Connect with us

Publicat cu

pe

De vorbă cu un tânăr român stabilit în Belgia de aproape un deceniu despre sistemul educațional și diferențele dintre cele două țări

autor: Gabriela Nicolaescu

Silviu Nițu are 22 de ani și de aproape un deceniu trăiește pe meleaguri străine, în Belgia. El este unul dintre puținele cazuri fericite ale emigrării românești spre vestul Europei, de cele mai multe ori părinții fiind cei care își lasă copiii în grija rudelor și plecă peste hotare să muncească. Nu vorbim, totuși, despre acest fenomen astăzi, ci de îndârjirea unui copil de 13 ani de a-și creiona un viitor mai bun, printre străini.

Eoficial.ro: Cum a început totul? Ce i-a determinat pe părinții tăi să vă mutați?

Silviu: Eu i-am determinat pe ai mei să încercăm ceva nou. Situația mea școlară se înrăutățea într-un ritm alarmant, iar eu am tras un semnal de alarmă pe care părinții mei l-au recepționat. Și nu, nu aveam prestații rele, ci tensiunea dintre mine și profesori creștea zilnic și cumva mă simțeam mereu atacat. În clasele a V-a și a VI-a am obținut diplome de excelență, diplome ce încoronau un an de muncă la capătul căruia media generală anuală era 10. Acel 10 nu era văzut bine de profesorii mei, așa că long story short, în clasa a VII-a, la sfârșitul anului, media mea generală avea să fie 9,94. Job done pentru profesorii mei și done mă simțeam și eu. În lunile următoare urma ca și viitorul meu pe pământ românesc să fie la fel de done, săturat fiind de note mărite pe „ochi frumoși”, de prezența fiului doamnei directoare la noi în clasă, de premiile de la concursuri care nu ajungeau la elevi, ci la profesori.

Eoficial.ro: Luând în considerare că aveai o vârstă destul de fragedă, cum a fost tot procesul mutării pentru tine?

Silviu: Eram dornic să uit. Așa că totul a fost ca apăsarea unui buton de reset.

Eoficial.ro: Ți-a fost greu să te acomodezi la început?

Silviu: Nu a fost așa de greu. Belgia are câteva sisteme bine puse la punct în ceea ce îi privește emigranți și ghidarea acestora. Pe 19 septembrie 2012 am plecat, iar în lunea următoare, pe 24, îmi cunoșteam noii colegi, copii din toate colțurile lumii care, ca și mine, erau acolo pentru a învăța limba.

Eoficial.ro: Ai avut probleme cu învățarea limbii, având în vedere că olandeza este destul de diferită față de limba română?

Silviu: Nu am avut probleme. Metodele profesorilor erau eficiente, iar comunicarea se făcea exclusiv în olandeză, deci erai obligat să ții pasul, pentru că altfel nu mai înțelegeai nimic. După 2 luni am fost mutat, împreuna cu alți trei colegi, la clasa de avansați.

Eoficial.ro: În general, trecerea de la școala gimnazială la liceu da bătăi de cap chiar și elevilor români. Cum a fost trecerea aceasta pentru tine, întrucât ai schimbat nu numai ciclul de învățământ, dar și țara și limba de predare?

Silviu: La momentul acela nu eram îngrijorat de schimbări sau de limba în care se va preda. Voiam un singur lucru: să mă schimb eu! Prin martie 2013 a început tranziția de la programul de limbă „OKAN la integrarea în sistemul școlar normal. Tranziția începea cu o perioadă de acomodare: 2 săptămâni în care erai un elev normal printre belgieni, iar profilul ți-l alegeai singur, proces ce poartă denumirea de snuffelstage. Am fost pus să aleg și bineînțeles că mi-am dorit schimbarea cea mai mare, din nou. Voiam să fac arte, să învăț să desenez, ca mai apoi să devin designer de produse. Dar două treimi din oamenii care înseamnă cel mai mult pentru mine nu au fost de acord. Tatăl meu voia ca eu să studiez electricitate, iar fratele meu, a pus „punctul pe i” când mi-a zis „Dar, ce? Tu vrei să devii balerină?”, în viziunea lui matematica fiind baza. Am rămas, deci, la școala unde învățasem limba și am studiat timp de 4 ani electromecanica.

Eoficial.ro: Ai fost privit diferit pentru că veneai dintr-o țară mult mai puțin dezvoltată și cu un alt background cultural? Vorbim aici atât de perspectiva colegilor, cât și de cea a profesorilor.

Silviu: Nu. Am fost foarte bine primit și am fost respectat cam de la început. Încă de la primul test „doctrina” românească era vizibilă de la depărtare, eu având cele mai bune note, cele mai apreciate teme și așa mai departe. Pe parcursul liceului am realizat, însă, că școala nu este despre cursa pentru cele mai bune note. Se poate și altfel.

Eoficial.ro: Există stereotipuri ale străinilor în ceea ce-i privește pe români?

Silviu: Da, probabil că există, dar pentru mine au fost și vor fi subiect de glumă. Una dintre ele ar fi că în camerele de luat vederi ce detectează viteza excesivă a autoturismelor se află și câteva grame de cupru, așa că ar fi bine să îi informăm pe cei din estul Europei, în speranța că aceștia le vor fura și vor dispărea cu totul.

Eoficial.ro: Dacă ar fi să poți da timpul înapoi, ți-ai fi dorit să îți continui studiile în România?

Silviu: Da și nu… În principiu, „da”-ul este pentru că avem, ca oameni, curiozitatea de „Ce ar fi fost dacă?: Ce s-ar fi întâmplat cu mine dacă aș fi rămas?, Cu ce m-aș fi ocupat?

Eoficial.ro: Cum este liceul în Belgia?

Silviu: Este bine structurat, divizat în domenii mari: ASO (algemeen secundair onderwijs) – liceu bazat pe teorie, TSO (technisch secundair onderwijs)– liceu bazat pe teorie și practică, BSO (beroepssecundair onderwijs) – liceu în care predominantă este practica și KSO (kunstsecundair onderwijs) – liceu de arte. Sistemul de acordare a notelor diferă de cel din România: Totul este pe puncte, iar nimic nu se rotunjește. Un test poate avea un punctaj maxim de 56 de puncte, din care tu, să zicem, că obții 50. Ce te interesează pe tine, ca elev, este procentajul de 89%. Asta este nota. După o anumită perioadă primești și un raport (dagelijks werk) cu situația ta școlară. Ai examene de două sau trei ori pe an, la toate materiile, nu unul „mare” la finalul liceului și „Gata!”. Nu, în Belgia ai examene, multe examene. La finalul anului vei primi un atestat, fie „A”, „B” sau „C”. „A” reprezintă un elev conștiincios care trece clasa, „B” un elev cu câteva probleme la anumite materii, în cazul căruia schimbarea profilului este avizată, iar „C” este un elev care repetă clasa. În ultimul an ai de obicei și o lucrare de final, numită GIP, iar pe baza rezultatelor obții diploma de liceu. Cât despre profesori, lucrurile diferă de la instituție la instituție. Personal, am avut norocul să am profesori mai mult decât ok. Prietenoși, îngăduitori, pe alocuri profesorul era chiar un „prieten mai mare” care te învăța din lucrurile pe care el le știe. Totodată, am avut și privilegiul de a fi într-o clasă cu 5 elevi.

Eoficial.ro: Dar universitatea? Cum este?

Silviu: Universitatea am experimentat-o inițial ca pe o schimbare negativă. Nu mai ești așa de bine ghidat de către docent, nu mai ești într-un grup restrâns. Te trezești într-o sală cu zeci de studenți, iar tu ești mai mult un număr sau cel mult un nume. Nu am putut să mă acomodez ușor schimbărilor, ba mai mult, am fost nevoit să îmi schimb profilul și facultatea după trei semestre, timp ce a părut mai degrabă familiar pentru mine, din cauza profesorilor care veneau să ne vorbească de sus, neabordabili și neprietenoși. Da, fac aici o paralelă cu România, căci așa m-am simțit timp de un an jumătate în Belgia… Cine ar fi crezut?!

Eoficial.ro: Iar acum, pentru că ne-ai pus în temă cu sistemul educațional belgian și pentru că ai avut șansa de a-l experimenta atât pe acesta, cât și pe cel din România, care crezi că este, din punctul tău de vedere, mai avantajos pentru elev?

Silviu: Dacă vrei să fii olimpic sau să faci performanță într-un domeniu teoretic, clar România. Dar dacă nu ești interesat de acest aspect, atunci Belgia iți oferă un învățământ superior. Dotările școlii, materialele didactice, amabilitatea oamenilor, toate aceste lucruri sunt la un alt nivel în Belgia. Bineînțeles că sunt și puncte slabe, precum profesorii neabordabili menționați mai sus, dar când tragi linie, Belgia oferă un pachet mult mai complet și mai atractiv, la prețuri foarte avantajoase. Un an de studii universitare aici costă o mie de euro.

Eoficial.ro: După terminarea studiilor plănuiești să te întorci în țară și să îți construiești o carieră aici sau ai alte planuri de viitor în minte?

Silviu: M-am gândit de multe ori la asta. Nu sunt sigur, însă nu mă văd revenind full time în România. Sunt român și voi fi mereu, dar nu mai sunt la fel. Un pom nu îl poți replanta de 10 ori sperând să fie la fel de roditor. Vreau să schimb anumite lucruri și să ajut la remodelarea României moderne, însă oamenii trebuie să fie receptivi, nu vreau să fiu un martir, sacrificându-mi viața încercând să mă lupt cu morile de vânt.

Eoficial.ro: De-a lungul timpului, ai minimizat faptul că ești român sau, dimpotrivă, ai încercat să împărtășești din cultura noastră și prietenilor tăi?

Silviu: Nu am minimizat nimic, nu încerc să ascund cine sunt și de unde vin. În același timp, nu sunt genul de om care promovează micii cu muștar că fiind ceva inedit. Dacă ești interesat să cunoști mai multe despre mine și despre țara „în formă de pește”, voi fi mereu deschis și dispus să împărtășesc cu oricine tradițiile noaste, obiceiurile, glumele și așa mai departe.

Eoficial.ro: Care crezi că este cea mai mare diferență dintre Belgia și România?

Silviu: E greu să pun degetul fix pe „rană”, însă sunt câteva. Una dintre problemele pe care le am cu România în momentul de față ar fi o propagandă de care nu multă lume vorbește. Propaganda cum că în altă parte e mai bine, iar la noi este dezastru. Dacă ne repetăm în fiecare zi că suntem codașii Europei, nu ne va ajuta cu nimic. Ba mai mult, oamenii vor pleca pentru că mass-media prezintă „realitatea” din alte state unde „copiii se duc cu tablete la școală”, unde „malpraxisul este doar un termen în dicționar”, unde „poliția își face treaba”. Păi, haideți să discutăm despre aceste locuri „perfecte”, aceste utopii și despre faptul că ele nu există. În 8 ani de trăit, nu locuit, în Belgia, am putut „să gust” din ceea ce înseamnă „vestul”. Ghiozdanul meu pe timpul liceului nu a fost înlocuit miraculos de cine știe ce tabletă, căram cărțile și mapele pline de cursuri în fiecare zi. Să iți „rupi” piciorul și după o săptămâna de stat cu el în ghips să afli că te-ai vindecat, se poate, în Belgia. Și asta nu pentru că m-au tratat cu vreo tehnologie vestică avansată, ci pentru că și ei pun diagnostice greșite. Să suni la poliție și să fii informat că în weekend poliția nu lucrează și că trebuie să aștepți până luni pentru a primi ajutorul lor, din nou, se poate, în capitala Europei. Și multe alte exemple. Trebuie să acceptăm că facem greșeli, că suntem într-o perioadă grea, iar dezinformarea populației nu ajută.

În final, Silviu a fost întrebat ce crede că ar putea românii „să împrumute” de la vecinii belgieni din vestul Europei. „Rețeta pentru ciocolată.” ne-a spus tânărul râzând. „Glumesc. Iarăși sunt multe lucruri pe care le-am putea „împrumuta”, adapta. Cred că este important să te mândrești cu România. Belgieni o fac cu tărișoara lor mică. Atât cât sunt ei de divizați, flamanzi sau valoni, țin la istoria lor comună și se bucură pentru fiecare reușită. Nu numai istoria o împărtășesc, ci și un scop comun: Belgia de mâine. Cred că și noi, românii, diaspora sau nu, putem să avem o viziune comună. Să fim mai puțin egoiști, mai puțin băgăcioși, mai educați și mai muncitori.”

Lifestyle

Cea mai bună dietă pentru 2023 este stilul de alimentație mediteranean susținut de știință

Publicat cu

pe

Medaliile de aur se adună. Pentru al șaselea an consecutiv, stilul mediteranean de a mânca, a câștigat titlul de cea mai bună dietă generală, conform evaluărilor din 2023 anunțate marți de US News & World Report. Mâncărurile din însorita Mediterană s-au clasat, de asemenea, pe primul loc în categoriile de cea mai bună dietă pentru o alimentație sănătoasă și cea mai bună dietă pe bază de plante, arată raportul.

În două noi categorii adăugate pentru 2023, mâncarea mediteraneană s-a asociat cu modificări terapeutice ale stilului de viață și cu abordări dietetice pentru a opri hipertensiunea, fiind considerată cea mai bună dietă pentru sănătatea oaselor și articulațiilor, transmite BBC.

„Întotdeauna căutăm mai multe afecțiuni de sănătate pe care să le putem aborda. Dar de multe ori nu există suficiente date științifice care examinează dieta X și condiția X”, a spus Gretel Schueller, editor-managing de sănătate pentru US News & World Report, care supraveghează clasamentul anual al dietei.

„Cu toate acestea, sănătatea oaselor și articulațiilor este un domeniu în care există o cantitate suficientă de literatură științifică”, a spus Schueller. „Recunoaștem că populația noastră îmbătrânește, așa că ne concentrăm asupra dietelor care pot crește calitatea vieții în rândul persoanelor în vârstă”.

„Mesajul primit aici este recunoașterea faptului că dieta mediteraneană nu se referă doar la alimentele din jurul Mediteranei”, a spus Schueller. „Puteți să luați lecțiile și abordarea modelului alimentar mediteranean și să le aplicați oricărei bucătării din orice țară”.

„Recunoaștem că din ce în ce mai mulți oameni mănâncă un fel de dietă pe bază de plante sau cel puțin încearcă să o facă”. „Dieta Kyeto ar trebui să fie un plan mediteranean flexibil, cu conținut scăzut de carbohidrați”. „Dieta Pritikin se concentrează pe consumul scăzut de grăsimi și bogat în fibre din alimente întregi și este destul de flexibilă”, a adăugat aceasta. „Observam un impuls spre consumul mai multor alimente întregi, neprocesate, ceea ce cred că este un lucru grozav”.

 

Ce este stilul mediteranean de a mânca?

Numeroase studii au descoperit că dieta mediteraneană poate reduce riscul de diabet, colesterol ridicat, demență, pierderea memoriei, depresie și cancer de sân. Dieta, care este mai mult un stil de alimentație decât o dietă restricționată, a fost, de asemenea, legată de oase mai puternice, o inimă mai sănătoasă și o viață mai lungă .

Dieta include un gătit simplu, pe bază de plante, cu majoritatea meselor concentrate pe fructe și legume, cereale integrale, fasole și semințe, cu nuci și un accent puternic pe uleiul de măsline extravirgin. Alte grăsimi decât uleiul de măsline, precum untul, sunt consumate rar, chiar deloc, iar zahărul și alimentele rafinate sunt rezervate pentru ocazii speciale.

Carnea roșie este folosită cu moderație, de obicei, doar pentru a aroma un fel de mâncare. Este încurajat consumul de pește sănătos, care este plin de acizi grași omega 3, în timp ce ouăle, lactatele și carnea de pasăre sunt consumate în porții mult mai mici decât în ​​dieta tradițională occidentală.

Interacțiunile sociale în timpul meselor și exercițiile fizice sunt pietrele de bază ale stilului mediteranean de a mânca. Schimbările stilului de viață care fac parte din dietă includ mâncatul cu prietenii și familia, socializarea în timpul meselor, consumul cu atenție a alimentelor preferate, precum și exercițiile fizice.

 

Locul al doilea și ultimul

Așa cum au făcut-o în 2022, DASH și dieta flexitariană au ocupat locul doi în cea mai bună dietă generală. Similar stilului mediteranean de a mânca, aceste diete reduc sau elimină alimentele procesate și stresează împachetarea farfuriilor cu fructe, legume, fasole, linte, cereale integrale, nuci și semințe.

