Politică
Sorin Oprescu rămâne în arest preventiv
Curtea de Apel București a respins definitiv, marți, cererea primarului suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, de înlocuire a arestului preventiv cu o măsură mai ușoară – arestul la domiciliu sau controlul judiciar – în dosarul în care este acuzat de luare de mită.
Judecătorii de la Curtea de Apel București i-au respins lui Sorin Oprescu o contestație, după ce acesta primise o decizie nefavorabilă pe 25 septembrie din partea Tribunalului București.
Oprescu a fost arestat preventiv pe 7 septembrie, iar de atunci s-a confruntat cu mai multe probleme medicale, el fiind internat patru zile la Spitalul Universitar de Urgență București, unde a fost supus unor investigații amănunțite.
Potrivit DNA, în perioada 2013 — 2015, un grup bine organizat, la care a aderat și Sorin Oprescu, a înființat în administrația locală din municipiul București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească anumite contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat, cu titlu de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului edilului-șef al Capitalei.
Pe 5 septembrie, Sorin Oprescu a primit la locuința sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, director al Centrului Cultural Palatele Brâncovenești, bani care ar proveni, conform DNA, din acte de corupție.
Politică
Marcel Ciolacu revine în funcţia de preşedinte al PSD
Marcel Ciolacu a revenit în funcția de președinte al Partidului Social Democrat, după ce conducerea formațiunii, reunită, luni, în Consiliul Național, a anulat demisia depusă de acesta după primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit unor surse PSD citate de news.ro.
Ciolacu își semnase demisia după ce, în urma voturilor românilor, s-a clasat pe locul trei, după Călin Georgescu și Elena Lasconi.
Marcel Ciolacu revine în funcţia de preşedinte al PSD
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunțase, imediat după primul tur de scrutin al prezidențialelor, că i-a predat secretarului general al partidului demisia și că este „un gest unilateral”. Tot atunci, Ciolacu preciza că o să rămână alături de colegii săi până la parlamentare și că nu dorește să candideze pentru nicio funcție în interiorul partidului.
Totodată, Ciolacu mai anunța că nu pleacă din funcția de premier până după parlamentare. După ce PSD s-a clasat pe primul loc la parlamentare, conducerea PSD a anulat demisia acestuia.
Astfel, acesta rămâne în funcţia de preşedinte al PSD şi va conduce negocierile pentru formarea unei noi majorităţi în Parlament.
Politică
CCR a validat primul tur al alegerilor prezidențiale. Turul al doilea va avea loc pe 8 decembrie, între Călin Georgescu și Elena Lasconi
Curtea Constituțională a validat primul tur al alegerilor prezidențiale. Al doilea tur va avea loc, așadar, pe 8 decembrie 2024, când pe buletinul de vot vor fi prezenți Călin Georgescu și Elena Lasconi.
„Judecătorii constituţionali au hotărât cu unanimitate de voturi respingerea ca neîntemeiată a contestaţiei candidatului Terheş Cristian Vasile. Totodată, Curtea a hotârât, în unanimitate, confirmarea şi validarea rezultatului alegerilor pentru funcţia d epreşedinte al României din primul tur de scutin”, a anunţat, luni seară, Marian Enache, preşedintele CCR, potrivit news.ro.
CCR: Al doilea tur al prezidențialelor, pe 8 decembrie
CCR a decis organizarea celui de-al doilea tur de scrutin în data de 8 decembrie 2024 și va avea loc între candidatul independent Călin Georgescu și Elena Lasconi, candidatul din partea USR.
Președintele CCR a mai menționat că „Curtea a observat că (…) cvoturile din dispora nu au fost contestate şi, ca atare, în condiţiile date a aprciat că nu se mai impune renumărarea acestora (…) Chiar dacă au fost constatate unele diferenţe între candidaţi, dar nu rezultă ca fiind provenite din fraude de natură sămodifice resultatul, ele sunt considerate doar posibile erori materiale în numărarea voturilor exprimate, fără relevanţă în stabilirea rezultatelor”.
Acesta a adăugat că nu s-au constatat fraude în derularea alegerilor prezidenţiale.
Politică
CCR a amânat pentru luni decizia privind turul I al alegerilor prezidenţiale
Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, în ședința de vineri, că va oferi luni, pe 2 decembrie, un răspuns referitor la contestațiile privind anularea primului tur al alegerilor prezidențiale, după ce va primi și rezultatul renumărării voturilor. Cererea de anulare a alegerilor prezidențiale, primul tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024, a fost formulată de Cristian Vasile Terheș. CCR se va pronunța și în privința confirmării/validării rezultatului alegerilor prezidențiale.
Anunțul vine în contextul în care Curtea era așteptată să dea o decizie privind validarea primului scrutin, însă între timp a decis că se impune renumărarea tuturor voturilor valabil exprimate și cele nule.
CCR a amânat pentru luni decizia privind anularea primului tur al prezidențialelor
CCR a precizat într-un comunicat oficial că vineri, plenul Curţii Constituţionale, având în vedere că urmează să fie înaintate de către Biroul Electoral Central rezultatele reverificării şi renumărării buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule la alegerile pentru funcţia de Preşedinte al României din data de 24 noiembrie 2024, a decis să amâne cauzele pentru data de 2 decembrie 2024, ora 17:00.
Este vorba de cererea de anulare a alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024, formulată de Cristian Vasile Terheş (Dosar nr.3671F/2024) şi confirmarea/validarea rezultatului alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024 ( Dosarul nr.3670F/2024).
-
Business8 luni înainte
Alexandria, al 4-lea cel mai rău oraș în care să trăiești, din toată România
-
Politică10 luni înainte
România ar putea plăti despăgubiri de miliarde din cauza Guvernului Cioloș, care a inclus Roșia Montană în patrimoniul UNESCO
-
Politică3 luni înainte
Proiectul Ralucăi Turcan devine realitate. Pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate. Zeci de mii de sibieni vor beneficia
-
Politică6 luni înainte
Unde sunt parcurile industriale promise de Adrian Gâdea? Nicăieri. Vezi ce s-a ales de promisiunile mincinoase ale conducerii PSD Teleorman