Connect with us

Publicat cu

pe

Acest articol reprezintă o alertă pentru toți cei lipsiți de somn: vă întrerupem căscatul cu un anunț important!

Dacă încercați să dormiți aproximativ șase ore sau mai puțin pe noapte în timpul săptămânii de lucru, vă pregătiți creierul pentru eșecul viitor, potrivit unui nou studiu publicat în revista Nature Communications, citat de CNN.

Un somn mai scurt de șase ore pe noapte la vârsta mijlocie poate crește riscul de demență, a constatat un studiu pe termen lung.

După ce a urmărit aproape 8.000 de persoane timp de 25 de ani, studiul a constatat un risc mai mare de demență cu o „durată a somnului de șase ore sau mai puțin la vârsta de 50 și 60 de ani” comparativ cu cei care dormeau șapte ore pe noapte.

În plus, durata de somn scurtă persistentă între vârstele de 50, 60 și 70 de ani a fost asociată, de asemenea, cu un „risc cu 30% crescut de demență”, independent de „factorii sociodemografici, comportamentali, cardiometabolici și de sănătate mintală”, inclusiv depresia, potrivit studiului.

„Somnul este important pentru funcționarea normală a creierului și se crede, de asemenea, că este important pentru eliminarea proteinelor toxice care se acumulează în demențe din creier”, a spus Tara Spiers-Jones, care este director adjunct al Centrului pentru Descoperirea Științelor Creierului de la Universitatea din Edinburgh în Scoția, într-un comunicat. Spiers-Jones nu a fost implicat în studiu.

„Care este mesajul pentru noi toți? Dovezi ale tulburărilor de somn pot apărea cu mult timp înainte de apariția altor dovezi clinice de demență”, a spus Tom Dening, care conduce Centrul pentru demență la Institutul de Sănătate Mentală de la Universitatea din Nottingham din Marea Britanie, într-un comunicat.

„Cu toate acestea, acest studiu nu poate stabili cauza și efectul”, a spus Denning, care nu a fost implicat în studiu. „Poate că este pur și simplu un semn foarte timpuriu al demenței care urmează să apară, dar este, de asemenea, destul de probabil că somnul sărac nu este bun pentru creier și îl lasă vulnerabil la condiții neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer.”

Găina sau oul?

Este bine cunoscut faptul că persoanele cu Alzheimer suferă de probleme de somn. De fapt, insomnia, rătăcirea pe timp de noapte și somnolența în timpul zilei sunt frecvente pentru persoanele cu Alzheimer, precum și alte tulburări cognitive, cum ar fi demența corpului Lewy și demența lobului frontal.

Dar somnul slab duce la demență – atunci care este primul? Această întrebare referitoare la „găină și ou” a fost explorată în studii anterioare, cercetările arătând ambele sensuri, potrivit neurologului Jeffrey Iliff, profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Facultatea de Medicină a Universității din Washington.

„În studiile experimentale, pare să existe dovezi atât pentru găină cât și pentru ouă”, a declarat Iliff pentru CNN într-un interviu anterior. „O poți conduce în ambele direcții.”

De ce acest sfat din partea medicilor este vital pentru o viață sănătoasă: multe studii au confirmat deja efectele profund negative ale privării de somn

Un studiu din 2017 a descoperit că persoanele care primesc mai puțin REM sau somn în stadiul de vis pot avea un risc mai mare de a dezvolta demență. REM este a cincea etapă a somnului, când ochii se mișcă, corpul se încălzește, respirația și pulsul se accelerează și mintea visează.

Adulții sănătoși de vârstă mijlocie care au dormit prost doar o noapte au produs o abundență de compuși beta amiloide – una dintre semnele distinctive ale bolii Alzheimer, a dezvăluit un alt studiu publicat în 2017. Beta amiloidul este un compus proteic lipicios care perturbă comunicarea dintre celulele creierului, distrugând celulele în timp ce se acumulează în creier.

O săptămână de somn perturbat a crescut cantitatea de tau, o altă proteină responsabilă de încurcăturile asociate cu Alzheimer, demența lobului frontal și boli ale corpului Lewy, a constatat studiul.

Un alt studiu din 2017 a comparat markerii de demență în lichidul coloanei vertebrale cu problemele de somn auto-raportate și a constatat că subiecții care au probleme cu somnul au fost mai predispuși să prezinte dovezi de patologie tau, leziuni ale celulelor creierului și inflamații, chiar și atunci când alți factori precum depresia, masa corporală, bolile cardiovasculare și medicamentele pentru somn au fost luate în considerare.

Pierderea somnului o noapte poate crește factorul de risc pentru Alzheimer, spune studiul

„Descoperirile noastre se aliniază cu ideea că un somn mai prost poate contribui la acumularea de proteine legate de Alzheimer în creier”, a declarat pentru CNN Barbara Bendlin de la Centrul de Cercetare a Bolii Alzheimer din Wisconsin, într-un interviu anterior despre studiul din 2017.

Faptul ca putem gasi aceste efecte la persoanele care sunt cognitiv sanatoase si apropiate de varsta mijlocie sugereaza ca aceste relatii apar devreme, poate oferi o fereastra de oportunitate pentru interventie, a spus Bendlin.

„Informații noi” despre legătura cu privarea de somn

Deoarece noul studiu a urmărit o populație numeroasă pe o perioadă extinsă de timp, adaugă „informații noi la imaginea emergentă” privind legătura dintre lipsa de somn și demență, a declarat Elizabeth Coulthard, profesor asociat în neurologie al demenței la Universitatea din Bristol în Marea Britanie, într-un comunicat.

„Acest lucru înseamnă că cel puțin o parte dintre persoanele care au dezvoltat demență probabil nu o aveau deja la începutul studiului atunci când a fost evaluat pentru prima dată somnul”, a spus Coulthard, care nu a fost implicat în studiu.

„Întărește dovezile că un somn slab la vârsta mijlocie ar putea provoca sau agrava demența în viața ulterioară”, a spus ea.

În acest moment, știința nu are o „modalitate sigură de a preveni demența”, dar oamenii își pot schimba anumite comportamente pentru a-și reduce riscul, a declarat Sara Imarisio, care conduce inițiativele strategice la Alzheimer’s Research UK, într-un comunicat. Imarisio nu a fost implicat în studiu.

„Cele mai bune dovezi sugerează că a nu fuma, a bea doar cu măsură, a rămâne activ mental și fizic, a mânca o dietă echilibrată și a menține nivelul colesterolului și a tensiunii arteriale sub control poate contribui la menținerea creierului nostru sănătos pe măsură ce îmbătrânim”.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lifestyle

Cea mai bună dietă pentru 2023 este stilul de alimentație mediteranean susținut de știință

Publicat cu

pe

Medaliile de aur se adună. Pentru al șaselea an consecutiv, stilul mediteranean de a mânca, a câștigat titlul de cea mai bună dietă generală, conform evaluărilor din 2023 anunțate marți de US News & World Report. Mâncărurile din însorita Mediterană s-au clasat, de asemenea, pe primul loc în categoriile de cea mai bună dietă pentru o alimentație sănătoasă și cea mai bună dietă pe bază de plante, arată raportul.

În două noi categorii adăugate pentru 2023, mâncarea mediteraneană s-a asociat cu modificări terapeutice ale stilului de viață și cu abordări dietetice pentru a opri hipertensiunea, fiind considerată cea mai bună dietă pentru sănătatea oaselor și articulațiilor, transmite BBC.

„Întotdeauna căutăm mai multe afecțiuni de sănătate pe care să le putem aborda. Dar de multe ori nu există suficiente date științifice care examinează dieta X și condiția X”, a spus Gretel Schueller, editor-managing de sănătate pentru US News & World Report, care supraveghează clasamentul anual al dietei.

„Cu toate acestea, sănătatea oaselor și articulațiilor este un domeniu în care există o cantitate suficientă de literatură științifică”, a spus Schueller. „Recunoaștem că populația noastră îmbătrânește, așa că ne concentrăm asupra dietelor care pot crește calitatea vieții în rândul persoanelor în vârstă”.

„Mesajul primit aici este recunoașterea faptului că dieta mediteraneană nu se referă doar la alimentele din jurul Mediteranei”, a spus Schueller. „Puteți să luați lecțiile și abordarea modelului alimentar mediteranean și să le aplicați oricărei bucătării din orice țară”.

„Recunoaștem că din ce în ce mai mulți oameni mănâncă un fel de dietă pe bază de plante sau cel puțin încearcă să o facă”. „Dieta Kyeto ar trebui să fie un plan mediteranean flexibil, cu conținut scăzut de carbohidrați”. „Dieta Pritikin se concentrează pe consumul scăzut de grăsimi și bogat în fibre din alimente întregi și este destul de flexibilă”, a adăugat aceasta. „Observam un impuls spre consumul mai multor alimente întregi, neprocesate, ceea ce cred că este un lucru grozav”.

 

Ce este stilul mediteranean de a mânca?

Numeroase studii au descoperit că dieta mediteraneană poate reduce riscul de diabet, colesterol ridicat, demență, pierderea memoriei, depresie și cancer de sân. Dieta, care este mai mult un stil de alimentație decât o dietă restricționată, a fost, de asemenea, legată de oase mai puternice, o inimă mai sănătoasă și o viață mai lungă .

Dieta include un gătit simplu, pe bază de plante, cu majoritatea meselor concentrate pe fructe și legume, cereale integrale, fasole și semințe, cu nuci și un accent puternic pe uleiul de măsline extravirgin. Alte grăsimi decât uleiul de măsline, precum untul, sunt consumate rar, chiar deloc, iar zahărul și alimentele rafinate sunt rezervate pentru ocazii speciale.

Carnea roșie este folosită cu moderație, de obicei, doar pentru a aroma un fel de mâncare. Este încurajat consumul de pește sănătos, care este plin de acizi grași omega 3, în timp ce ouăle, lactatele și carnea de pasăre sunt consumate în porții mult mai mici decât în ​​dieta tradițională occidentală.

Interacțiunile sociale în timpul meselor și exercițiile fizice sunt pietrele de bază ale stilului mediteranean de a mânca. Schimbările stilului de viață care fac parte din dietă includ mâncatul cu prietenii și familia, socializarea în timpul meselor, consumul cu atenție a alimentelor preferate, precum și exercițiile fizice.

 

Locul al doilea și ultimul

Așa cum au făcut-o în 2022, DASH și dieta flexitariană au ocupat locul doi în cea mai bună dietă generală. Similar stilului mediteranean de a mânca, aceste diete reduc sau elimină alimentele procesate și stresează împachetarea farfuriilor cu fructe, legume, fasole, linte, cereale integrale, nuci și semințe.

Dieta DASH pune accentul pe limitarea aportului de sare în scopul său de a reduce tensiunea arterială, în timp ce dieta flexitariană, fidelă numelui său, permite un răsfăț ocazional de carne.

„Ne-am concentrat pe calitate decât pe cantitate”, a spus Schueller. „Recenziatorii noștri au considerat că există unele diete care sunt atât de ciudate, încât nu merită să le acordăm timp”.

Populara dietă Keto, împreună cu cea modificată, a fost clasată pe locul 20 din cele 24 de diete, urmată de Atkins, SlimFast și Optavia. Aceste diete pun accentul pe consumul de alimente bogate în proteine ​​sau grăsimi, cu un minim de carbohidrați și primesc clasamente scăzute deoarece sunt extrem de restrictive, greu de urmat și elimină grupuri întregi de alimente.

În ciuda evaluării generale scăzute a dietei Keto, recenzenții i-au acordat primul loc pentru cea mai bună dietă de slăbire pe termen scurt, a spus Schueller, adăugând rapid că aceste diete nu sunt considerate sănătoase ca stil de viață.

„Dietele respective sunt pentru cineva care are o nuntă sau un eveniment la care vrea să meargă în următoarele câteva luni”, a spus ea. „Vei slăbi pe termen scurt? Absolut. Îl vei opri în următorii doi ani? Probabil ca nu”.

 

Mai mulți câștigători

În categoria celei mai bune diete (pe termen lung) de slăbit, WW (numit anterior Weight Watchers) a ajuns pe primul loc, cu DASH și TLC, la egalitate, pe locul doi. WW a obținut, de asemenea, onoruri de top în cel mai bun program de dietă (comercial), urmat de NOOM și Jenny Craig .

Flexitarian și TLC au împărțit aurul în categoria celor mai ușor de urmat, în timp ce dietele mediteraneene și DASH s-au clasat pe locul al treilea.

Dieta Ornish este combinată cu tehnici de management a stresului, exerciții fizice, sprijin social și renunțarea la fumat, fiind singurul program dovedit științific care inversează bolile de inimă fără medicamente sau intervenții chirurgicale.

Când vine vorba de un stil de viață sănătos, tu ești cel care poate schimba ceva în rutina de zi cu zi, în așa mod încât să ai parte de sănătatea dorită. Toate dietele prezentate sunt cele recomandate de experți, însă tu ești cel care alege planul ce ți se potrivește cel mai bine.

Citește mai departe

Lifestyle

6 moduri prin care îți poți consolida relațiile în 2023

Publicat cu

pe

Relațiile sunt o componentă esențială a unei vieți sănătoase și împlinite, dar pot necesita foarte multă muncă. Pe măsură ce 2022 se termină, Well analizează unele dintre strategiile de construire a relațiilor pe care le-am acoperit în ultimul an pentru a vă ajuta să vă aprofundați prieteniile sau relațiile romantice de acum înainte, conform NYT.

 

  1. Nu subestima aprecierea celorlalți

A-ți face prieteni la vârsta adultă necesită inițiativă și poate fi descurajant să te pui acolo. Amintește-ți că oamenii pe care îi întâlnești sunt mai predispuși să te placă decât presupui, a spus Marisa Franco, un psiholog care studiază prietenia și care a scris cartea din 2022 „Platonic: How the Science of Attachment Can Help You Make – and Keep – Friends”. ”

Acest lucru se bazează pe cercetarea „decalajului de apreciere”, a explicat dr. Franco sau pe ideea că avem tendința să subestimăm cât de apreciați suntem. Există, de asemenea, o teorie separată, dar înrudită, cunoscută sub numele de „profeția acceptării”, care spune că atunci când oamenii îi acceptă pe alții ca ei, tind să fie mai prietenoși și mai deschiși. Dacă vrei să-ți faci prieteni, mentalitatea chiar contează, a spus dr. Franco.

 

  1. Micile acte de bunătate sunt importante

Un studiu care le-a sugerat participanților să facă lucruri amabile pentru alții, a avut ca rezultat faptul că participanții au subestimat cât de apreciate erau acele gesturi. Acest lucru era valabil indiferent dacă făceau ceva pentru cineva pe care îl cunoșteau (cum ar fi coacerea prăjiturii pentru un prieten sau a lăsa pe cineva acasă cu mașina) ori pentru un străin (spre exemplu să ofere cuiva o ceașcă de ciocolată caldă gratuită, într-o zi friguroasă).

„Oamenii tind să creadă că ceea ce oferă este puțin, poate chiar nesemnificativ”, a constatat Amit Kumar, profesor asistent de marketing și psihologie la Universitatea din Texas și autor al studiului publicat în august. „Dar celor care li se oferă este puțin probabil să gândească în acest sens. Ei consideră că gestul este mult mai semnificativ, deoarece se gândesc și la faptul că cineva a făcut ceva frumos pentru ei”, arată aceeași sursă.

Dacă nu ești o persoană care se ocupă de prepararea prăjiturilor sau pur și simplu nu te vezi cumpărând băuturi calde pentru străini, nu te forța. În schimb, ia în considerare abilitățile și talentele tale și întreabă-te: Cum le pot transforma în ofrande pentru alții?

 

  1. Îmbrățișează puterea de conectare obișnuită

A suna, a trimite mesaje sau a trimite un e-mail unui prieten doar pentru a-i spune „bună” tinde să însemne mai mult decât ne dăm seama, conform unui studiu din 2022 care a inclus 13 experimente mici. În unele, participanții au contactat pe cineva pe care îl considerau prieten, în altele, au luat legătura cu cineva cu care erau prietenoși, dar considerau că au o legătură slabă. În general, cei care au trimis mesajul au subestimat cât de mult a însemnat pentru persoana către care l-au trimis.

Pentru a demonstra de cât de puțin este nevoie pentru a ridica moralul cuiva, cercetătorii au menținut în mod intenționat ștacheta scăzută pentru ceea ce înseamnă „a lua legătura”. „Chiar și trimiterea unui scurt mesaj prin care te adresezi doar pentru a spune „Bună”, a îi arăta că te gândești la ea și vrei să vezi ce face, poate fi apreciat mai mult decât cred oamenii”, a afirmat Peggy Liu. Ben L. Fryrear Chair in Marketing, profesor asociat de administrare a afacerilor la Katz Graduate School of Business de la Universitatea din Pittsburgh și autor al acelui studiu.

 

  1. „Întoarce-te spre” partenerul tău pe tot parcursul zilei

John și Julie Gottman, care sunt psihologi căsătoriți, au petrecut zeci de ani studiind ce face căsnicia să funcționeze, iar în cartea lor din 2022, „The Love Prescription: 7 Days to More Intimacy, Connection and Joy”, ei susțin că o mare parte din aceasta se rezumă la „a te întorce spre” partenerul tău.

După cum subliniază familia Gottman, partenerii fac oferte repetate pentru atenția celorlalți pe parcursul zilei. Ca răspuns, celălalt partener poate reacționa în mai multe moduri: să ignore contactul (întoarcerea), să răspundă negativ (întorcându-se împotriva) sau să reacționeze pozitiv cu ceva la fel de simplu precum o încuviințare din cap sau o atingere (întorcându-se spre).

Într-unul dintre cele mai cunoscute experimente ale familiei Gottman, ei au urmărit cupluri pe parcursul unei zile și au descoperit că cei care au rămas căsătoriți ani de zile „s-au întors” unul spre celălalt mai mult de 80% din timp. Cei care au divorțat au făcut-o aproximativ 30% din timp.

 

  1. Recunoaște-ți sentimentul de neplăcere din relație

Terrence Real, terapeut de familie și autor al cărții din 2022 „Us: Getting Past You and Me to Build a More Loving Relationship”, consideră că în majoritatea parteneriatelor, există trei faze ale iubirii : armonie, dezarmonie și reparare. Cu toate acestea, cultura noastră nu pregătește oamenii să vorbească despre sau să se ocupe de cea de a doua etapă așteptată. Pur și simplu recunoscând asta pentru tine și partenerul tău te poate ajuta.

„Am alergat prin țară de 20 de ani, vorbind despre ceea ce eu numesc „ura conjugală normală”, și nicio persoană nu a venit vreodată în culise să mă întrebe ce vreau să spun cu asta”, a spus Terrence Real.

 

  1. Cultivează conceptul de „freudenfreude”

Spre deosebire de „schadenfreude”, când ne face plăcere nereușita altora, „freudenfreude” descrie fericirea pe care o simțim atunci când altcineva reușește, chiar dacă nu ne implică. Există beneficii în a împărtăși bucuria altcuiva. Poate stimula reziliența și poate îmbunătăți satisfacția vieții.

O modalitate ușoară de a experimenta mai mult freudenfreude este să te interesezi despre micile victorii sau despre punctele luminoase din ziua prietenilor ori a partenerilor de cuplu. Făcând acest lucru, te transformă într-un „spectator al bucuriei” și îți oferă ocazia să-i vezi pe cei din jurul tău cel mai bine, informează NYT.

Citește mai departe

Lifestyle

Pensionarea poate fi dificilă, însă dacă aplici aceste sfaturi o poți face mai ușoară

Publicat cu

pe

Nu aștepta pensionarea pentru a începe să cultivi relațiile și activitățile care te vor susține în anii tăi de după muncă. Contribuția pentru pensionare înseamnă mai mult decât a-ți ține banii într-un cont de investiții, transmite New York Times.

Este la fel de important să cultivăm interesele, relațiile și activitățile care ne vor umple zilele cu scop și satisfacție atunci când ne vom retrage de pe piața muncii.

Această linie de gândire este susținută de un studiu realizat de Harvard, de lungă durată, privind dezvoltarea adulților. Din 1938, studiul a urmărit sute de absolvenți ai Universității Harvard și rezidenți din centrul orașului Boston și descendenții acestora pentru a înțelege secretele longevității, sănătății și fericirii în viața ulterioară.

„Care sunt cei mai buni predictori? Ne-am gândit că va fi nivelul lor de colesterol. Ne-am gândit că va fi tensiunea lor arterială”, a declarat prof. Robert Waldinger, directorul studiului, în cadrul unei conferințe la Universitatea Stanford. „S-a dovedit a fi calitatea relațiilor lor”.

Întrucât preocupările și prieteniile se pot dizolva în timp, cum ar fi acțiunile și obligațiile, cel mai bun moment pentru a începe să investești în viitor este la 30, 40 și 50 de ani. De asemenea, este important să existe acest sens al scopului, deoarece influențează longevitatea și prezice un risc redus de boli, inclusiv Alzheimer și AVC, potrivit cercetărilor lui Carol Ryff, profesor de psihologie la Universitatea din Wisconsin-Madison, prezintă sursa menționată mai sus.

În mod ideal, oamenii ar trebui să înceapă să se concentreze pe relații și să dezvolte un simț al scopului care transcende munca la mijlocul vârstei, pentru că întârzierea acestor sarcini poate face dificilă tranziția la pensionare.

Iată o serie de strategii pentru construirea unui portofoliu echilibrat de interese și relații:

 

Prieteniile necesită efort

Există multe motive pentru care oamenii la mijlocul vârstei neglijează prieteniile. Cea mai evidentă este constrângerea pe care o are timpul, având în vedere cerințele de creștere a copiilor și de îngrijire a părinților în vârstă, în timp ce persoana respectivă înaintează în carieră .

Dar Laurie Santos, profesor de psihologie la Universitatea Yale, și alți cercetători, spun că oamenii au și percepții greșite despre relații, iar acest lucru îi poate determina să renunțe la vechile prietenii.

„Credem că prieteniile se întâmplă pur și simplu și că, dacă prietenia este autentică, nu va trebui să muncim pentru ea”, a spus prof. Santos. „Dar cercetările sugerează că prieteniile necesită timp”.

În medie, este nevoie de 200 de ore pe parcursul a patru luni pentru a construi o prietenie strânsă și până la 60 de ore pentru a stabili o prietenie ocazională, a spus Jeffrey Hall, profesor la Universitatea din Kansas și autor al unui studiu din 2019 care a urmărit viața socială a aproape 500 de persoane după ce au început facultatea ori s-au mutat.

Prof. Hall a spus că prieteniile se estompează fără eforturi periodice de reconectare.

Oamenii exagerează riscurile de a ajunge înapoi la prieteni vechi, inclusiv stânjeneala și respingerea, subestimând plăcerile, conform cercetării lui Nicholas Epley, directorul Centrului de Cercetare a Deciziei de la Universitatea din Chicago Booth School of Business.

Alocă-ți timp pentru a investi în relațiile pe care le consideri cele mai importante pentru tine, sfătuiește Laura Carstensen, directorul Centrului pentru longevitate al Universității Stanford. Cercetările ei indică faptul că a avea mai puțin de trei legături strânse poate fi riscant, conform NYT.

Este important să nu treci cu vederea beneficiile pe care le poți avea dacă socializezi cu cei pe care nu îi cunoști.

Studiile efectuate de cercetători, inclusiv prof. Epley, arată că interacțiunile scurte dintre navetiștii care circulă cu trenul, au crescut nivelul de fericire al ambelor părți. Cei care realizează că străinii sunt interesați să se conecteze au mai multe șanse să reaprindă vechile prietenii, a spus prof. Epley.

„Când găsești prieteni, nu fi perfecționist. Nu e vorba de ceea ce spui. Este vorba dacă ești acolo pentru oameni și dacă ești implicat”, a spus prof. Epley.

Încearcă să introduci rutine în prieteniile tale, a spus prof. Hall, care programează lunar apeluri telefonice cu un prieten bun. În plus, mai sugerează, să te concentrezi pe ascultare mai degrabă, decât pe ceea ce dorești să spui.

„Glumește, prinde viața din urmă și poartă conversații semnificative”, a transmis acesta.

 

Hobby-uri, pasiuni și activități

Carierele pot fi foarte consumatoare, mai ales în anii de vârf ai câștigurilor, care deseori coincid cu vârsta mijlocie. Acest lucru face importantă experimentarea atunci când pui bazele pentru ceea ce urmează, a spus Marc Freedman, fondatorul CoGenerate, o organizație nonprofit care aduce persoane din toate generațiile împreună spre a contribui la crearea unui viitor mai bun.

„Fii realist în ceea ce privește necesitatea de a experimenta, înțelegând că poate dura timp și poate implica unele suișuri și coborâșuri înainte de a putea face din acest tip de implicare o parte esențială a vieții tale”, a spus dl Freedman.

Gândește-te la interesele pe care le-ai avut mai devreme în viață, sfătuiește Jaye Smith, antrenor pentru pensionare și co-fondator al Reboot Partners LLC. Aceasta citează din experiența unui client care a părăsit recent o carieră corporativă pentru a preda preșcolarilor, lucru pe care femeia îl făcuse pentru scurt timp după facultate.

O altă strategie pe care o recomandă Jaye Smith este să întocmești o listă cu „lucrurile pe care vrei să te asiguri că le faci în viața ta” și să începi să le faci acum.

Cu cât lista este mai specifică, cu atât ai mai multe șanse să îți îndeplinești obiectivele. De exemplu, ai putea include explorarea parcurilor naționale și învățarea unei limbi străine în loc să călătorești și să urmezi diverse cursuri.

Când obiectivele sunt ambițioase, împarte-le în pași pe care îi poți realiza în timp ce lucrezi. Dacă vrei să scrii o carte, începe cu un jurnal sau un blog.

„De ce să reținem satisfacția și recompensele?” a întrebat Smith, ai cărei parteneri organizează weekend-uri restrânse pentru oamenii care caută inspirație.

Gândește-te la scop, sfătuiește Barbara Bradley Hagerty, care a scris despre propria ei experiență despre cum să faci noi investiții la mijlocul vârstei în „Life Reimagined: The Science, Art, and Opportunity of Midlife”, prezintă NYT.

Ea a zis că a descoperit „un scop mare și un scop mic” după ce și-a părăsit slujba de reporter la National Public Radio în 2014 din cauza unei corzi vocale paralizate. Hagerty definește puținul scop ca „o sursă de bucurie care poate fi ascunsă în colțurile unei vieți aglomerate”.

Pentru Hagerty, calea către un scop mare a fost să-și folosească abilitățile și experiența pentru a ajuta o cauză mai mare decât cariera ei.

„Este un proiect care ar avea sens pentru mine, chiar dacă nimănui nu-i pasă de el”, relatează autoarea cărții menționate anterior, care a scris un articol de revistă ce a ajutat la eliberarea unui bărbat nevinovat condamnat pentru omor. Acum scrie o carte pe acest subiect.

Ceea ce trebuie să faci, de fapt, este să nu îți părăsești pasiunile și relațiile după ce te retragi de pe piața muncii, deoarece ele te vor ghida în viața ce va urma după. Mai departe, tu alegi ce să faci.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare