Internațional
Grecii protestează pentru prețurile mari de pe plaje

În toată Grecia, localnicii își iau lucrurile în mâini, aruncând prosoapele pentru a-și revendica plajele și accesul la natură, fără prețurile mari. Activiștii greci au organizat proteste pe care presa le-a denumit „revolta prosoapelor de plajă”.
Era în preajma apusului soarelui duminică, 3 septembrie, în Paros, o insulă populară de vacanță din regiunea insulelor Ciclade, a Greciei. O mulțime de aproximativ 50 de persoane s-a adunat pe plaja Parikia, aproape de portul principal al insulei. În spatele lor, cerul strălucea într-un portocaliu adânc deasupra mării azurii. Pe de o parte, o moară de vânt emblematică din insulele Ciclade stătea fix la orizont. Pe de altă parte, o zonă de șezlonguri ce aparțineau unui bar de pe plajă se întindea de-a lungul nisipului.
Chiar dacă nu ați vizitat niciodată Grecia, părți din această scenă probabil sunt cunoscute. Cu toate acestea, în această zi, au existat și câteva detalii neobișnuite. Trei dintre participanți țineau în sus o pancartă uriașă care spunea „Reclaim the Beach” (Revendicăm Plaja). Un bărbat cu un difuzor stătea lângă ei. În timp ce publicul urmărea, el a citit cu voce tare părți din constituția Greciei, care prevede că plajele și alte zone naturale aparțin cetățenilor țării.
Protestul a făcut parte dintr-o campanie pe care mass-media a numit-o „revolta prosoapelor de plajă”, prin care localnicii caută acces gratuit la plajele care au fost preluate de barurile de pe plajă și de alte afaceri care oferă șezlonguri și umbrele la prețuri exorbitante. În timp ce mișcarea a început la Paros, acum s-a răspândit în toată Grecia și chiar în Turcia învecinată, militanții cerând spațiu pentru a-și lăsa prosoapele gratuit.
BBC Travel a discutat cu activiști și localnici pentru a afla despre ce sunt protestele, de ce sunt importante și ce înseamnă mișcarea atât pentru turiști, cât și pentru rezidenți.
Cum au început localnicii din Grecia să protesteze?
Protestele au început în Paros, în mai 2023, când un grup de rezidenți, care deja se întâlneau regulat pentru a discuta despre problemele de mediu de pe insulă, au început să vorbească despre locurile în care oamenii pot înota liber și pot face plajă (fără a fi forțați să plătească prețuri mari pentru un șezlong) care deveneau din ce în ce mai rare. Este un simptom al modului în care insula se bucură din ce în ce mai mult de turiști în detrimentul localnicilor.
Întreprinderile de pe plajă care ridică șezlonguri și umbrele trebuie să solicite licențe de la ministrul grec de finanțe pentru a folosi părțile desemnate ale plajei. Verificările sunt menite să fie făcute în mod regulat pentru a se asigura că nu ocupă mai mult spațiu decât permit licențele lor. Cu toate acestea, protestatarii susțin că aceste verificări sunt rareori – spre niciodată – aplicate. Drept urmare, locurile libere pentru prosoape sunt puține acum, informează BBC.
Locuitorii au creat o pagină de Facebook numită „Salvați plajele din Paros” și au început să organizeze proteste, cerând restricții împotriva acestor operatori privați. De asemenea, au folosit imagini cu drone pentru a investiga șezlongurile ilegale, comparând locațiile lor cu zonele desemnate de Guvern. „Acesta a schimbat jocul, pentru că nivelul de ilegalitate putea fi văzut atât de clar”, a spus localnic Nicolas Stephanou. El spune că grupul a găsit locuri în care șezlongurile și umbrelele ocupau de 10 ori spațiul permis.
Unde s-au răspândit protestele?
Mișcarea a câștigat rapid avânt. Demonstrația din 3 septembrie a marcat începutul unei noi campanii la nivel național și a fost prima dată când au avut loc mai multe proteste pentru prosoape de plajă în diferite regiuni ale Greciei, în aceeași zi.
Mișcările au avut loc pe insula vecină Naxos și pe insula sudică Creta. Mai recent, insulele Rodos și Egina, precum și Attica – statul în care se află Atena – s-au alăturat. Locația protestului de la Paros este deosebit de simbolică, fiind plaja principală din satul central al insulei, este cel mai popular loc pentru localnici pentru a face o baie după muncă.
Eleni Andrianopoulou, purtătorul de cuvânt al campaniei Naxos, a declarat că ea și alți localnici s-au simțit frustrați de supradezvoltarea plajelor de câțiva ani, dar nu au fost siguri cum să acționeze. După ce au aflat ce se întâmplă în Paros, au fost imediat inspirați să înceapă propria campanie pe Facebook.
„Cred că aceasta este o adevărată schimbare de paradigmă pentru Grecia”, a spus ea.
Prețurile mari de pe plajele din regiune afectează localnicii
Mulți greci încă suferă din punct de vedere financiar de la criza datoriilor din țară în urmă cu mai bine de un deceniu și nu își pot permite să plătească pentru un șezlong de fiecare dată când vizitează plaja. Soarele și marea sunt o mare parte a culturii grecești – albastrul din steagul grec reprezintă Marea Egee, iar majoritatea grecilor au amintiri puternice din copilărie despre verile petrecute pe plajă.
Cu toate acestea, militanții spun că plajele sunt doar o parte a unei lupte mai mari. Grecia este una dintre cele mai populare destinații de vacanță din Europa, iar vorbitorii de la protest le-au spus mulțimii adunate că supraturismul – și problemele sociale și de mediu care vin odată cu acesta – trebuie abordate.
Ce se află în spatele problemei?
Turismul este cea mai mare industrie a Greciei. În 2021, țara a primit 15 milioane de vizitatori. Cu toate acestea, mulți susțin că boom-ul turismului nu a fost gestionat corespunzător. Decidenții nu au puterea de a controla fluxurile de vizitatori, iar instituții slab pregătite înseamnă pentru întreprinderile de toate tipurile că este ușor să ignore regulile, conform BBC.
În plus, în ultimii ani, guvernele succesive au folosit industria turismului pentru a ajuta economia țării să se redreseze, mai întâi de la criza financiară din 2008 și apoi din cauza pandemiei de Covid-19. Politicienii au promovat puternic țara ca destinație pentru soare și mare și au făcut mai ușor pentru investitorii străini deschiderea de afaceri legate de turism.
„[Există o] lipsă de supraveghere de lungă durată, care a dus la creșterea impunității”, a declarat Efthymia Sarantakou de la Universitatea West Attica. Ea notează că mai multe instituții nu au reușit să pună în aplicare controale și echilibrări, lăsând unele afaceri libere să exprime un comportament de tip „mafiot”: „Există acuzații conform cărora civili au fost intimidați de angajații barului de pe plajă atunci când au încercat să stea pe ceea ce a rămas liber din zonă”.
Primarul orașului Naxos, Dimitris Lainos, spune că multe afaceri de pe insula lui respectă legea. Cu toate acestea, „am văzut că Ministerul de Finanțe nu are personal pentru a efectua verificări adecvate”, a spus el.
Funcționează „revolta prosoapelor de plajă”?
Se pare că protestele au efect. Datorită atenției presei, autoritățile au făcut inspecții pe una dintre cele mai afectate plaje din Paros – o fâșie de nisip dintr-o zonă protejată, care era acoperită cu șezlonguri, deși nu li s-a eliberat licență pentru acestea. Drept urmare, plaja este acum fără șezlonguri.
„Vreau să cred că aceste proteste vor duce la o mai mare participare a cetățenilor în gestionarea destinațiilor turistice”.
Situația rămâne însă neschimbată pe alte plaje. Pe Naxos, au fost noi verificări ca răspuns la proteste, dar mulți proprietari de afaceri au fost prealertați și pur și simplu și-au scos șezlongurile înainte de sosirea inspectorilor.
„Vreau să cred că aceste proteste vor duce la o mai mare participare a cetățenilor în gestionarea destinațiilor turistice și, bineînțeles, în gestionarea spațiilor publice”, a spus Sarantakou. „Acest lucru poate fi realizat doar prin îmbunătățiri ale cadrului instituțional și supraveghere”.
Ce urmează?
Sezonul de vârf de vară s-a încheiat, dar militanții spun că protestele din septembrie au marcat adevăratul început al activității lor. Despre Naxos, Andrianopoulou spune că nu vor doar verificări mai frecvente, ci și mai multă transparență cu privire la modul în care se acordă licențele și cui. Iar Stephanou de la campania Paros spune că grupul său vrea să prezinte o strategie întreagă pentru un model de turism mai sustenabil în Grecia.
„În acest moment, prețurile sunt scăpate de sub control”, a spus el. „Majoritatea oamenilor nu-și permit să meargă la un bar sau un restaurant. Traficul este incredibil”. Dacă nu deții o casă, este greu să găsești una de închiriat care să nu fie Airbnb, ceea ce a dus la lipsa de lucrători cheie, cum ar fi medici, asistente și profesori.
Ce înseamnă mișcarea pentru turiști?
Dacă cererile protestatarilor vor fi îndeplinite, va fi mai mult spațiu pe plajele grecești pentru a vă lăsa gratuit prosopul – lucru pentru care mulți turiști ar putea fi recunoscători. În deceniile anterioare, majoritatea insulelor grecești erau cunoscute ca destinații cu buget redus, iar mulți localnici simt că accesul liber la plaje este în conformitate cu această reputație tradițională.
Stephanou ar dori să se îndepărteze de comercializarea insulelor Ciclade ca destinație de lux. „Există o istorie uimitoare aici, situri arheologice, poteci de mers pe jos, vin bun și produse agricole”, a spus el. „Acest lucru poate atrage un vizitator mai responsabil decât unul care vrea doar să stea pe un șezlong cu un cocktail”, citează BBC.
Călătorii care nu doresc să contribuie la problemele legate de supraturism pot fi inspirați să exploreze partea mai puțin cunoscută a Greciei, cum ar fi oportunitățile de drumeții în peisajul montan care acoperă întreaga țară – o activitate grozavă în afara lunilor de vară de vârf, când vremea este puțin mai rece.
Cu toate acestea, dacă doriți să petreceți ceva timp relaxându-vă pe un șezlong, atunci fiți siguri că acestea nu vor dispărea complet – activiștii vor doar să le vadă limitate la zonele permise de licențele lor. Vizitatorii din Paros pot verifica dacă șezlongurile sunt legale pe site-ul web al campaniei.
Internațional
Sectorul transporturilor maritime se confruntă cu o lipsă de marinari la nivel mondial, ceea ce generează probleme. Ce spun experții din domeniu

Sectorul transporturilor maritime se confruntă cu o lipsă de marinari la nivel global, ceea ce generează mai multe probleme. Printre acestea se numără accidentele pe mare, creșterile tarifelor de transport, dar și creșterea CV-urilor false, anunță experții, conform CNBC.
Înainte de război, Rusia și Ucraina furnizau o bună parte din forța de muncă maritimă globală
Numărul de nave a crescut semnificativ în ultimii ani, dar, cu toate acestea, în cazul personalului calificat creșterile nu au existat. Înainte de război, Rusia și Ucraina furnizau aproximativ 15% din forța de muncă maritimă globală. Ulterior, după război, cele două țări au înregistrat un declin semnificativ al numărului de marinari disponibili, arată datele Camerei Internaționale de Transport Maritim (ICS), potrivit sursei citate anterior.
ICS estimează că până în 2026 va exista un deficit de aproximativ 90.000 de marinari calificaţi și solicită factorilor de decizie să elaboreze strategii naţionale pentru a rezolva această problemă.
Ce efecte are criza marinarilor asupra siguranței și costurilor
Lipsa personalului calificat a determinat companiile să angajeze marinari cu mai puțină experiență, deci mai slab pregătiți. Acest lucru afectează standardele de siguranță pe mare.
„Nivelul de competenţă al marinarilor scade, deoarece acum este suficient să aibă o licenţă”, a spus un căpitan dintr-o companie maritimă globală, arată sursa citată. Bărbatul a fost nevoit să concedieze mai mulţi membri ai echipajului din cauza lipsei de competenţe.
Totodată, criza personalului calificat amenință să perturbe lanțurile globale de aprovizionare, deoarece lipsa echipajelor poate întârzia navele în porturi.
Salariile marinarilor rămân ridicate. Acestea reprezintă o mare parte din costurile de operare ale unei nave, totodată. În acest context, se mențin tarife mari de transport și presiunile inflaționiste.
Oboseala îi doboară pe marinarii cu experiență și afectează siguranța – studiu
Marinarii existenţi sunt adesea obligaţi să petreacă perioade mai lungi pe mare, fără zile libere, ceea ce duce la oboseală şi stres mental.
Potrivit unui studiu realizat în 2024 de World Maritime University, peste 93% dintre marinarii chestionaţi au identificat oboseala ca fiind cea mai frecventă problemă legată de siguranţă, iar 78% au raportat că nu au avut o zi liberă pe întreaga durată a contractului.
Lipsa personalului calificat este asociat și cu dorințele profesionale ale tinerilor, care sunt din ce în ce mai puțin atrași de o astfel de carieră, pe mare. Cei mai mulți sunt atrași de joburile care oferă echilibru între viața profesională și cea personală. Nici măcar salariile mari nu îi mai determină să devină marinari.
Internațional
Studiu: Poluarea aerului cauzată de incendii este asociată cu 1,5 milioane de decese anual, la nivel mondial

Poluarea aerului cauzată de incendii este legată de peste 1,5 milioane de decese anual, la nivel mondial, potrivit unui studiu publicat în The Lancet, citat de dw.com.
Majoritatea deceselor sunt înregistrate în țările în curs de dezvoltare, se mai arată în studiu.
Numărul deceselor cauzate de poluarea aerului va crește în următorii ani
Numărul deceselor va crește în următorii ani pe fondul schimbărilor climatice, care fac ca incendiile de pădure să fie mai frecvente și mai intense.
Cercetătorii internaționali au analizat datele existente, cu privire la incendiile de pădure care fac adevărate ravagii în natură, dar și datele referitoare la arderile de teren practicate în agricultură pentru curățarea câmpurilor.
Peste 1,5 milioane de decese sunt asociate, anual, cu poluarea aerului din cauza incendiilor
Timp de 19 ani, mai exact din anul 2000 și până în 2019, cercetătorii au constatat că aproximativ 450.000 de decese pe an din cauza bolilor de inimă au fost strâns legate de poluarea aerului cauzată de incendii.
Totodată, alte 220.000 de decese din cauza bolilor respiratorii ar putea fi atribuite fumului și particulelor eliberate în aer de incendii.
La nivel mondial, un total de 1,53 milioane de decese din toate cauzele au fost asociate cu poluarea aerului cauzată de incendii, potrivit studiului.
Cele mai frecvente decese au loc în țările sărace
Spre exemplu, un număr record de arderi ilegale ale terenurilor agricole din nordul Indiei este parţial responsabil pentru norul de poluare cu aspect apocaliptic, cu concentraţii de microparticule nocive mult peste standardele internaţionale de sănătate, care acoperă capitala indiană, mai arată studiul.
Autorii studiului atrag atenția că ar trebui să se ia în calcul „acțiuni urgente” pentru a face față numărului mare de decese cauzate de incendii. Totodată, aceștia vorbesc și despre „nedreptatea climatică” cu care se confruntă țările sărace.
Câteva mijloace de evitare a fumului de la incendii sunt îndepărtarea de zona cea mai poluată, utilizarea purificatoarelor de aer și a măștilor, precum și rămânerea în casă. Chiar și așa, aceste mijloace nu sunt accesibile locuitorilor din aceste țări, mai arată cercetătorii.
Internațional
Transnistria a întrerupt încălzirea şi apa caldă către populaţie, după ce Rusia a oprit furnizarea de gaze prin Ucraina

Regiunea separatistă moldoveană Transnistria a întrerupt miercuri furnizarea de încălzire şi apă caldă pentru populaţie după ce Rusia a oprit furnizarea de gaze prin Ucraina, ca urmare a expirării acordului de tranzit, relatează The Guardian, potrivit news.ro.
Transnistria a întrerupt încălzirea şi apa caldă către populaţie
Transnistria este o entitate pro-rusă care s-a separat de restul Moldovei după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991. Transnistria primea gaz rusesc prin Ucraina, dar această rută de aprovizionare a fost întreruptă miercuri, după ce a expirat acordului de tranzit între cele două țări aflate în război.
Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul companiei energetice transnistrene, întreruperea de agent termic a intrat în vigoare miercuri la ora locală 7 dimineața, dar unele facilități precum spitalele sunt exceptate.
Compania a îndemnat locuitorii să se îmbrace gros, să adune membrii familiei într-o singură cameră, să atârne pături sau perdele groase peste ferestre şi uşile de la balcoane şi să folosească reşouri, conform surselor precizate anterior.
„Este interzisă utilizarea sobelor pe gaz sau electrice pentru a încălzi apartamentul. Acest lucru poate duce la tragedii”, a declarat compania.
Luna trecută, parlamentul local a cerut Kremlinului şi parlamentului rus să ajungă la un nou acord cu Ucraina pentru a permite continuarea livrărilor de gaze. Moscova a declarat atunci că îşi va proteja cetăţenii şi soldaţii din Transnistria.
Până la expirarea acordului de tranzit al gazelor cu Ucraina, Rusia furniza Moldovei aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaze pe an, pompate în Transnistria. Cu aceste gaze era asigurată funcţionarea termocentralei electrice de la Cuciurgan, de unde se aproviziona cu energie electrică la un preţ mai mic şi partea dreaptă a Nistrului. În prezent, Republica Moldova se bazează în proporţie de peste 60% pe importurile de energie electrică din România pentru a-şi asigura necesarul.
Gazprom poate face livrări de gaz în Transnistria prin rute alternative, dar condiţionează acest lucru de plata unei pretinse datorii mai vechi a Chişinăului. Autorităţile din Republica Moldova nu recunosc cuantumul acestei datorii. Gazprom susţine că Moldovagaz – companie pe care o controlează – trebuie să-i plătească 709 milioane de dolari, în timp ce Chişinăul susţine că este vorba de arierate în cuantum de doar 8,6 milioane de dolari.
În aceste condiţii, Moldova acuză Rusia că exploatează dependenţa sa energetică de Moscova pentru a destabiliza ţara, ceea ce Moscova neagă.
-
Business12 luni înainte
Alexandria, al 4-lea cel mai rău oraș în care să trăiești, din toată România
-
Politică6 luni înainte
Proiectul Ralucăi Turcan devine realitate. Pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate. Zeci de mii de sibieni vor beneficia
-
Politică9 luni înainte
Unde sunt parcurile industriale promise de Adrian Gâdea? Nicăieri. Vezi ce s-a ales de promisiunile mincinoase ale conducerii PSD Teleorman
-
Politică9 luni înainte
Daniel Constantin, președintele PNL Teleorman, cere demiterea imediată a inspectorului general adjunct bătăuș din Turnu Măgurele