
Amenzile usturătoare și starea de urgență. Un prahoven datorează 20.000 de lei statului
Un prahovean datorează peste 20.000 de lei statului. Suma provine din cumulul a nouă amenzi primite de-a lungul stării de urgență. Prima dintre sancțiunile financiare a fost acordată pentru că bărbatul nu ar fi completat cum trebuie declarația pe proprie răspundere, scrie Observatornesws.ro.
Gheorghe Ene, datornicul din Prahova, s-a ales cu 9 amenzi din cauza situației din familie, ce nu îi permite să circule decât alături de toți ai casei: „Am fost să luăm medicamentele recomandate de medic pentru starea de sănătate a soției. Avem și doi copii minori. Neavând bonă, ne-am dus cu toții în oraș să luăm medicamente și alte alimente. Nu trecusem copiii. Mi-a luat declarația și mi-a spus <<de ce n-ai trecut și copiii, bă?>> Dar <<bă>>, nu că <<domnule Ene>>! Mi-a spus <<bă, pleacă de aici, că dacă insiști, te amendez>>”.
Marcel Vela, ministrul Afacerilor de Interne, recunoaște că unele amenzi nu au fost aplicate în mod justificat, deoarece mulți dintre polițiști sunt abia ieșiți de pe băncile școlii: „ Sunt foarte mulţi oameni, foarte mulţi tineri care au făcut doar şase luni Şcoala de Poliţie şi care acum sunt în teren, pentru că am avut nevoie de cadre”.
Cei care se simt neîndreptățiți pot contesta amenda în termen de 15 zile. Dacă CCR constată că au fost date amenzi în baza unei legi neconstituționale, se poate ajunge în instanță, unde pot fi anulate de către un judecător.
Valoarea amenzilor aplicate depășește 120 de milioane de euro.
Social
188 de persoane audiate şi 12 jandarmi răniţi, în urma protestului de luni seara din Bucureşti

Un număr de 188 de persoane au fost conduse la secţii de Poliţie în urma protestului de luni seara din Bucureşti, a informat, marţi, şeful Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Bogdan Berechet, conform Agerpres.ro.
Directorul general al Jandarmeriei Capitalei, Ionel-Cătălin Stegăroiu, a precizat că 12 jandarmi au fost răniţi, trei dintre aceştia mergând la spital.
Social
ANSVSA, avertisment public, după ce românii au golit farmaciile veterinare de ivermectină pentru câini: puteți muri!

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) avertizează că toate produsele medicinale veterinare care conţin ivermectină sunt autorizate doar pentru utilizarea la animale şi trebuie folosite doar sub supravegherea medicilor veterinari.
Precizările instituției vin după ce în spaţiul public au apărut informații potrivit cărora ivermectina – un medicament utilizat pentru tratarea paraziților la animale – ar fi eficientă în prevenirea și tratamentul COVID-19.
Despre utilizarea ivermectinei la oameni în combaterea COVID-19, ANSVSA afirmă că sunt în desfăşurare numeroase studii clinice umane, studii care au fost înscrise în Registrul Uniunii Europene al trial-urilor clinice. Odată ce respectivele studii vor fi finalizate, în funcţie de rezultatele obţinute, acestea pot sta la baza depunerii unor cereri de autorizaţii de punere pe piaţă a medicamentelor de uz uman pe bază de ivermectină în scopul combaterii COVID-19.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară avertizează că utilizarea la oameni a produselor medicinale veterinare care conţin ivermectină poate avea consecințe dintre cele mai grave asupra sănătăţii umane.
Recomandările emise de către Colegiul Medicilor Veterinari din România referitoare la prescrierea, comercializarea, eliberarea și utilizarea produselor medicinale veterinare care conțin ivermectină, în contextul pandemiei de COVID-19:
- Medicii veterinari nu au competenţe legale pentru a recomanda, prescrie, comercializa, elibera produse medicinale veterinare care să fie utilizate în tratamentul oamenilor;
- Toate produsele medicinale veterinare autorizate de către autorităţile veterinare române sau de către Agenţia Europeana a Medicamentului (EMA) sunt destinate exclusiv utilizării la animale, iar o eventuală decizie privind utilizarea acestora la oameni aparţine exclusiv autorităţilor competente pentru produse medicinale de uz uman;
- Produsele medicinale veterinare care conţin ivermectină se eliberează doar pe bază de reţetă, iar prescrierea se face exclusiv de către un medic veterinar cu drept de liberă practică care a examinat animalul şi a stabilit un diagnostic;
- Medicii veterinari utilizează doar modelul unic, ca imprimat cu regim special, al formularului de prescripţie medicală necesar pentru eliberarea produselor medicinale veterinare prevăzut în legislaţie;
- La prescrierea produselor medicinale veterinare, inclusiv a celor pe bază de ivermectină, medicii veterinari trebuie să utilizeze parafa prevăzută în Statutul Medicului Veterinar;
- Medicul veterinar este obligat să prescrie doar cantitatea necesară pentru efectuarea completă a tratamentului în cauză, în funcție de specia animalului, greutatea, doza şi durata tratamentului;
- În cazul produselor medicinale veterinare care se administrează animalelor de la care se obţin alimente, inclusiv ecvidee, medicul veterinar este obligat să înscrie în prescripţia medicală perioada de aşteptare care trebuie respectată, în conformitate cu prospectul produsului medicinal veterinar prescris şi utilizat;
- În cazul utilizării şi administrării produselor medicinale veterinare care conţin ivermectină la animale, în cadrul unităţilor de asistenţă medical-veterinară, la sediu sau în condiţii de teren, medicul veterinar consemneză activitatea în registrul de consultaţii şi tratamente, iar în cazul animalelor de la care se obţin alimente notifică proprietarul cu privire la respectarea timpului de aşteptare;
- Utilizarea altor formulare pentru prescrierea produselor medicinale veterinare, în afara celor prevăzute în legislatie, precum şi eliberarea fără prescripţie medicală a produselor medicinale veterinare, inclusiv a celor care conțin ivermectină, atrage răspunderea disciplinară, contravenţională sau penală, după caz, a persoanelor vinovate;
- Comercializarea produselor medicinale veterinare care conţin ivermectină se realizează numai prin farmacii veterinare şi depozite farmaceutice veterinare autorizate sanitar veterinar, conform prevederilor legale în vigoare.
Social
E bine! DNA spune că lupta împotriva corupției și-a atins obiectivul

Șeful DNA a discutat cu experții Comisiei Europene, cărora le-a spus că obiectivul din Mecanismul de Cooperare şi Verificare privind continuarea luptei anticorupţie la nivel înalt a fost îndeplinit.
Potrivit unui comunicat de presă al DNA, Crin Bologa s-a întâlnit, luni, cu echipa de experţi a Comisiei Europene, în cadrul unei discuţii bilaterale prin videoconferinţă în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) şi al noului Mecanism european privind statul de drept.
„Discuţiile s-au referit la îndeplinirea obiectivului de referinţă nr. 3 din MCV, şi anume continuarea luptei anticorupţie la nivel înalt. Procurorul şef a prezentat rezultatele DNA care dovedesc că, în pofida unor obstacole de nivel legislativ, obiectivul de referinţă nr. 3 din MCV a fost atins. Totuşi, pentru eficientizarea activităţii DNA, s-a subliniat importanţa reparării legilor justiţiei şi păstrarea independenţei funcţionale şi financiare a instituţiei, în contextul schimbărilor legislative care vor urma”, se precizează în comunicat.
De asemenea, potrivit comunicatului, “DNA şi-a asumat efectuarea de anchete profesioniste, cu respectarea drepturilor procesuale ale persoanelor implicate în dosare penale, dar şi cu îndeplinirea exigenţelor de transparenţă în ceea ce priveşte comunicarea publică în limitele legale premise”.
Această ultimă afirmație din comunicatul DNA este cel puțin ciudată, având în în vedere că ea vine la aproape 20 de ani de la înființarea instituției, în 2002.
-
Lifestyle9 luni înainte
La Techirghiol, un complex balnear modern oferă condiții de excepție
-
Business9 luni înainte
Analiză: Ialomița, un județ ignorat, dar plin de oportunități de dezvoltare
-
Politică2 săptămâni înainte
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, despre evaluarea asistaților sociali: multe nereguli, dar și mii de persoane cu nevoi speciale care scăpau statisticilor oficiale
-
Business5 luni înainte
Vești bune pentru agricultorii din Ialomița: Statul va deconta 35% din sumele plătite zilierilor din agricultură