Lifestyle

Un sfat vital din partea medicilor: pentru o viață sănătoasă, dormiți mai mult de 6 ore pe noapte

Publicat cu

pe

Acest articol reprezintă o alertă pentru toți cei lipsiți de somn: vă întrerupem căscatul cu un anunț important!

Dacă încercați să dormiți aproximativ șase ore sau mai puțin pe noapte în timpul săptămânii de lucru, vă pregătiți creierul pentru eșecul viitor, potrivit unui nou studiu publicat în revista Nature Communications, citat de CNN.

Un somn mai scurt de șase ore pe noapte la vârsta mijlocie poate crește riscul de demență, a constatat un studiu pe termen lung.

După ce a urmărit aproape 8.000 de persoane timp de 25 de ani, studiul a constatat un risc mai mare de demență cu o „durată a somnului de șase ore sau mai puțin la vârsta de 50 și 60 de ani” comparativ cu cei care dormeau șapte ore pe noapte.

În plus, durata de somn scurtă persistentă între vârstele de 50, 60 și 70 de ani a fost asociată, de asemenea, cu un „risc cu 30% crescut de demență”, independent de „factorii sociodemografici, comportamentali, cardiometabolici și de sănătate mintală”, inclusiv depresia, potrivit studiului.

„Somnul este important pentru funcționarea normală a creierului și se crede, de asemenea, că este important pentru eliminarea proteinelor toxice care se acumulează în demențe din creier”, a spus Tara Spiers-Jones, care este director adjunct al Centrului pentru Descoperirea Științelor Creierului de la Universitatea din Edinburgh în Scoția, într-un comunicat. Spiers-Jones nu a fost implicat în studiu.

„Care este mesajul pentru noi toți? Dovezi ale tulburărilor de somn pot apărea cu mult timp înainte de apariția altor dovezi clinice de demență”, a spus Tom Dening, care conduce Centrul pentru demență la Institutul de Sănătate Mentală de la Universitatea din Nottingham din Marea Britanie, într-un comunicat.

„Cu toate acestea, acest studiu nu poate stabili cauza și efectul”, a spus Denning, care nu a fost implicat în studiu. „Poate că este pur și simplu un semn foarte timpuriu al demenței care urmează să apară, dar este, de asemenea, destul de probabil că somnul sărac nu este bun pentru creier și îl lasă vulnerabil la condiții neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer.”

Găina sau oul?

Este bine cunoscut faptul că persoanele cu Alzheimer suferă de probleme de somn. De fapt, insomnia, rătăcirea pe timp de noapte și somnolența în timpul zilei sunt frecvente pentru persoanele cu Alzheimer, precum și alte tulburări cognitive, cum ar fi demența corpului Lewy și demența lobului frontal.

Dar somnul slab duce la demență – atunci care este primul? Această întrebare referitoare la „găină și ou” a fost explorată în studii anterioare, cercetările arătând ambele sensuri, potrivit neurologului Jeffrey Iliff, profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Facultatea de Medicină a Universității din Washington.

„În studiile experimentale, pare să existe dovezi atât pentru găină cât și pentru ouă”, a declarat Iliff pentru CNN într-un interviu anterior. „O poți conduce în ambele direcții.”

De ce acest sfat din partea medicilor este vital pentru o viață sănătoasă: multe studii au confirmat deja efectele profund negative ale privării de somn

Un studiu din 2017 a descoperit că persoanele care primesc mai puțin REM sau somn în stadiul de vis pot avea un risc mai mare de a dezvolta demență. REM este a cincea etapă a somnului, când ochii se mișcă, corpul se încălzește, respirația și pulsul se accelerează și mintea visează.

Adulții sănătoși de vârstă mijlocie care au dormit prost doar o noapte au produs o abundență de compuși beta amiloide – una dintre semnele distinctive ale bolii Alzheimer, a dezvăluit un alt studiu publicat în 2017. Beta amiloidul este un compus proteic lipicios care perturbă comunicarea dintre celulele creierului, distrugând celulele în timp ce se acumulează în creier.

O săptămână de somn perturbat a crescut cantitatea de tau, o altă proteină responsabilă de încurcăturile asociate cu Alzheimer, demența lobului frontal și boli ale corpului Lewy, a constatat studiul.

Un alt studiu din 2017 a comparat markerii de demență în lichidul coloanei vertebrale cu problemele de somn auto-raportate și a constatat că subiecții care au probleme cu somnul au fost mai predispuși să prezinte dovezi de patologie tau, leziuni ale celulelor creierului și inflamații, chiar și atunci când alți factori precum depresia, masa corporală, bolile cardiovasculare și medicamentele pentru somn au fost luate în considerare.

Pierderea somnului o noapte poate crește factorul de risc pentru Alzheimer, spune studiul

„Descoperirile noastre se aliniază cu ideea că un somn mai prost poate contribui la acumularea de proteine legate de Alzheimer în creier”, a declarat pentru CNN Barbara Bendlin de la Centrul de Cercetare a Bolii Alzheimer din Wisconsin, într-un interviu anterior despre studiul din 2017.

Faptul ca putem gasi aceste efecte la persoanele care sunt cognitiv sanatoase si apropiate de varsta mijlocie sugereaza ca aceste relatii apar devreme, poate oferi o fereastra de oportunitate pentru interventie, a spus Bendlin.

„Informații noi” despre legătura cu privarea de somn

Deoarece noul studiu a urmărit o populație numeroasă pe o perioadă extinsă de timp, adaugă „informații noi la imaginea emergentă” privind legătura dintre lipsa de somn și demență, a declarat Elizabeth Coulthard, profesor asociat în neurologie al demenței la Universitatea din Bristol în Marea Britanie, într-un comunicat.

„Acest lucru înseamnă că cel puțin o parte dintre persoanele care au dezvoltat demență probabil nu o aveau deja la începutul studiului atunci când a fost evaluat pentru prima dată somnul”, a spus Coulthard, care nu a fost implicat în studiu.

„Întărește dovezile că un somn slab la vârsta mijlocie ar putea provoca sau agrava demența în viața ulterioară”, a spus ea.

În acest moment, știința nu are o „modalitate sigură de a preveni demența”, dar oamenii își pot schimba anumite comportamente pentru a-și reduce riscul, a declarat Sara Imarisio, care conduce inițiativele strategice la Alzheimer’s Research UK, într-un comunicat. Imarisio nu a fost implicat în studiu.

„Cele mai bune dovezi sugerează că a nu fuma, a bea doar cu măsură, a rămâne activ mental și fizic, a mânca o dietă echilibrată și a menține nivelul colesterolului și a tensiunii arteriale sub control poate contribui la menținerea creierului nostru sănătos pe măsură ce îmbătrânim”.

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version