Connect with us

Publicat cu

pe

Primul gând al lui Dave Duttlinger când a văzut o perdea densă de praf maro-gălbui pe cer, deasupra fermei sale din Indiana, a fost: i-am avertizat că acest lucru se va întâmpla, relatează Reuters. Acest lucru are de-a face cu creșterea energiei solare care este un pericol pentru cele mai productive terenuri agricole din America.

Aproximativ 180 de hectare din câmpurile sale de lângă Wheatfield, Indiana, sunt acoperite cu panouri solare și utilaje aferente – teren pe care în aprilie 2019 Duttlinger l-a închiriat lui Dunns Bridge Solar LLC, pentru una dintre cele mai mari dezvoltări solare din Midwest.

În acea după-amiază de primăvară din 2022, a spus Duttlinger, a fost sunat de vecini care l-au întrebat: „De ce praful din ferma ta este în camionul meu? În casa mea? Pe cine ar trebui să sun să-l curețe?”.

Potrivit contractului de închiriere pentru energia solară al lui Duttlinger, revizuit de Reuters, Dunns Bridge a declarat că va depune „eforturi rezonabile din punct de vedere comercial pentru a minimiza orice daune și perturbări aduse culturilor și terenurilor cultivate cauzate de activitățile sale de construcție” în afara șantierului proiectului. Totuși, subcontractanții au clasificat câmpurile lui Duttlinger pentru a ajuta la construirea de drumuri și la instalarea stâlpilor și a panourilor, în ciuda avertismentelor sale că ar putea face terenul mai vulnerabil la scurgeri, transmite acesta.

Echipajele au remodelat peisajul și au răspândit nisip fin pe întinderi mari de sol bogat, potrivit lui Duttlinger. Când Reuters a vizitat ferma anul trecut și în această primăvară, mare parte din terenul de sub panouri era acoperită cu nisip galben-maro, unde nu creșteau plante.

„Nu voi mai putea cultiva niciodată nimic pe acel câmp”, a zis fermierul. Aproximativ o treime din ferma sa de 485 de hectare, unde cultivă porumb, soia și lucernă pentru vite, a fost închiriată.

Proiectul Dunns Bridge Solar este o subsidiară a NextEra Energy Resources LLC, cel mai mare generator de energie regenerabilă din lume, din eolian și panouri fotovoltaice. Duttlinger a spus că atunci când a abordat NextEra cu privire la daunele aduse terenului său, compania i-a răspuns că va revizui orice lucrări de remediere necesare la sfârșitul contractului său în 2073, conform termenilor acordului.

NextEra a refuzat să comenteze această problemă sau ce angajamente viitoare și-a luat față de Duttlinger, iar Reuters nu le-a putut confirma în mod independent.

Capacitatea de producție de energie electrică prin panouri fotovoltaice se îndreaptă spre vestul mijlociu din SUA, atrasă de chirii mai ieftine ale terenurilor, accesul la transportul electric și o mulțime de stimulente federale și de stat. Regiunea are ceea ce are nevoie industria energiei solare: câmpuri larg deschise.

Analiză despre creșterea energiei solare

Un boom de energie regenerabilă riscă să afecteze unele dintre cele mai bogate soluri ale Americii din state agricole cheie precum Indiana. Analiza a fost făcută de Reuters, bazată pe date federale, statale și locale, sute de pagini de documente judecătorești și interviuri cu peste 100 de oameni de știință în energie și sol, economiști agricoli, fermieri și proprietari de terenuri agricole și parlamentari locali, statali și federali.

O parte din ferma lui Duttlinger, inclusiv părți acoperite acum de panouri solare, se află pe un teren clasificat de Departamentul Agriculturii al SUA (USDA) drept cel mai productiv pentru cultivare, conform datelor analizate de Reuters.

Pentru proprietarii de terenuri precum Duttlinger, promisiunea de profituri este atrăgătoare.

Farmland Partners Inc, un trust de investiții imobiliare în terenuri agricole (REIT), cotat la bursă, a închiriat aproximativ 3642 de hectare firmelor din industria energiei solare, la nivel național. O mare parte din acest teren este foarte productiv, a spus președintele executiv Paul Pittman.

„Cred că este cea mai bună utilizare a terenului respectiv? Probabil că nu. Dar investitorii noștri ne-ar ucide dacă nu am urmări asta”, a transmis acesta.

Unii dezvoltatori de energie regenerabilă au spus că nu toate contractele de închiriere devin proiecte în industria de energie solară. Unii își proiectează locurile pentru a face posibilă creșterea culturilor între panourile fotovoltaice, în timp ce alții, precum Doral Renewables LLC, au spus că folosesc animale pentru a paște în jurul panourilor, ca parte a gestionării terenurilor. Dezvoltatorii susțin că în vestul mijlociu, unde mai mult de o treime din recolta de porumb din SUA este folosită pentru producția de etanol, energia solară este cheia pentru alimentarea viitoarelor vehicule electrice.

Unii economiști agricoli și agronomi susțin că scoaterea din producție chiar și a unor cantități mici a celor mai bune terenuri cultivate pentru dezvoltarea energiei solare și deteriorarea solului superficial valoros, are un impact asupra potențialului de recoltă viitoare în Statele Unite, conform Reuters.

Practicile obișnuite de construcție a fermelor de energie solară, inclusiv curățarea și gradarea unor secțiuni mari de teren, pot duce la scurgeri semnificative și majore de sedimente în căile navigabile, fără o remediere adecvată, potrivit Agenției pentru Protecția Mediului din SUA și Departamentului de Justiție.

Dezvoltarea solară vine pe fondul concurenței în creștere pentru terenuri: în 2023, în ferme erau cu aproape 8% mai puține hectare decât în ​​1997 deoarece terenurile agricole sunt convertite pentru uz rezidențial, comercial și industrial, arată datele USDA.

Construcții pe terenuri primare cultivate

Nimeni nu știe cât de mult teren cultivat la nivel național este în prezent sub panouri solare sau închiriat pentru o posibilă dezvoltare în viitor. Ofertele pentru terenuri sunt de obicei tranzacții private.

Oamenii de știință de la US Geological Survey și Laboratorul Național Lawrence Berkeley al Departamentului de Energie al SUA au alcătuit o bază de date cu instalațiile solare existente în întreaga țară. Deși proiectul este incomplet și în desfășurare, Reuters a constatat că aproximativ 0,02% din toate terenurile continentale cultivate, din SUA, s-au intersectat într-un fel cu amplasamente de panouri solare la scară largă pe care le-au identificat începând cu 2021.

Capacitatea totală de putere a operațiunilor solare urmărite în setul de date reprezintă peste 60 GW (Gigawatt) de capacitate de energie electrică. În următorii doi ani, capacitatea solară aproape s-a triplat, conform unui raport din decembrie 2023 al Asociației Industrielor Energiei Solare (SEIA) și Wood Mackenzie.

Pentru a înțelege mai bine modelele viitoare de utilizare a terenurilor, Reuters a analizat datele guvernamentale federale pentru a identifica terenurile cultivate pe care USDA le-a clasificat ca fiind primare, unice sau de importanță locală ori la nivel de stat. Reuters a examinat, de asemenea, peste 2.000 de pagini de documente legate de industria energiei solare depuse la birourile locale de înregistrare a județului într-un mic eșantion de patru comitate din Midwest: județele Pulaski, Starke și Jasper din Indiana și Columbia din Wisconsin.

Comitatele au o suprafață de teren puțin mai mare decât statul Delaware, unde sunt dezvoltate sau construite unele dintre cele mai mari proiecte ale națiunii. Eșantionul nu este neapărat reprezentativ pentru Statele Unite, dar oferă o idee despre impactul potențial al proiectelor de energie solară în județele cu ferme.

Reuters a constatat că procentul pentru cele mai productive terenuri agricole din aceste județe asigurate de companiile industriilor solare și energetice la sfârșitul anului 2022 era următorul: 12% în Pulaski, 9% în Starke, 4% în Jasper și 5% în Columbia.

Jerry Hatfield, fost director al Laboratorului Naţional pentru Agricultură şi Mediu al Serviciului de Cercetare Agricolă al USDA, a declarat că afirmațiile Reuters despre cele patru judeţe sunt „îngrijorătoare”.

„Nu este numărul de hectare care se convertesc în industria solară”, a spus acesta. „Este calitatea terenului care iese din producție și ceea ce înseamnă asta pentru economiile locale și de stat și abilitățile viitoare ale țării pentru producția de culturi”.

Peste 12 agronomi, precum și cercetători în energie regenerabilă și alți experți consultați de Reuters, au declarat că abordarea de măsurare a impactului industriei solare este corectă. Agenția de presă și-a împărtășit constatările cu șase dezvoltatori în energie solară și companii de energie care lucrează în aceste județe. Trei au spus că dimensiunea eșantionului Reuters a fost prea mică, iar gama de constatări prea largă pentru a reprezenta o imagine corectă asupra industriei și practicilor de construcție.

Până în 2050, pentru a îndeplini obiectivele de decarbonizare ale Administrației Biden, SUA vor avea nevoie de până la 1.570 GW de capacitate de energie electrică din industria solară.

În timp ce terenul necesar dezvoltării solare la sol pentru a atinge acest obiectiv nu va fi nici măcar de stat, nu este de așteptat să depășească 5% din suprafața oricărui stat, cu excepția celui mai mic stat din Rhode Island, unde ar putea ajunge la 6,5% , până în 2050, conform studiului privind viitorul industriei solare al Departamentului de Energie, publicat în 2021.

Cercetătorii de la American Farmland Trust, o organizație non-profit pentru protecția terenurilor agricole, care susține ceea ce numește „Smart Solar”, au estimat anul trecut că 83% din noua dezvoltare a energiei solare, în SUA, se va desfășura în fermă, cu excepția cazului în care politicile guvernamentale actuale se schimbă. Aproape jumătate ar fi pe cel mai bun teren al națiunii pentru producerea de alimente, fibre și alte culturi, au avertizat aceștia.

Dezbatere despre carburant

Cinci dezvoltatori de energie regenerabilă și firme din industria energiei solare, intervievate de Reuters, spun că utilizarea de către industrie a terenurilor agricole este prea mică pentru a avea un impact general asupra producției alimentare interne. Practic, utilizarea lor ar trebui echilibrată cu necesitatea decarbonizării pieței energetice din SUA, în fața schimbărilor climatice.

Doral Renewables, dezvoltatorul din spatele proiectului Mammoth Solar de 1,5 miliarde de dolari, din județele Pulaski și Starke, nu ia în considerare recoltele de porumb sau soia în deciziile sale de amplasare.

În schimb, compania analizează topografia terenului, zona și apropierea de o rețea sau o substație electrică și încearcă să evite zonele împădurite, șanțurile și zonele sensibile din punct de vedere ecologic, a declarat Nick Cohen, directorul și CEO-ul Doral Renewables.

Hectarele de porumb în schimbul energiei solare? „Nu văd o înlocuire a ceva ce este vital pentru societatea noastră”, a spus Cohen. Energia solară poate face terenurile agricole „mai productive din punct de vedere economic”, a adăugat el.

Fermierul din Indiana, Norm Welker, spune că a obținut o afacere mai bună atunci când a dat în chirie 60% din terenurile sale agricole către Mammoth, decât dacă ar fi cultivat porumb, unde prețurile s-au scufundat în anul actual.

„Avem mormane de porumb, suntem sub costul de producție și chiar acum, dacă închiriezi teren pentru a cultiva porumb, pierzi bani”, a spus Welker. „În acest fel, circumstanțele mele economice sunt foarte bune”.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Internațional

Reactoarele modulare mici, soluția pentru cererea crescută de energie curată. Dar ministrul Sebastian Burduja ascunde realitatea. Costurile finale ale unui asemenea proiect sunt greu de calculat

Publicat cu

pe

Centralele nucleare ar putea deveni mai mici, mai simplu de construit și mai ușor de integrat în rețelele de energie în viitor, oferind o soluție critică pentru tranziția de la combustibilii fosili.

Noile reactoare modulare mici (SMR), cu o capacitate de până la 300 de megawați, promit să accelereze construcția de centrale nucleare într-un moment în care cererea de energie curată crește semnificativ, ca urmare a cresterii unor domenii precum inteligența artificială, producția industriala și vehiculele electrice, potrivit postului american de televiziune CNBC.

Reactoarele modulare mici, soluția pentru cererea crescută de energie curată

Companiile de utilități din întreaga lume închid centralele pe cărbune pentru a reduce emisiile de carbon, ceea ce pune presiune pe identificarea unor noi surse de energie fiabile. Energia nucleară, fiind una dintre cele mai sigure și constante opțiuni, devine o soluție din ce în ce mai atractivă. Totuși, construirea centralelor mari este extrem de costisitoare și de durată. De exemplu, proiectul Southern Co. din Georgia, care a implicat primele reactoare nucleare noi din ultimele decenii, a avut întârzieri majore și un cost final de peste 30 de miliarde de dolari.

SMR-urile sunt considerate o alternativă mai accesibilă și mai rapidă, putând fi asamblate pe loc din piese fabricate în fabrici. Doug True, directorul nuclear al Institutului de Energie Nucleară, a declarat pentru CNBC că aceste reactoare mai mici sunt ideale pentru a înlocui centralele pe cărbune închise, având dimensiuni comparabile.

Cu toate acestea, adevărata provocare rămâne construirea primului SMR în SUA. Până acum, doar trei astfel de reactoare funcționează la nivel global, în China, Rusia și Japonia. Deși există un interes major pentru această tehnologie, costurile și complexitatea primelor proiecte sunt obstacole semnificative. De exemplu, un proiect ambitions de a instala reactoare mici în statul Idaho, proiect al companiei NuScale, a fost anulat după ce bugetul său s-a umflat, de la 5 la 9 miliarde de dolari din cauza inflației si a dobanzilor.

Compania Dominion Energy explorează posibilitatea de a instala un SMR la centrala North Anna din Virginia, pentru a face față creșterii cererii de energie în regiune, în special din partea centrelor de date. Deși nu a luat o decizie finală, compania consideră SMR-urile o soluție promițătoare pentru a răspunde nevoilor viitoare de energie curată.

Alte companii, precum Holtec International și Constellation Energy, fac pași similari. Holtec lucrează la repornirea centralei nucleare Palisades din Michigan și intenționează să instaleze două reactoare mici până la începutul anilor 2030, în timp ce Constellation explorează integrarea SMR-urilor în centralele sale existente, potrivit CNBC.

Pe măsură ce tehnologia evoluează, SMR-urile ar putea deveni o soluție esențială pentru a sprijini tranziția către o energie mai curată și mai fiabilă. Totuși, succesul lor va depinde de sprijinul politic și de colaborarea între companii și autorități, într-un efort comun de a reduce costurile și de a accelera implementarea acestei tehnologii inovatoare.

Citește mai departe

Internațional

Turiștii ar putea da bani pentru vizitarea Fontana di Trevi. Primăria Romei se gândește să pună o taxă de acces

Publicat cu

pe

Primăria Romei se gândește să introducă o taxă de acces pentru Fontana di Trevi. Acest obiectiv este vizitat anual de milioane de persoane, iar măsura precizată se află în analiză și are scopul de a combate turismul excesiv.

Fontana di Trevi ar putea fi vizitată contra-cost de turiști

Alessandro Onorato, adjunctul responsabil de turism la Primăria Romei, ia în considerare impunerea unor ore de acces pentru vizitatorii care doresc să vadă emblematica fântână, conform AFP, citat de Agerpres.

„Aş fi în favoarea ideii de examinare a unui nou tip de acces, limitat în timp şi cu un număr fix (de vizitatori), cu un sistem de rezervare”, a declarat el pentru cotidianul Corriere della Sera.

Cât ar putea costa biletul de acces la Fontana di Trevi

Biletul de acces ar urma să fie gratuit pentru locuitorii din Roma, iar pentru turiști să se vândă la prețul de un euro.

Măsurile menționate nu au scopul de a atrage câștiguri, mai ales de pe urma introducerii taxei, ci de a controla aglomerația.

Un purtător de cuvânt al municipalității a declarat pentru AFP că posibilitatea introducerii taxei de acces este doar o „idee inițială” și „nu există încă nimic concret”.

„Este o chestiune delicată şi dificilă, dar mai devreme sau mai târziu va trebui abordată. Turismul la Roma, care înregistrează cifre record, trebuie să fie sustenabil pentru oraş şi pentru mediu”, a mai spus acesta.

Citește mai departe

Internațional

OpenAI: Între ambiții comerciale și provocările siguranței în Inteligența Artificială

Publicat cu

pe

Într-o perioadă în care inteligența artificială (AI) devine tot mai centrală în strategia globală a companiilor de tehnologie, OpenAI, una dintre cele mai proeminente organizații din domeniu, se află într-un moment critic.

Fondată inițial ca un laborator de cercetare non-profit, dedicat dezvoltării unei inteligențe artificiale generale (AGI) care să fie benefică umanității, OpenAI trece printr-o tranziție complexă, în care încearcă să își redefinească identitatea și prioritățile.

O tranziție cu provocări interne

În ultimii ani, OpenAI a cunoscut o creștere rapidă, transformându-se într-un jucător important pe scena tehnologică globală. De la lansarea ChatGPT în noiembrie 2022, compania a angajat peste 1.700 de persoane, 80% dintre acestea alăturându-se după succesul răsunător al chatbotului online, conform The New York Times.

Cu toate acestea, tranziția către o companie orientată spre profit a fost marcată de tensiuni interne și plecări notabile.

O serie de angajări recente, inclusiv cea a lui Sarah Friar ca director financiar și a lui Kevin Weil ca director de produs, semnalează intenția OpenAI de a se poziționa ferm ca lider în industria AI. De asemenea, compania a atras figuri influente în consiliul de administrație, cum ar fi Paul M. Nakasone, fost general al armatei SUA și fost șef al NSA, demonstrând că securitatea și protecția sunt esențiale în strategia sa de dezvoltare.

Cu toate acestea, pe măsură ce noi lideri au intrat în scenă, unii dintre pionierii care au contribuit la fondarea OpenAI au ales să plece. Ilya Sutskever, unul dintre cofondatori și cercetător-șef, a părăsit compania în mai 2024 pentru a-și înființa propria firmă de inteligență artificială. În mod similar, Jan Leike, un alt cercetător de top, a plecat la Anthropic, un rival emergent, exprimându-și îngrijorarea că cultura de siguranță din cadrul OpenAI a fost subordonată presiunilor comerciale.

Riscurile siguranței și dilemele etice în privința AI

Aceste plecări subliniază una dintre cele mai mari dileme ale OpenAI: cum să echilibreze presiunile de a genera profit cu nevoia de a asigura că tehnologiile sale nu vor cauza daune majore. Echipa „Superalignment”, creată de Sutskever și Leike, a avut misiunea de a explora riscurile catastrofale ale AI-ului, însă conflictele interne legate de modul în care aceste eforturi se integrează în viziunea generală a companiei au dus la desființarea echipei.

Într-o companie în care inovația rapidă este adesea prioritară, angajații au început să își exprime temerile. Todor Markov, un cercetător care și-a anunțat demisia în iunie 2024, a acuzat conducerea că nu poate fi de încredere în a dezvolta AGI într-un mod sigur, evocând motivele pentru care consiliul de administrație l-a demis temporar pe Sam Altman, CEO-ul OpenAI, la sfârșitul anului 2023.

Aceste îngrijorări nu sunt izolate. Foștii angajați care au părăsit compania au dezvăluit, sub anonimat, că măsurile coercitive, cum ar fi retragerea acțiunilor OpenAI în caz de critici publice, au amplificat tensiunile interne și au redus încrederea în leadership-ul companiei.

Impactul asupra viitorului Inteligenței Artificiale

În contextul actual, OpenAI este presată să răspundă nu doar la provocările interne, ci și la așteptările externe. Cu venituri anuale de peste 2 miliarde de dolari și mai mult de 200 de milioane de utilizatori săptămânali ai ChatGPT, compania se află la o răscruce. Pe de o parte, investitori precum Microsoft, Apple și Nvidia sunt interesați de potențialul său de creștere. Pe de altă parte, există o nevoie stringentă de reglementare și de stabilire a unor standarde clare pentru a preveni utilizarea greșită a AI-ului.

Paul M. Nakasone, noul membru al consiliului de administrație, a declarat recent că experiența sa la NSA l-a pregătit pentru a gestiona provocările legate de AI, subliniind necesitatea unei abordări ferme în ceea ce privește securitatea. Cu toate acestea, plecarea lui John Schulman, un alt co-fondator al OpenAI, care s-a alăturat și el Anthropic, ridică întrebări despre capacitatea companiei de a menține echilibrul între inovație și responsabilitate.

Pe măsură ce OpenAI navighează prin aceste ape tulburi, rămâne de văzut dacă va reuși să își mențină poziția de lider în industrie, fără a compromite siguranța și etica.

Citește mai departe
Politicăo oră înainte

Mircea Geoană și-a anunțat candidatura la Președinția României

Politicăo oră înainte

Ciolacu spune că România poate doborî dronele care intră pe teritoriul țării: „Nu vă faceți griji că acea dronă ar fi putut lovi vreo țintă pe teritoriul României. Ar fi fost doborâtă imediat”

Social19 ore înainte

Predoiu, despre finanțarea noului spital al MAI: „Avem finanțare. Avem echipă de constructori. Avem tot ce ne trebuie”

dna-
Social20 de ore înainte

Şeful Serviciului de investigare a criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Sectorului 3 a fost trimis în judecată de DNA

Internațional24 de ore înainte

Reactoarele modulare mici, soluția pentru cererea crescută de energie curată. Dar ministrul Sebastian Burduja ascunde realitatea. Costurile finale ale unui asemenea proiect sunt greu de calculat

Senatul a adoptat măsuri pentru majorarea pensiilor militare care au fost reduse în 2010
Politicăo zi înainte

Militarii ar putea beneficia de majorarea plafonului lunar al pensiilor neimpozabile, după ce Nicolae Ciucă i-a adresat o solicitare în acest sens ministrului Finanțelor

Socialo zi înainte

Serviciul de Telecomunicații Speciale a implementat funcționalitatea care reduce timpii de acces către serviciul de urgență 112 și oferă o mai bună fiabilitate în localizarea apelurilor de urgență

Politică2 zile înainte

Sebastian Burduja a aprobat ordinul de ministru pentru schema Contractelor pentru Diferență: „Lansăm prima licitație din cadrul schemei CfD, care va susţine dezvoltarea de proiecte fotovoltaice cu o capacitate de 500 MW şi proiecte eoliene onshore de 1.000 MW”

Social2 zile înainte

Mai multe licee și o școală din București vor fi monitorizate de polițiștii locali pe tot parcursul anului școlar 2024-2025

Politică2 zile înainte

Nicolae Ciucă și-a lansat cartea „În slujba țării”. Povestea sa de viață, de pe frontul militar pe scena politică

Facebook

Articole Populare