Connect with us

Publicat cu

pe

CVDLINK este un nou proiect interesant de cercetare și dezvoltare, finanțat de UE, care reunește o echipă internațională de medici, cercetători și dezvoltatori de software pentru a revoluționa îngrijirea cardiovasculară cu abordări bazate pe date alimentate de inteligența artificială (AI).

Proiectul este condus de la București de echipa inovatoare IT de la SIMAVI și se concentrează pe valorificarea potențialului AI pentru a reduce presiunea uriașă asupra sistemelor de sănătate și a atenua costul uman al bolilor cardiovasculare (CVD).

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial, cu un număr estimat de 17,9 milioane de victime în fiecare an. Spitalele și autoritățile regionale colectează date despre pacienții cu boli cardiovasculare care, dacă ar fi analizate, ar putea oferi cercetătorilor informații despre caracteristicile, factorii de predicție și rezultatele obținute în cazul  bolilor cardiovasculare din diferite regiuni. Cu toate acestea, schimbul de date este îngreunat de cadre etice și juridice neclare și de seturi de date eterogene și compartimentate.

CVDLINK își propune să integreze și să analizeze aceste surse disparate și să faciliteze schimbul de date pentru a crea instrumente medicale de inteligență artificială pentru prevenirea, diagnosticarea și tratarea eficientă a bolilor cardiovasculare.

„Este clar că avem nevoie de abordări bazate pe dovezi pentru prevenirea și tratamentul bolilor cardiovasculare”, a declarat Monica Florea, coordonator al CVDLINK. „Proiectul nostru va contribui la atingerea acestui obiectiv prin corelarea surselor de date pentru a crea instrumente bazate pe inteligență artificială concepute pentru a răspunde nevoilor profesioniștilor din domeniul sănătății, concentrându-se în același timp pe principii etice și juridice, cum ar fi confidențialitatea, explicabilitatea și atenuarea prejudecăților.”

CVDLINK include clinicieni, dezvoltatori de inteligență artificială, cercetători medicali și eticieni din Europa și nu numai. Partenerii proiectului sunt: Software Imagination & Vision (SIMAVI) – coordonator, VicomTechUniversitatea din TampereUniversitatea Aristotle ThessalonikiSpitalul Universitar din TampereTrilateral Research,Universitatea Tehnică din DarmstadtVeracellAthens Medical GroupCERTHUniversität HamburgUniversitatea de Medicină și Farmacie Carol DavilaCentrul Medical Hillel YaffeKineret – the Israel Health Data-Lake din cadrul Ministerului Sănătății din Israel, Institutul de Cardiologie din cadrul Institutului de Sănătate Publică din MoldovaWellicsUniversitatea de Tehnologie din KaunasUniversitatea din Tartu și SYNYO GmbH.

Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt însă numai ale autorului (autorilor) și nu reflectă în mod necesar cele ale Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Sănătate și Digital. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea finanțatoare nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.

Business

ANSVSA: Amenzi de 410.000 de lei unor unităţi de alimentaţie publică de pe litoral

Publicat cu

pe

Inspectorii sanitari-veterinari au aplicat 46 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 410.000 de lei, în urma controalelor desfăşurate în prima săptămână de activitate în cadrul „Comandamentului Sezon Estival 2024”, a anunţat, luni, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

De asemenea, au fost emise două ordonanţe de suspendare şi patru de interzicere a activităţii, fiind dispusă şi măsura de reţinere oficială şi sechestru pentru o cantitate de 64 de kg produse de origine animală (carne şi preparate din carne, peşte şi produse lactate), care au fost dirijate către unităţi de neutralizare.

Inspectorii sanitari-veterinari au verificat 190 de unităţi de alimentaţie publică şi de vânzare cu amănuntul.

Potrivit sursei citate, printre principalele nereguli constatate se numără: comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor; ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare; condiţii necorespunzătoare de igienă în spaţiile de producţie precum şi depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare.

Toate unităţile aflate pe litoralul românesc sunt supravegheate şi verificate de către inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul Comandamentului Sezon Estival 2024. Inspectorii din cadrul acestei structuri desfăşoară acţiuni de control oficial în toate staţiunile de pe litoralul Mării Negre, în echipe mixte, dar şi în parteneriat cu alte instituţii ale statului cu atribuţii de control.

ANSVSA, prin intermediul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al „Comandamentului Sezon Estival 2024”: 0786 577 007, unde se pot face sesizări sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Acest număr funcţionează în paralel cu numărul Call – Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.

Citește mai departe

Business

CFR Călători va extinde restricţiile de viteză pe calea ferată în perioadele caniculare şi cu furtuni puternice

Publicat cu

pe

CFR Călători va extinde restricţiile de viteză pe calea ferată în perioadele caniculare şi cu furtuni puternice, pentru a garanta siguranţa pasagerilor, mai ales că în zilele cu temperaturi exterioare caniculare la nivelul şinei se înregistrează între 50 şi 80 de grade Celsius la soare.

„România se confruntă cu temperaturi extrem de ridicate ce au impact şi în transportul feroviar. Ca atare se extind restricţiile de viteză pe calea ferată pe perioada prognozată de meteorologi ca fiind caracterizată cu fenomene meteo extreme: caniculă şi furtuni puternice. Prioritatea CFR Călători este siguranţa pasagerilor şi face eforturi susţinute pentru menţinerea în circulaţie a tuturor unităţilor de material rulant dotate constructiv cu instalaţii de climatizare”, informează luni un comunicat al companiei.

Potrivit sursei citate, infrastructura feroviară, precum şi materialul rulant din România nu au fost proiectate pentru temperaturile ridicate înregistrate odată cu schimbările climatice.

„Aceasta este o provocare cu care se confruntă atât România, cât şi ţările care trec prin aceleaşi schimbări climatice. În zilele cu temperaturi exterioare caniculare la nivelul şinei se înregistrează de multe ori chiar şi peste 50 – 80 de grade Celsius la soare. Trebuie avut în vedere că ţările care au, tradiţional, o climă mult mai caldă au proiectată infrastructura şi materialul rulant pentru a rezistă la temperaturi mult mai ridicate. Totodată şi în aceste ţări se iau aceleaşi măsuri de prevenţie, precum în România, dacă temperatura creşte peste nivelul pentru care a fost proiectat transportul feroviar”, se menţionează în comunicat.

CFR Călători recomandă pasagerilor, astfel încât călătoria cu trenul în condiţii de caniculă să decurgă fără incidente, în special pentru persoanele cu sensibilitate crescută la căldură sau care nu suportă temperaturile ridicate din cauza unor afecţiuni medicale: să se hidrateze permanent şi să aibă cel puţin o sticlă cu apă în bagaj; să aibă medicaţia necesară afecţiunilor pe care le au, în caz de nevoie; să alerteze imediat personalul de tren dacă se simt rău în timpul călătoriei sau dacă observă o persoană care are nevoie de ajutor.

Citește mai departe

Business

La HS Timber, oamenii sunt cheia: ”Ei dau valoare lemnului”

Publicat cu

pe

Pentru compania HS Timber, oamenii sunt o prioritate, pentru ca ei dau valoare lemnului prelucrat in fabrici care continuă astfel o veche tradiție industrială românească.

Din 2003, de când și-a făcut apariția pe piața din România, HS Timber își respectă valorile și continuă să le ofere angajaților săi cele mai bune condiții de lucru.

Prezentă în Comănești (Bacau), Rădăuți (Suceava) și Reci (Covasna) și oferind locuri de muncă atât oamenilor din comunitate, cât și celor din localitățile învecinate, HS Timber reprezintă pentru unii localnici modul în care își câștigă existența de mai bine de un deceniu.

Cu studii superioare sau cu calificări profesionale certificate, oamenii HS Timber formează o comunitate de excelență în domeniul prelucrării lemnului.

Elena, o tânără care lucrează în fabrică de când a ieșit de pe băncile Facultății de Silvicultură, s-a simțit mereu susținută de colegii săi și consideră că lucrează într-un mediu bine organizat, unde fiecare angajat știe ce are de făcut și reprezintă o verigă importantă în funcționarea ecosistemului. De aceea, crede că se află în locul potrivit pentru a se dezvolta pe plan profesional, pentru că aici își poate aprofunda cunoștințele despre prelucrarea lemului.

 

Dar ea nu este singura din generația tânără care a ales să se dedice unei cariere în fabrică. Kinga Fabian, unul dintre oamenii frumoși și muncitori ai echipei HS Timber, este manager resurse umane și lucrează la fabrica din Reci din prima clipă în care aceasta s-a deschis, în urmă cu nouă ani.

HS Timber Productions Reci este o fabrică modernă de cherestea, destinată prelucrării avansate a lemnului și asigură peste 500 de locuri de muncă pentru oamenii din județul Covasna.

HS Timber și-a făcut o adevărată misiune din a pune oamenii care lucrează în fabricile sale pe primul loc.

Pentru că aici, o echipă sănătoasă, responsabilitatea față de angajați și cele mai bune condiții de desfășurare a muncii sunt doar câteva dintre aspectele care construiesc mediul de lucru. Mai mult decât un simplu job, acesta devine pentru unii dintre ei un stil de viață continuat din tată în fiu, în buna tradiție locală a prelucrării lemnului.

Pentru unii angajați, aceasta a fost șansa să revină în țară după o lungă perioadă în străinătate și de a putea fi acum, în localitatea natală, alături de familie.

Unde activitatea economică se derulează bine, comunitățile se dezvoltă, familiile cresc și tradițiile locale continuă să creeze prosperitate. Datoria față de comunitatea locală este o valoare de prim rang a HS Timber și acest lucru se vede în fiecare loc unde compania are activitate.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare