
Ce trebuie sa știi neapărat in 2023! 11 lucruri care te țin blocat într-o vibrație scăzută
Cu fiecare acțiune, optezi fie pentru bunăstare și echilibru, fie pentru îmbolnăvire. In 2023, acorda o atenție sporita frecvenței propriei vibrații! Pentru ca totul în univers este alcătuit din energie, vibrând la o anumită frecvență.
Fiecare gând, fiecare corp, fiecare materie, fiecare credință și fiecare emoție este o formă de energie și totul vibrează la o frecvență diferită, aceasta fiind înaltă sau joasă. Există 12 legi universale, iar legea vibrației este una dintre ele, scrie Kimberly Fosu, pe www.medium.com. Vibrația unei persoane este starea sa de „ființă” și „bunăstare”. Dr. Hawkins vorbește despre scara conștiinței în cartea sa „Putere vs. forță”, grafic pe care sunt înregistrare valori de la 1 la 1000. În timp ce oamenii fluctuează între diferitele niveluri de pe scară, Hawkins a descoperit că există un punct critic în cazul căruia tot ce se situează sub valoarea 200 slăbește organismul și semnalează absența adevărului. Tot ce este peste 200 face corpul să devină puternic și reprezintă prezența adevărului. Conform consemnărilor doctorului Hawkins, o frecvență de 500 sau mai mare reprezintă iubirea pură necondiționată și starea în care suntem în deplină armonie cu corpul și mediul ce ne înconjoară. Acest lucru joacă un rol esențial în conturarea realității noastre palpabile. Când energia unei persoane nu prezintă undele de vibrații potrivite, aceasta este predispusă la stres și îmbolnăvire.
Lista frecvențelor vibraționale
În 1992, Bruce Tainio de la compania Tainio Technology a construit primul monitor de frecvență din lume. El a descoperit că frecvența corpului uman în timpul zilei este de 62-68MHz, în timp ce frecvența unui corp sănătos crește până la 72MHz. Când frecvența unei persoane scade, sistemul imunitar este compromis. Dacă puteți menține frecvența corpului peste 62 MHz, este mai puțin probabil să vă îmbolnăviți. Iată lista principalelor frecvențe de vibrație:
Interval de frecvență a creierului 72–90 MHz
Frecvență normală a creierului 72 MHz
Frecvența creierului Genius 80–82 MHz
Corpul uman 62–78 MHz
Inima: 67–70 MHz
Răceala și gripa: 57–60 MHz
Boala: 58 MHz
Cancerul: 42 MHz
Moartea: 25 MHz
Alimente proaspete: 20–27 Hz
Alimente uscate: 15–22 Hz
Alimente procesate: 0 HZ
- Oameni și Locuri
Oamenii din viața noastră ne pot epuiza energetic și ne pot reduce frecvența corpului.
Oamenii îți pot transmite foarte ușor starea lor de spirit, iar dacă ei gândesc negativist, tu vei prelua acest sentiment. Reversul este și el valabil – atunci când discuți cu o persoană ale cărei vibrații sunt ridicate, poți descoperi că îți transmite acea stare și te face să te simți excelent! Uneori, chiar și propriile gânduri nu ne aparțin. Ar putea fi sentimentele și ideile altei persoane cu care am interacționat. Anumite locuri care declanșează amintiri dureroase pot provoca, de asemenea, scăderea vibrației.
- Îngrijorarea și concentrarea excesivă asupra elementelor negative
Cu toții ne lăsăm uneori pradă îngrijorării și ne concentrăm excesiv asupra detaliilor negative ale unei probleme, fapt ce ne-ar putea afecta vibrația. Atât îngrijorarea, cât și gândirea excesivă vibrează la o frecvență foarte joasă. Oamenii cu frecvențe înalte tind să se îngrijoreze și să se gândească mai puțin la detalii insignifiante. Ei știu să renunțe la situațiile pe care nu le pot controla în loc să se adâncească în probleme, fapt ce le-ar putea scădea frecvența. Ei se predau si renunta la control.
- Televiziunea și știrile
Au fost multe momente în care știrile m-au făcut să simt îngrijorare și teamă. Deși este important să fii la curent cu ceea ce se întâmplă în lume, vizionarea știrilor, care răspândesc în mare parte frică, îți poate scădea vibrația. Majoritatea oamenilor care vibrează mai sus abia se uită la știri. Știu cum îi fac să se simtă, așa că se îndepărtează sau limitează timpul petrecut în fața televizorului. Ei consumă doar informații care îi ajută să evolueze și să se simtă bine.
- Gândirea negativă și stima de sine scăzută
Gândirea negativă și stima de sine scăzută pot avea un efecte nefaste asupra bunăstării noastre. Ne provoacă stres, anxietate și depresie. Pentru mulți oameni, negativismul a devenit un obicei care îi ține blocați într-o frecvență vibrațională scăzută. Cei care vibrează mai sus își controlează gândurile negative. Ei știu să nu se piardă în situații limită și, de asemenea, se simt bine și în solitudine. De asemenea, stima de sine scăzută poate avea ca și consecință o vibrație scăzută.
- Mâncare nesănătoasă și băuturile acidulate
Totul în acest univers este energie, inclusiv alimentele și băuturile pe care le consumăm.
Unele alimente vibrează la frecvențe foarte înalte, în timp ce altele vibrează la frecvențe foarte joase. Calitatea alimentelor pe care le consumi are un impact uriaș asupra frecvenței tale vibraționale. De fiecare dată când mâncăm sau bem ceva, absorbim energia acelui aliment în corpul nostru. Consumul de alimente sănătoase și hrănitoare, naturale și neprocesate îi oferă organismului tău nutrienții de care are nevoie – ceea ce îți purifică organismul, îți crește nivelul de energie și îți crește vibrația. Mâncarea nesănătoasă are efectul opus.
- Mizerie și dezordine
Spațiile curate transmit sentimente de pace și liniște, ceea ce te va ajuta să te simți grozav! Dezordinea poate îngreuna și câmpul nostru energetic și poate reduce vibrațiile. Mizeria din mediul nostru fizic ne poate afecta mintea. Un mediu dezordonat și aglomerat reduce automat vibrația persoanei, aceasta fiind mai predispusă la stres..
- Bârfa și gelozia
Bârfa, gelozia și invidia sunt toate lucruri cu vibrație scăzută, acestea nu ne ajută niciodată să ne simțim mai bine. Orice acțiune pe care o facem are și urmări, fie ele pozitive sau negative. Bârfa, gelozia și invidia te împiedică să fii fericit și, prin urmare, te împiedică să experimentezi beatitudinea unei frecvențe înalte. Oamenii care vibrează constant mai sus nu se angajează în astfel de activități.
- Viziune îngustă și mentalitate închisă
O persoană cu mintea închisă nu este deschisă la informații noi. Cu mintea închisă, pierzi informații esențiale din mediul înconjurător. Întotdeauna există lucruri noi de învățat și nimeni nu știe totul. O persoană cu mintea deschisă este dornică să afle noi informații, chiar dacă nu este întotdeauna de acord cu ele, să învețe lucruri inedite și să vadă lumea din diferite perspective. Oamenii deschiși la informații noi au înțelepciunea de a înțelege diferența dintre bine și rău în timp ce învață.
- Victimizarea și Complexul Martirului
Ne este atât de ușor să ne victimizăm și să ne proiectăm într-un loc în care noi ne simțim confortabil, chiar dacă nu este real. O persoană cu un complex de martir face tot posibilul să găsească situații care ar putea provoca tristețe sau suferință. Acesteacțiuni nuaduc beneficii în cazul frecvenței vibraționale a unei persoane. Oamenii cu frecvență înaltă înțeleg că nimeni nu este de vină pentru situațiile în care se află. Își fac o evaluare al vieții lor și își asumă responsabilitatea pentru rolul pe care l-au jucat.
- Social Media și Internetul
Internetul și rețelele sociale ne îmbunătățesc viața cotidiană, dar nu sunt mereu benefice. Unele activități de pe rețelele de socializare și de pe internet au vibrații foarte scăzute și, dacă o persoană se angajează în ele suficient de mult, pot apărea ușor sentimente de furie, frică și tristețe, toate acestea vibrând la o frecvență foarte scăzută. Oamenii cu vibrații ridicate sunt conștienți de acest lucru, așa că limitează timpul petrecut navigând pe internet.
Ei preferă să facă ceva mai productiv decât navigheze pe social media din plictiseală.
11.Opiniile despre cei din jurul nostru și critica
Cu toții judecăm uneori. Ne judecăm pe noi înșine și îi judecăm pe ceilalți. Frecvența unei persoane scade de fiecare dată când blamează (pe sine sau pe altcineva). Îi judecăm pe ceilalți pentru că vrem să ne simțim mai bine cu noi înșine. A-i judeca pe ceilalți reprezintă un comportament care nu ajută niciodată o persoană să se simtă mai bine cu sine, ci doar îi reduce energia, scăzând frecvența vibrațională a acesteia. Critica, referindu-ne la cea care nu este constructivă, nu te va ajuta să evoluezi nici pe tine, nici pe cel cu care interacționezi și asupra căruia se răsfrânge.
Concluzii
Cu fiecare acțiune, optezi fie pentru bunăstare și echilibru, fie pentru îmbolnăvire. Lucrurile cu vibrații ridicate sunt un promotor al sănătății și bunăstării unei persoane, în timp ce lucrurile cu vibrații scăzute provoacă stres și boală. Vibrațiile mai înalte sunt provocate de emoții pozitive, gânduri și convingeri sincere, un trup echilibrat și sănătos, dar și de spiritualitate puternică. Vibrațiile inferioare sunt provocate de emoții negative, gânduri și credințe care nu au putere, sănătate precară și lipsa de conștientizare spirituală. Când poți identifica lucrurile care nu te fac să te simți atât de bine și le poți elimina din viața ta, îți ridici frecvența și, prin urmare, vibrația. Atunci te vei simți bine în legătură cu existența ta.
Lifestyle
Sibiul, din nou în centrul activității culturale

Tot mai multe evenimente culturale, la care participă mii de oameni, au loc la Sibiu. În weekend, la Sibiu a avut loc Concertul MANIFEST, unul dintre mai ambițioase proiecte ale Asociației Culturale Play.
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, afirmă că muzica face punte între minte şi suflet, iar peste 10.000 de copii din Sibiu, alături de părinții lor, sunt beneficiarii anuali direcţi ai proiectelor si programelor de educație culturală şi artistică ale asociatiei.
“Muzica face punte între minte și suflet!
Sute de oameni au pus mâna pe chitară, au atins corzile la unison, în cadrul celui mai ambițios proiect al Asociației Culturale Play – Concertul MANIFEST.
Peste 10.000 de copii din Sibiu, alături de părinții lor, sunt beneficiarii anuali direcţi ai proiectelor si programelor de educație culturală şi artistică ale asociatiei.
Studiul muzicii, orele de repetiții, emoția prezentării unei melodii în fața publicului, bucuria unui rezultat remarcabil obținut alături de colegi și profesori sunt momente pe care mi le amintesc cu drag și care au avut o contribuție esențială în formarea mea ca adolescent.
Asocierea dintre bucuria muzicii și programele educaționale colaborative reprezintă un pilon esențial pentru dezvoltarea noastră culturală și artistică și încurajez de multă vreme astfel de inițiative.
Cu atât mai mult, din postura de ministru al Culturii, mi-am dorit să susțin proiectul „Pune mâna pe chitară”, pentru că acest instrument are puterea de a ne aduce împreună peste barierele de generație. Cred că șansa tinerilor de a studia și de a împărtăși pasiunea pentru muzică alături de mentori și profesioniști reputați este o experiență deosebită în această etapă a vieții.
Tinerilor muzicieni le doresc să-și păstreze și dezvolte iubirea pentru muzică, dorința de a deveni mai buni și perseverența de a-și urmări visurile și de a-și împlini potențialul!
Felicit organizatorii, Asociația Culturală Play, pentru munca neobosită și mulțumesc Muzeului Astra, gazda Festivalului Sibiu Guitar Meeting și domnului Ciprian Ștefan pentru sprijinul constant și deplin pe care îl acordă evenimentelor culturale de calitate”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.
Lifestyle
România: primul loc în UE la rata mortalității cauzată de HPV

De ce România este încă pe primul loc în UE, în clasamentul referitor la rata mortalității femeilor cauzată de HPV? Efectele lipsei educației sexuale în școli și a informării corecte a populației se văd în aceste statistici.
Pe plan mondial, la fiecare două minute, o femeie moare din cauza cancerului de col uterin. În România, 1900 de decese sunt cauzate de HPV, în fiecare an, conform statisticilor publicate de Medsana.
Ce este HPV-ul?
HPV reprezintă prescurtarea din engleză a termenilor Human Papilloma Virus (traducerea în română este virusul Papiloma uman). HPV este un grup de peste 150 de virusuri înrudite. „Fiecărui virus i s-a atribuit un număr care reprezintă tipul de HPV, un anumit tip fiind denumit, de exemplu, HPV 16”, informează clinica Regina Maria.
Tot aceeași sursă explică faptul că denumirea de papiloma virus arată unele tipuri de HPV ce determină apariția negilor sau a papiloamelor, care sunt tumori benigne. Totuși, anumite tipuri de HPV pot determina cancer. 99% dintre cancerele de col uterin sunt cauzate de infecția persistentă cu HPV.
Ceea ce este important de amintit asupra acestui aspect este faptul că 40 dintre tipurile de HPV se transmit prin contact sexual, chiar și prin atingere. De asemenea, contactul sexual protejat nu poate preveni infectarea.
Rata ridicată a mortalității legată de HPV poate fi prevenită
Prevenirea apariției cancerului de col uterin poate fi făcută prin intermediul vaccinului împotriva HPV.
Conform Sistemului Medical MedLife, studiile în domeniu au arătat că vaccinul anti-HPV are posibilitatea de a preveni mai multe tipuri de cancer generate de virusul papiloma uman, mai exact, aproximativ 90%, iar din anul 2006, atunci când a fost recomandată pentru prima dată vaccinarea, numărul de cancere provocate de acest virus și a verucilor genitale, a scăzut semnificativ.
Protecția oferită de vaccin durează, de obicei, mulți ani, cercetările arătând că persoanele vaccinate și monitorizate de-a lungul timpului au manifestat protecție ridicată, fără scădere în timp, potrivit sursei menționate anterior.
Vaccinul, fiind disponibil atât pentru fete, cât și pentru băieți, este recomandat a fi făcut la vârsta de 11-12 ani, în două doze, cu mențiunea că vaccinurile HPV pot fi administrate începând cu vârsta de 9 ani. Vaccinarea anti-HPV gratuită este o opțiune și în România, care demarează campanii active.
Persoanele eligibile pentru vaccinul compensat au devenit femeile, iar bărbații parțial, ambele categorii cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani, la medicul de familie. Până acum, vaccinul era compensat doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani.
În farmacii, o singură doză costă aproximativ 600 de lei, prezintă Digi24.
Diagnosticarea HPV se poate face prin analize de sânge, dar și în urma unei examinări clinice
Statisticile arată că 9 din 10 persoane elimină fără probleme virusul, fără complicații, în primii doi ani, în timp ce alți pacienți infectați pot să dezvolte veruci genitale sau cancer, arată Sistemul Medical MedLife.
Mituri despre vaccinul anti-HPV
Probabil nu ți-ai făcut încă vaccinul împotriva HPV pentru că te-ai întâlnit cu mai multe mituri despre ce efecte pot apărea și despre faptul că ești prea tânăr să ți-l faci. Cei de la Protejează-te de HPV vin cu o serie de adevăruri pentru a le demonta.
Mit: Vaccinurile HPV cauzează infertilitate pentru femei.
Adevărul: Vaccinarea împotriva HPV nu influenţează în niciun fel probabilitatea de a rămâne însărcinată sau viitoarele sarcini la fete sau femei.
De asemenea, nu afectează fertiltitatea băieţilor sau a bărbaţilor. Vaccinarea este un instrument important în prevenirea consecinţelor posibile ale infecţiei cu HPV pe termen lung.
Mit: Vaccinarea anti-HPV nu este necesară, deoarece majoritatea oamenilor elimină în mod natural infecțiile.
Adevărul: Este real faptul că 90% dintre aceste infecții sunt eliminate astfel. Însă, HPV generează frecvent infecții și uneori poate evita mecanismele imune ale organismului.
Infecțiile persistente pot evolua către leziuni premaligne și chiar cancer. Pentru că nu sunt cunoscute cu certitudine condițiile ce dezvoltă cancerul și nu pot fi identificate prematur persoanele predispuse la o astfel de evoluție, este recomandată vaccinarea anti-HPV atât la fete, cât și la băieți, în perioada de preadolescență, înainte de începerea vieții sexuale și de expunere la HPV.
Mit: Vaccinarea anti-HPV poate determina adolescenții să-și înceapă viața sexuală mai repede.
Adevărul: Numeroase studii, inclusiv sondaje ale părinților și adolescenților / adulților tineri, oferă dovezi reproductibile în mod constant că vaccinarea anti-HPV nu este asociată cu o activitate sexuală crescută.
S-a dovedit că fetele vaccinate anti-HPV nu au un debut sexual de la o vârstă fragedă. De asemenea, fetele vaccinate nu au mai mulţi parteneri sexuali comparativ cu fetele nevaccinate. Completând schema de vaccinare împotriva HPV a copilului tău, se reduce sau se exclude riscul de cancer de col uterin sau alte tumori, leziuni cervicale sau veruci genitale.
În acest mod vei fi cu un pas înainte referitor la îmbunătăţirea sănătăţii și bunăstării copilului tău, în viitor.
Mit: Copiii cu vârsta între 11-14 ani sunt prea tineri și nu sunt activi sexual, deci infectarea cu HPV nu este un pericol.
Adevărul: Vaccinarea anti-HPV are cea mai mare eficiență atunci când este făcută înainte de începerea activității sexuale. Noțiunea că, deoarece un copil nu este activ sexual, nu trebuie vaccinat împotriva HPV, ignoră scopul vaccinării: de a stimula un răspuns imun înainte de expunere, pentru a reduce probabilitatea dezvoltării bolii.
Mit: Băieții nu au nevoie de vaccinare anti-HPV.
Adevărul: Odată cu debutul vieții sexuale, riscul de infectare cu HPV pentru bărbaţi este la fel de mare cum este și în cazul femeilor. Vaccinurile HPV funcționează la bărbaţi la fel de bine ca la femei, oferindu-le acestora protecție împotriva afecțiunilor cauzate de infecția cu HPV. Totodată, vaccinarea anti-HPV contribuie și la protecția partenerelor lor.
De ce este importantă educația sexuală în școli pentru prevenirea HPV?
România este situată pe primele locuri atunci când vine vorba de mamele minore din Uniunea Europeană și abuzuri precum agresiunea sexuală, violența domestică sau infectarea cu HPV.
Educația sexuală introdusă în școli și licee nu doar că ajută copiii să înțeleagă schimbările fiziologice, sociale și emoționale pe care le întâmpină pe măsură ce se maturizează, dar învață și cum se dezvoltă relațiile sănătoase și pline de satisfacții și cum să ia cele mai bune decizii, informate și responsabile.
Ceea ce mulți dintre noi nu înțelegem face referire la faptul că introducerea educației sexuale în școli și licee nu împinge copiii și adolescenții spre a-și începe activitatea sexuală de la o vârstă prematură, ci de a preveni diverse situații cu care se pot confrunta, una dintre acestea fiind infectarea cu HPV.
În cazul în care nu știai cât de importantă este demararea procesului de introducere a educației sexuale în școli, iată câteva dintre beneficiile pe care ea le oferă tinerilor:
Unul dintre principalii factori ce pot fi preveniți este numărul crescut de mame minore pe care România îl are. Dacă în școli și licee se face o informare corectă despre activitatea sexuală, astfel va fi prevenită apariția sarcinilor nedorite în rândul adolescentelor.
În ceea ce privește sarcinile, tinerii vor putea înțelege mult mai bine repercursiunile unei sarcini asupra sănătății lor, precum și asupra sănătății fătului. Cu toate acestea, educația sexuală are și capacitatea de a ajuta tinerii să vadă impactul negativ pe care l-ar putea avea o sarcină asupra educației și viitorului lor, fiind un motiv în plus de a evita acest aspect la o vârstă nepotrivită.
Un factor crucial pentru dezvoltarea copiilor și adolescenților îl reprezintă inițierea în lupta cu diverse boli cu transmitere sexuală. Prin prisma acestei etape, ei află cum pot preveni apariția lor și, de asemenea, ce pot face dacă intră în contact cu o persoană care are un virus cu transmitere sexuală, inclusiv HPV.
Sondaj pentru tineri
Pentru a vedea și a înțelege de unde au aflat tinerii de existența HPV, am făcut un sondaj la care au luat parte 42 de subiecți, atât persoane de sex feminin, cât și cele de sex masculin, cu vârste cuprinse între 15 și 32 de ani.

România: primul loc în UE la rata mortalității cauzată de HPV
Dintre cei 42 de oameni, numai două persoane au aflat despre HPV la școală sau liceu, însă chiar și atunci era un program extrașcolar la care a participat un medic specialist ce le-a vorbit despre infectarea cu HPV. Trei nu au știut ce este HPV.
Opt intervievați au vorbit cu medicii de specialitate. Acest mod de a afla despre virus poate fi unul eficient, însă în cazul în care deja ai contactat virusul, dacă te documentai ori aflai din școală sau liceu, știai ce poți face pentru a preveni apariția sau contactarea lui.
Șapte persoane au aflat de la părinți, ceea ce prezintă o realitate destul de îmbucurătoare, întrucât familia și sistemul educațional se ocupă de educația noastră, până într-un anumit punct.
Și campaniile pentru conștientizare au avut un impact asupra sondajului. Din cadrul acestora, șase persoane au aflat despre HPV și prevenirea lui.
Patru oameni s-au documentat singuri. Internetul este o unealtă care ne ajută în fiecare zi și ne facilitează viața. Faptul că ne putem lua informații legate de sănătatea noastră și activitatea sexuală, poate crea un spațiu sigur pentru cei care nu sunt pregătiți să discute despre aspectele menționate anterior cu părinții.
Cel mai mare număr de subiecți, mai exact 12, au aflat din cercul de prieteni. Acest lucru trage încă o dată un semnal de alarmă asupra faptului că dacă prietenii nu sunt informați corect, ei pot propaga dezinformare referitoare la subiectul în cauză. Un lucru important este și faptul că oamenii pot afla despre HPV prin această modalitate, însă probabil parțial.
Datele extrase din sondaj prezintă, încă o dată, o realitate pe care România trebuie să o accepte și anume: avem nevoie de educație sexuală în școli și licee pentru o bună informare și educare a tinerilor.
Lifestyle
Cu ce să ne îmbrăcăm atunci când este foarte cald afară?

În valurile de căldură extreme, care devin din ce în ce mai regulate din cauza schimbărilor climatice, îmbrăcămintea pe care o purtăm este o componentă vitală în modul în care menținem răcoarea. Cercetătorii au descoperit că, purtând haine adecvate, este posibilă creșterea aerului condiționat cu 2°C – ceea ce pe termen lung ar economisi energie considerabilă, atât economisind bani, cât și reducând emisiile de gaze cu efect de seră, informează BBC.
Deci, ce ar trebui să porți pentru a rămâne în trend și a face față căldurii?
Culoare și design
Când vine vorba de culoare, majoritatea oamenilor poartă alb vara deoarece albul reflectă razele soarelui, mai degrabă, decât să absoarbă lumina așa cum o face negrul.
Cu toate acestea, teoria devine puțin mai complexă atunci când începem să vorbim despre grosimea și potrivirea hainelor, deoarece căldura nu vine doar de la soare, ci vine și din corpul nostru. Când acea căldură din corpurile noastre lovește hainele albe, se reflectă înapoi spre noi.
În 1980, un studiu despre motivul pentru care beduinii – un popor indigen, semi-nomad care locuiește în regiunile deșertice din peninsula Arabică, Orientul Mijlociu și Africa de Nord – poartă haine negre în deșert, a descoperit că expunerea la căldură era aceeași indiferent dacă membrii tribalului purtau negru sau halate albe.
Cum este posibil?
Țesăturile de culoare neagră sunt un radiator mai bun de căldură – ceea ce înseamnă că absorb căldura emanată din corp, astfel încât aceasta poate juca și un rol în răcirea corpului. Secretul beduinului este să poarte îmbrăcăminte neagră largă, mai ales dacă bate vânt. Hainele negre și largi încălzesc spațiul dintre țesătură și piele, promovând un curent de aer ascendent – ca un coș de fum – și oferind o ușurare răcoritoare.
„Cantitatea de căldură câștigată de un beduin expus deșertului fierbinte este aceeași indiferent dacă poartă o haină neagră sau albă”, notează studiul. „Căldura suplimentară absorbită de halatul negru s-a pierdut înainte de a ajunge la piele”.
Deci, a avea haine potrivite este, de fapt, mai importantă decât culoarea. Cu toate acestea, dacă porți haine mulate, atunci rămâi la alb. Țesăturile cu textură – cum ar fi seersucker sau pique, o țesătură adesea folosită în tricourile polo sport – ajută, de asemenea, să ridice îmbrăcămintea de pe piele decât să rămână strânsă, conform BBC.
„La capitolul haine, este mai bine să ai un material care să permită trecerea vaporilor de apă pentru a nu bloca evaporarea transpirației” – Rhett Allain
Contează materiale
„Alegerea materialului este crucială”, spune stilistul și scriitoarea de modă Heather Newberger. „Dacă porți o salopetă supradimensionată, din denim, te vei simți mult mai sexy decât prietenul tău care are o ținută mai mulată din tifon sau șifon”.
Atunci când vine vorba de mărimi, țesăturile ușoare, cum ar fi bumbacul și mătasea, sunt de obicei mai relaxate decât tricoturile. Acest lucru este deosebit de important atunci când este umezeală. Pe căldură uscată, absorbția poate fi suficientă deoarece transpirația va fi absorbită din corp și se va evapora în căldură. Când este umezeală și fierbinte, aerul din jurul tău este deja saturat cu vapori de apă, ceea ce înseamnă că transpirația pe care tocmai au absorbit-o hainele tale, nu mai are scăpare.
„În ceea ce privește hainele, este mai bine să ai un material care să permită trecerea vaporilor de apă, astfel încât să nu blocheze evaporarea transpirației”, spune Rhett Allain, profesor asociat de fizică la Universitatea Southeastern Louisiana. „Unele dintre materialele mai noi, pentru sport, fac asta. Bumbacul nu se descurcă atât de bine”, citează BBC.
Toate textilele captează radiațiile infraroșii emise de corp, într-o oarecare măsură, ceea ce ne ajută să ne menținem căldura în vremea rece – dar nu este ideal într-o zi fierbinte și, prin urmare, purtarea hainelor respirabile este importantă. Bumbacul neacoperit, inul, nailonul și poliesterul sunt toate clasificate ca țesături respirabile într-o anumită măsură, ceea ce înseamnă că permit transpirației și căldurii să scape prin material. Totuși, sunt diferite de țesăturile absorbante, care trag în mod activ apa din corp.
Bumbacul și poliesterul absorb și reflectă cea mai mare parte a infraroșului care le lovește – aproape 99% – ceea ce înseamnă că adesea apar albe în imaginile cu infraroșu. Dar aceste materiale permit și 30-40% din lumina vizibilă să treacă. Această combinație poate determina corpul să se încălzească mai repede, potrivit cercetătorilor de la Massachusetts Institute of Technology (MIT). Acest lucru se întâmplă pentru că lumina vizibilă care intră, poate genera căldură care apoi nu scăpă ca radiație infraroșie generată de corp.
Dar și celălalt mecanism de răcire al corpului – transpirația – joacă un rol. Bumbacul absoarbe umezeala , dar nu se usucă repede, așa că dacă transpirați mult hainele vor rămâne umede, făcându-le mai puțin confortabile. Lenjeria este purtată pe scară largă, deoarece are o respirabilitate excelentă datorită fibrelor mari, dar, ca și bumbacul, se usucă lent. Lâna merinos a fost o alegere populară pentru pasionații de aer liber, deoarece este respirabilă și elimină umezeala fără a reține mirosul.
Nailonul și poliesterul sunt folosite în majoritatea hainelor de sport deoarece elimină umezeala și se usucă rapid, dar păstrează mirosul. Cercetările au arătat, de asemenea, că nailonul are o absorbție mai mare a umidității și capacități de absorbție mai bune decât poliesterul, dar se usucă mai lent. Fibrele sintetice precum nailonul și poliesterul se pot simți inconfortabile atunci când se udă, iar un studiu a sugerat să purtăm îmbrăcăminte din bambus, care este un conductor scăzut de căldură și nu face compromisuri în ceea ce privește confortul.
Dacă dorești cu adevărat să îți păstrezi corpul mai rece, atunci dezbracă-te complet – atâta timp cât acest lucru este adecvat, desigur, spune George Havenith, profesor de fiziologie și ergonomie a mediului la Universitatea Loughborough, din Leicestershire, Marea Britanie. Hainele îți protejează pielea de arsuri, dar a fi gol este mai bine pentru a te menține rece. Cu cât porți mai puține haine, cu atât există mai multe oportunități pentru un schimb de căldură prin evaporare între piele și aer. Deși, desigur, protejarea pielii de razele UV este o prioritate.
Dar pot exista alternative – materiale și țesături noi care vor ajuta la răcirea corpului.
Știință nouă
Companii sportive precum Nike și Adidas investesc milioane în proiectarea țesăturilor inteligente, iar oamenii de știință au investit, de asemenea, resurse în cercetarea țesăturilor care sunt mai bune pentru a menține corpul rece.
Oamenii de știință de la MIT au descoperit că echilibrul cheie pentru a permite căldurii să radieze mai eficient din corp, este un material care este opac la lumina vizibilă – reflectă și nu absoarbe lumina soarelui – dar transparent în infraroșu – permite căldurii să părăsească corpul, mai degrabă decât să o țină între material și piele. Ei au descoperit că, făcând fibrele de nailon și poliester mai subțiri – în jur de un micrometru în diametru – și țesându-le într-un fir de 30 de micrometri grosime, ar putea ajuta purtătorul să mențină o temperatură mai confortabilă.
Oamenii de știință de la Universitatea din Maryland, din SUA, au dezvoltat și fibre sintetice cu acoperiri care își schimbă structura ca răspuns la condițiile exterioare, eliberând mai multă căldură pe măsură ce temperatura crește. Firul adaptiv se extinde și se prăbușește, schimbând spațiul dintre fibre. Distanța mai mare permite textilului să respire și permite căldurii să radieze, astfel încât purtătorul să se poată răci.
Un alt grup a experimentat cu articole de îmbrăcăminte împletite cu benzi care se aplatizează și se îndoaie pentru a ajuta la răcirea corpului cu mai mult de 2°C. Pe vreme caldă, benzile se îndoaie spre aer și disipă căldura din corp. Alte echipe au explorat materiale de „schimbare de fază” care încorporează capsule sau fibre de material care se topesc pe măsură ce se încălzesc, ajutând la absorbția excesului de căldură.
Hainele ude
Poate că cel mai bun mod de a rămâne răcoros la căldură, atunci când vine vorba de îmbrăcăminte, este purtarea hainelor umede, subliniază Allain. Apa are nevoie de energie termică pentru a se evapora și, pe măsură ce face această tranziție de la un lichid la un gaz, folosește căldura care vine din corpul tău, răcind pielea și scăzând temperatura corpului.
Așadar, se dovedește că alegerea unei ținute pentru a rămâne în trend este puțin mai complexă decât a-ți pune pur și simplu un tricou alb. Dar, țesătura potrivită, o mărime adecvată și ocazional un strop de apă, atunci când este posibil, ar trebui să ajute la menținerea temperaturii scăzute atunci când mercurul se încălzește.
-
Lifestyle2 ani înainte
Minimalismul, noul stil de viață care cucerește planeta. Discret, este adoptat de tot mai mulți români cu bani
-
Politică2 ani înainte
Florin Cîțu va câștiga detașat confruntarea cu Ludovic Orban. Iată si de ce
-
Lifestyle2 ani înainte
Un sfat vital din partea medicilor: pentru o viață sănătoasă, dormiți mai mult de 6 ore pe noapte
-
Business3 ani înainte
De ce este atât de important canalul Suez – aorta comerțului dintre Europa și Asia