Internațional
Franța lansează programul pentru construcția a patru noi submarine nucleare. Naval Group, partenerul cheie al industriei franceze de descurajare nucleară

Florence Parly, ministrul francez al forțelor armate, a anunțat vineri, la Centrul de expertiză pentru tehnici hidrodinamice al Agenției franceze pentru achiziții de apărare (DGA), lansarea programului pentru dezvoltarea celei de a treia generații de submarine cu propulsie nucleară purtătoare de rachete balistice SSBN (SNLE 3G) pentru Marina Militară. Acest program este o provocare majoră pentru Naval Group, un partener industrial cheie în asigurarea suveranității franceze. Primul submarin este programat să intre în serviciu operațional până în 2035. Alte trei submarine vor fi livrate apoi un interval de cinci ani.
Pierre-Eric Pommellet, CEO al Naval Group, a declarat cu această ocazie: „Naval Group este foarte mândru că își pune abilitățile, talentele și resursele industriale în slujba descurajării nucleare a Franței. Întreaga companie, împreună cu partenerii săi, va fi mobilizată pentru a realiza acest lucru. Suntem conștienți de responsabilitatea noastră și vom face tot posibilul, așa cum au făcut generațiile anterioare, pentru a oferi Franței instrumentul suveranității sale”.
SSBN rămâne unul dintre cele mai complexe produse industriale realizate vreodată. Proiectarea și construcția necesită cunoștințe rare, mijloace industriale unice și capacitatea de a uni contribuțiile a două sute de companii partenere care alcătuiesc baza industrială franceză de apărare, prezentă în toată țara.
Naval Group beneficiază de o poziție unică ca arhitect și integrator de sisteme, care îi permite, în colaborare cu TechnicAtome, principalul contractor pentru camera de cazan nuclear, să își asume responsabilitatea generală pentru construcția și pentru a garanta controlul calității, termenelor și costurilor.
Un program de bază pentru suveranitatea franceză
Programul își propune să furnizeze o nouă generație de patru submarine cu rachete balistice alimentate cu energie nucleară, care să servească nevoile operaționale ale marinei franceze între anii 2030 și 2090. Acestea vor înlocui treptat a doua generație de SSBN, care va fi eliminată treptat din serviciul activ în anii 2030 și 2040, pentru a fi înlocuit cu aceste submarine de a treia generație.
Programul se desfășoară în numele guvernului francez, sub egida DGA și a Comisiei franceze pentru energii alternative și energie atomică (CEA), împreună cu Statul Major al Forțelor Armate și Marina Franceză.
Mobilizarea întregii industrii de apărare navală
Peste 200 de companii din baza industrială și tehnologică a apărării franceze vor colabora cu Naval Group pentru a furniza servicii de proiectare sau construcție pentru echipamente și sisteme.
În următorii 30 de ani, acest program va reprezenta până la 100 de milioane de ore de lucru, inclusiv 15 milioane de ore de proiectare și peste 80 de milioane de ore de construcție.
Sunt necesare 400 de abilități
Majoritatea șantierelor Naval Group vor fi mobilizate pentru acest program.
La șantierul Cherbourg, peste 300 de angajați lucrează în activități de proiectare, iar construcțiile reprezintă mai mult de 2.000 de angajați. Echipele din Cherbourg vor construi platforma (carena, structura, o parte a modulelor interne), vor integra echipamentele și sistemele în platformă și vor efectua punerea în funcțiune și testarea instalațiilor submarinului.
Șantinerul din Nantes-Indret va produce componentele principale ale camerei centrale și va construi modulele principale, cum ar fi modulul unității de motoare și modulul camerei centrale nucleare.
Șantinerul Angoulême-Ruelle va proiecta și construi echipamentul structural al submarinului: tuburi de lansare a armelor, catarguri, sistem de manipulare a armelor etc.
Șantinerul Ollioules va fi site-ul de referință pentru sistemele de informații încorporate. Acesta va proiecta și va integra sistemul de luptă și sistemul de control.
Șantinerul Bagneux concentrează diverse activități de gestionare a programelor.
Șantinerul Lorient va contribui la proiectarea SNLE 3G și va produce piesele compozite.
Șantinerul Brest va fi chemat să pregătească recepția și sprijinul viitorului SNLE 3G, în centrul bazei Ile Longue, precum și testele sale pe dispozitivul de lansare din Cherbourg.
În România, asocierea Naval Group – Șantierul Naval Constanța, câștigătoare a contractului de achiziţie a corvetelor pentru Forțele Navale
În Romania, Naval Group, în asociere cu Șantierul Naval Constanța, a câștigat licitația organizată de Ministerul Apărării Naționale pentru a livra Marinei Militare Române patru corvete echipate cu tehnologie și armament de ultima generație, printr-o ofertă care a inclus cea mai înaltă tehnologie navală la cel mai competitiv preț.
Naval Group și Șantierul Naval Constanța sunt pregătite să livreze marinei militare cea mai performantă tehnologie de luptă pe mare, de îndată ce contractul pentru construcția celor patru corvete este semnat.
Odată semnat contractul, Forțele Navale Române vor beneficia de patru corvete militare de tip Gowind, echipate cu un set de sisteme de luptă de ultimă generație, anti-submarin, anti-suprafață și antiaeriene, testate în lupta pe mare, conform standardelor NATO.
Corveta Gowind 2500 cu care Naval Group și SNC s-au situat pe primul loc în evaluările specialiștilor MApN oferă performanțe unice, între care detecția țintelor pe distanțe lungi, o stabilitate superioară, operabilitate optimizată pentru condiții extreme de vreme, fiind echipată cu sisteme performante de apărare anti-aeriană, la suprafață și anti-submarin, integrate prin sistemul de management al luptei Setis®.
În ianuarie, Marina Egiptului a preluat prima corveta Gowind construită local, în baza transferului de tehnologie de la Naval Group
Denumită Port Said, aceasta este cea de-a doua corvetă clasa Gowind 2500 comandată de Marina Egiptului și construită la Alexandria Shipyard în cadrul unui contract care a cuprins și transfer tehnologic, între Egipt și Naval Group.
Internațional
Sectorul transporturilor maritime se confruntă cu o lipsă de marinari la nivel mondial, ceea ce generează probleme. Ce spun experții din domeniu

Sectorul transporturilor maritime se confruntă cu o lipsă de marinari la nivel global, ceea ce generează mai multe probleme. Printre acestea se numără accidentele pe mare, creșterile tarifelor de transport, dar și creșterea CV-urilor false, anunță experții, conform CNBC.
Înainte de război, Rusia și Ucraina furnizau o bună parte din forța de muncă maritimă globală
Numărul de nave a crescut semnificativ în ultimii ani, dar, cu toate acestea, în cazul personalului calificat creșterile nu au existat. Înainte de război, Rusia și Ucraina furnizau aproximativ 15% din forța de muncă maritimă globală. Ulterior, după război, cele două țări au înregistrat un declin semnificativ al numărului de marinari disponibili, arată datele Camerei Internaționale de Transport Maritim (ICS), potrivit sursei citate anterior.
ICS estimează că până în 2026 va exista un deficit de aproximativ 90.000 de marinari calificaţi și solicită factorilor de decizie să elaboreze strategii naţionale pentru a rezolva această problemă.
Ce efecte are criza marinarilor asupra siguranței și costurilor
Lipsa personalului calificat a determinat companiile să angajeze marinari cu mai puțină experiență, deci mai slab pregătiți. Acest lucru afectează standardele de siguranță pe mare.
„Nivelul de competenţă al marinarilor scade, deoarece acum este suficient să aibă o licenţă”, a spus un căpitan dintr-o companie maritimă globală, arată sursa citată. Bărbatul a fost nevoit să concedieze mai mulţi membri ai echipajului din cauza lipsei de competenţe.
Totodată, criza personalului calificat amenință să perturbe lanțurile globale de aprovizionare, deoarece lipsa echipajelor poate întârzia navele în porturi.
Salariile marinarilor rămân ridicate. Acestea reprezintă o mare parte din costurile de operare ale unei nave, totodată. În acest context, se mențin tarife mari de transport și presiunile inflaționiste.
Oboseala îi doboară pe marinarii cu experiență și afectează siguranța – studiu
Marinarii existenţi sunt adesea obligaţi să petreacă perioade mai lungi pe mare, fără zile libere, ceea ce duce la oboseală şi stres mental.
Potrivit unui studiu realizat în 2024 de World Maritime University, peste 93% dintre marinarii chestionaţi au identificat oboseala ca fiind cea mai frecventă problemă legată de siguranţă, iar 78% au raportat că nu au avut o zi liberă pe întreaga durată a contractului.
Lipsa personalului calificat este asociat și cu dorințele profesionale ale tinerilor, care sunt din ce în ce mai puțin atrași de o astfel de carieră, pe mare. Cei mai mulți sunt atrași de joburile care oferă echilibru între viața profesională și cea personală. Nici măcar salariile mari nu îi mai determină să devină marinari.
Internațional
Studiu: Poluarea aerului cauzată de incendii este asociată cu 1,5 milioane de decese anual, la nivel mondial

Poluarea aerului cauzată de incendii este legată de peste 1,5 milioane de decese anual, la nivel mondial, potrivit unui studiu publicat în The Lancet, citat de dw.com.
Majoritatea deceselor sunt înregistrate în țările în curs de dezvoltare, se mai arată în studiu.
Numărul deceselor cauzate de poluarea aerului va crește în următorii ani
Numărul deceselor va crește în următorii ani pe fondul schimbărilor climatice, care fac ca incendiile de pădure să fie mai frecvente și mai intense.
Cercetătorii internaționali au analizat datele existente, cu privire la incendiile de pădure care fac adevărate ravagii în natură, dar și datele referitoare la arderile de teren practicate în agricultură pentru curățarea câmpurilor.
Peste 1,5 milioane de decese sunt asociate, anual, cu poluarea aerului din cauza incendiilor
Timp de 19 ani, mai exact din anul 2000 și până în 2019, cercetătorii au constatat că aproximativ 450.000 de decese pe an din cauza bolilor de inimă au fost strâns legate de poluarea aerului cauzată de incendii.
Totodată, alte 220.000 de decese din cauza bolilor respiratorii ar putea fi atribuite fumului și particulelor eliberate în aer de incendii.
La nivel mondial, un total de 1,53 milioane de decese din toate cauzele au fost asociate cu poluarea aerului cauzată de incendii, potrivit studiului.
Cele mai frecvente decese au loc în țările sărace
Spre exemplu, un număr record de arderi ilegale ale terenurilor agricole din nordul Indiei este parţial responsabil pentru norul de poluare cu aspect apocaliptic, cu concentraţii de microparticule nocive mult peste standardele internaţionale de sănătate, care acoperă capitala indiană, mai arată studiul.
Autorii studiului atrag atenția că ar trebui să se ia în calcul „acțiuni urgente” pentru a face față numărului mare de decese cauzate de incendii. Totodată, aceștia vorbesc și despre „nedreptatea climatică” cu care se confruntă țările sărace.
Câteva mijloace de evitare a fumului de la incendii sunt îndepărtarea de zona cea mai poluată, utilizarea purificatoarelor de aer și a măștilor, precum și rămânerea în casă. Chiar și așa, aceste mijloace nu sunt accesibile locuitorilor din aceste țări, mai arată cercetătorii.
Internațional
Transnistria a întrerupt încălzirea şi apa caldă către populaţie, după ce Rusia a oprit furnizarea de gaze prin Ucraina

Regiunea separatistă moldoveană Transnistria a întrerupt miercuri furnizarea de încălzire şi apă caldă pentru populaţie după ce Rusia a oprit furnizarea de gaze prin Ucraina, ca urmare a expirării acordului de tranzit, relatează The Guardian, potrivit news.ro.
Transnistria a întrerupt încălzirea şi apa caldă către populaţie
Transnistria este o entitate pro-rusă care s-a separat de restul Moldovei după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991. Transnistria primea gaz rusesc prin Ucraina, dar această rută de aprovizionare a fost întreruptă miercuri, după ce a expirat acordului de tranzit între cele două țări aflate în război.
Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul companiei energetice transnistrene, întreruperea de agent termic a intrat în vigoare miercuri la ora locală 7 dimineața, dar unele facilități precum spitalele sunt exceptate.
Compania a îndemnat locuitorii să se îmbrace gros, să adune membrii familiei într-o singură cameră, să atârne pături sau perdele groase peste ferestre şi uşile de la balcoane şi să folosească reşouri, conform surselor precizate anterior.
„Este interzisă utilizarea sobelor pe gaz sau electrice pentru a încălzi apartamentul. Acest lucru poate duce la tragedii”, a declarat compania.
Luna trecută, parlamentul local a cerut Kremlinului şi parlamentului rus să ajungă la un nou acord cu Ucraina pentru a permite continuarea livrărilor de gaze. Moscova a declarat atunci că îşi va proteja cetăţenii şi soldaţii din Transnistria.
Până la expirarea acordului de tranzit al gazelor cu Ucraina, Rusia furniza Moldovei aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaze pe an, pompate în Transnistria. Cu aceste gaze era asigurată funcţionarea termocentralei electrice de la Cuciurgan, de unde se aproviziona cu energie electrică la un preţ mai mic şi partea dreaptă a Nistrului. În prezent, Republica Moldova se bazează în proporţie de peste 60% pe importurile de energie electrică din România pentru a-şi asigura necesarul.
Gazprom poate face livrări de gaz în Transnistria prin rute alternative, dar condiţionează acest lucru de plata unei pretinse datorii mai vechi a Chişinăului. Autorităţile din Republica Moldova nu recunosc cuantumul acestei datorii. Gazprom susţine că Moldovagaz – companie pe care o controlează – trebuie să-i plătească 709 milioane de dolari, în timp ce Chişinăul susţine că este vorba de arierate în cuantum de doar 8,6 milioane de dolari.
În aceste condiţii, Moldova acuză Rusia că exploatează dependenţa sa energetică de Moscova pentru a destabiliza ţara, ceea ce Moscova neagă.
-
Politică8 luni înainte
Proiectul Ralucăi Turcan devine realitate. Pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate. Zeci de mii de sibieni vor beneficia
-
Politică11 luni înainte
Unde sunt parcurile industriale promise de Adrian Gâdea? Nicăieri. Vezi ce s-a ales de promisiunile mincinoase ale conducerii PSD Teleorman
-
Politică11 luni înainte
Daniel Constantin, președintele PNL Teleorman, cere demiterea imediată a inspectorului general adjunct bătăuș din Turnu Măgurele
-
Business11 luni înainte
Daniel Constantin propune ITI Giurgiu-Teleorman #TeleormanMeritaMaiMult