Dieta DASH pune accentul pe limitarea aportului de sare în scopul său de a reduce tensiunea arterială, în timp ce dieta flexitariană, fidelă numelui său, permite un răsfăț ocazional de carne.

„Ne-am concentrat pe calitate decât pe cantitate”, a spus Schueller. „Recenziatorii noștri au considerat că există unele diete care sunt atât de ciudate, încât nu merită să le acordăm timp”.

Populara dietă Keto, împreună cu cea modificată, a fost clasată pe locul 20 din cele 24 de diete, urmată de Atkins, SlimFast și Optavia. Aceste diete pun accentul pe consumul de alimente bogate în proteine ​​sau grăsimi, cu un minim de carbohidrați și primesc clasamente scăzute deoarece sunt extrem de restrictive, greu de urmat și elimină grupuri întregi de alimente.

În ciuda evaluării generale scăzute a dietei Keto, recenzenții i-au acordat primul loc pentru cea mai bună dietă de slăbire pe termen scurt, a spus Schueller, adăugând rapid că aceste diete nu sunt considerate sănătoase ca stil de viață.

„Dietele respective sunt pentru cineva care are o nuntă sau un eveniment la care vrea să meargă în următoarele câteva luni”, a spus ea. „Vei slăbi pe termen scurt? Absolut. Îl vei opri în următorii doi ani? Probabil ca nu”.

 

Mai mulți câștigători

În categoria celei mai bune diete (pe termen lung) de slăbit, WW (numit anterior Weight Watchers) a ajuns pe primul loc, cu DASH și TLC, la egalitate, pe locul doi. WW a obținut, de asemenea, onoruri de top în cel mai bun program de dietă (comercial), urmat de NOOM și Jenny Craig .

Flexitarian și TLC au împărțit aurul în categoria celor mai ușor de urmat, în timp ce dietele mediteraneene și DASH s-au clasat pe locul al treilea.

Dieta Ornish este combinată cu tehnici de management a stresului, exerciții fizice, sprijin social și renunțarea la fumat, fiind singurul program dovedit științific care inversează bolile de inimă fără medicamente sau intervenții chirurgicale.

Când vine vorba de un stil de viață sănătos, tu ești cel care poate schimba ceva în rutina de zi cu zi, în așa mod încât să ai parte de sănătatea dorită. Toate dietele prezentate sunt cele recomandate de experți, însă tu ești cel care alege planul ce ți se potrivește cel mai bine.

Citește mai departe

Lifestyle

6 moduri prin care îți poți consolida relațiile în 2023

Publicat cu

pe

Relațiile sunt o componentă esențială a unei vieți sănătoase și împlinite, dar pot necesita foarte multă muncă. Pe măsură ce 2022 se termină, Well analizează unele dintre strategiile de construire a relațiilor pe care le-am acoperit în ultimul an pentru a vă ajuta să vă aprofundați prieteniile sau relațiile romantice de acum înainte, conform NYT.

 

  1. Nu subestima aprecierea celorlalți

A-ți face prieteni la vârsta adultă necesită inițiativă și poate fi descurajant să te pui acolo. Amintește-ți că oamenii pe care îi întâlnești sunt mai predispuși să te placă decât presupui, a spus Marisa Franco, un psiholog care studiază prietenia și care a scris cartea din 2022 „Platonic: How the Science of Attachment Can Help You Make – and Keep – Friends”. ”

Acest lucru se bazează pe cercetarea „decalajului de apreciere”, a explicat dr. Franco sau pe ideea că avem tendința să subestimăm cât de apreciați suntem. Există, de asemenea, o teorie separată, dar înrudită, cunoscută sub numele de „profeția acceptării”, care spune că atunci când oamenii îi acceptă pe alții ca ei, tind să fie mai prietenoși și mai deschiși. Dacă vrei să-ți faci prieteni, mentalitatea chiar contează, a spus dr. Franco.

 

  1. Micile acte de bunătate sunt importante

Un studiu care le-a sugerat participanților să facă lucruri amabile pentru alții, a avut ca rezultat faptul că participanții au subestimat cât de apreciate erau acele gesturi. Acest lucru era valabil indiferent dacă făceau ceva pentru cineva pe care îl cunoșteau (cum ar fi coacerea prăjiturii pentru un prieten sau a lăsa pe cineva acasă cu mașina) ori pentru un străin (spre exemplu să ofere cuiva o ceașcă de ciocolată caldă gratuită, într-o zi friguroasă).

„Oamenii tind să creadă că ceea ce oferă este puțin, poate chiar nesemnificativ”, a constatat Amit Kumar, profesor asistent de marketing și psihologie la Universitatea din Texas și autor al studiului publicat în august. „Dar celor care li se oferă este puțin probabil să gândească în acest sens. Ei consideră că gestul este mult mai semnificativ, deoarece se gândesc și la faptul că cineva a făcut ceva frumos pentru ei”, arată aceeași sursă.

Dacă nu ești o persoană care se ocupă de prepararea prăjiturilor sau pur și simplu nu te vezi cumpărând băuturi calde pentru străini, nu te forța. În schimb, ia în considerare abilitățile și talentele tale și întreabă-te: Cum le pot transforma în ofrande pentru alții?

 

  1. Îmbrățișează puterea de conectare obișnuită

A suna, a trimite mesaje sau a trimite un e-mail unui prieten doar pentru a-i spune „bună” tinde să însemne mai mult decât ne dăm seama, conform unui studiu din 2022 care a inclus 13 experimente mici. În unele, participanții au contactat pe cineva pe care îl considerau prieten, în altele, au luat legătura cu cineva cu care erau prietenoși, dar considerau că au o legătură slabă. În general, cei care au trimis mesajul au subestimat cât de mult a însemnat pentru persoana către care l-au trimis.

Pentru a demonstra de cât de puțin este nevoie pentru a ridica moralul cuiva, cercetătorii au menținut în mod intenționat ștacheta scăzută pentru ceea ce înseamnă „a lua legătura”. „Chiar și trimiterea unui scurt mesaj prin care te adresezi doar pentru a spune „Bună”, a îi arăta că te gândești la ea și vrei să vezi ce face, poate fi apreciat mai mult decât cred oamenii”, a afirmat Peggy Liu. Ben L. Fryrear Chair in Marketing, profesor asociat de administrare a afacerilor la Katz Graduate School of Business de la Universitatea din Pittsburgh și autor al acelui studiu.

 

  1. „Întoarce-te spre” partenerul tău pe tot parcursul zilei

John și Julie Gottman, care sunt psihologi căsătoriți, au petrecut zeci de ani studiind ce face căsnicia să funcționeze, iar în cartea lor din 2022, „The Love Prescription: 7 Days to More Intimacy, Connection and Joy”, ei susțin că o mare parte din aceasta se rezumă la „a te întorce spre” partenerul tău.

După cum subliniază familia Gottman, partenerii fac oferte repetate pentru atenția celorlalți pe parcursul zilei. Ca răspuns, celălalt partener poate reacționa în mai multe moduri: să ignore contactul (întoarcerea), să răspundă negativ (întorcându-se împotriva) sau să reacționeze pozitiv cu ceva la fel de simplu precum o încuviințare din cap sau o atingere (întorcându-se spre).

Într-unul dintre cele mai cunoscute experimente ale familiei Gottman, ei au urmărit cupluri pe parcursul unei zile și au descoperit că cei care au rămas căsătoriți ani de zile „s-au întors” unul spre celălalt mai mult de 80% din timp. Cei care au divorțat au făcut-o aproximativ 30% din timp.

 

  1. Recunoaște-ți sentimentul de neplăcere din relație

Terrence Real, terapeut de familie și autor al cărții din 2022 „Us: Getting Past You and Me to Build a More Loving Relationship”, consideră că în majoritatea parteneriatelor, există trei faze ale iubirii : armonie, dezarmonie și reparare. Cu toate acestea, cultura noastră nu pregătește oamenii să vorbească despre sau să se ocupe de cea de a doua etapă așteptată. Pur și simplu recunoscând asta pentru tine și partenerul tău te poate ajuta.

„Am alergat prin țară de 20 de ani, vorbind despre ceea ce eu numesc „ura conjugală normală”, și nicio persoană nu a venit vreodată în culise să mă întrebe ce vreau să spun cu asta”, a spus Terrence Real.

 

  1. Cultivează conceptul de „freudenfreude”

Spre deosebire de „schadenfreude”, când ne face plăcere nereușita altora, „freudenfreude” descrie fericirea pe care o simțim atunci când altcineva reușește, chiar dacă nu ne implică. Există beneficii în a împărtăși bucuria altcuiva. Poate stimula reziliența și poate îmbunătăți satisfacția vieții.

O modalitate ușoară de a experimenta mai mult freudenfreude este să te interesezi despre micile victorii sau despre punctele luminoase din ziua prietenilor ori a partenerilor de cuplu. Făcând acest lucru, te transformă într-un „spectator al bucuriei” și îți oferă ocazia să-i vezi pe cei din jurul tău cel mai bine, informează NYT.

Citește mai departe

Lifestyle

Pensionarea poate fi dificilă, însă dacă aplici aceste sfaturi o poți face mai ușoară

Publicat cu

pe

Nu aștepta pensionarea pentru a începe să cultivi relațiile și activitățile care te vor susține în anii tăi de după muncă. Contribuția pentru pensionare înseamnă mai mult decât a-ți ține banii într-un cont de investiții, transmite New York Times.

Este la fel de important să cultivăm interesele, relațiile și activitățile care ne vor umple zilele cu scop și satisfacție atunci când ne vom retrage de pe piața muncii.

Această linie de gândire este susținută de un studiu realizat de Harvard, de lungă durată, privind dezvoltarea adulților. Din 1938, studiul a urmărit sute de absolvenți ai Universității Harvard și rezidenți din centrul orașului Boston și descendenții acestora pentru a înțelege secretele longevității, sănătății și fericirii în viața ulterioară.

„Care sunt cei mai buni predictori? Ne-am gândit că va fi nivelul lor de colesterol. Ne-am gândit că va fi tensiunea lor arterială”, a declarat prof. Robert Waldinger, directorul studiului, în cadrul unei conferințe la Universitatea Stanford. „S-a dovedit a fi calitatea relațiilor lor”.

Întrucât preocupările și prieteniile se pot dizolva în timp, cum ar fi acțiunile și obligațiile, cel mai bun moment pentru a începe să investești în viitor este la 30, 40 și 50 de ani. De asemenea, este important să existe acest sens al scopului, deoarece influențează longevitatea și prezice un risc redus de boli, inclusiv Alzheimer și AVC, potrivit cercetărilor lui Carol Ryff, profesor de psihologie la Universitatea din Wisconsin-Madison, prezintă sursa menționată mai sus.

În mod ideal, oamenii ar trebui să înceapă să se concentreze pe relații și să dezvolte un simț al scopului care transcende munca la mijlocul vârstei, pentru că întârzierea acestor sarcini poate face dificilă tranziția la pensionare.

Iată o serie de strategii pentru construirea unui portofoliu echilibrat de interese și relații:

 

Prieteniile necesită efort

Există multe motive pentru care oamenii la mijlocul vârstei neglijează prieteniile. Cea mai evidentă este constrângerea pe care o are timpul, având în vedere cerințele de creștere a copiilor și de îngrijire a părinților în vârstă, în timp ce persoana respectivă înaintează în carieră .

Dar Laurie Santos, profesor de psihologie la Universitatea Yale, și alți cercetători, spun că oamenii au și percepții greșite despre relații, iar acest lucru îi poate determina să renunțe la vechile prietenii.

„Credem că prieteniile se întâmplă pur și simplu și că, dacă prietenia este autentică, nu va trebui să muncim pentru ea”, a spus prof. Santos. „Dar cercetările sugerează că prieteniile necesită timp”.

În medie, este nevoie de 200 de ore pe parcursul a patru luni pentru a construi o prietenie strânsă și până la 60 de ore pentru a stabili o prietenie ocazională, a spus Jeffrey Hall, profesor la Universitatea din Kansas și autor al unui studiu din 2019 care a urmărit viața socială a aproape 500 de persoane după ce au început facultatea ori s-au mutat.

Prof. Hall a spus că prieteniile se estompează fără eforturi periodice de reconectare.

Oamenii exagerează riscurile de a ajunge înapoi la prieteni vechi, inclusiv stânjeneala și respingerea, subestimând plăcerile, conform cercetării lui Nicholas Epley, directorul Centrului de Cercetare a Deciziei de la Universitatea din Chicago Booth School of Business.

Alocă-ți timp pentru a investi în relațiile pe care le consideri cele mai importante pentru tine, sfătuiește Laura Carstensen, directorul Centrului pentru longevitate al Universității Stanford. Cercetările ei indică faptul că a avea mai puțin de trei legături strânse poate fi riscant, conform NYT.

Este important să nu treci cu vederea beneficiile pe care le poți avea dacă socializezi cu cei pe care nu îi cunoști.

Studiile efectuate de cercetători, inclusiv prof. Epley, arată că interacțiunile scurte dintre navetiștii care circulă cu trenul, au crescut nivelul de fericire al ambelor părți. Cei care realizează că străinii sunt interesați să se conecteze au mai multe șanse să reaprindă vechile prietenii, a spus prof. Epley.

„Când găsești prieteni, nu fi perfecționist. Nu e vorba de ceea ce spui. Este vorba dacă ești acolo pentru oameni și dacă ești implicat”, a spus prof. Epley.

Încearcă să introduci rutine în prieteniile tale, a spus prof. Hall, care programează lunar apeluri telefonice cu un prieten bun. În plus, mai sugerează, să te concentrezi pe ascultare mai degrabă, decât pe ceea ce dorești să spui.

„Glumește, prinde viața din urmă și poartă conversații semnificative”, a transmis acesta.

 

Hobby-uri, pasiuni și activități

Carierele pot fi foarte consumatoare, mai ales în anii de vârf ai câștigurilor, care deseori coincid cu vârsta mijlocie. Acest lucru face importantă experimentarea atunci când pui bazele pentru ceea ce urmează, a spus Marc Freedman, fondatorul CoGenerate, o organizație nonprofit care aduce persoane din toate generațiile împreună spre a contribui la crearea unui viitor mai bun.

„Fii realist în ceea ce privește necesitatea de a experimenta, înțelegând că poate dura timp și poate implica unele suișuri și coborâșuri înainte de a putea face din acest tip de implicare o parte esențială a vieții tale”, a spus dl Freedman.

Gândește-te la interesele pe care le-ai avut mai devreme în viață, sfătuiește Jaye Smith, antrenor pentru pensionare și co-fondator al Reboot Partners LLC. Aceasta citează din experiența unui client care a părăsit recent o carieră corporativă pentru a preda preșcolarilor, lucru pe care femeia îl făcuse pentru scurt timp după facultate.

O altă strategie pe care o recomandă Jaye Smith este să întocmești o listă cu „lucrurile pe care vrei să te asiguri că le faci în viața ta” și să începi să le faci acum.

Cu cât lista este mai specifică, cu atât ai mai multe șanse să îți îndeplinești obiectivele. De exemplu, ai putea include explorarea parcurilor naționale și învățarea unei limbi străine în loc să călătorești și să urmezi diverse cursuri.

Când obiectivele sunt ambițioase, împarte-le în pași pe care îi poți realiza în timp ce lucrezi. Dacă vrei să scrii o carte, începe cu un jurnal sau un blog.

„De ce să reținem satisfacția și recompensele?” a întrebat Smith, ai cărei parteneri organizează weekend-uri restrânse pentru oamenii care caută inspirație.

Gândește-te la scop, sfătuiește Barbara Bradley Hagerty, care a scris despre propria ei experiență despre cum să faci noi investiții la mijlocul vârstei în „Life Reimagined: The Science, Art, and Opportunity of Midlife”, prezintă NYT.

Ea a zis că a descoperit „un scop mare și un scop mic” după ce și-a părăsit slujba de reporter la National Public Radio în 2014 din cauza unei corzi vocale paralizate. Hagerty definește puținul scop ca „o sursă de bucurie care poate fi ascunsă în colțurile unei vieți aglomerate”.

Pentru Hagerty, calea către un scop mare a fost să-și folosească abilitățile și experiența pentru a ajuta o cauză mai mare decât cariera ei.

„Este un proiect care ar avea sens pentru mine, chiar dacă nimănui nu-i pasă de el”, relatează autoarea cărții menționate anterior, care a scris un articol de revistă ce a ajutat la eliberarea unui bărbat nevinovat condamnat pentru omor. Acum scrie o carte pe acest subiect.

Ceea ce trebuie să faci, de fapt, este să nu îți părăsești pasiunile și relațiile după ce te retragi de pe piața muncii, deoarece ele te vor ghida în viața ce va urma după. Mai departe, tu alegi ce să faci.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare