Connect with us

Internațional

NATO înființează noi grupuri de lupta pe flancul estic. Rusii se pregătesc sa atace cibernetic companii din NATO si UE

Publicat cu

pe

NATO decide miercuri la Bruxelles înființarea unor noi grupuri de lupta in tarile de pe flancul estic, pentru eventualitatea in care conflictul din Ucraina ar putea degenera.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a anunțat că alianța nord-atlantică va înființa patru noi grupuri de luptă în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia.

Grupurile de luptă ale NATO sunt compuse din circa 1.000 de militari și au rolul de a ajuta statele să își crească nivelul de pregătire in caz de atac.

Președintele SUA a avertizat ca rușii pregătesc atacuri cibernetice

Înaintea plecării spre Europa, Joe Biden a declarat ca este foarte îngrijorat că Rusia va lansa noi atacuri cibernetice si a avertizat companiile americane sa se pregătească pentru a contracara aceste atacuri.

Dar nu doar rușii, ci si chinezii pândesc companiile americane.

O adevărata invazie cibernetică a avut loc asupra mai multor state din America in ultimele săptămâni. Cel puțin șase state americane au fost lovite cibernetic în ultimele 10 luni de către un grup de hacking susținut de guvernul chinez. Acțiunile sunt parte a unei operațiuni persistente de culegere a informațiilor, au declarat marți anchetatorii de la firma de securitate cibernetică Mandiant, potrivit CNN.

Hackerii au accesat ilegal platformele mai multor ,,agenții de sănătate, transport, muncă (inclusiv sisteme de beneficii de șomaj), învățământ superior, agricultură și rețele și sisteme judiciare”, au precizat FBI și Agenția de Securitate Cibernetică și a Infrastructurii din SUA (CISA) într-un comunicat separat, citat de CNN.

Pentru companiile din două state, hackerii au intrat în rețele folosind o defecțiune majoră a software-ului care a fost dezvăluită în decembrie, exact când administrația Biden se străduia să rezolve incidentul, potrivit Mandiant.

Toate motivele hackerilor nu sunt clare, dar demersurile lor sunt „concordante cu o operațiune de spionaj”, a spus firma. Lista companiilor de stat afectate de hacking ar putea crește pe măsură ce ancheta continuă.

CISA a avertizat public pe 10 decembrie că Log4J – software-ul folosit de marile firme de tehnologie din întreaga lume – are o vulnerabilitate pe care hackerii o pot exploata cu ușurință pentru a obține acces suplimentar la sistemele informatice.

Sute de milioane de computere din întreaga lume au folosit software-ul vulnerabil, spun oficialii americani. Timp de câteva săptămâni aceștia au îndemnat companiile să-și actualizeze software-ul, însă în două state americane hackerii chinezi au început să se folosească de versiunea defectă a Log4J și au pătruns în sistemele informatice ale agențiilor. Companiile din alte patru state au fost piratate prin alte mijloace.

Într-un stat, a spus Mandiant, hackerii au accesat date personale despre unii americani, inclusiv nume, adrese de e-mail și numere de telefon. Mandiant a refuzat să numească statele sau companiile americane afectate.

„Probabil că această campanie este încă în desfășurare. Hackerii probabil că nu și-au îndeplinit misiunea”, a spus Rufus Brown, analist senior de amenințări din cadrul Mandiant.

De asemenea, pe fondul invaziei din Ucraina, analiștii americani urmăresc și amenințările cibernetice rusești.

Internațional

Autorităţile ruse încearcă să calmeze panica legată de deprecierea accentuată a rublei

Publicat cu

pe

Autoritățile din Rusia încearcă să calmeze panica legată de deprecierea accentuată a rublei. Aceasta a atins, miercuri, cel mai scăzut nivel din martie 2024, ajungând la 114 pentru un dolar, a transmis CNBC, citat de news.ro.

Intervenția Băncii Centrale a Rusiei

Banca Centrală a Rusiei (CBR) a intervenit următoarea zi pentru a sprijini moneda și a anunțat că va suspenda achiziţiile de valută pe piaţa internă până la sfârşitul anului, pentru a reduce volatilitatea pieţelor financiare.

După intervenţie, rubla și-a mai revenit, tranzacţionându-se joi la 110 ruble pentru un dolar.

Vladimir Putin a declarat că situaţia este sub control şi nu există motive de panică, atribuind fluctuaţiile cursului de schimb unor factori sezonieri, cum ar fi plăţile către buget şi preţurile petrolului.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a minimalizat impactul scăderii rublei asupra cetăţenilor ruşi, argumentând că aceştia îşi primesc salariile în ruble şi, prin urmare, nu vor resimţi schimbările la nivel personal, arată sursele citate.

Citește mai departe

Internațional

SUA: România se califică pentru programul Visa Waiver

Publicat cu

pe

SUA a anunțat că România se califică pentru programul Visa Waiver, prin care se ridică obligativitatea obținerii unei vize pentru călătoriile cetățenilor în SUA. Decizia vine în contextul în care rata de refuz al vizelor a scăzut sub pragul de 3% impus de legislația americană, îndeplinindu-se, astfel, unul dintre criteriile principale de accedere în program. Anunțul a fost făcut de Departamentul de Stat al SUA.

Românii vor călători în SUA fără vize

„Procesul de aderare a României la programul de scutire de vize a fost extrem de integru şi de transparent, iar evaluarea autorităţilor americane în privinţa României este aproape finalizată. Românii vor putea călători din 2025 în Statele Unite fără vize, oferind acestei generaţii şansa de a face din prietenia cu poporul american una şi mai puternică şi oportunitatea de a construi un parteneriat şi mai prosper”, a declarat Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, potrivit news.ro.

Potrivit Departamentului de Stat, situația ratei de refuz al vizelor pentru anul fiscal 2024 (1 octombrie 2023 – 30 septembrie 2024), iar în cazul României, aceasta a fost de 2,61 la sută.

Decizia includerii unei ţări în programul Visa Waiver trebuie luată în cele din urmă de Congresul SUA.

MAE: „Continuă cooperarea cu partea americană privind finalizarea implementării măsurilor necesare”

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și-a exprimat angajamentul de a continua cooperarea cu partea americană în ceea ce priveşte finalizarea implementării măsurilor necesare.

„Ministerul Afacerilor Externe salută confirmarea scăderii ratei de refuz pentru vizele de SUA la 2,61%, în cursul anului fiscal 2024, o cerinţă principală pentru includerea României în Programul Visa Waiver. Progresul important înregistrat la acest moment se datorează colaborării interministeriale, la care a contribuit şi Ministerul Afacerilor Externe, alături de Ministerul Afacerilor Interne şi structurile de coordonare privind includerea în Programul Visa Waiver de la nivelul Guvernului României

Ministerul Afacerilor Externe exprimă şi cu această ocazie angajamentul de a continua cooperarea cu partea americană în ceea ce priveşte finalizarea implementării măsurilor necesare în acest sens, atât în perioada până la adoptarea deciziei de includere în Programul Visa Waiver, cât şi ulterior, într-un context de securitate în continuă evoluţie”, arată MAE, într-un comunicat de presă.

Citește mai departe

Internațional

Guvernul american cere Google să renunțe la browserul Chrome

Publicat cu

pe

Guvernul american va solicita unui judecător să oblige Google să renunțe la broserul Chrome, scrie Bloomberg, citat de news.ro.

Ministerul Justiției intenționează să ceară măsuri privind noile instrumente generative de inteligență artificială (AI) și sistemul său de operare mobil Android, spun surse anonime citate de agenția de presă.

Cum s-a ajuns aici

Google a fost găsit vinovat vara trecută de Amit Mehta, un judecător federal din Washington, de practici ilegale pentru stabilirea şi menţinerea monopolului său în domeniul căutărilor online.

Aceasta din urmă s-ar putea pronunţa asupra sancţiunii în august 2025, după primirea cererii oficiale a autorităţilor în noiembrie şi audierea ambelor părţi în aprilie.

Astfel, ministerul vrea ca Google să se desprindă de cel mai utilizat broswer din lume, Chrome, deoarece acesta reprezintă un punct de acces important la motorul de căutare, subminând şansele potenţialilor concurenţi.

În plus, așteptările nu se opresc aici. Autorităţile antitrust ar urma să propună Google să despartă Android de celelalte produse ale sale, inclusiv motorul de căutare şi magazinul de aplicaţii mobile Google Play, potrivit Bloomberg.

De asemenea, guvernul vrea să ia măsuri cu privire la rezultatele căutărilor formulate de inteligenţa artificială generativă, „AI Overviews”, care răspund direct la întrebările utilizatorilor, fără a fi nevoie să acceseze linkuri.

Procedurile au fost iniţiate sub administraţia lui Donald Trump şi au continuat sub preşedinţia lui Joe Biden.

Dacă schimbările se vor produce, Google intenționează să facă apel.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare