Connect with us

Politică

Toate drumurile duc la Sibiu? Când începe execuția primului tronson al autostrăzii Sibiu-București

Publicat cu

pe

DSC_0073-2

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a publicat, joi, în noul Sistem Electronic de Achiziţii Publice (SICAP) două anunţuri de intenţie privind demararea procedurilor de atribuire pentru proiectarea şi execuţia secţiunilor 1, 2 şi 3 din Autostrada Sibiu – Piteşti.

Potrivit unui comunicat al CNAIR, este vorba despre procedurile de atribuire a contractelor pentru proiectare şi execuţie Autostrada Sibiu – Piteşti: Secţiunea 1, Sibiu – Boiţa, Lot 2, km 13+170 – km 14+150, Secţiunea 2, Boiţa – Cornetu, km 14+150 – km 44+500, şi pentru Secţiunea 3, Cornetu – Tigveni, km 44+500 – km 81+900.

Secţiunea 1, Sibiu – Boiţa, Lot 2, are o lungime de 0,98 kilometri şi se situează pe teritoriul judeţului Sibiu, iar Secţiunea 2, Boiţa – Cornetu, are o lungime 30,35 kilometri şi se situează pe teritoriul judeţelor Sibiu (km 14+150 – km 25+200) şi Vâlcea (km 25+200 – km 44+500).

Principalele lucrări pe aceste secţiuni prevăd construirea a nouă tunele cu o lungime de 4,95 kilometri, a 51 structuri cu o lungime totală de aproximativ 10,91 kilometri, precum şi consolidarea de versanţi\ susţinere corp autostradă pe o lungime de aproximativ 14.000 ml.

Secţiunea 3, Cornetu – Tigveni, are o lungime de 37,40 kilometri şi se situează pe teritoriul pe teritoriul judeţelor Vâlcea (km 44+500 – km 62+000) şi Argeş (62+000 – 81+900).

Principalele lucrări pe aceste secţiuni prevăd construirea unui tunel cu o lungime de 1,70 kilometri, a 55 de structuri cu o lungime totală de aproximativ 15,77 kilometri, precum şi consolidarea de versanţi/susţinere corp autostradă pe o lungime de aproximativ 5.650 ml.

Autostrada Sibiu – Piteşti este parte a coridorului TEN-T Core şi reprezintă tronsonul lipsă al coridorului Nădlac – Arad – Timişoara – Lugoj – Deva – Sibiu – Piteşti – Bucureşti – Constanţa, care traversează România de la vest (graniţa cu Ungaria) la est (Portul Constanţa).

Suma estimată pentru execuţia autostrăzii prevăzută în proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii ”Autostrada Sibiu – Piteşti” este de 15,061 miliarde de lei, respectiv 3,34 miliarde de euro. Această sumă este dublă faţă de cea stipulată în Master Planul General de Transport, cursul folosit fiind de 4,5242 lei/euro.

Sursa: Agerpres

Politică

Ce prevede acordul politic între PSD-PNL-USR-UDMR

Publicat cu

pe

Liderii celor patru partide, plus minorități naționale, care vor forma Guvernul condus de Ilie Bolojan au semnat luni acordul politic, care prevede structura guvernului, termenii în care va avea loc rocada guvernamentală, precum și principalele direcții de guvernare.

Semnarea acordului politicc a fost anunțată de liderii partidelor care formează guvernul: Ilie Bolojan, Sorin Grindeanu, Dominic Fritz, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian.

Ce prevede acordul politic al coaliției de guvernare

Acordul politic are cinci articole și începe cu structura Guvernului: prim-ministru, 16 ministere, dintre care 6 ministere PSD, 4 ministere PNL, 4 ministere USR și 2 ministere UDMR; Guvernul are 3 funcții de viceprim-ministru fără portofoliu, câte una pentru PSD și UDMR și un independent, două funcții de viceprim-ministru cu portofoliu, câte una pentru PNL și USR.

La momentul aplicării rotației convenite, un portofoliu de viceprim-ministru fără portofoliu va fi alocat PNL și un viceprim-ministru cu portofoliu va fi alocat PSD.

Formațiunile politice semnatare convin asupra aplicării rotației în privința ocupării funcției de prim-ministru. Pentru perioada iunie 2025 – aprilie 2027 candidatul la funcția de prim-ministru, susținut de Coaliție, va fi desemnat de către PNL. Pentru perioada aprilie 2027 – decembrie 2028 candidatul la funcția de prim-ministru, susținut de Coaliție, va fi desemnat de către PSD, prevede acordul politic PSD-PNL-USR-UDMR-Minorități.

În situația unei remanieri guvernamentale sau în cazurile prevăzute de lege în care un membru al guvernului nu își poate exercita atribuțiile funcției, nominalizarea revine formațiunii politice care a deținut inițial funcția. Prim-ministrul are dreptul să refuze motivat respectiva nominalizare și să solicite o nouă propunere.

