat decizia ca, de 1 decembrie, intrarea în muzee să fie gratuită. 

De “1 Decembrie Cultural”, accesul în reţeaua muzeelor din subordinea Ministerului Culturii este gratuit pentru toţi vizitatorii.

Iată care sunt teatrele, muzeele, bibliotecile, filarmonicile, teatrele de operă şi operetă care invită publicul să sărbătorească împreună 1 Decembrie Cultural în BUCUREȘTI: 

  • Artexim;
  • Biblioteca Naţională a României;
  • Centrul Naţional al Dansului;
  • Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”;
  • Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”;
  • Filarmonica „George Enescu”;
  • Institutul Naţional al Patrimoniului;
  • Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare;
  • Muzeul Naţional „George Enescu”;
  • Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi;
  • Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”;
  • Muzeul Naţional al Ţăranului Român;
  • Muzeul Naţional Brătianu;
  • Muzeul Naţional de Artă Contemporană;
  • Muzeul Naţional de Istorie a României;
  • Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”;
  • Muzeul Ororilor Comunismului în România;
  • Opera Naţională Bucureşti;
  • Teatrul Muzical Ambasadorii;
  • Teatrul Naţional Bucureşti „I.L. Caragiale”;
  • Teatrul Naţional de Operă şi Musical „Ion Dacian”.

1 Decembrie Cultural în ȚARĂ va fi organizat la:

  • Centrul Cultural Topliţa;
  • Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi;
  • Muzeul Naţional Bran;
  • Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni;
  • Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu;
  • Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca;
  • Muzeul Naţional Peleş din Sinaia;
  • Opera Naţională Română din Cluj-Napoca;
  • Opera Naţională Română din Timişoara;
  • Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara;
  • Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi;
  • Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa;
  • Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

Românii din diaspora au ocazia să sărbătorească Ziua Națională prin instituțiile ce vor organiza evenimente în mai multe orașe la nivel internațional, după cum urmează:

  • Centrul Național de Artă Tinerimea Română – Madrid și Barcelona, Spania;
  • Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” – Washington, New York, Chicago și Seattle – Statele Unite ale Americii;
  • Filarmonica „George Enescu” – Roma, Italia;
  • Muzeul Național „George Enescu” – Haga, Țările de Jos (eveniment organizat în parteneriat);
  • Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” – Rabat, Maroc;
  • Teatrul Muzical Ambasadorii – Bratislava, Slovacia; Chișinău și Ialoveni, Republica Moldova.
Citește mai departe

Lifestyle

Sibiul, din nou în centrul activității culturale

Publicat cu

pe

Tot mai multe evenimente culturale, la care participă mii de oameni, au loc la Sibiu. În weekend, la Sibiu a avut loc Concertul MANIFEST, unul dintre mai ambițioase proiecte ale Asociației Culturale Play.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, afirmă că muzica face punte între minte şi suflet, iar peste 10.000 de copii din Sibiu, alături de părinții lor, sunt beneficiarii anuali direcţi ai proiectelor si programelor de educație culturală şi artistică ale asociatiei.

“Muzica face punte între minte și suflet!

Sute de oameni au pus mâna pe chitară, au atins corzile la unison, în cadrul celui mai ambițios proiect al Asociației Culturale Play – Concertul MANIFEST.

Peste 10.000 de copii din Sibiu, alături de părinții lor, sunt beneficiarii anuali direcţi ai proiectelor si programelor de educație culturală şi artistică ale asociatiei.

Studiul muzicii, orele de repetiții, emoția prezentării unei melodii în fața publicului, bucuria unui rezultat remarcabil obținut alături de colegi și profesori sunt momente pe care mi le amintesc cu drag și care au avut o contribuție esențială în formarea mea ca adolescent.

Asocierea dintre bucuria muzicii și programele educaționale colaborative reprezintă un pilon esențial pentru dezvoltarea noastră culturală și artistică și încurajez de multă vreme astfel de inițiative.

Cu atât mai mult, din postura de ministru al Culturii, mi-am dorit să susțin proiectul „Pune mâna pe chitară”, pentru că acest instrument are puterea de a ne aduce împreună peste barierele de generație.  Cred că șansa  tinerilor de a studia și de a împărtăși pasiunea pentru muzică alături de mentori și profesioniști reputați este o experiență deosebită în această etapă a vieții.

Tinerilor muzicieni le doresc să-și păstreze și dezvolte iubirea pentru muzică, dorința de a deveni mai buni și perseverența de a-și urmări visurile și de a-și împlini potențialul!

Felicit organizatorii, Asociația Culturală Play, pentru munca neobosită și mulțumesc Muzeului Astra, gazda Festivalului Sibiu Guitar Meeting și domnului Ciprian Ștefan pentru sprijinul constant și deplin pe care îl acordă evenimentelor culturale de calitate”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Citește mai departe

Lifestyle

România: primul loc în UE la rata mortalității cauzată de HPV

Publicat cu

pe

România: primul loc în UE la rata mortalității cauzată de HPV

De ce România este încă pe primul loc în UE, în clasamentul referitor la rata mortalității femeilor cauzată de HPV? Efectele lipsei educației sexuale în școli și a informării corecte a populației se văd în aceste statistici.

Pe plan mondial, la fiecare două minute, o femeie moare din cauza cancerului de col uterin. În România, 1900 de decese sunt cauzate de HPV, în fiecare an, conform statisticilor publicate de Medsana.

Ce este HPV-ul?

HPV reprezintă prescurtarea din engleză a termenilor Human Papilloma Virus (traducerea în română este virusul Papiloma uman). HPV este un grup de peste 150 de virusuri înrudite. „Fiecărui virus i s-a atribuit un număr care reprezintă tipul de HPV, un anumit tip fiind denumit, de exemplu, HPV 16”, informează clinica Regina Maria.

Tot aceeași sursă explică faptul că denumirea de papiloma virus arată unele tipuri de HPV ce determină apariția negilor sau a papiloamelor, care sunt tumori benigne. Totuși, anumite tipuri de HPV pot determina cancer. 99% dintre cancerele de col uterin sunt cauzate de infecția persistentă cu HPV.

Ceea ce este important de amintit asupra acestui aspect este faptul că 40 dintre tipurile de HPV se transmit prin contact sexual, chiar și prin atingere. De asemenea, contactul sexual protejat nu poate preveni infectarea.

Rata ridicată a mortalității legată de HPV poate fi prevenită

Prevenirea apariției cancerului de col uterin poate fi făcută prin intermediul vaccinului împotriva HPV.

Conform Sistemului Medical MedLife, studiile în domeniu au arătat că vaccinul anti-HPV are posibilitatea de a preveni mai multe tipuri de cancer generate de virusul papiloma uman, mai exact, aproximativ 90%, iar din anul 2006, atunci când a fost recomandată pentru prima dată vaccinarea, numărul de cancere provocate de acest virus și a verucilor genitale, a scăzut semnificativ.

Protecția oferită de vaccin durează, de obicei, mulți ani, cercetările arătând că persoanele vaccinate și monitorizate de-a lungul timpului au manifestat protecție ridicată, fără scădere în timp, potrivit sursei menționate anterior.

Vaccinul, fiind disponibil atât pentru fete, cât și pentru băieți, este recomandat a fi făcut la vârsta de 11-12 ani, în două doze, cu mențiunea că vaccinurile HPV pot fi administrate începând cu vârsta de 9 ani. Vaccinarea anti-HPV gratuită este o opțiune și în România, care demarează campanii active.

Persoanele eligibile pentru vaccinul compensat au devenit femeile, iar bărbații parțial, ambele categorii cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani, la medicul de familie. Până acum, vaccinul era compensat doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani.

În farmacii, o singură doză costă aproximativ 600 de lei, prezintă Digi24.

Diagnosticarea HPV se poate face prin analize de sânge, dar și în urma unei examinări clinice

Statisticile arată că 9 din 10 persoane elimină fără probleme virusul, fără complicații, în primii doi ani, în timp ce alți pacienți infectați pot să dezvolte veruci genitale sau cancer, arată Sistemul Medical MedLife.

Mituri despre vaccinul anti-HPV

Probabil nu ți-ai făcut încă vaccinul împotriva HPV pentru că te-ai întâlnit cu mai multe mituri despre ce efecte pot apărea și despre faptul că ești prea tânăr să ți-l faci. Cei de la Protejează-te de HPV vin cu o serie de adevăruri pentru a le demonta.

Mit: Vaccinurile HPV cauzează infertilitate pentru femei.

Adevărul: Vaccinarea împotriva HPV nu influenţează în niciun fel probabilitatea de a rămâne însărcinată sau viitoarele sarcini la fete sau femei.

De asemenea, nu afectează fertiltitatea băieţilor sau a bărbaţilor. Vaccinarea este un instrument important în prevenirea consecinţelor posibile ale infecţiei cu HPV pe termen lung.

Mit: Vaccinarea anti-HPV nu este necesară, deoarece majoritatea oamenilor elimină în mod natural infecțiile.

Adevărul: Este real faptul că 90% dintre aceste infecții sunt eliminate astfel. Însă, HPV generează frecvent infecții și uneori poate evita mecanismele imune ale organismului.

Infecțiile persistente pot evolua către leziuni premaligne și chiar cancer. Pentru că nu sunt cunoscute cu certitudine condițiile ce dezvoltă cancerul și nu pot fi identificate prematur persoanele predispuse la o astfel de evoluție, este recomandată vaccinarea anti-HPV atât la fete, cât și la băieți, în perioada de preadolescență, înainte de începerea vieții sexuale și de expunere la HPV.

Mit: Vaccinarea anti-HPV poate determina adolescenții să-și înceapă viața sexuală mai repede.

Adevărul: Numeroase studii, inclusiv sondaje ale părinților și adolescenților / adulților tineri, oferă dovezi reproductibile în mod constant că vaccinarea anti-HPV nu este asociată cu o activitate sexuală crescută.

S-a dovedit că fetele vaccinate anti-HPV nu au un debut sexual de la o vârstă fragedă. De asemenea, fetele vaccinate nu au mai mulţi parteneri sexuali comparativ cu fetele nevaccinate. Completând schema de vaccinare împotriva HPV a copilului tău, se reduce sau se exclude riscul de cancer de col uterin sau alte tumori, leziuni cervicale sau veruci genitale.

În acest mod vei fi cu un pas înainte referitor la îmbunătăţirea sănătăţii și bunăstării copilului tău, în viitor.

Mit: Copiii cu vârsta între 11-14 ani sunt prea tineri și nu sunt activi sexual, deci infectarea cu HPV nu este un pericol.

Adevărul: Vaccinarea anti-HPV are cea mai mare eficiență atunci când este făcută înainte de începerea activității sexuale. Noțiunea că, deoarece un copil nu este activ sexual, nu trebuie vaccinat împotriva HPV, ignoră scopul vaccinării: de a stimula un răspuns imun înainte de expunere, pentru a reduce probabilitatea dezvoltării bolii.

Mit: Băieții nu au nevoie de vaccinare anti-HPV.

Adevărul: Odată cu debutul vieții sexuale, riscul de infectare cu HPV pentru bărbaţi este la fel de mare cum este și în cazul femeilor. Vaccinurile HPV funcționează la bărbaţi la fel de bine ca la femei, oferindu-le acestora protecție împotriva afecțiunilor cauzate de infecția cu HPV. Totodată, vaccinarea anti-HPV contribuie și la protecția partenerelor lor.

De ce este importantă educația sexuală în școli pentru prevenirea HPV?

România este situată pe primele locuri atunci când vine vorba de mamele minore din Uniunea Europeană și abuzuri precum agresiunea sexuală, violența domestică sau infectarea cu HPV.

Educația sexuală introdusă în școli și licee nu doar că ajută copiii să înțeleagă schimbările fiziologice, sociale și emoționale pe care le întâmpină pe măsură ce se maturizează, dar învață și cum se dezvoltă relațiile sănătoase și pline de satisfacții și cum să ia cele mai bune decizii, informate și responsabile.

Ceea ce mulți dintre noi nu înțelegem face referire la faptul că introducerea educației sexuale în școli și licee nu împinge copiii și adolescenții spre a-și începe activitatea sexuală de la o vârstă prematură, ci de a preveni diverse situații cu care se pot confrunta, una dintre acestea fiind infectarea cu HPV.

În cazul în care nu știai cât de importantă este demararea procesului de introducere a educației sexuale în școli, iată câteva dintre beneficiile pe care ea le oferă tinerilor:

Unul dintre principalii factori ce pot fi preveniți este numărul crescut de mame minore pe care România îl are. Dacă în școli și licee se face o informare corectă despre activitatea sexuală, astfel va fi prevenită apariția sarcinilor nedorite în rândul adolescentelor.

În ceea ce privește sarcinile, tinerii vor putea înțelege mult mai bine repercursiunile unei sarcini asupra sănătății lor, precum și asupra sănătății fătului. Cu toate acestea, educația sexuală are și capacitatea de a ajuta tinerii să vadă impactul negativ pe care l-ar putea avea o sarcină asupra educației și viitorului lor, fiind un motiv în plus de a evita  acest aspect la o vârstă nepotrivită.

Un factor crucial pentru dezvoltarea copiilor și adolescenților îl reprezintă inițierea în lupta cu diverse boli cu transmitere sexuală. Prin prisma acestei etape, ei află cum pot preveni apariția lor și, de asemenea, ce pot face dacă intră în contact cu o persoană care are un virus cu transmitere sexuală, inclusiv HPV.

Sondaj pentru tineri

Pentru a vedea și a înțelege de unde au aflat tinerii de existența HPV, am făcut un sondaj la care au luat parte 42 de subiecți, atât persoane de sex feminin, cât și cele de sex masculin, cu vârste cuprinse între 15 și 32 de ani.

România: primul loc în UE la rata mortalității cauzată de HPV

România: primul loc în UE la rata mortalității cauzată de HPV

Dintre cei 42 de oameni, numai două persoane au aflat despre HPV la școală sau liceu, însă chiar și atunci era un program extrașcolar la care a participat un medic specialist ce le-a vorbit despre infectarea cu HPV. Trei nu au știut ce este HPV.

Opt intervievați au vorbit cu medicii de specialitate. Acest mod de a afla despre virus poate fi unul eficient, însă în cazul în care deja ai contactat virusul, dacă te documentai ori aflai din școală sau liceu, știai ce poți face pentru a preveni apariția sau contactarea lui.

Șapte persoane au aflat de la părinți, ceea ce prezintă o realitate destul de îmbucurătoare, întrucât familia și sistemul educațional se ocupă de educația noastră, până într-un anumit punct.

Și campaniile pentru conștientizare au avut un impact asupra sondajului. Din cadrul acestora, șase persoane au aflat despre HPV și prevenirea lui.

Patru oameni s-au documentat singuri. Internetul este o unealtă care ne ajută în fiecare zi și ne facilitează viața. Faptul că ne putem lua informații legate de sănătatea noastră și activitatea sexuală, poate crea un spațiu sigur pentru cei care nu sunt pregătiți să discute despre aspectele menționate anterior cu părinții.

Cel mai mare număr de subiecți, mai exact 12, au aflat din cercul de prieteni. Acest lucru trage încă o dată un semnal de alarmă asupra faptului că dacă prietenii nu sunt informați corect, ei pot propaga dezinformare referitoare la subiectul în cauză. Un lucru important este și faptul că oamenii pot afla despre HPV prin această modalitate, însă probabil parțial.

Datele extrase din sondaj prezintă, încă o dată, o realitate pe care România trebuie să o accepte și anume: avem nevoie de educație sexuală în școli și licee pentru o bună informare și educare a tinerilor.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare