Minimalismul, noul stil de viață care cucerește planeta. Discret, este adoptat de tot mai mulți români cu bani
Minimalismul înseamnă să reduci numărul obiectelor esențiale din viața ta. Înseamnă să nu-ți mai umpli casa de tot felul de lucruri care o aglomerează și o transformă într-un loc din care vrei să fugi.
Minimalismul ar putea însemna un singur ceas în loc de o colecție de 10, 9 tricouri nu 30, 1 telefon în loc de 3, 1 pereche de jeans în loc de 7 perechi, șamd.
Minimalismul nu înseamnă privațiune, ci bucurie. Ne arata cum sa scăpăm de senzația de sufocare și de obiectele neesențiale, pentru a extrage lucrurile cu adevărat importante – cele care ne aduc bucurie, ne oferă un plus de valoare și dau un tel vieții, scrie Regina Wang în cartea sa celebră, Arta minimalismului.
Este un proces prin care reușim sa evaluam componentele fericirii și ne concentram doar pe aceste lucruri vitale pentru împlinirea sufleteasca. Nu vorbim doar despre debarasarea de obiecte în exces, ci și despre starea psihica și cea emoționala și de modul în care pot sa fie ameliorate. Căutăm sa ajungem la o schimbare de mentalitate și de perspectivă și sa ne creăm noi obiceiuri care sa atragă o transformare pozitivă și sa ne creăm noi obiceiuri care sa atragă o transformare pozitivă și holistica în viața noastră.
Minimalismul înseamnă reevaluarea priorităților, astfel încât sa înlături excesul și lucrurile neesențiale care nu adaugă valoare vieții tale – bunurile, convingerile, comportamentele, obiceiurile, relațiile și activitățile – și sa te concentrezi pe cele care o fac.
Păstrarea a ceea ce aduce un plus de fericire, sens și libertate vieții noastre și renunțarea la tot restul lucrurilor neesențiale. Mă refer atât la obiectele materiale (haine și hârțogărie, de pilda), cât și la cele imateriale (relații negative, sentimente de îngrijorare și stres, obiceiuri neproductive și angajamente neimportante).
Concentrarea pe lucrurile fără de care nu putem trai, în loc sa ne întrebăm cu câte de Putin putem sa trăim. Traiul minimal ar trebui sa fie o bucurie, nu o privațiune.
Conștientizarea și atenția acordată obiectelor, oamenilor, experiențelor și situațiilor de zi cu zi, pentru o viață trăită cu intenție și intensitate, spre îndeplinirea unui scop.
Potrivit Reginei Wang, viața i-a schimbat puternic în bine, odată ce a îmbrățișat minimalismul:
- Mă bucur de un autentic sentiment de libertate, neexistând nimic sau doar foarte puține lucruri care sa mă tragă înapoi;
- Îmi place viață pe care o trăiesc;
- Dețin mai puține bunuri – am doar lucrurile pe care le consider esențiale și care aduc beneficii și bucurie vieții mele;
- Consum rațional;
- Mi-am redus cheltuielile;
- Am scăpat de datorii;
- M-am dezvoltat ca persoana;
- Am descoperit un sens și o misiune în viață mea;
- Fac doar cea ce mă inspira și mă împlinește;
- Urmez interese pe măsură pasiunilor, valorile și obiectele mele financiare;
- Am învățat sa las lucrurile sa decurgă natural;
- Am învățat sa renunț la trecut, sa apreciez prezentul și sa aștept cu nerăbdare viitorul;
- Sunt mai atenta cu timpul și cu resursele mele;
- Mă concentrez pe relații și demersurile care mă ajuta și îmi oferă energie;
- Găsesc moduri prin care sa îmbunătățesc totul, sa privesc dincolo de mine;
Pandemia schimbă prioritățile și obiceiurile de consum. Minimalismul, noul stil de viață care cucerește planeta.
Pentru mine, scria cu ani în urmă Regina Wang, există trei factori care au contribuit semnificativ la creșterea interesului pentru minimalism și beneficiile acestuia:
- Supraîncărcarea simțurilor, provocata de prea multe bunuri, informații și angajamente;
- Progresul tehnologic și multifuncționalitatea noilor echipamente (de exemplu, smartphone-ul) au redus numărul obiectelor de care aven nevoie;
- Crizele financiare majore (precum cea din 2008), dezastrele naturale și alte evenimente care au puterea sa schimbe viața unei persoane ne îndeamnă sa ne reevaluăm prioritățile.
În mod cert, pandemia i-a făcut pe mulți oameni să își reevalueze prioritățile. Un accent mai mare pe relațiile cu valoare, pe familie, pe prietenii apropiați și pe momentele de bucurie autentică și nu pe goana continuă prin magazine, mall-uri și întâlniri fără sens.
Multe pot fi făcute, dar nu toate trebuie făcute. Mai multă odihnă, mai puține cheltuieli, mai puține angajamente printre care trebuie să navighezi și mai puține lucruri în casele care par mai degrabă spații de depozitare decât centrul fizic al vieții noastre. E timpul pentru o schimbare în bine. Arta minimalismului!
Lifestyle
Oasis fascinează o nouă generație. Tinerii fani redescoperă magia Britpop-ului
Anna Doble de la BBC avea 17 ani când a văzut trupa Oasis cântând la Knebworth. După aproape trei decenii, ea vorbește cu un nou grup de tineri, fani înrăiți, care sunt atrași de o trupă ce a atins apogeul înainte ca ei să se nască. Astfel, fanii tineri ai trupei Oasis reînvie spiritul anilor ’90.
Jasmine Griffin-Jones, care are drept premiu o listă de seturi ale lui Liam Gallagher, încă nu poate crede că este adevărat. „Am fost în stare de șoc pentru o vreme”, transmite despre vestea reunirii trupei Oasis.
Are 19 ani și locuiește în Widnes, Cheshire, 48 de km unde frații Gallagher – Noel și Liam – au crescut la periferia orașului Manchester, prezintă BBC.
Mama ei este o fană a trupei Stone Roses din Manchester, ceea ce ar putea fi un indiciu al pasiunii ei pentru Oasis. Dar îi plac și Taylor Swift, Charli XCX și rivalii din Britpop, Blur.
La o jumătate de lume distanță, în Sankt Petersburg, Rusia, Iulia Markovskaia, în vârstă de 23 de ani, se află în dormitorul ei, înconjurată de postere cu Oasis și de propriile desene ale trupei. Ea se simte ca și cum ar putea „exploda” în timp ce încearcă frenetic să afle cum să ajungă la unul dintre concertele din Marea Britanie în 2025.
„Voi plânge atât de tare dacă vor cânta împreună Acquiesce”, spune ea despre melodia preferată de fani, cântată de ambii frați Gallagher.
Fanii tineri ai trupei Oasis
Această nouă scenă Oasis pare să includă mai puțini tipi cu perciuni și tricouri de fotbal largi din nailon. În schimb, fanii tineri din secolul XXI se adună mai politicos pe TikTok, Instagram și X, unde hashtag-ul care îi aduce împreună este #oasistwt.
Acesta conține un flux aproape constant de speculații pozitive și aprecieri binevoitoare ale sprâncenelor frumoase ale lui Liam. De asemenea, degetele ascuțite ale Spice Girls, Blur și Jarvis Cocker, liderul Pulp, apar în mod regulat și există un sentiment predominant că acești fani ar dori foarte mult să fie transportați înapoi în timp, în verile fierbinți și tulburi cu tamburine, de la sfârșitul anilor 1990.
Anna Doble de la BBC a fost acolo. Era la coada hiperactivă de adolescenți cu pălării de pescar care așteptau să intre la concertul Oasis de la Knebworth. A fost ea cea care a ascultat Shakermaker pe postul dedicat Supernova Radio, în timp ce bătăile de tobe din deschidere se auzeau în difuzoare. Atunci a sperat că tricoul Blur, sub un top Adidas cu fermoar, nu a fost o mișcare complet stupidă printre cei 125.000 de fani ai lui Liam și Noel.
Avea 16 ani în 1995, vârsta perfectă pentru Britpop. A păstrat biletele pe perete, cutia de pantofi plină cu casete Longpigs și Cast și tunsoarea Elastica care o făcea în sfârșit să pară „destul de bătrână pentru a sta lângă masa de biliard din pub”, menționează pentru BBC.
Exemplarul ei de Definitely Maybe a fost cumpărat de la taraba de 3 lire sterline, din piața orașului său natal din Knaresborough, North Yorkshire. „O versiune ciudată, ilicită, achiziționată pe bani puțini, cu o listă de piese care nu era tocmai corectă”.
Mai târziu și-a dat seama că dăduse peste o ediție a albumului exclusiv pentru țările din Golf, în care single-ul Cigarettes & Alcohol era redat simplu „Cigarettes”. L-a ascultat oricum, spălându-i sentimentul de furie controlată cu pahare de cidru.
L-a urmărit pe Gazza lovind mingea peste capul lui Colin Hendry la Euro 96 în timp ce învăța acordurile Radiohead la chitară.
Iar în 1997, a votat pentru prima dată la alegerile generale – alegeri care, la fel ca în acest an, au adus la putere un guvern laburist.
La acea vreme, mulți erau optimiști cu privire la viitor.
„Se simte un pic ca o întoarcere în anii ’90 cu guvernul laburist, mania Oasis și recenta finală de fotbal”, spune Jasmine despre momentul reunirii Oasis. Părinții ei, la fel ca Anna Doble, au trăit acea epocă în mod direct.
Muzica reunește oamenii
„Muzica a adus întotdeauna oamenii împreună și de asta avem nevoie acum”, spune Emma Arenstarr, din Swanage, Dorset, pentru BBC.
Tânăra de 19 ani spune că a simțit o „euforie absolută” când concertele de a readuce la viață trupa Oasis – primele după 15 ani – au devenit o certitudine. Ea speră să aibă „în sfârșit șansa” de a-și vedea formația preferată live.
La fel ca Charlotte, ea speră că relația dintre frații Gallagher este „în sfârșit reparată” și că „muzica le va aminti de ceea ce iubesc cel mai mult”.
„Tot ce pot spune este că, dacă frații Gallagher se pot reuni, după tot ce s-a întâmplat, există mai mult decât o speranță pentru țară”, adaugă Beatrice Steele, de 24 de ani, din Guildford, Surrey. Ea spune că entuziasmul din jurul reuniunii „dovedește că muzica lor este încă relevantă pentru experiența tinerilor”.
„Nu cred că trebuie să existe un conflict între nostalgie și muzica nouă”, spune Andy Walker, cântăreț și chitarist în actuala trupă Britpop-punk Attendant.
Trupa Cool Britannia nu este atât de cool
El descrie albumul lor de debut drept „o telenovelă Britrock plasată într-o societate în colaps” și crede că există asemănări între starea de spirit a națiunii din ultimii ani – frustrare urmată de creativitate și speranță – și felul în care erau lucrurile la sfârșitul anilor 1990.
Străzile principale sunt pline de moda rave a anilor ’90 și de blugi prespălați, iar ochelarii de soare ai lui Liam, asemănători lui Lennon, nu s-au demodat niciodată. „Marea diferență este că optimismul Cool Britannia din anii ’90 a fost înlocuit de nihilismul post-Brexit al secolului XXI”, transmite Andy.
„Britpop în sine a fost revizionismul anilor ’60”, adaugă el. „Oasis au fost inspirați de The Beatles, Blur de The Kinks”. „Au luat acea inspirație și au făcut-o nouă”, citează BBC.
„Acum suntem în același punct (după) un alt ciclu de 30 de ani. Trupele care au crescut cu Britpop transformă acea influență în ceva diferit. Treaba noastră este să o amestecăm cu punk și post-hardcore”.
Așadar, unde își petrec timpul fanii trupei Oasis zilele acestea?
„Se pare că îi întâlnesc întotdeauna în magazinele de discuri”, spune Emma. „Deși majoritatea prietenilor mei i-am cunoscut online. Unii sunt de vârsta mea, iar alții sunt mai în vârstă. Întotdeauna este minunat să întâlnești oameni care împărtășesc aceeași dragoste”.
„Cred că fanii Oasis sunt doar la pândă. Mulți dintre ei așteaptă ca cineva să le dea „privirea”. Cumpăr un CD într-un magazin și ne uităm unul la celălalt, ne înțelegem și începem să vorbim ca și cum ne-am cunoaște de ani de zile. E frumos așa”.
Această nouă fană este unită de multe dintre aceleași lucruri care îi atrăgeau pe fanii Oasis în anii ’90 – sentimentul că cei mai răi băieți din școală te-au invitat să distrugeți sala comună și simpla plăcere de a cânta melodii care combină atât puterea brută, cât și melodia tandră.
Slide Away este „atât de frumos”, spune Yulia. „Este atât de multă emoție în acest cântec și felul în care Liam cântă atât de pasional îmi face pielea de găină de fiecare dată”.
Jasmine spune că a ascultat prima dată piesa Definitely Maybe acum cinci ani, la vârsta de 14 ani. Ea crede că, în ciuda faptului că frații nu sunt străini de controverse – Liam a folosit insulte homofobe pe Twitter, în timp ce Noel a fost criticat pentru că s-a plâns de faptul că Jay-Z, un artist hip-hop, a fost cap de afiș la Glastonbury – fanii trupei au trecut peste reputația de băieți răi.
„Acum, în fandom, în special pe Twitter și la concertele solo ale lui Liam solo, există un număr mare de femei și fete, probabil o împărțire egală cu bărbații”.
Frumusețea mai tânără a lui Liam este o sursă obișnuită de discuție în rândul acestui grup de fani, dar sentimentul de a fi într-un „club” cu alți fani este cel care strălucește.
La 15 ani, Scarlett Allen, din Kent, nu numai că a ratat anii Britpop cu o viață, dar abia se născuse când Oasis se despărțea. Faptul că își făcea temele acasă în timpul pandemiei Covid-19 i-a permis să se scufunde în cântecele lor. Îi mai iubește pe Stone Roses, Kasabian și Fontaines DC, dar la Oasis se întoarce mereu.
„Este rar să găsești fani Oasis în viața reală, mai ales unii de aceeași vârstă cu mine”, explică ea. „Sunt câteva persoane la școală care sunt mari fani și merg la concerte cu ei, cât de mult posibil”.
Ea l-a văzut pe Liam interpretând integral piesa Definitely Maybe, la O2 din Londra, în iunie. „La astfel de evenimente, găsești un număr foarte mare de oameni la fel ca tine”.
Concertele reuniunii Oasis ar putea fi Knebworth-ul lui Scarlett. Acum o așteaptă luni întregi de emoție și anticipare. „Este complet ireal și nu mi-am imaginat că va fi la această scală”.
Lifestyle
Femeile au mai puține orgasme decât bărbații, indiferent de vârstă, arată un studiu recent
Un nou studiu sugerează că femeile încă au mai puține orgasme în timpul sexului decât bărbații, chiar și cu vârsta și experiența.
Cercetătorii și terapeuții sexuali știu de mult timp că femeile din relațiile heterosexuale tind să aibă mai puține orgasme decât bărbații. Un nou studiu de amploare sugerează că această lipsă persistă – și nu se îmbunătățește odată cu vârsta.
Cifrele despre lipsa orgasmului pentru femei
Cercetarea, publicată recent în revista „Sexual Medicine”, a constatat că, la toate vârstele, bărbații din toate orientările sexuale au raportat rate mai mari de orgasm în timpul sexului – de la 70% la 85% – comparativ cu 46% -58% pentru femei. Femeile lesbiene și bisexuale cu vârste cuprinse între 35 și 49 de ani au raportat rate mai mari de orgasm decât femeile heterosexuale.
Analiza a inclus date din opt sondaje „Singles in America”, care sunt finanțate și realizate anual de Match.com în colaborare cu Institutul Kinsey, programul de cercetare a sexualității și relațiilor de la Universitatea Indiana. Eșantionul a inclus mai mult de 24.000 de americani singuri cu vârste cuprinse între 18 și 100 de ani, prezintă The New York Times.
Cercetătorii au fost interesați în special de întrebarea dacă ratele orgasmului variază în funcție de vârstă. Amanda Gesselman, cercetător științific în cadrul Institutului Kinsey și autor principal al studiului, a crezut că echipa ar putea găsi dovezi despre faptul că diferența de orgasm se micșorează pe măsură ce femeile își dezvoltă încrederea în ele și învață ce le place (și, poate, partenerii lor își dezvoltă abilitățile pentru a le ajuta să le satisfacă).
Cu toate acestea, în timp ce bărbații gay și bisexuali mai în vârstă și femeile lesbiene au avut rate mai mari de orgasm, „nu am văzut într-adevăr dovezi ale reducerii lipsei de orgasm în general”, a spus ea, adăugând că speră ca studiile viitoare să exploreze în continuare legătura dintre vârstă și orgasm.
„Noi într-adevăr, ca societate, prioritizăm plăcerea bărbaților și subestimăm plăcerea sexuală a femeilor”, a spus Dr. Gesselman. „Și cred că acest lucru contribuie la disparități consistente”.
Limitările studiului despre orgasm
Emily Nagoski, un educator sexual și autor al cărții „Come Together” – care nu a lucrat la noul studiu – a declarat că o limitare a studiului a fost faptul că în sondaj era regăsită întrebarea: „Atunci când aveți relații sexuale în general, ce procent din timp aveți un orgasm?” Dar nu a oferit o definiție mai specifică a ceea ce înseamnă „raport sexual”.
Cercetările arată că majoritatea femeilor au nevoie de o anumită formă de stimulare a clitorisului pentru a avea orgasm. Deci, dacă femeile heterosexuale au definit „actul sexual” ca fiind doar penetrarea vaginală, este logic să existe o lipsă semnificativă în ceea ce privește ratele orgasmului, citează NYT.
O întrebare mai revelatoare ar putea fi: „Ce procent din sexul pe care îl aveți vă place?” a spus Dr. Nagoski. „Orgasmul nu este măsura unei întâlniri sexuale. Plăcerea este măsura unei întâlniri sexuale”.
În cele din urmă, ceea ce contează este ca oamenii să petreacă timp pentru a-și da seama ce face o înteracțiune sexuală satisfăcătoare pentru ei – care adesea include lucruri precum conectarea, încrederea și confortul, a declarat Kristen Mark, profesor la Institutul Eli Coleman pentru Sănătate Sexuală și de Gen, de la Universitatea din Minnesota.
„Există atât de multe modalități de a experimenta plăcerea sexuală, astfel încât este important să nu echivalăm diferența de orgasm cu o diferență de plăcere”, a adăugat sursa menționată mai sus.
Dr. Mark a spus că acest lucru poate fi valabil mai ales, mai târziu în viață, când factori precum schimbările hormonale care apar în timpul menopauzei, problemele erectile ale partenerului sau alte probleme de sănătate pot face dificil, pentru femei, orgasmul fiabil în timpul sexului – dar s-ar putea să se bucure în continuare de actul sexual pe care îl au.
Cum arată progresul
În același timp în care cercetătorii și experții în domeniul relațiilor sexule fac apel la o înțelegere mai nuanțată a ceea ce face o interacțiune sexuală să fie „de succes”, aceștia își exprimă frustrarea față de femeile heterosexuale, de toate vârstele, care încă nu au la fel de multe orgasme ca partenerii lor.
Laurie Mintz, profesor de psihologie la Universitatea din Florida și autor al cărții „Becoming Cliterate: Why Orgasm Equality Matters – and How to Get It”, a declarat că rezultatele studiului subliniază necesitatea unei educații sexuale complete. Dar acest lucru nu este suficient.
Femeile trebuie să își dea seama ce le face plăcere și apoi să se simtă încrezătoare și confortabile să le comunice partenerilor lor, a spus Dr. Mintz. Situația necesită o atitudine care să transmită „merit plăcerea la fel de mult ca partenerul meu”, a adăugat ea – și necesită, de asemenea, un partener receptiv și deschis. Dr. Mintz a recunoscut că ambele sunt mai ușor de spus decât de făcut, numind deficitul de orgasm un produs secundar „insidios” al atitudinilor patriarhale față de actul sexual.
Dr. Mark a adăugat că femeile care nu reușesc să atingă orgasmul sau care pur și simplu nu au relații intime în condiții care să le facă să se simtă bine pot discuta cu medicul lor de familie, deși inițierea discuțiilor despre sănătatea sexuală tinde să cadă în sarcina pacienților și nu în cea a cadrelor medicale. Ea a recunoscut, de asemenea, că majoritatea medicilor primesc puțină formare în domeniul sănătății sexuale. Totuși, „este de datoria lor să știe unde vă aflați și să vă găsească resursele de care aveți nevoie”, a spus Dr. Mark. De exemplu, probleme precum uscăciunea în zona intimă și durerea în timpul sexului după menopauză – care pot duce la lipsa orgasmelor – sunt tratabile.
Dar ea și alți experți în sănătate sexuală au subliniat că există probleme mai mari în joc. Ideea persistentă că plăcerea sexuală a femeilor este cumva secundară.
„Poate fi rezolvat”, a spus Dr. Mintz. „Va fi nevoie de educație, de împuternicire, de acceptarea vibratoarelor și a lubrifianților, de utilizarea cuvântului «clitoris» – și de toate acestea”.
Lifestyle
Ce întrebări să pui înainte de a te reîntâlni cu un fost partener?
După cum au demonstrat Jennifer Lopez și Ben Affleck, reluarea unei vechi idile este riscantă. I-am întrebat pe consilierii de cuplu ce întrebări să pui înainte de a te reîntâlni cu un fost partener.
Când superstarurile Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au căsătorit în 2022, la zeci de ani după ce și-au anulat logodna inițială, totul părea a fi un o producție romantică de la Hollywood.
„Dragostea este frumoasă”, a scris Jennifer Lopez după nunta din Las Vegas. „Dragostea este bună. Și se pare că dragostea este răbdătoare. Douăzeci de ani de răbdare”, citează New York Times.
Dar marți, după doi ani de căsnicie, Lopez a intentat divorțul de Ben și a pus capăt lunilor de speculații mediatice frenetice cu privire la uniunea lor șubredă, ceea ce a evidențiat un adevăr deloc romantic: reunirea cu un fost partener nu garantează un final fericit.
„Am văzut cu siguranță oameni care se află în relații fericite de lungă durată și care s-au împăcat după ce s-au despărțit”, a declarat Elizabeth Earnshaw, terapeut licențiat în căsătorie și familie din Philadelphia. „Aș spune că aceasta este excepția de la regulă”.
Ce întrebări să pui înainte de a te reîntâlni cu un fost partener?
Mulți consilieri de cuplu au spus că recomandă o abordare aproape clinică a reunirii cu un fost partener – sau mai ales dacă sunteți cuprinși de emoția redescoperirii vechilor pasiuni. Iată patru întrebări pe care terapeuții recomandă să le pui.
- Amândoi înțelegem de ce ne-am despărțit?
Aceasta este o întrebare „ridicol de evidentă” pentru început, a recunoscut Lisa Marie Bobby, un terapeut licențiat în căsătorie și familie, din Denver și fondatorul Growing Self, un serviciu de consiliere și coaching. Dar dacă tu și partenerul tău nu puteți articula un răspuns clar fără a fi defensivi sau tensionați, acesta este un semnal de alarmă, a spus ea.
Ce tipare v-au afectat relația? Ce probleme mai profunde v-au determinat pe unul sau pe amândoi să o vedeți ca fiind nesustenabilă?
„Poate fi foarte greu să obțineți vizibile asupra adevăratului „de ce”, a spus Dr. Bobby. Ea recomandă adesea să apelați la terapie individual sau în cuplu pentru a înțelege.
- Sunt doar singur? Suntem?
Singurătatea poate provoca sentimente de dor și melancolie, a declarat Anthony Chambers, psiholog certificat de cuplu și de familie și director academic la Institutul Familiei de la Universitatea Northwestern. De asemenea, poate determina oamenii să adopte o viziune deosebit de roz asupra relațiilor din trecut, a spus el.
Dacă observi că dorința de a te reconecta este înrădăcinată în singurătate, ai putea ieși la întâlniri. Sau s-ar putea să te gândești la strategii de găsire a conexiunii care nu au nimic de-a face cu dragostea romantică – poate vrei să te concentrezi pe consolidarea legăturilor cu prietenii, familia și comunitatea.
Iar dacă te simți cuprins de nostalgia unei vechi iubiri, ia o foaie de hârtie și notează câteva dintre provocările cu care v-ați confruntat în acea relație, a spus Dr. Chambers. Ideea nu este să te gândești la ele, ci să fii rațional cu privire la trecut. Gândește-te la aceasta ca la o diligență și că te poate ajuta să decizi dacă ar trebui să dai relației o altă șansă.
- Ce s-a schimbat de data aceasta?
Începe prin a te întreba dacă ați putea face lucrurile diferit de data aceasta, a spus Earnshaw. Te-ai putea întreba: „Am schimbat ceea ce aștept de la o relație?”, a transmis pentru NYT. „Mi-am schimbat modul de comunicare? Mi-am schimbat modul de a-mi regla emoțiile?”.
Apoi gândește-te: Ce s-a schimbat la partenerul tău? Majoritatea cuplurilor pe care psihologa Earnshaw le cunoaște și care s-au reunit cu succes au răspunsuri clare la aceste întrebări.
Ei sunt capabili să spună: „Ei bine, am crescut. Avem locuri de muncă. Ne-am maturizat. Am mers la terapie. Ne-am gândit bine și am avut și alte relații”, a declarat Earnshaw.
Chiar dacă circumstanțele vieții tale sau ale partenerului tău au rămas cam aceleași, este posibil ca fiecare dintre voi să fi crescut emoțional, a subliniat Dr. Bobby. De exemplu, este posibil ca fostul partener să fi urmat o terapie sau să fi reflectat mult asupra propriei persoane, a spus ea. Iar acele informații noi s-ar putea să fi ajutat partenerul să înțeleagă luarea deciziilor problematice în relațiile trecute.
- Cum vom ști dacă acest lucru funcționează?
Înainte de a te scufunda din nou în ceva, vino cu niște repere care te vor ajuta, sau vă vor ajuta, să vă dați seama dacă lucrurile sunt mai bune de ceastă dată, a recomandat Dr. Bobby. Unul dintre repere ar putea fi faptul că nu o să cazi în tipare vechi.
„Prea mulți oameni pierd ani de zile în aceste relații, mergând la același rodeo iar și iar”, a spus Dr. Bobby. „Este ușor să rămâi blocat”.
Terapeuta Earnshaw a spus că ar putea fi de ajutor să te întrebi ceva de genul: Am încredere că, dacă vor apărea din nou aceleași probleme, le voi aborda diferit? Voi vorbi de data aceasta și voi stabili limite mai clare? Voi pleca mai devreme, în loc să lungesc lucrurile?
Dr. Chambers a lucrat cu unele cupluri care au considerat că este util să stabilească un calendar pentru a se reîntâlni cu fostul partener – deși a recunoscut că această abordare nu este pentru toată lumea.
Ei „se gândesc la asta ca la un contract de închiriere”, a explicat pentru New York Times. „Vom încerca asta timp de șase luni. Și la șase luni vom vedea dacă vrem să ne împăcăm”. Uneori o fac. Iar alteori, spune el, își dau seama: „Chiar și cu toate eforturile noastre, se pare că ne lovim din nou de aceleași probleme”.
-
Politică3 ani înainte
Florin Cîțu va câștiga detașat confruntarea cu Ludovic Orban. Iată si de ce
-
Lifestyle3 ani înainte
Un sfat vital din partea medicilor: pentru o viață sănătoasă, dormiți mai mult de 6 ore pe noapte
-
Lifestyle3 ani înainte
În sfârșit te întorci la birou. Cum te vei îmbrăca?
-
Business3 ani înainte
De ce este atât de important canalul Suez – aorta comerțului dintre Europa și Asia