Indonezia interzice actul sexual în afara căsătoriei, punând la îndoială democrația
Când Indonezia a adoptat amendamente controversate în ceea ce privește codul penal, la începutul acestei luni, un aspect mai presus de toate celelalte a dominat titlurile: incriminarea actului sexual în afara căsătoriei.
Cifrele din turism au avertizat că va împiedica vizitarea străinilor și va afecta reputația globală a Indoneziei. Nu este o problemă mică într-o țară care a primit până la 15 milioane de călători internaționali anual, înainte de pandemie și a deținut recent președinția G20 pentru prima dată în istoria sa, informează CNN.
De atunci, oficialii au minimizat probabilitatea ca turiştii să fie acuzaţi, dar sute de milioane de indonezieni se confruntă în continuare cu închisoare de până la un an pentru această infracţiune. Activiştii pentru drepturi avertizează că este doar începutul potenţialului noului cod de a amenința libertățile personale și libertățile civile ale Indonezienei. Oficialii indonezieni, pe de altă parte, apără mișcarea ca un compromis necesar într-o democrație care găzduiește cea mai mare populație musulmană din lume, conform aceleiași surse.
CNN mai prezintă că noul cod incriminează, de asemenea, conviețuirea între cuplurile necăsătorite, promovarea contracepției minorilor și consacră legi împotriva avortului (cu excepția cazurilor de viol și urgențe medicale când fătul are mai puțin de 12 săptămâni) și blasfemiei.
În plus, este limitat și dreptul indonezienilor de a protesta sau de a insulta președintele și membrii cabinetului său ori a ideologiei statului. Așa-zișii infractorii se confruntă cu perspectiva unor pedepse cu închisoarea de la luni, la ani.
„Într-o singură lovitură, situația drepturilor omului din Indonezia s-a înrăutățit drastic”, a declarat Andreas Harsono, cercetător senior în Indonezia la Human Rights Watch, pentru CNN. „Potențial, milioane de oameni vor fi supuși urmăririi penale în temeiul acestei legi profund viciate. Trecerea sa este începutul unui dezastru neatenuat pentru drepturile omului în Indonezia.”
Deci, cum anume s-a întâmplat?
Crearea noului cod este parțial o reflectare a influenței tot mai mari pe care islamul conservator o joacă în politică, fiind considerată a treia cea mai mare democrație din lume.
Aproximativ 230 de milioane din cele 270 de milioane de oameni sunt musulmani, deși există și minorități creștine și hinduse, unde țara se mândrește cu o ideologie de stat cunoscută sub numele de „Pancasila”, care subliniază incluziunea, transmite CNN.
Cu toate acestea, formele mai conservatoare ale islamului, care au fost odată reprimate sub fostul dictator Suharto, au apărut în ultimii ani ca forțe din ce în ce mai puternice la urne.
La cele mai recente alegeri, din 2019, președintele Joko Widodo a ales în mod controversat un cleric islamic în vârstă, Ma’ruf Amin, ca partener de candidatură, într-o mișcare care a fost văzută, în general, ca o metodă de a asigura mai multe voturi musulmane.
Noul cod penal, care actualizează codul moștenit de la olandezi, reflectă și o influență în creștere a islamului conservator. Unele partide conservatoare au cerut un cod și mai strict, dar propunerile anterioare au declanșat proteste de stradă în masă și au fost abandonate după intervenția lui Widodo. Descriind noul cod drept un „compromis”, oficialii indonezieni au spus că trebuie să reflecte o răspândire a intereselor într-o țară multiculturală și multietnică.
Un pas înapoi de la democrație?
Totuși, deși noul cod are în mod clar sprijinul multor alegători conservatori, criticii îl descriu ca pe un pas înapoi pentru libertățile civile a ceea ce este încă o democrație în curs de dezvoltare, prezintă CNN.
Abia după căderea lui Suharto în 1998, Indonezia a intrat într-o perioadă de reformă în care au fost îmbrățișate dominația civilă, libertatea de exprimare și un mediu politic mai liberal.
Grupurile de drepturi se tem că noul cod riscă să anuleze o parte din acest progres, vizând votul religios conservator în detrimentul idealurilor seculare ale țării și întărind discriminarea împotriva femeilor și a comunității LGBTQ. De asemenea, se tem că efectele sale pe termen lung ar putea fi corozive pentru sistemul democratic și văd paralele referitoare la trecutul autoritar al țării.
Aspectele codului legate de insultarea președintelui sau a ideologiei statului ar putea, spun ei, să fie abuzate de oficiali pentru a stoarce mită, a hărțui oponenții politici și chiar a pune la închisoare jurnaliștii și oricine este considerat critic la adresa guvernului.
„Nu este niciodată un lucru bun când un stat încearcă să legifereze moralitatea”, a spus Zachary Abuza, profesor specializat în politică și probleme de securitate din Asia de Sud-Est, la Colegiul Național de Război din Washington DC. „Noul cod pune în pericol libertățile civile și oferă statului instrumente puternice pentru a pedepsi infracțiunile ideologice, morale și politice”.
Un blogger politic, care a cerut să nu fie identificat de teama persecuției conform noilor legi, a declarat pentru CNN, deoarece se aștepta ca supravegherea și cenzura online din partea autorităților să crească. „Termenii nu sunt clari, acesta este ceea ce face codul deosebit de înfricoșător și periculos”, a spus el. „Totul este lăsat la interpretarea guvernului.”
„Se va reduce la oricine dorește guvernul să acuze”, a relatat bloggerul.
Ce urmează?
Vor trece cel puțin trei ani până la intrarea în vigoare a codului revizuit, potrivit oficialilor, așa că este încă devreme pentru a prezice modul în care vor fi implementate și aplicate noile legi.
Mult poate depinde de cât de mulțumiți sunt alegătorii mai conservatori asupra codului de „compromis” sau cât de supărați rămân cei care au protestat în stradă. În același timp, sunt cei care se întreabă dacă parlamentarii au făcut greșeala de a asculta doar cele mai puternice voci, în încercarea de a culege voturi.
Norshahril Saat, membru senior la Institutul ISEAS-Yusof Ishak, a spus că există o „relație complexă între islam, politică și societate în Indonezia”. Norshahril a avertizat să nu se concluzioneze faptul că sprijinul pentru noul cod penal este o dovadă de „val islamic conservator”.
„Ar putea însemna că lista actuală de politicieni aleși este conservatoare, dar este mai probabil ca aceștia să răspundă la presiunile unor puternice grupuri de lobby conservatoare”, a spus el.
„Mai îngrijorător”, a relatat, este că, „în Indonezia de astăzi, toate partidele politice au convenit în unanimitate să incrimineze aceste „păcate”, ilustrează CNN.
Internațional
S-a împlinit un an de la atacul Hamas din 7 octombrie 2023. Comisia Europeană cere încetarea imediată a focului în Fâșia Gaza
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a adus, luni, un omagiu victimelor atacului terorist comis cu un an în urmă, pe 7 octombrie 2023, de mișcarea islamistă palestiniană Hamas în sudul Israelului.
Aceasta a reiterat apelul UE pentru încetarea imediată a focului în Fâșia Gaza și eliberarea necondiționată a tuturor ostaticilor, relatează DPA, citat de Agerpres.
„La această aniversare tragică, doresc să onorez memoria victimelor”, a afirmat Ursula von der Leyen într-o declaraţie scrisă.
Președinta Comisiei Europene a adăugat că UE „este alături de toţi oamenii nevinovaţi ale căror vieţi au fost zdruncinate profund începând din acea zi dezastruoasă”.
Aceasta a mai precizat că atacul comis de Hamas „a cauzat o suferinţă imensă nu doar oamenilor din Israel, dar şi palestinienilor nevinovaţi”.
Ursula von der Leyen a promis asistență umanitară și financiară pentru poporul palestinian și Liban.
Pe de altă parte, Ursula von der Leyen a subliniat că incidentele antisemite sunt în creştere în Europa şi s-a angajat să aloce resurse suplimentare pentru combaterea acestui fenomen.
Mii de victime, la un an de la atacul Hamas
Cu un an în urmă, în dimineața zilei de 7 octombrie 2023, comandouri ale Hamas au intrat în sudul Israelului, unde au ucis 1.205 de persoane, cea mai mare parte fiind civili. Alte 251 de persoane au fost răpite de Hamas în aceeași zi și duse în Fâșia Gaza.
Forţele de apărare israeliene au ripostat cu o campanie de bombardamente intense, urmată de o operaţiune terestră complexă, împotriva poziţiilor Hamas din Fâşia Gaza.
Ministerul Sănătății din Gaza a arătat că acțiunile militare israeliene s-au soldat cu aproximativ 42.000 de morți în rândul palestinienilor.
Internațional
Washingtonul nu e de acord ca aliații din NATO să ajute la interceptarea rachetelor și dronelor rusești deasupra Ucrainei: „Asta ar însemna să ne implicăm într-un război într-un mod diferit”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, îndeamnă insistent aliații din NATO să ajute la interceptarea rachetelor și dronelor rusești deasupra Ucrainei, așa cum fac în cazul Israelului. Cu toate acestea, Washingtonul a explicat, joi, că nu este de acord cu un astfel de demers în ceea ce privește Ucraina.
Motivul a fost că în această situație, ar însemna „o implicare diferită în război”, a explicat o purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, potrivit news.ro.
Washingtonul nu e de acord ca aliații din NATO să ajute la interceptarea rachetelor și dronelor rusești deasupra Ucrainei
La briefingul de presă al Pentagonului, un jurnalist a întrebat: „Pot Statele Unite şi aliaţii să ajute Ucraina în acest sens? Adică, din moment ce este posibil cu Israelul, de ce nu se poate face şi cu Ucraina?”
Secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, a menționat că este vorba despre două situații și câmpuri de luptă foarte diferite.
„Preşedintele, chiar de la începutul invaziei ruse în Ucraina, a cerut acestui departament (Pentagonul – n.r.) să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie pe câmpul de luptă. Ucraina a reuşit cu succes să îl folosească, fie că este vorba de apărarea aeriană sau de alte capacităţi, pentru a-şi recupera teritoriul. Secretarul (Austin Lloyd – n.r.) tocmai a avut o convorbire telefonică cu dl. Umerov (Rustem Umerov, ministrul ucrainean al apărării – n.r.), pentru a obţine informaţii actualizate despre câmpul de luptă, pentru a înţelege mai bine de ce alte capacităţi ar putea avea nevoie, dacă este cazul”, a declarat Sabrina Singh.
Aceasta a mai adăugat deși președintele s-a angajat ca Statele Unite să nu trimită trupe la sol în Ucraina, SUA sprijină Ucraina în eforturile sale de a-și recăpăta teritoriul suveran.
„Dar doborârea acestor ţinte, să zicem de pe teritoriul polonez sau românesc, ar însemna să avem trupe la sol?”, a mai întrebat jurnalistul.
Purtătoarea de cuvânt a menționat că „asta ar însemna să ne implicăm într-un război într-un mod diferit”.
„În acest moment, considerăm că Ucraina a reuşit să se apere cu succes împotriva atacurilor ruseşti asupra oraşelor, populaţiei şi infrastructurii sale. Şi vom continua să ne asigurăm că au sprijinul de care au nevoie pentru a face asta”, a punctat ea, conform transcrierii briefingului de presă postate pe site-ul Departamentului Apărării.
Cu toate acestea, Zelenski a menționat că vor continua să convingă toți partenerii să protejeze „eficient” cerul Ucrainei.
„Constatăm că unul dintre principalele motive ale deficitului de securitate pe cerul Ucrainei şi, în special, în apropierea frontierelor NATO – ale vecinilor noştri – este lipsa deciziilor privind munca în comun, privind apărarea comună. Ceea ce funcţionează pe cerul din Orientul Mijlociu şi ajută Israelul să se apere poate funcţiona şi pe cerul din partea noastră de Europă – Ucraina – şi poate contribui la salvarea de vieţi.
Există soluţii tehnice speciale şi există tactici destul de eficiente”, susţine liderul ucrainean.
„Astăzi am discutat despre acest lucru cu Mark Rutte şi vom continua să convingem toţi partenerii noştri de ceea ce trebuie să fie pus în aplicare – de ceea ce este nevoie pentru a proteja eficient cerul”, a adăugat Volodimir Zelenski, conform sursei citate anterior.
Internațional
Țările din G7 își propun să finalizeze un acord privind împrumutul de 50 de miliarde de dolari acordat Ucrainei până la sfârșitul lunii octombrie
ările din Grupul celor Șapte (G7) vor să ajungă la un acord politic în ceea ce privește împrumutul de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina până la finalul acestei luni, pentru ca numerarul să poată fi disponibil înainte de finalul anului în curs, potrivit unui înalt oficial al Comisiei Europene, arată Reuters.
G7 include Statele Unite, Canada, Japonia, Marea Britanie, Franța, Germania și Italia, dar și UE, reprezentată de instituțiile sale, face, de asemenea, parte din grup.
„Preşedinţia G7 urmăreşte acum un angajament politic privind participarea la această… iniţiativă de împrumuturi pe la sfârşitul lunii octombrie, ceea ce ar permite tuturor creditorilor G7 suficient timp pentru a opera împrumuturile până la sfârşitul acestui an”, a declarat Dombrovskis Valdis, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, Parlamentului European.
Împrumutul pentru Ucraina va fi finanțat din profiturile generate de activele rusești înghețate în Occident. Peste două treimi din aceste active, aproximativ 210 miliarde de euro, se află în UE.
Astfel, UE ar oferi cea mai mare parte, până la 35 de milioane de euro (39 de miliarde de dolari) a împrumutului.
„Există deja angajamente clare din partea Canadei, Regatului Unit şi Japoniei pentru a se implica”, a menționat Dombrovskis.
Acesta a mai spus că Statele Unite se rețin deoarece au nevoie de asigurări din partea Europei că banii generați de activele înghețate vor fi disponibili pentru a rambursa împrumutul atât timp cât este necesar.
Problema este că decizia UE de a îngheța banii Rusiei trebuie reînnoită la fiecare șase luni prin unanimitate, fapt ce creează incertitudine juridică, deoarece ar fi nevoie doar de o singură țară — precum Ungaria, care este prietenoasă cu Rusia — să stopeze reînnoirea.
Pentru a răspunde preocupărilor Washingtonului, UE doreşte să prelungească perioada de reînnoire de la şase la 36 de luni, printr-un vot în unanimitate în octombrie, a spus Dombrovskis. El a adăugat că succesul este probabil, dar nu sigur.
„În absenţa unei astfel de schimbări, SUA se pot alătura iniţiativei, dar cu o sumă mult mai mică”, a spus el.
-
Lifestyle3 ani înainte
Minimalismul, noul stil de viață care cucerește planeta. Discret, este adoptat de tot mai mulți români cu bani
-
Politică3 ani înainte
Florin Cîțu va câștiga detașat confruntarea cu Ludovic Orban. Iată si de ce
-
Lifestyle3 ani înainte
Un sfat vital din partea medicilor: pentru o viață sănătoasă, dormiți mai mult de 6 ore pe noapte
-
Lifestyle3 ani înainte
În sfârșit te întorci la birou. Cum te vei îmbrăca?