Internațional
La Casa de Papel, simbol mondial al rezistenței împotriva abuzurilor autorităților

La Casa de Papel- Money Heist, în limba engleză- a devenit una dintre cele mai vizionate producții de pe Netflix.
Platforma de streaming a anunțat că aproximativ 34 milioane de conturi au urmărit sezonul 3, iar pentru sezonul 4 așteptările sunt mari. Luați prin surprindere de impactul extraordinar al serialului, criticii, creatorul și actorii serialului analizează și explică felul în care producția spaniolă a devenit un succes la nivel mondial.
Money Heist, serialul- fenomen al momentului
La Casa de Papel prezintă planul deosebit al unui personaj misterios, cunoscut drept „Profesorul”, care dorește să efectueze cel mai mare jaf din istorie. Pentru acest lucru, el recrutează opt persoane ce au în comun numai faptul că se află în situația în care nu mai au nimic de pierdut. Ținta jafului este Monetăria Regală a Spaniei. Elementul care face ca serialul să se diferențieze de celalte producții în care sunt prezentate jafuri este dorința celor opt hoți de a tipări banii, fără a ajunge în situația de a răni persoanele aflate în Monetărie.
Serialul lui Álex Pina a captat atenția publicului din întreaga lume încă de la început și continuă să doboare recorduri. Succesul celor patru sezoane se datorează atât expunerii unor situații inedite, cât și performanțelor actoricești greu de egalat. Numele de cod- toate făcând referire la mari orașe de pe Glob-, combinezoanele de un roșu puternic și măștile Salvador Dali pe care cei opt hoți le folosesc în realizarea planului rămân cu ușurință în memoria publicului.
Money Heist (La Casa de Papel), Netflix
Însă Salvador Dali nu este singura sursă de inspirație pentru serial. Cântecul anti-fascism intitulat “Bella Ciao” poate fi auzit pe parcursul unor episoade. De asemenea, personajul „Tokyo” este, în mare parte, construit după personajul „Mathilda” interpretat de către Natalie Portman, în filmul Léon: The Professional.
Úrsula Corberó, „Tokyo” , în Money Heist (La Casa de Papel), Netflix
Natalie Portman, „Mathilda”, în Léon: The Professional
Cu o acțiune concepută special pentru Spania, serialul abundă de scene filmate în Madrid. Totuși, sezonul al treilea oferă spectatorilor ocazia de a admira priveliștile din Guna Yala, Panama.
Locațiile în care a fost filmat Money Heist (La Casa de Papel)
Trecerea surprinzătoare de la mediul urban spaniol, la arhipelagul Guna Yala a impresionat atât fanii de pretutindeni ai producției spaniole, cât și criticii de film. Astfel, mesaje precum „La Casa de Papel își asumă riscuri și câștigă” și „Peisajele pline de culoare adaugă un plus de diversitate serialului” pot fi citite pe Rotten Tomatoes.
Însă Money Heist nu este lăudat numai pe site-ul de recenzii Rotten Tomatoes. Euan Ferguson, critic de film, notează pentru The Guardian faptul că „La Casa de Papel este cel mai bun serial al anului, o dramă spaniolă excepțională care captează atenția spectatorului încă de la primele replici”.
Mariola Cubells, critic de film din Spania, explică pentru BBC că serialul se bucură de un succes la nivel mondial datorită calității acestuia de a prezenta personaje cu care oricine se poate identifica.
„Cu toții ne putem asemăna cel puțin cu criminalii și planul lor de a imprima banii fără a răni pe cineva”, consideră aceasta. Criticul spaniol mai menționează un element care ajută La Casa de Papel să se distingă de celelalte producții, și anume tensiunea narativă.
Mónica Gaztambide „Esther Acebo”, în The Money Heist (La Casa de Papel), Netflix
Cu o intrigă deosebită, cu personaje bine conturate, cu locații spectaculoase și momente amuzante, La Casa de Papel doboară record după record, fiind desemnat „Cel mai bun serial dramatic” la International Emmy Awards, Premios Fénix și Premios Iris.
În culisele celei mai vizionate producții non-engleze de pe Netflix
Conceput inițial pentru Antena 3 Spania, popularitatea şi potențialul uriaș al serialului atrage atenția Netflix care decide să îl cumpere, să îl editeze şi să îl difuzeze începând cu luna decembrie a anului 2017, potrivit BBC.
Álex Pina, creatorul La Casa de Papel, susține că succesul producției sale se datorează felului în care aceasta se distanțează -prin intrigă, personaje complexe şi recuzită- de celelalte seriale apărute.
Tot acesta descrie sezonul patru ca fiind „o călătorie brutală până la limită, ca o plimbare pe un rollercoaster vertiginous”, informează The Guardian. „Pot să promit că publicul nu se va gândi la COVID-19 în timp ce va urmări noile episoade” adaugă Álex Pina.
Álvaro Morte- „The Professor”, în Money Heist (La Casa de Papel), sezonul 4. Netflix
Álvaro Morte, „Profesorul”, oferă pentru The Guadian o viziune asupra întregului serial: „Este rock’n’ roll pur. Odată ce vezi primul sezon, te pierzi în el”. Spusele sale sunt întărite de cele ale actriței Úrsula Corberó, „Tokyo”: „Serialul are ceva diferit, mai ales pentru persoanele care nu sunt de origine spaniolă.”
Un documentar de 57 minute intitulat „Money Heist: The Phenomenon”, care are menirea de a prezenta felul în care serialul a ajuns atât de popular, este disponibil pe Netflix.
Darko Peric („Helsinki”), interviu în limba română pentru un post de radio
Dacă Álvaro Morte și Úrsula Corberó își exprimă părerile despre succesul serialului, Darko Peric, care interpretează rolul personajului „Helsinki” alege să ofere un interviu postului Virgin Radio în care abordează subiecte diverse- de la pasiunile sale până la șederea sa în țara noastră. Potrivit spuselor lui, actorul sârb a locuit nouă ani în România.
„Eu am fost în București din ’95 până în ’98 și, după aceea, din ’98 m-am dus la Timișoara. Acolo am cunoscut niște oameni care mi-au devenit prieteni și care făceau tatuaje. La Timișoara am început să manifest un interes față de zona aceasta. Mai târziu, am ajuns să fac tatuaje profesionale în Spania. Din asta trăiam.” spune Darko.
Pe lângă tatuaje, „Helsinki” este preocupat de baschet și menționează că a rămas plăcut surprins de un meci ținut pe teritoriul țării noastre, la care a participat ca spectator.
„M-a surprins foarte plăcut un meci ținut la voi. Am văzut un nivel de baschet destul de ok și chiar mi-a plăcut faza asta”, comentează actorul.
Cum din interviu nu puteau să lipsească întrebări legate de serialul-fenomen, „Helsinki” aduce la cunoștința auditorilor că personajul său preferat este Arturito. De asemenea, Darko recunoaște că a primit o mică parte din recuzita serialului.
Darko Peric, în Money Heist (La Casa de Papel), Netflix
„La sfârsitul primului sezon ieșeam cu Profesorul cu camionul și acolo aveam un combinezon negru. Pe acela mi l-au dat. Când mă duc să tai via, la Satu Mare, mi-l mai pun.” spune actorul.
Interviul, realizat exclusiv în limba română, a surprins pe fanii serialului care nu își puteau imagina că „Helsinki” vorbește fluent românește.
La Casa de Papel – un serial ce a avut un impact uriaș asupra publicului
Producția spaniolă de succes nu doar că a impresionat publicul de pe întreg Mapamondul, ci a devenit o sursă de inspirație pentru cetățenii anumitor state care se confruntă cu probleme de ordin politic. Astfel, în iulie 2019, la protestele din Puerto Rico în cadrul cărora se cerea demisia guvernatorului Ricardo Rosselló, căteva grupuri de indivizi decid să poarte costume asemănătoare cu cele din serialul spaniol.
În noiembrie 2019, în timpul protestelor anti-regim din Irak răsuna melodia „Bella Ciao”. AFP consemnează declarațiile unor protestatari care argumentează că au folosit cântecul anti-fascism în lupta pentru schimbare și că în acest fel a fost dată dreptate poporului irakian. Pentru a se putea potrivi realității geopolitice, cântecul a fost modificat. Astfel, în loc de „Bella Ciao”, pe teritoriul afectat de probleme politice, se putea auzi “Blaya Chara”, care se traduce „Nici măcar o cale de ieșire”.
Iar în aprilie 2020, angajați ai unor servicii publice, precum medici și asistente medicale, pompieri și polițiști din diverse țări cântă „Bella Ciao” în semn de solidaritate cu toți cei aflați în prima linie a luptei împotriva Covid19.
Casa de Papel este simbolul planetar al solidarității celor care muncesc și al rezistenței împotriva incompetenței și abuzurilor comise de autorități.
Internațional
Sectorul transporturilor maritime se confruntă cu o lipsă de marinari la nivel mondial, ceea ce generează probleme. Ce spun experții din domeniu

Sectorul transporturilor maritime se confruntă cu o lipsă de marinari la nivel global, ceea ce generează mai multe probleme. Printre acestea se numără accidentele pe mare, creșterile tarifelor de transport, dar și creșterea CV-urilor false, anunță experții, conform CNBC.
Înainte de război, Rusia și Ucraina furnizau o bună parte din forța de muncă maritimă globală
Numărul de nave a crescut semnificativ în ultimii ani, dar, cu toate acestea, în cazul personalului calificat creșterile nu au existat. Înainte de război, Rusia și Ucraina furnizau aproximativ 15% din forța de muncă maritimă globală. Ulterior, după război, cele două țări au înregistrat un declin semnificativ al numărului de marinari disponibili, arată datele Camerei Internaționale de Transport Maritim (ICS), potrivit sursei citate anterior.
ICS estimează că până în 2026 va exista un deficit de aproximativ 90.000 de marinari calificaţi și solicită factorilor de decizie să elaboreze strategii naţionale pentru a rezolva această problemă.
Ce efecte are criza marinarilor asupra siguranței și costurilor
Lipsa personalului calificat a determinat companiile să angajeze marinari cu mai puțină experiență, deci mai slab pregătiți. Acest lucru afectează standardele de siguranță pe mare.
„Nivelul de competenţă al marinarilor scade, deoarece acum este suficient să aibă o licenţă”, a spus un căpitan dintr-o companie maritimă globală, arată sursa citată. Bărbatul a fost nevoit să concedieze mai mulţi membri ai echipajului din cauza lipsei de competenţe.
Totodată, criza personalului calificat amenință să perturbe lanțurile globale de aprovizionare, deoarece lipsa echipajelor poate întârzia navele în porturi.
Salariile marinarilor rămân ridicate. Acestea reprezintă o mare parte din costurile de operare ale unei nave, totodată. În acest context, se mențin tarife mari de transport și presiunile inflaționiste.
Oboseala îi doboară pe marinarii cu experiență și afectează siguranța – studiu
Marinarii existenţi sunt adesea obligaţi să petreacă perioade mai lungi pe mare, fără zile libere, ceea ce duce la oboseală şi stres mental.
Potrivit unui studiu realizat în 2024 de World Maritime University, peste 93% dintre marinarii chestionaţi au identificat oboseala ca fiind cea mai frecventă problemă legată de siguranţă, iar 78% au raportat că nu au avut o zi liberă pe întreaga durată a contractului.
Lipsa personalului calificat este asociat și cu dorințele profesionale ale tinerilor, care sunt din ce în ce mai puțin atrași de o astfel de carieră, pe mare. Cei mai mulți sunt atrași de joburile care oferă echilibru între viața profesională și cea personală. Nici măcar salariile mari nu îi mai determină să devină marinari.
Internațional
Studiu: Poluarea aerului cauzată de incendii este asociată cu 1,5 milioane de decese anual, la nivel mondial

Poluarea aerului cauzată de incendii este legată de peste 1,5 milioane de decese anual, la nivel mondial, potrivit unui studiu publicat în The Lancet, citat de dw.com.
Majoritatea deceselor sunt înregistrate în țările în curs de dezvoltare, se mai arată în studiu.
Numărul deceselor cauzate de poluarea aerului va crește în următorii ani
Numărul deceselor va crește în următorii ani pe fondul schimbărilor climatice, care fac ca incendiile de pădure să fie mai frecvente și mai intense.
Cercetătorii internaționali au analizat datele existente, cu privire la incendiile de pădure care fac adevărate ravagii în natură, dar și datele referitoare la arderile de teren practicate în agricultură pentru curățarea câmpurilor.
Peste 1,5 milioane de decese sunt asociate, anual, cu poluarea aerului din cauza incendiilor
Timp de 19 ani, mai exact din anul 2000 și până în 2019, cercetătorii au constatat că aproximativ 450.000 de decese pe an din cauza bolilor de inimă au fost strâns legate de poluarea aerului cauzată de incendii.
Totodată, alte 220.000 de decese din cauza bolilor respiratorii ar putea fi atribuite fumului și particulelor eliberate în aer de incendii.
La nivel mondial, un total de 1,53 milioane de decese din toate cauzele au fost asociate cu poluarea aerului cauzată de incendii, potrivit studiului.
Cele mai frecvente decese au loc în țările sărace
Spre exemplu, un număr record de arderi ilegale ale terenurilor agricole din nordul Indiei este parţial responsabil pentru norul de poluare cu aspect apocaliptic, cu concentraţii de microparticule nocive mult peste standardele internaţionale de sănătate, care acoperă capitala indiană, mai arată studiul.
Autorii studiului atrag atenția că ar trebui să se ia în calcul „acțiuni urgente” pentru a face față numărului mare de decese cauzate de incendii. Totodată, aceștia vorbesc și despre „nedreptatea climatică” cu care se confruntă țările sărace.
Câteva mijloace de evitare a fumului de la incendii sunt îndepărtarea de zona cea mai poluată, utilizarea purificatoarelor de aer și a măștilor, precum și rămânerea în casă. Chiar și așa, aceste mijloace nu sunt accesibile locuitorilor din aceste țări, mai arată cercetătorii.
Internațional
Transnistria a întrerupt încălzirea şi apa caldă către populaţie, după ce Rusia a oprit furnizarea de gaze prin Ucraina

Regiunea separatistă moldoveană Transnistria a întrerupt miercuri furnizarea de încălzire şi apă caldă pentru populaţie după ce Rusia a oprit furnizarea de gaze prin Ucraina, ca urmare a expirării acordului de tranzit, relatează The Guardian, potrivit news.ro.
Transnistria a întrerupt încălzirea şi apa caldă către populaţie
Transnistria este o entitate pro-rusă care s-a separat de restul Moldovei după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991. Transnistria primea gaz rusesc prin Ucraina, dar această rută de aprovizionare a fost întreruptă miercuri, după ce a expirat acordului de tranzit între cele două țări aflate în război.
Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul companiei energetice transnistrene, întreruperea de agent termic a intrat în vigoare miercuri la ora locală 7 dimineața, dar unele facilități precum spitalele sunt exceptate.
Compania a îndemnat locuitorii să se îmbrace gros, să adune membrii familiei într-o singură cameră, să atârne pături sau perdele groase peste ferestre şi uşile de la balcoane şi să folosească reşouri, conform surselor precizate anterior.
„Este interzisă utilizarea sobelor pe gaz sau electrice pentru a încălzi apartamentul. Acest lucru poate duce la tragedii”, a declarat compania.
Luna trecută, parlamentul local a cerut Kremlinului şi parlamentului rus să ajungă la un nou acord cu Ucraina pentru a permite continuarea livrărilor de gaze. Moscova a declarat atunci că îşi va proteja cetăţenii şi soldaţii din Transnistria.
Până la expirarea acordului de tranzit al gazelor cu Ucraina, Rusia furniza Moldovei aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaze pe an, pompate în Transnistria. Cu aceste gaze era asigurată funcţionarea termocentralei electrice de la Cuciurgan, de unde se aproviziona cu energie electrică la un preţ mai mic şi partea dreaptă a Nistrului. În prezent, Republica Moldova se bazează în proporţie de peste 60% pe importurile de energie electrică din România pentru a-şi asigura necesarul.
Gazprom poate face livrări de gaz în Transnistria prin rute alternative, dar condiţionează acest lucru de plata unei pretinse datorii mai vechi a Chişinăului. Autorităţile din Republica Moldova nu recunosc cuantumul acestei datorii. Gazprom susţine că Moldovagaz – companie pe care o controlează – trebuie să-i plătească 709 milioane de dolari, în timp ce Chişinăul susţine că este vorba de arierate în cuantum de doar 8,6 milioane de dolari.
În aceste condiţii, Moldova acuză Rusia că exploatează dependenţa sa energetică de Moscova pentru a destabiliza ţara, ceea ce Moscova neagă.
-
Business12 luni înainte
Alexandria, al 4-lea cel mai rău oraș în care să trăiești, din toată România
-
Politică6 luni înainte
Proiectul Ralucăi Turcan devine realitate. Pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate. Zeci de mii de sibieni vor beneficia
-
Politică9 luni înainte
Unde sunt parcurile industriale promise de Adrian Gâdea? Nicăieri. Vezi ce s-a ales de promisiunile mincinoase ale conducerii PSD Teleorman
-
Politică9 luni înainte
Daniel Constantin, președintele PNL Teleorman, cere demiterea imediată a inspectorului general adjunct bătăuș din Turnu Măgurele