Lifestyle
România: primul loc în UE la rata mortalității cauzată de HPV
De ce România este încă pe primul loc în UE, în clasamentul referitor la rata mortalității femeilor cauzată de HPV? Efectele lipsei educației sexuale în școli și a informării corecte a populației se văd în aceste statistici.
Pe plan mondial, la fiecare două minute, o femeie moare din cauza cancerului de col uterin. În România, 1900 de decese sunt cauzate de HPV, în fiecare an, conform statisticilor publicate de Medsana.
Ce este HPV-ul?
HPV reprezintă prescurtarea din engleză a termenilor Human Papilloma Virus (traducerea în română este virusul Papiloma uman). HPV este un grup de peste 150 de virusuri înrudite. „Fiecărui virus i s-a atribuit un număr care reprezintă tipul de HPV, un anumit tip fiind denumit, de exemplu, HPV 16”, informează clinica Regina Maria.
Tot aceeași sursă explică faptul că denumirea de papiloma virus arată unele tipuri de HPV ce determină apariția negilor sau a papiloamelor, care sunt tumori benigne. Totuși, anumite tipuri de HPV pot determina cancer. 99% dintre cancerele de col uterin sunt cauzate de infecția persistentă cu HPV.
Ceea ce este important de amintit asupra acestui aspect este faptul că 40 dintre tipurile de HPV se transmit prin contact sexual, chiar și prin atingere. De asemenea, contactul sexual protejat nu poate preveni infectarea.
Rata ridicată a mortalității legată de HPV poate fi prevenită
Prevenirea apariției cancerului de col uterin poate fi făcută prin intermediul vaccinului împotriva HPV.
Conform Sistemului Medical MedLife, studiile în domeniu au arătat că vaccinul anti-HPV are posibilitatea de a preveni mai multe tipuri de cancer generate de virusul papiloma uman, mai exact, aproximativ 90%, iar din anul 2006, atunci când a fost recomandată pentru prima dată vaccinarea, numărul de cancere provocate de acest virus și a verucilor genitale, a scăzut semnificativ.
Protecția oferită de vaccin durează, de obicei, mulți ani, cercetările arătând că persoanele vaccinate și monitorizate de-a lungul timpului au manifestat protecție ridicată, fără scădere în timp, potrivit sursei menționate anterior.
Vaccinul, fiind disponibil atât pentru fete, cât și pentru băieți, este recomandat a fi făcut la vârsta de 11-12 ani, în două doze, cu mențiunea că vaccinurile HPV pot fi administrate începând cu vârsta de 9 ani. Vaccinarea anti-HPV gratuită este o opțiune și în România, care demarează campanii active.
Persoanele eligibile pentru vaccinul compensat au devenit femeile, iar bărbații parțial, ambele categorii cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani, la medicul de familie. Până acum, vaccinul era compensat doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani.
În farmacii, o singură doză costă aproximativ 600 de lei, prezintă Digi24.
Diagnosticarea HPV se poate face prin analize de sânge, dar și în urma unei examinări clinice
Statisticile arată că 9 din 10 persoane elimină fără probleme virusul, fără complicații, în primii doi ani, în timp ce alți pacienți infectați pot să dezvolte veruci genitale sau cancer, arată Sistemul Medical MedLife.
Mituri despre vaccinul anti-HPV
Probabil nu ți-ai făcut încă vaccinul împotriva HPV pentru că te-ai întâlnit cu mai multe mituri despre ce efecte pot apărea și despre faptul că ești prea tânăr să ți-l faci. Cei de la Protejează-te de HPV vin cu o serie de adevăruri pentru a le demonta.
Mit: Vaccinurile HPV cauzează infertilitate pentru femei.
Adevărul: Vaccinarea împotriva HPV nu influenţează în niciun fel probabilitatea de a rămâne însărcinată sau viitoarele sarcini la fete sau femei.
De asemenea, nu afectează fertiltitatea băieţilor sau a bărbaţilor. Vaccinarea este un instrument important în prevenirea consecinţelor posibile ale infecţiei cu HPV pe termen lung.
Mit: Vaccinarea anti-HPV nu este necesară, deoarece majoritatea oamenilor elimină în mod natural infecțiile.
Adevărul: Este real faptul că 90% dintre aceste infecții sunt eliminate astfel. Însă, HPV generează frecvent infecții și uneori poate evita mecanismele imune ale organismului.
Infecțiile persistente pot evolua către leziuni premaligne și chiar cancer. Pentru că nu sunt cunoscute cu certitudine condițiile ce dezvoltă cancerul și nu pot fi identificate prematur persoanele predispuse la o astfel de evoluție, este recomandată vaccinarea anti-HPV atât la fete, cât și la băieți, în perioada de preadolescență, înainte de începerea vieții sexuale și de expunere la HPV.
Mit: Vaccinarea anti-HPV poate determina adolescenții să-și înceapă viața sexuală mai repede.
Adevărul: Numeroase studii, inclusiv sondaje ale părinților și adolescenților / adulților tineri, oferă dovezi reproductibile în mod constant că vaccinarea anti-HPV nu este asociată cu o activitate sexuală crescută.
S-a dovedit că fetele vaccinate anti-HPV nu au un debut sexual de la o vârstă fragedă. De asemenea, fetele vaccinate nu au mai mulţi parteneri sexuali comparativ cu fetele nevaccinate. Completând schema de vaccinare împotriva HPV a copilului tău, se reduce sau se exclude riscul de cancer de col uterin sau alte tumori, leziuni cervicale sau veruci genitale.
În acest mod vei fi cu un pas înainte referitor la îmbunătăţirea sănătăţii și bunăstării copilului tău, în viitor.
Mit: Copiii cu vârsta între 11-14 ani sunt prea tineri și nu sunt activi sexual, deci infectarea cu HPV nu este un pericol.
Adevărul: Vaccinarea anti-HPV are cea mai mare eficiență atunci când este făcută înainte de începerea activității sexuale. Noțiunea că, deoarece un copil nu este activ sexual, nu trebuie vaccinat împotriva HPV, ignoră scopul vaccinării: de a stimula un răspuns imun înainte de expunere, pentru a reduce probabilitatea dezvoltării bolii.
Mit: Băieții nu au nevoie de vaccinare anti-HPV.
Adevărul: Odată cu debutul vieții sexuale, riscul de infectare cu HPV pentru bărbaţi este la fel de mare cum este și în cazul femeilor. Vaccinurile HPV funcționează la bărbaţi la fel de bine ca la femei, oferindu-le acestora protecție împotriva afecțiunilor cauzate de infecția cu HPV. Totodată, vaccinarea anti-HPV contribuie și la protecția partenerelor lor.
De ce este importantă educația sexuală în școli pentru prevenirea HPV?
România este situată pe primele locuri atunci când vine vorba de mamele minore din Uniunea Europeană și abuzuri precum agresiunea sexuală, violența domestică sau infectarea cu HPV.
Educația sexuală introdusă în școli și licee nu doar că ajută copiii să înțeleagă schimbările fiziologice, sociale și emoționale pe care le întâmpină pe măsură ce se maturizează, dar învață și cum se dezvoltă relațiile sănătoase și pline de satisfacții și cum să ia cele mai bune decizii, informate și responsabile.
Ceea ce mulți dintre noi nu înțelegem face referire la faptul că introducerea educației sexuale în școli și licee nu împinge copiii și adolescenții spre a-și începe activitatea sexuală de la o vârstă prematură, ci de a preveni diverse situații cu care se pot confrunta, una dintre acestea fiind infectarea cu HPV.
În cazul în care nu știai cât de importantă este demararea procesului de introducere a educației sexuale în școli, iată câteva dintre beneficiile pe care ea le oferă tinerilor:
Unul dintre principalii factori ce pot fi preveniți este numărul crescut de mame minore pe care România îl are. Dacă în școli și licee se face o informare corectă despre activitatea sexuală, astfel va fi prevenită apariția sarcinilor nedorite în rândul adolescentelor.
În ceea ce privește sarcinile, tinerii vor putea înțelege mult mai bine repercursiunile unei sarcini asupra sănătății lor, precum și asupra sănătății fătului. Cu toate acestea, educația sexuală are și capacitatea de a ajuta tinerii să vadă impactul negativ pe care l-ar putea avea o sarcină asupra educației și viitorului lor, fiind un motiv în plus de a evita acest aspect la o vârstă nepotrivită.
Un factor crucial pentru dezvoltarea copiilor și adolescenților îl reprezintă inițierea în lupta cu diverse boli cu transmitere sexuală. Prin prisma acestei etape, ei află cum pot preveni apariția lor și, de asemenea, ce pot face dacă intră în contact cu o persoană care are un virus cu transmitere sexuală, inclusiv HPV.
Sondaj pentru tineri
Pentru a vedea și a înțelege de unde au aflat tinerii de existența HPV, am făcut un sondaj la care au luat parte 42 de subiecți, atât persoane de sex feminin, cât și cele de sex masculin, cu vârste cuprinse între 15 și 32 de ani.
Dintre cei 42 de oameni, numai două persoane au aflat despre HPV la școală sau liceu, însă chiar și atunci era un program extrașcolar la care a participat un medic specialist ce le-a vorbit despre infectarea cu HPV. Trei nu au știut ce este HPV.
Opt intervievați au vorbit cu medicii de specialitate. Acest mod de a afla despre virus poate fi unul eficient, însă în cazul în care deja ai contactat virusul, dacă te documentai ori aflai din școală sau liceu, știai ce poți face pentru a preveni apariția sau contactarea lui.
Șapte persoane au aflat de la părinți, ceea ce prezintă o realitate destul de îmbucurătoare, întrucât familia și sistemul educațional se ocupă de educația noastră, până într-un anumit punct.
Și campaniile pentru conștientizare au avut un impact asupra sondajului. Din cadrul acestora, șase persoane au aflat despre HPV și prevenirea lui.
Patru oameni s-au documentat singuri. Internetul este o unealtă care ne ajută în fiecare zi și ne facilitează viața. Faptul că ne putem lua informații legate de sănătatea noastră și activitatea sexuală, poate crea un spațiu sigur pentru cei care nu sunt pregătiți să discute despre aspectele menționate anterior cu părinții.
Cel mai mare număr de subiecți, mai exact 12, au aflat din cercul de prieteni. Acest lucru trage încă o dată un semnal de alarmă asupra faptului că dacă prietenii nu sunt informați corect, ei pot propaga dezinformare referitoare la subiectul în cauză. Un lucru important este și faptul că oamenii pot afla despre HPV prin această modalitate, însă probabil parțial.
Datele extrase din sondaj prezintă, încă o dată, o realitate pe care România trebuie să o accepte și anume: avem nevoie de educație sexuală în școli și licee pentru o bună informare și educare a tinerilor.
Lifestyle
Sala Studio a Teatrului de Stat Constanţa s-a redeschis după renovare
Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța a fost redeschisă după un amplu proces de renovare. Modernizarea s-a realizat cu ajutorul unui sprijin financiar în valoare de 200.000 de euro.
„Prin sprijinul extrem de important oferit de BCR, precum şi al celorlalţi parteneri, am reuşit să transformăm un spaţiu improvizat într-un punct de referinţă în centrul oraşului. Este o sală care va oferi comunităţii constănţene oportunitatea unor spectacole de teatru de nivel internaţional, dar şi altor evenimente culturale. Acest demers va avea, sperăm noi, şi un rol de model de bune practici, care va impulsiona, mai departe, implicarea mediului de afaceri în dezvoltarea durabilă a culturii constănţene. În egală măsură, ne dorim ca această seară să fie încă o cărămidă la construcţia proiectului „Constanţa – Capitală culturală europeană”, a declarat Erwin Şimşensohn, director general al Teatrului de Stat Constanţa, potrivit news.ro.
Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța a fost renovată
Renovarea Salii Studio a Teatrului de Stat Constanța s-a realizat și cu ajutorul Biroului de Arhitectură SAS, sub coordonarea arhitectului Mihai Stebingăr. Proiectarea lucrărilor au fost realizate pro bono pentru transformarea spațiului într-unul modern, primitor și adaptat nevoilor comunității artistice.
„Ceea ce vedem acum este un demers iniţiat şi realizat impecabil de domnul director Erwin Şimşensohn, împreună cu echipa sa. Un demers asumat cu pasiune, energie şi devotament şi care a determinat ca noi, împreună, iniţial BCR, Studioul de Arhitectură SAS, TSC şi UNITER, iar ulterior şi PPC Energie şi Reţele Electrice Dobrogea, să oferim astăzi, prin finalizarea Sălii Studio a teatrului constănţean, un spaţiu teatral modern, deschis tuturor categoriilor de public, o platformă de promovare a tinerei generaţii, un spaţiu de întâlnire şi de schimburi de idei creative. O platformă culturală locală, regională şi naţională aşteptată cu nerăbdare de creatori şi public”, au afirmat Dragoş Buhagiar, preşedinte UNITER, şi Aura Corbeanu, vicepreşedinte executiv.
Noua Sală Studio BCR este concepută ca un spaţiu multifuncţional, care va putea găzdui spectacole de teatru clasic şi experimental, ateliere şi evenimente culturale care să aducă publicul constănţean faţă în faţă cu artişti locali şi internaţionali, mai arată sursa citată.
Lifestyle
Muzeul Național Brukenthal are, de vineri, o bancnotă euro: „Este un produs de suvenir şi un cadou foarte inedit”
Muzeul Național Brukenthal a lansat, vineri, un nou suvenir. Este vorba despre o bancnotă euro, tipărită în 11.000 de exempplare, cu aprobarea Băncii Naționale a Franței și securizată la standardele impuse de Banca Central Europeană, potrivit unui comunicat de presă citat de Agerpres.
„În anul 2023 a apărut bancnotă 0 Euro Sibiu. Noi eram deja în discuţii cu compania Euro Suvenir România pentru editarea unei bancnote Brukenthal. Astăzi 0 Euro Sibiu se găseşte de cumpărat în magazinul Palatului Brukenthal din Piaţa Mare. Bancnota noastră va avea ca design portalul Palatului Brukenthal şi statuia Baronului. Este un produs de suvenir şi un cadou foarte inedit. De asemenea, sunt colecţionari care doresc să aibă această bancnotă cu valoare de 0 Euro. Pe lângă vinul Brukenthal, vinul SCAF, cafeaua Baronului, ciocolata Brukenthal, parfumul Sophia şi Brukenthal şi alte produse de brand, am dorit din acest an să avem şi această bancnotă. Este un produs suvenir care se găseşte acum la magazinul Palatului Brukenthal. Mulţumesc domnului Marian Lisman, acţionar Euro Suvenir România pentru colaborarea excepţională în realizarea acestei bancnote”, a declarat managerul Muzeului Naţional Brukenthal, Alexandru Constantin Chituţă, potrivit sursei citate anterior.
Bancnota euro, suvenir inedit
Proiectul bancnotele de 0 EUR a apărut în Franţa în anul 2015 şi s-a extins ulterior în toate ţările europene. A fost conceput cu scopul de a promova elemente de interes naţional într-o formă unitară la nivelul Uniunii.
„Astăzi, bancnotele sunt în toată Uniunea Europeană şi se găsesc la toate magazinele, la toate obiectivele turistice mari. De exemplu, la turnul Eiffel, la ultimul etaj, găsim această bancnotă, la Schonbrunn, oriunde mergem găsim această bancnotă. De asemenea, şi oraşele din diferite ţări şi-au creat o identitate proprie în jurul acestor bancnote. Ce le face atât de speciale ? Sunt tipărite cu aprobarea băncii Franţei la standardele de securitate impuse de Banca Centrală Europeană şi prezintă 14 caracteristici de securitate, similare bancnotelor reale. Şi cel mai important sunt tiraje limitate şi nici o bancnotă nu este identică cu cealaltă. Spre exemplu, la Sibiu am reuşit tipărirea în 2023 a 11.000 de bancnote, iar anul acesta acelaşi tiraj pentru Bancnota Muzeului Brukenthal. Tirajele sunt stabilite în funcţie de apetitul turistic al oraşelor, de obicei”, a declarat Marian Lisman, acţionar Euro Suvenir România.
Bancnota Euro Brukenthal se poate achiziţiona,de vineri, de la magazinul Palatului Brukenthal din Sibiu, la preţul de 30 lei. Se poate şi comanda prin email la [email protected].
Lifestyle
Guvernul investește în modernizarea infrastructurii sportive. Constanța și Pitești vor avea stadioane noi, iar în Covasna se va investi într-un patinoar artificial
Premierul Marcel Ciolacu a participat luni, la Palatul Victoria, la ceremonia de semnare a contractelor de finanțare pentru realizarea stadioanelor „Gheorghe Hagi” și „Nicolae Dobrin”, dar și a unui patinoar artificial.
Guvernul investește în modernizarea infrastructurii sportive
Obiectivele de infrastructură sportivă se ridică la valoarea totală de peste un miliard de lei. Acestea sunt finanțate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții (CNI).
„Aceste investiţii subliniază angajamentul ferm al Guvernului pe care îl conduc de a sprijini dezvoltarea infrastructurii sportive şi a sportului de masă. Noile baze sportive vor reprezenta locul din care se va putea construi din nou excelenţa sportivă în România. La nivelul Guvernului vom continua să investim în sport şi în infrastructura sportivă, dar vom veni şi cu programe pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos pentru toţi tinerii din România”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, potrivit unui comunicat oficial citat de news.ro.
„Cele trei obiective de investiţii vizează dezvoltarea, modernizarea şi alinierea infrastructurii sportive la standarde europene, cu impact major asupra locuitorilor, sportivilor şi suporterilor cluburilor din Constanţa, Piteşti şi Sfântu Gheorghe, dar nu numai! Sportul înseamnă sănătate, disciplină şi echilibru, iar noi încurajăm practicarea sportului şi performanţa! Astfel, Ministerul Dezvoltării, prin Compania Naţională de Investiţii, sprijină infrastructura sportivă în toate regiunile României şi în toate ramurile sportive”, a declarat ministrul Dezvoltării, Adrian-Ioan Veştea.
Constanța și Pitești vor avea stadioane noi, iar în Covasna se va investi într-un patinoar artificial
Prima investiție vizează construirea stadionului „Gheorghe Hagi” în Constanța, care va avea o capacitate de 18.000 de locuri, pe o suprafață de 64.000 mp. Acesta va cuprinde un teren de antrenament pentru fotbal și atltetism (pistă cu 6 culoare) cu o tribună de aproximativ 1.000 de locuri, o clădire de vestiare pentru antrenament și amenajări exterioare. Valoarea totală a contractului se ridică la peste 490 de milioane de lei, iar durata de proiectare și execuție este de 28 de luni.
Al doilea stadion care va fi construit, „Nicolae Dobrin”, este în municipiul Pitești din județul Argeș și va avea o capacitate de 15.200 de locuri și o suprafață de peste 71.000 mp. Pe lângă noul stadion de fotbal se va realiza și Centrul de copii și juniori FC Argeș și vor fi construite spații de antrenament pentru sporturi conexe cum ar fi box, lupte, judo, karate, dar și spații de birouri, de parcare, comerciale și de expunere și zone de alimentație publică. Valoarea acestui contract se ridică la aproximativ 372 de milioane de lei, iar durata de proiectare și execuție este de 43 de luni.
Cele două stadioane vor fi realizate pentru asigurarea cerințelor de clasificare UEFA 4.
Al treilea obiectiv de investiții este un patinoar artificial care va fi construit în municipiul Sfântu Gheorghe din județul Covasna. Acesta va avea o suprafață de peste 12.000 mp și o capacitate de peste 2.100 de locuri în tribune. Patinoarul va fi dotat cu un centru medical și de metodologie sportivă, iar aici se vor putea găzdui competiții naționale și internaționale la standardele cele mai moderne, promovând atât sportul de performanță, cât și cel de masă. Valoarea contractului este de aproximativ 245 de milioane de lei și are o durată de proiectare și execuție de 40 de luni.
La ceremonia de semnare a contractelor de finanţare pentru cele trei obiective de investiţii sportive au participat, alături de premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Dezvoltării Adrian Veştea, vicepremierul Marian Neacşu, şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, preşedintele Companiei Naţionale de Investiţii, Manuela Pătraşcoiu, consilierul onorific al premierului Gheorghe Popescu, Gheorghe Hagi, Kelemen Hunor, membru al Parlamentului României, primarul municipiului Piteşti Cristian Gentea, primarul municipiului Constanţa, Virgil Chiţac, primarul oraşului Sfântul Gheorghe, Árpád-András Antal, reprezentanţii firmelor de construcţii care au semnat contractele de realizare a investiţiilor.
-
Business8 luni înainte
Alexandria, al 4-lea cel mai rău oraș în care să trăiești, din toată România
-
Politică11 luni înainte
România ar putea plăti despăgubiri de miliarde din cauza Guvernului Cioloș, care a inclus Roșia Montană în patrimoniul UNESCO
-
Politică3 luni înainte
Proiectul Ralucăi Turcan devine realitate. Pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate. Zeci de mii de sibieni vor beneficia
-
Politică6 luni înainte
Unde sunt parcurile industriale promise de Adrian Gâdea? Nicăieri. Vezi ce s-a ales de promisiunile mincinoase ale conducerii PSD Teleorman