Internațional

Indonezia interzice actul sexual în afara căsătoriei, punând la îndoială democrația

Publicat cu

pe

Când Indonezia a adoptat amendamente controversate în ceea ce privește codul penal, la începutul acestei luni, un aspect mai presus de toate celelalte a dominat titlurile: incriminarea actului sexual în afara căsătoriei.

Cifrele din turism au avertizat că va împiedica vizitarea străinilor și va afecta reputația globală a Indoneziei. Nu este o problemă mică într-o țară care a primit până la 15 milioane de călători internaționali anual, înainte de pandemie și a deținut recent președinția G20 pentru prima dată în istoria sa, informează CNN.

De atunci, oficialii au minimizat probabilitatea ca turiştii să fie acuzaţi, dar sute de milioane de indonezieni se confruntă în continuare cu închisoare de până la un an pentru această infracţiune. Activiştii pentru drepturi avertizează că este doar începutul potenţialului noului cod de a amenința libertățile personale și libertățile civile ale Indonezienei. Oficialii indonezieni, pe de altă parte, apără mișcarea ca un compromis necesar într-o democrație care găzduiește cea mai mare populație musulmană din lume, conform aceleiași surse.

CNN mai prezintă că noul cod incriminează, de asemenea, conviețuirea între cuplurile necăsătorite, promovarea contracepției minorilor și consacră legi împotriva avortului (cu excepția cazurilor de viol și urgențe medicale când fătul are mai puțin de 12 săptămâni) și blasfemiei.

În plus, este limitat și dreptul indonezienilor de a protesta sau de a insulta președintele și membrii cabinetului său ori a ideologiei statului. Așa-zișii infractorii se confruntă cu perspectiva unor pedepse cu închisoarea de la luni, la ani.

„Într-o singură lovitură, situația drepturilor omului din Indonezia s-a înrăutățit drastic”, a declarat Andreas Harsono, cercetător senior în Indonezia la Human Rights Watch, pentru CNN. „Potențial, milioane de oameni vor fi supuși urmăririi penale în temeiul acestei legi profund viciate. Trecerea sa este începutul unui dezastru neatenuat pentru drepturile omului în Indonezia.”

 

Deci, cum anume s-a întâmplat?

Crearea noului cod este parțial o reflectare a influenței tot mai mari pe care islamul conservator o joacă în politică, fiind considerată a treia cea mai mare democrație din lume.

Aproximativ 230 de milioane din cele 270 de milioane de oameni sunt musulmani, deși există și minorități creștine și hinduse, unde țara se mândrește cu o ideologie de stat cunoscută sub numele de „Pancasila”, care subliniază incluziunea, transmite CNN.

Cu toate acestea, formele mai conservatoare ale islamului, care au fost odată reprimate sub fostul dictator Suharto, au apărut în ultimii ani ca forțe din ce în ce mai puternice la urne.

La cele mai recente alegeri, din 2019, președintele Joko Widodo a ales în mod controversat un cleric islamic în vârstă, Ma’ruf Amin, ca partener de candidatură, într-o mișcare care a fost văzută, în general, ca o metodă de a asigura mai multe voturi musulmane.

Noul cod penal, care actualizează codul moștenit de la olandezi, reflectă și o influență în creștere a islamului conservator. Unele partide conservatoare au cerut un cod și mai strict, dar propunerile anterioare au declanșat proteste de stradă în masă și au fost abandonate după intervenția lui Widodo. Descriind noul cod drept un „compromis”, oficialii indonezieni au spus că trebuie să reflecte o răspândire a intereselor într-o țară multiculturală și multietnică.

 

Un pas înapoi de la democrație?

Totuși, deși noul cod are în mod clar sprijinul multor alegători conservatori, criticii îl descriu ca pe un pas înapoi pentru libertățile civile a ceea ce este încă o democrație în curs de dezvoltare, prezintă CNN.

Abia după căderea lui Suharto în 1998, Indonezia a intrat într-o perioadă de reformă în care au fost îmbrățișate dominația civilă, libertatea de exprimare și un mediu politic mai liberal.

Grupurile de drepturi se tem că noul cod riscă să anuleze o parte din acest progres, vizând votul religios conservator în detrimentul idealurilor seculare ale țării și întărind discriminarea împotriva femeilor și a comunității LGBTQ. De asemenea, se tem că efectele sale pe termen lung ar putea fi corozive pentru sistemul democratic și văd paralele referitoare la trecutul autoritar al țării.

Aspectele codului legate de insultarea președintelui sau a ideologiei statului ar putea, spun ei, să fie abuzate de oficiali pentru a stoarce mită, a hărțui oponenții politici și chiar a pune la închisoare jurnaliștii și oricine este considerat critic la adresa guvernului.

„Nu este niciodată un lucru bun când un stat încearcă să legifereze moralitatea”, a spus Zachary Abuza, profesor specializat în politică și probleme de securitate din Asia de Sud-Est, la Colegiul Național de Război din Washington DC. „Noul cod pune în pericol libertățile civile și oferă statului instrumente puternice pentru a pedepsi infracțiunile ideologice, morale și politice”.

Un blogger politic, care a cerut să nu fie identificat de teama persecuției conform noilor legi, a declarat pentru CNN, deoarece se aștepta ca supravegherea și cenzura online din partea autorităților să crească. „Termenii nu sunt clari, acesta este ceea ce face codul deosebit de înfricoșător și periculos”, a spus el. „Totul este lăsat la interpretarea guvernului.”

„Se va reduce la oricine dorește guvernul să acuze”, a relatat bloggerul.

 

Ce urmează?

Vor trece cel puțin trei ani până la intrarea în vigoare a codului revizuit, potrivit oficialilor, așa că este încă devreme pentru a prezice modul în care vor fi implementate și aplicate noile legi.

Mult poate depinde de cât de mulțumiți sunt alegătorii mai conservatori asupra codului de „compromis” sau cât de supărați rămân cei care au protestat în stradă. În același timp, sunt cei care se întreabă dacă parlamentarii au făcut greșeala de a asculta doar cele mai puternice voci, în încercarea de a culege voturi.

Norshahril Saat, membru senior la Institutul ISEAS-Yusof Ishak, a spus că există o „relație complexă între islam, politică și societate în Indonezia”. Norshahril a avertizat să nu se concluzioneze faptul că sprijinul pentru noul cod penal este o dovadă de „val islamic conservator”.

„Ar putea însemna că lista actuală de politicieni aleși este conservatoare, dar este mai probabil ca aceștia să răspundă la presiunile unor puternice grupuri de lobby conservatoare”, a spus el.

„Mai îngrijorător”, a relatat, este că, „în Indonezia de astăzi, toate partidele politice au convenit în unanimitate să incrimineze aceste „păcate”, ilustrează CNN.

 

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version