În acordul politic al partidelor care formează alianța de guvernare este prevăzut că, pentru implementarea programului de guvernare, coaliția va susține direcții precum:

  • Adoptarea urgentă a unui plan credibil de reducere a deficitului bugetar;
  • Combaterea risipei bugetare prin restructurarea companiilor de stat, reducerea cheltuielilor administrative și limitarea beneficiilor nejustificate;
  • Reforma sistemului fiscal, prin eliminarea excepțiilor și creșterea eficienței colectării;
  • Prioritizarea investițiilor în proiectele de infrastructură mare, precum și pentru comunitățile locale pentru asigurarea resurselor necesare în mod realist și eficient;
  • Reforma pensiilor speciale;
  • Stabilirea de obiective măsurabile și evaluabile pentru fiecare minister și agenție;
  • Comasarea instituțiilor redundante și reducerea birocrației;
Citește mai departe

Politică

Bolojan: Acordul politic între PSD, PNL, USR, UDMR și minorități asigură un Guvern stabil

Publicat cu

pe

Premierul desemnat Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL, a declarat, luni, că acordul politic pentru formarea coaliției PSD, PNL, USR, UDMR și grupul minorităților asigură un Guvern stabil, concentrat pe reformele structurale fudamentale, respectul pentru cetățeni, consolidarea democrației.

‘Am semnat azi acordul politic între PSD, PNL, USR, UDMR și grupul parlamentar al minorităților naționale pentru formarea unei coaliții care să asigure un Guvern stabil, concentrat pe reformele structurale fudamentale, pe performanță în guvernare, pe dezvoltarea României, respectul față de cetățeni și consolidarea democrației’, a afirmat Ilie Bolojan, la o conferință de presă comună cu liderii PSD, USR, UDMR și minorități, după semnarea acordului politic.

El a spus că acest acord, alături de programul de guvernare, închide procedurile de formare a noului Guvern în așa fel încât luni după-amiază să înceapă audierea miniștrilor în comisiile parlamentare, urmată de votul în Parlament.

‘Mulțumesc partenerilor de coaliție pentru că, indiferent de orientările doctrinare, indiferent de conflictele care au fost în trecut, în fața acestei situații dificile pentru România generată de criza bugetară am avut maturitatea și responsabilitatea să ajungem la un acord politic care să asigure o guvernare stabilă în România’, a arătat Bolojan.

Citește mai departe

Politică

Consultări la Cotroceni: Președintele Nicușor Dan discută cu reprezentanții PNL

Publicat cu

pe

Consultările președintelui Nicușor Dan cu partidele și formațiunile politice parlamentare pentru desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru continuă, joi, la Palatul Cotroceni, cu delegația Partidului Național Liberal (PNL).

Din delegația PNL fac parte președintele interimar al partidului, Ilie Bolojan, și secretarul general Adrian Veștea și prim-vicepreședinții Emil Boc, Cătălin Predoiu, Ciprian Ciucu și Dan Motreanu. Din partea președintelui Nicușor Dan participă consilierul onorific Dragoș Anastasiu și Radu Burnete, care de la 1 iulie va fi consilier prezidențial.

Adrian Veștea a precizat, joi, pe Facebook că mandatul cu care PNL merge la consultări este unul ferm și responsabil: formarea unei coaliții pro-europene, cu un program solid pentru stabilitate economică și echilibru politic.

‘Vom susține desemnarea lui Ilie Bolojan ca prim-ministru – un lider cu rezultate clare în administrație, capabil să construiască un guvern eficient, cu o echipă profesionistă și responsabilă’, a scris Veștea pe pagina de socializare.

De asemenea, el a arătat că PNL sprijină un plan credibil de reducere a deficitului bugetar și un set de măsuri economice realiste, de care România are urgent nevoie.

‘În aceste momente, România are nevoie de claritate, competență și decizii ferme. PNL este pregătit să-și asume acest drum – nu pentru interese politice, ci pentru echilibru, stabilitate și încrederea cetățenilor’, a mai spus liberalul.

Discuțiile de la Palatul Cotroceni, programate să se desfășoare pe parcursul a aproximativ patru ore, au început cu reprezentanții Partidului Social Democrat (PSD). După social-democrați, șeful statului ar fi trebuit să se consulte cu reprezentanții AUR, însă aceștia au anunțat că nu participă.

Președintele Nicușor Dan urmează să discute cu delegațiile Uniunii Salvați România (USR), Partidului Oamenilor Tineri (POT), Uniunii Democrate Maghiară din România (UDMR) și cu Grupul parlamentar al minorităților naționale.

Și reprezentanții Partidului S.O.S. România (SOS) au anunțat că nu participă la discuții.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare