Connect with us

Lifestyle

SIMAVI a sărbătorit Ziua Internațională a Francofoniei la Bruxelles

Publicat cu

pe

SIMAVI a marcat Ziua Francofoniei la Bruxelles printr-un concert extraordinar, alături de Ambasada României în Regatul Belgiei și Institutul Cultural Român.

Partenerii constanți în realizarea acestor acțiuni sunt Reprezentanța Organizației Internaționale  a Francofoniei pe lângă UE și Grupul Ambasadorilor Francofoni de la Bruxelles, dar anul acesta li s-a alăturat și compania românească de IT Software Imagination & Vision (SIMAVI).

AdvertisementAlexandru Coșbuc-Ionescu, Vicepreședinte SIMAVI: “Suntem onorați să putem promova atât software românesc, cât și artiști români la Comisia Europeană.”

Această declarație vine în contextul în care SIMAVI este compania IT românească care furnizează servicii software principalelor organizații ale CE.

„Colaborarea noastră cu reprezentanții Europei de la Bruxelles din ultimii 15 ani, ca furnizor de proiecte de eLearning pentru specialiștii Directoratelor Generale, este completată astăzi de o nouă dimensiune – aceea de susținători ai valorilor culturale francofone”, a adăugat Vlad Zaharia, Territory Manager EMEA Region la SIMAVI.

Cu această ocazie, gazdele și invitații au marcat 31 de ani de la aderarea României la OIF și au reamintit importanța valorilor francofoniei, țara noastră fiind desemnată în 2007 de către Secretarul General al Francofoniei, “stat-far al francofoniei” în regiunea Europei Centrale și de Est.

În seara zilei de 13 martie 2024 a avut loc excepționalul concert „L’amour en heritage”,  susținut de soprana Irina Baianț, actorul și tenorul Adrian Nour și de Andrei Tudor, în calitate de compozitor, dirijor și pianist, artiști foarte cunoscuți atât în lumea muzicală a României, cât și peste hotare.

La Muzeul de Artă și Istorie din capitala Belgiei, în fața unei săli pline, cei trei artiști celebri au cântat arii muzicale franco-române, abordând stiluri variate, de la melodii franceze celebre la reinterpretări din folclorul românesc.

Repertoriul bogat, interpretat cu măiestrie și sensibilitate de cei trei artiști, a încântat o audiență vastă, formată din  reprezentanți ai corpului diplomatic, reprezentanți ai mediului de afaceri din Belgia, precum și ai comunității românești, programul concertului „L’amour en heritage” fiind special conceput pentru a atrage un public larg.

Lifestyle

Sala Studio a Teatrului de Stat Constanţa s-a redeschis după renovare

Publicat cu

pe

Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța a fost redeschisă după un amplu proces de renovare. Modernizarea s-a realizat cu ajutorul unui sprijin financiar în valoare de 200.000 de euro.

„Prin sprijinul extrem de important oferit de BCR, precum şi al celorlalţi parteneri, am reuşit să transformăm un spaţiu improvizat într-un punct de referinţă în centrul oraşului. Este o sală care va oferi comunităţii constănţene oportunitatea unor spectacole de teatru de nivel internaţional, dar şi altor evenimente culturale. Acest demers va avea, sperăm noi, şi un rol de model de bune practici, care va impulsiona, mai departe, implicarea mediului de afaceri în dezvoltarea durabilă a culturii constănţene. În egală măsură, ne dorim ca această seară să fie încă o cărămidă la construcţia proiectului „Constanţa – Capitală culturală europeană”, a declarat Erwin Şimşensohn, director general al Teatrului de Stat Constanţa, potrivit news.ro.

Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța a fost renovată

Renovarea Salii Studio a Teatrului de Stat Constanța s-a realizat și cu ajutorul Biroului de Arhitectură SAS, sub coordonarea arhitectului Mihai Stebingăr. Proiectarea lucrărilor au fost realizate pro bono pentru transformarea spațiului într-unul modern, primitor și adaptat nevoilor comunității artistice.

„Ceea ce vedem acum este un demers iniţiat şi realizat impecabil de domnul director Erwin Şimşensohn, împreună cu echipa sa. Un demers asumat cu pasiune, energie şi devotament şi care a determinat ca noi, împreună, iniţial BCR, Studioul de Arhitectură SAS, TSC şi UNITER, iar ulterior şi PPC Energie şi Reţele Electrice Dobrogea, să oferim astăzi, prin finalizarea Sălii Studio a teatrului constănţean, un spaţiu teatral modern, deschis tuturor categoriilor de public, o platformă de promovare a tinerei generaţii, un spaţiu de întâlnire şi de schimburi de idei creative. O platformă culturală locală, regională şi naţională aşteptată cu nerăbdare de creatori şi public”, au afirmat Dragoş Buhagiar, preşedinte UNITER, şi Aura Corbeanu, vicepreşedinte executiv.

Noua Sală Studio BCR este concepută ca un spaţiu multifuncţional, care va putea găzdui spectacole de teatru clasic şi experimental, ateliere şi evenimente culturale care să aducă publicul constănţean faţă în faţă cu artişti locali şi internaţionali, mai arată sursa citată.

Citește mai departe

Lifestyle

Muzeul Național Brukenthal are, de vineri, o bancnotă euro: „Este un produs de suvenir şi un cadou foarte inedit”

Publicat cu

pe

Muzeul Național Brukenthal a lansat, vineri, un nou suvenir. Este vorba despre o bancnotă euro, tipărită în 11.000 de exempplare, cu aprobarea Băncii Naționale a Franței și securizată la standardele impuse de Banca Central Europeană, potrivit unui comunicat de presă citat de Agerpres.

„În anul 2023 a apărut bancnotă 0 Euro Sibiu. Noi eram deja în discuţii cu compania Euro Suvenir România pentru editarea unei bancnote Brukenthal. Astăzi 0 Euro Sibiu se găseşte de cumpărat în magazinul Palatului Brukenthal din Piaţa Mare. Bancnota noastră va avea ca design portalul Palatului Brukenthal şi statuia Baronului. Este un produs de suvenir şi un cadou foarte inedit. De asemenea, sunt colecţionari care doresc să aibă această bancnotă cu valoare de 0 Euro. Pe lângă vinul Brukenthal, vinul SCAF, cafeaua Baronului, ciocolata Brukenthal, parfumul Sophia şi Brukenthal şi alte produse de brand, am dorit din acest an să avem şi această bancnotă. Este un produs suvenir care se găseşte acum la magazinul Palatului Brukenthal. Mulţumesc domnului Marian Lisman, acţionar Euro Suvenir România pentru colaborarea excepţională în realizarea acestei bancnote”, a declarat managerul Muzeului Naţional Brukenthal, Alexandru Constantin Chituţă, potrivit sursei citate anterior.

Bancnota euro, suvenir inedit

Proiectul bancnotele de 0 EUR a apărut în Franţa în anul 2015 şi s-a extins ulterior în toate ţările europene. A fost conceput cu scopul de a promova elemente de interes naţional într-o formă unitară la nivelul Uniunii.

Astăzi, bancnotele sunt în toată Uniunea Europeană şi se găsesc la toate magazinele, la toate obiectivele turistice mari. De exemplu, la turnul Eiffel, la ultimul etaj, găsim această bancnotă, la Schonbrunn, oriunde mergem găsim această bancnotă. De asemenea, şi oraşele din diferite ţări şi-au creat o identitate proprie în jurul acestor bancnote. Ce le face atât de speciale ? Sunt tipărite cu aprobarea băncii Franţei la standardele de securitate impuse de Banca Centrală Europeană şi prezintă 14 caracteristici de securitate, similare bancnotelor reale. Şi cel mai important sunt tiraje limitate şi nici o bancnotă nu este identică cu cealaltă. Spre exemplu, la Sibiu am reuşit tipărirea în 2023 a 11.000 de bancnote, iar anul acesta acelaşi tiraj pentru Bancnota Muzeului Brukenthal. Tirajele sunt stabilite în funcţie de apetitul turistic al oraşelor, de obicei”, a declarat Marian Lisman, acţionar Euro Suvenir România.

Bancnota Euro Brukenthal se poate achiziţiona,de vineri, de la magazinul Palatului Brukenthal din Sibiu, la preţul de 30 lei. Se poate şi comanda prin email la [email protected].

Citește mai departe

Lifestyle

Guvernul investește în modernizarea infrastructurii sportive. Constanța și Pitești vor avea stadioane noi, iar în Covasna se va investi într-un patinoar artificial

Publicat cu

pe

Premierul Marcel Ciolacu a participat luni, la Palatul Victoria, la ceremonia de semnare a contractelor de finanțare pentru realizarea stadioanelor „Gheorghe Hagi” și „Nicolae Dobrin”, dar și a unui patinoar artificial.

Guvernul investește în modernizarea infrastructurii sportive

Obiectivele de infrastructură sportivă se ridică la valoarea totală de peste un miliard de lei. Acestea sunt finanțate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții (CNI).

„Aceste investiţii subliniază angajamentul ferm al Guvernului pe care îl conduc de a sprijini dezvoltarea infrastructurii sportive şi a sportului de masă. Noile baze sportive vor reprezenta locul din care se va putea construi din nou excelenţa sportivă în România. La nivelul Guvernului vom continua să investim în sport şi în infrastructura sportivă, dar vom veni şi cu programe pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos pentru toţi tinerii din România”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, potrivit unui comunicat oficial citat de news.ro.

„Cele trei obiective de investiţii vizează dezvoltarea, modernizarea şi alinierea infrastructurii sportive la standarde europene, cu impact major asupra locuitorilor, sportivilor şi suporterilor cluburilor din Constanţa, Piteşti şi Sfântu Gheorghe, dar nu numai! Sportul înseamnă sănătate, disciplină şi echilibru, iar noi încurajăm practicarea sportului şi performanţa! Astfel, Ministerul Dezvoltării, prin Compania Naţională de Investiţii, sprijină infrastructura sportivă în toate regiunile României şi în toate ramurile sportive”, a declarat ministrul Dezvoltării, Adrian-Ioan Veştea.

Constanța și Pitești vor avea stadioane noi, iar în Covasna se va investi într-un patinoar artificial

Prima investiție vizează construirea stadionului „Gheorghe Hagi” în Constanța, care va avea o capacitate de 18.000 de locuri, pe o suprafață de 64.000 mp. Acesta va cuprinde un teren de antrenament pentru fotbal și atltetism (pistă cu 6 culoare) cu o tribună de aproximativ 1.000 de locuri, o clădire de vestiare pentru antrenament și amenajări exterioare. Valoarea totală a contractului se ridică la peste 490 de milioane de lei, iar durata de proiectare și execuție este de 28 de luni.

Al doilea stadion care va fi construit, „Nicolae Dobrin”, este în municipiul Pitești din județul Argeș și va avea o capacitate de 15.200 de locuri și o suprafață de peste 71.000 mp. Pe lângă noul stadion de fotbal se va realiza și Centrul de copii și juniori FC Argeș și vor fi construite spații de antrenament pentru sporturi conexe cum ar fi box, lupte, judo, karate, dar și spații de birouri, de parcare, comerciale și de expunere și zone de alimentație publică. Valoarea acestui contract se ridică la aproximativ 372 de milioane de lei, iar durata de proiectare și execuție este de 43 de luni.

Cele două stadioane vor fi realizate pentru asigurarea cerințelor de clasificare UEFA 4.

Al treilea obiectiv de investiții este un patinoar artificial care va fi construit în municipiul Sfântu Gheorghe din județul Covasna. Acesta va avea o suprafață de peste 12.000 mp și o capacitate de peste 2.100 de locuri în tribune. Patinoarul va fi dotat cu un centru medical și de metodologie sportivă, iar aici se vor putea găzdui competiții naționale și internaționale la standardele cele mai moderne, promovând atât sportul de performanță, cât și cel de masă. Valoarea contractului este de aproximativ 245 de milioane de lei și are o durată de proiectare și execuție de 40 de luni.

La ceremonia de semnare a contractelor de finanţare pentru cele trei obiective de investiţii sportive au participat, alături de premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Dezvoltării Adrian Veştea, vicepremierul Marian Neacşu, şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, preşedintele Companiei Naţionale de Investiţii, Manuela Pătraşcoiu, consilierul onorific al premierului Gheorghe Popescu, Gheorghe Hagi, Kelemen Hunor, membru al Parlamentului României, primarul municipiului Piteşti Cristian Gentea, primarul municipiului Constanţa, Virgil Chiţac, primarul oraşului Sfântul Gheorghe, Árpád-András Antal, reprezentanţii firmelor de construcţii care au semnat contractele de realizare a investiţiilor.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare