Connect with us

Business

Inteligența artificială va revoluționa îngrijirea cardiovasculară. Proiectul CVDLINK ia startul la București

Publicat cu

pe

CVDLINK este un nou proiect interesant de cercetare și dezvoltare, finanțat de UE, care reunește o echipă internațională de medici, cercetători și dezvoltatori de software pentru a revoluționa îngrijirea cardiovasculară cu abordări bazate pe date alimentate de inteligența artificială (AI).

Proiectul este condus de la București de echipa inovatoare IT de la SIMAVI și se concentrează pe valorificarea potențialului AI pentru a reduce presiunea uriașă asupra sistemelor de sănătate și a atenua costul uman al bolilor cardiovasculare (CVD).

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial, cu un număr estimat de 17,9 milioane de victime în fiecare an. Spitalele și autoritățile regionale colectează date despre pacienții cu boli cardiovasculare care, dacă ar fi analizate, ar putea oferi cercetătorilor informații despre caracteristicile, factorii de predicție și rezultatele obținute în cazul  bolilor cardiovasculare din diferite regiuni. Cu toate acestea, schimbul de date este îngreunat de cadre etice și juridice neclare și de seturi de date eterogene și compartimentate.

CVDLINK își propune să integreze și să analizeze aceste surse disparate și să faciliteze schimbul de date pentru a crea instrumente medicale de inteligență artificială pentru prevenirea, diagnosticarea și tratarea eficientă a bolilor cardiovasculare.

„Este clar că avem nevoie de abordări bazate pe dovezi pentru prevenirea și tratamentul bolilor cardiovasculare”, a declarat Monica Florea, coordonator al CVDLINK. „Proiectul nostru va contribui la atingerea acestui obiectiv prin corelarea surselor de date pentru a crea instrumente bazate pe inteligență artificială concepute pentru a răspunde nevoilor profesioniștilor din domeniul sănătății, concentrându-se în același timp pe principii etice și juridice, cum ar fi confidențialitatea, explicabilitatea și atenuarea prejudecăților.”

CVDLINK include clinicieni, dezvoltatori de inteligență artificială, cercetători medicali și eticieni din Europa și nu numai. Partenerii proiectului sunt: Software Imagination & Vision (SIMAVI) – coordonator, VicomTechUniversitatea din TampereUniversitatea Aristotle ThessalonikiSpitalul Universitar din TampereTrilateral Research,Universitatea Tehnică din DarmstadtVeracellAthens Medical GroupCERTHUniversität HamburgUniversitatea de Medicină și Farmacie Carol DavilaCentrul Medical Hillel YaffeKineret – the Israel Health Data-Lake din cadrul Ministerului Sănătății din Israel, Institutul de Cardiologie din cadrul Institutului de Sănătate Publică din MoldovaWellicsUniversitatea de Tehnologie din KaunasUniversitatea din Tartu și SYNYO GmbH.

Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt însă numai ale autorului (autorilor) și nu reflectă în mod necesar cele ale Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Sănătate și Digital. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea finanțatoare nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.

Business

Studiu: 85% dintre companiile globale au crescut în ultimul an investiţiile în tranziţia „verde”. 50% dintre acestea utilizează tehnologia pentru atingerea obiectivelor climatice

Publicat cu

pe

85% dintre executivii intervievați într-un studiu realizat de Deloitte în acest an afirmă că organizațiile lor au crescut investițiile în tranziția „verde” în ultimele 12 luni. Totodată, jumătate dintre aceștia au început să utilizeze soluții tehnologice pentru atingerea obiectivelor climatice, iar 42% intenționează să implementeze astfel de soluții în următorii doi ani. Studiul subliniază că sustenabilitatea rămâne în topul priorităților pentru echipele de management la nivel global, fiind depășită doar de inovație și integrarea inteligenței artificiale (AI).

„Sustenabilitatea se menține în top trei priorități ale echipelor de management la nivel global, la mică distanță după inovație și integrarea inteligenței artificiale, respectiv după preocupările legate de contextul economic”, se arată în raportul Deloitte CxO Sustainability Survey 2024.

Tehnologia, un catalizator al tranziției sustenabile

Impactul schimbărilor climatice asupra strategiilor și operațiunilor companiilor este tot mai evident. Potrivit studiului, 70% dintre liderii de business se așteaptă la efecte majore în următorii trei ani, în creștere față de 61% în 2023. De asemenea, aproape jumătate (45%) dintre respondenți declară că lucrează la transformarea modelului de afaceri într-un sens sustenabil, principalele măsuri vizând utilizarea materiilor prime mai sustenabile (51%), eficiența energetică (49%) și crearea de produse și servicii ecologice (48%).

Tehnologia joacă un rol esențial în această tranziție. Companiile utilizează soluții pentru monitorizarea performanței furnizorilor din perspectiva factorilor ESG (57%), creșterea eficienței operaționale (54%) și dezvoltarea de produse sustenabile (52%). Alexandru Reff, country managing partner Deloitte România și Moldova, subliniază că „acțiunile pentru combaterea schimbărilor climatice pot fi un catalizator al inovației, devenind evident că ele funcționează împreună și se pot potența reciproc.”

Discrepanțe în progresul sustenabilității

Deși investițiile în sustenabilitate cresc, progresul este distribuit inegal. Cele mai multe companii (56%) acționează moderat, concentrându-se pe beneficii rapide, iar doar 17% pot fi considerate „lideri ai tranziției”, având o abordare complexă și consecventă. Pe de altă parte, peste un sfert dintre companii (27%) au întreprins acțiuni minimale sau nu au acționat deloc.

„Angajamentul real pentru sustenabilitate, materializat în acțiuni de mare impact, trebuie accelerat”, a declarat Ovidiu Popescu, partener Deloitte România. El subliniază importanța conformării cu standardele europene, cum ar fi raportarea corporativă în materie de sustenabilitate (CSRD), care va deveni obligatorie pentru multe companii din România începând cu 2025.

Obstacole și perspective

Lipsa materiilor prime sustenabile (21%) și alocarea resurselor către provocări imediate (18%), precum inflația sau tensiunile geopolitice, sunt printre principalele obstacole în calea transformării sustenabile a afacerilor. Totuși, liderii de business încep să recunoască beneficiile financiare și operaționale ale sustenabilității, inclusiv profitul și reziliența lanțurilor de aprovizionare, care intră pentru prima dată în top cinci avantaje ale inițiativelor de mediu.

Studiul Deloitte CxO Sustainability Survey 2024 a fost realizat pe un eșantion de peste 2.100 de executivi de top din 27 de țări, explorând modul în care organizațiile răspund provocărilor climatice și își regândesc strategiile pentru un viitor mai sustenabil.

Citește mai departe

Business

Metrorex a încheiat un contract de peste 3 milioane de lei cu CEC BANK SA pentru servicii bancare la achiziționarea titlurilor de călătorie

Publicat cu

pe

metrou

Metrorex a anunțat, joi, că a încheiat un contract în valoare de peste 3 milioane de lei pentru servicii bancare la achiziționarea titlurilor de călătorie.

Metrorex, contract cu CEC Bank pentru servicii bancare la achiziționarea titlurilor de călătorie

„Metrorex informează că astăzi, 19.12.2024  a fost semnat contractul sectorial, atribuit în baza unei proceduri de licitaţie deschisă, având ca obiect «Servicii bancare aferente activităţii comerciale (plata direct la porţile de acces/ turnicheţi cu card bancar contactless, prin POS la casierii şi automate de vânzare cartele şi plata on-line a titlurilor de călătorie încărcate pe cardurile contactless)» cu CEC Bank S.A. a cărui ofertă a fost declarată câştigătoare”, a transmis, joi, Metrorex, într-un comunicat de presă.

Contractul s-a semnat pentru o perioadă de 4 ani, la preţul total de 3.022.451,26 lei, fără T.V.A. Acesta va intra.în vigoare de la 1.03.2025.

„Astfel, Metrorex asigură continuitatea plăţii cu cardul de către călători, în toată reţeaua de metrou”, a mai precizat compania.

Citește mai departe

Business

OTP Bank România devine Banca Transilvania la finalul lunii februarie 2025

Publicat cu

pe

OTP Bank România devine Banca Transilvania de la 28 februarie 2025. Până la fuziune, cele două bănci vor avea activitate independentă și vor asigura o tranziție ușoară pentru clienții OTP Bank România.

De la 28 februarie 2025, clienții băncii vor deveni clienți BT. Tot aceasta va fi și ultima zi în care vor mai putea folosi produsele și serviciile OTP Bank România, potrivit news.ro.

„Acţionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi. Integrarea OTP Bank România în Banca Transilvania a început în august 2024 şi se încheie în 28 februarie 2025, prin fuziunea celor două bănci”, anunţă Banca Transilvania.

OTP Bank România devine Banca Transilvania

Banca Transilvania și OTP Bank România vor avea activitate independentă până la fuziune și vor asigura tranziția ușoară către clienții OTP Bank România, urmând ca de la 28 februarie 2025 aceștia să devină clienți BT.

Banca Transilvania a achiziționat OTP Bank România și celelalte subsidiare din țară ale OTP Group în acest an pentru suma de 347,5 milioane de euro.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare