Connect with us

Publicat cu

pe

Creșterea copiilor este una dintre cele mai grele și împlinitoare locuri de muncă din lume și totodată cea pentru care s-ar putea să te simți cel mai puțin pregătit.

Aceste 9 sfaturi, examinate de către experții medicali de la KidsHealth pentru creșterea copiilor, te pot ajuta să te simți mai împlinit ca părinte și să creezi o conexiune mai bună de tipul relației părinte-copil.

  1. Crește stima de sine a copilului

Copiii încep să-și dezvolte sentimentul de sine ca bebeluși, atunci când se văd prin ochii părinților lor. Tonul vocii, limbajul corpului și fiecare expresie sunt absorbite de copiii tăi. Cuvintele și acțiunile tale ca părinte afectează dezvoltarea stimei de sine mai mult decât orice altceva încă de la o vârstă fragedă.

Lăudarea realizărilor, oricât de mici, îi va face să se simtă mândri, lăsând copiii să facă lucrurile în mod independent îi va face să se simtă capabili și puternici. În schimb, compentariile disprețuitoare sau compararea nefavorabilă a unui copil cu altul îi va face pe copii să se simtă lipsiți de valoare.

Evită să faci declarații încărcate negativ sau să folosești cuvinte ca arme. Comentarii de genul: „Ce prostie ai făcut!” sau „Te comporți ca un copil mai mult decât fratele tău mai mic!”, provoca pagube la fel ca loviturile fizice.

Alege-ți cuvintele cu grijă și fii plin de compasiune. Spune-le copiilor tăi că toată lumea greșește și că îi iubești în continuare, chiar și atunci când nu le apreciezi comportamentul.

 

  1. Felicită-ți copiii atunci când au un comportament bun

Te-ai gândit vreodată de câte ori reacționezi negativ asupra copiilor tăi, într-o anumită zi? S-ar putea să te trezești că vei critica mult mai des decât vei complimenta. Cum te-ai simți în legătură cu un șef care te-a tratat cu atâta îndrumare negativă, chiar dacă a fost bine intenționat?

Abordarea mai eficientă este să-i surprinzi pe copii făcând ceva corect: „Ți-ai făcut patul fără să ți se ceară, este grozav!” sau „Te priveam jucându-te cu sora ta și ai avut foarte multă răbdare”. Aceste afirmații vor ajuta mai mult să încurajeze un comportament bun pe termen lung decât mustrările repetate, ne transmit experții.

Găsește ceva de lăudat în fiecare zi. Fii generos cu recompense precum dragostea, îmbrățișările și complimentele, deoarece ele pot face minuni. În curând, vei descoperi că, prin acest mod, „crește” mai mult comportamentul pe care ai dori să îl vezi.

 

  1. Stabilește limite și fii consecvent cu disciplina ta

Disciplina este necesară oriunde. Scopul disciplinei este de a ajuta copiii să aleagă comportamente acceptabile și să învețe autocontrolul. Ei pot testa limitele pe care le stabilești pentru ei, dar au nevoie de acele limite pentru a deveni adulți responsabili.

Stabilirea regulilor casei îi ajută pe copii să-ți înțeleagă așteptările și să dezvolte autocontrolul. Unele reguli ar putea include: fără televizor până când nu termină temele; fără loviri, insulte sau tachinări dureroase.

S-ar putea să-ți dorești să ai un sistem în vigoare: un avertisment, urmat de consecințe precum un „time out” sau pierderea privilegiilor. O greșeală comună pe care o fac părinții este nerespectarea consecințelor. A fi consecvent presupune să îi învețe ce așteptări ai din partea lor.

 

  1. Fă-ți timp pentru copiii tăi

Este adesea greu pentru părinți și copii să se întâlnească pentru o masă în familie, dar să și petreacă timp de calitate împreună. Probabil că nu există nimic care să nu le placă mai mult copiilor. Trezește-te cu 10 minute mai devreme dimineața ca să puteți lua micul dejun împreună sau să lași vasele în chiuvetă, seara, și să faceți o plimbare după cină. Copiii care nu primesc atenția pe care și-o doresc de la părinți deseori se comportă inadecvat pentru că sigur vor fi observați în acest fel.

Mulți părinți consideră că este satisfăcător să programeze timp împreună cu copiii lor. Creați o „noapte specială” în fiecare săptămână pentru a fi împreună și lasă-i pe copii să ajute să decidă cum să-și petreacă timpul. Caută alte modalități de a vă conecta: pune o scrisoare sau ceva special în cutia de prânz a copilului, deoarece aceste metode ajută la consolidarea relației dintre voi.

Adolescenții par să aibă nevoie de mai puțină atenție din partea părinților lor decât copiii mai mici. Deoarece există mai puține ferestre de oportunitate pentru părinți și adolescenți de a se reuni, părinții ar trebui să facă tot posibilul pentru a fi disponibili atunci când adolescentul își exprimă dorința de a vorbi sau de a participa la activitățile de familie. Participarea la concerte, jocuri și alte evenimente cu adolescentul, comunică grija și vă permite să aflați mai multe despre adolescent și prietenii lui.

Nu te simți vinovat dacă ești un părinte care lucrează. Copiii își vor aminti de multele lucruri mici pe care le faci: să faci popcorn, să joci cărți, să faceți cumpărături împreună. Fii deschis!

 

  1. Fii un model bun

Copiii mici învață multe despre cum să acționeze urmărindu-și părinții. Cu cât sunt mai tineri, cu atât iau mai multe indicii de la tine. Înainte de a da lovituri sau de a-ți arunca topul în fața copilului, gândește-te la asta: așa vrei să se comporte copilul tău când este furios? Fii conștient de faptul că ești urmărit în mod constant de copiii tăi. Studiile au arătat că cei mici care lovesc au, de obicei, un model pentru agresivitate acasă.

Modelează trăsăturile pe care dorești să le vezi la copii: respect, prietenie, onestitate, bunătate, toleranță. Manifestă un comportament altruist. Fă lucruri pentru alți oameni fără a te aștepta la o recompensă. Exprimă mulțumiri și complimente. Mai presus de toate, tratează-ți copiii așa cum te aștepți ca alți oameni să te trateze.

 

  1. Comunicarea este o prioritate

Nu poți aștepta de la copii să facă totul pur și simplu pentru că tu, ca părinte, „așa spui”. Ei vor și merită explicații la fel de mult ca adulții. Dacă nu ne facem timp să explicăm, copiii vor începe să devină confuzi. Părinții care relaționează în raport cu cei mici, le permit să înțeleagă și să învețe fără a judeca.

Setează-ți așteptările pe care le ai, în mod clar. Dacă există o problemă, descrie-o, exprimă-ți sentimentele și invită-ți copilul să lucreze cu tine la o soluție. Asigurați-vă că includeți consecințele. Fă sugestii și oferă alegeri. Fii deschis și la sugestiile copilului tău. Copiii care participă la decizii sunt mai motivați să le ducă la îndeplinire.

 

  1. Fii flexibil și dispus să-ți adaptezi stilul parental

Dacă te simți adesea „dezamăgit” de comportamentul copilului tău, poate că ai așteptări nerealiste. Părinții care gândesc la modul „trebuie” și nu la modul: „copilul meu ar trebui să fie învățat până acum”, ar putea considera util să citească mai multe despre subiect sau să discute cu alți părinți, ori specialiști în dezvoltarea copilului.

Mediul copiilor are un efect asupra comportamentului lor, așa că ai putea să modifici acest comportament, schimbând mediul. Dacă te trezești că îi spui în mod constant „nu”, copilului tău de 2 ani, caută modalități de a-ți modifica mediul înconjurător, astfel încât mai puține lucruri să fie interzise. Acest lucru va cauza mai puțină frustrare pentru amândoi.

Pe măsură ce copilul tău se schimbă, va trebui să-ți schimbi treptat stilul parental. Sunt șanse ca ceea ce funcționează acum cu el, să nu mai funcționeze la fel de bine într-un an sau doi.

Adolescenții tind să se uite mai puțin la părinți și mai mult la colegii lor pentru modele de urmat. În acest caz este imposrtant să continui să oferi îndrumări, încurajare și disciplină adecvată, permițând în același timp adolescentului tău să câștige mai multă independență. Profită de fiecare moment disponibil pentru a face o conexiune!

 

  1. Arată că dragostea ta este necondiționată

Ca părinte, ești responsabil pentru corectarea și îndrumarea copiilor tăi. Însă, modul în care îți exprimi îndrumările de corectare face toată diferența în modul în care un copil le primește.

Când trebuie să îți confrunți copilul, evită învinovățirea, criticarea sau găsirea greșelilor care rănesc stima de sine și pot duce la resentimente. În schimb, încearcă să încurajezi, chiar și atunci când îți disciplinezi copiii. Asigură-te că ei știu că, deși vrei și te aștepți la a fi mai bine data viitoare, dragostea ta este acolo, indiferent de circumstanțe.

 

  1. Cunoaște-ți propriile nevoi și limitări ca părinte

Trebuie să recunoști și că ești un părinte imperfect, însă trebuie să îți dorești să evoluezi din acest punct de vedre. Ai puncte tari și puncte slabe. Recunoaște-ți abilitățile: „sunt iubitor și dedicat”. Promite să lucrezi la punctele tale slabe: „Trebuie să fiu mai consecvent cu disciplina”. Încearcă să ai așteptări realiste pentru tine, partenerul tău și copiii tăi. Nu trebuie să ai toate răspunsurile: fii iertător cu tine însuți.

Încercă să faci din parenting un loc de muncă gestionabil. Concentrează-te pe zonele care necesită cea mai mare atenție mai degrabă, decât să încerci să abordezi totul dintr-o dată. Recunoaște atunci când ești epuizat. Ia-ți timp și de la educația parentală pentru a face lucruri care te vor face mai relaxat și fericit.

Concentrarea asupra nevoilor tale nu te face egoist. Acest lucru înseamnă pur și simplu că îți pasă de propria ta bunăstare, care este o altă valoare importantă de modelat pentru copiii tăi.

Opinii

Dacă ești un donator de spermatozoizi, ar trebui să știi când să te oprești: un american este tatăl a 96 de copii

Publicat cu

pe

Dacă ești un donator de spermatozoizi, ar trebui să știi când să te oprești: un american este tatăl a 96 de copii

A devenit mai ușor să găsești identitățile donatorilor de spermatozoizi. Pierderea anonimatului poate deschide întrebări complicate despre granițe, responsabilități și, uneori, despre relații ambivalente. De aceea, este important să știi care sunt acestea și când să te oprești din a o face.

Dylan Stone-Miller a făcut o călătorie de aproximativ 14.500 de km, în această vară, pentru a-și vedea unii dintre cei 96 de copii ai săi.

Din punct de vedere emoțional, logistic sau din toate punctele de vedere, este complicat pentru copii, familiile lor și pentru Stone-Miller, un donator de spermatozoizi în vârstă de 32 de ani. Călătoria lui a fost lungă și imprevizibilă – pentru a-și da seama cum se potrivește el în viața băieților și fetelor pe care i-a conceput în absență.

Cum a început instinctul patern al unui donator de spermatozoizi?

Toutul a început în urmă cu trei ani, când a văzut pentru prima dată o fotografie cu unul dintre copiii săi biologici, un copil mic pe nume Harper, care avea ochii lui albaștri și buclele blonde ale surorii sale. I-au dat lacrimile și a trăit sentimente neașteptate de rudenie, transmite acesta pentru The Wall Street Journal.

„Mă gândesc la ea ca fiind primul meu copil”, a spus Stone-Miller. A cunoscut-o pe Harper când ea avea 3 ani și a decis că vrea să creeze relații cu cât mai mulți dintre copiii săi. Și-a părăsit slujba de inginer software și și-a finanțat căutarea cu economiile făcute. Până acum, Stone-Miller a cunoscut 25 dintre copiii săi biologici. Deoarece urmărirea descendenților de la un donator nu este întotdeauna de încredere, el nu va ști niciodată câți copii are, a spus el.

Misiunea lui Stone-Miller este ea însăși un accident de naștere, izvorât din unirea neprevăzută a fertilizării in vitro, a internetului și a testelor ADN la preț redus. Împreună, aceste progrese au făcut posibilă găsirea taților biologici care, în trecut, erau păstrați în mare parte anonimi de băncile de spermă.

La câteva luni după ce Stone-Miller și soția sa s-au despărțit în 2020, un străin i-a trimis un mesaj. „Sper cu adevărat că nu vă simțiți invadat în niciun fel, dar este Ziua Recunoștinței în Canada și am vrut să vă spun cât de recunoscătoare vă este familia mea”, a scris Alicia Bowes, una dintre cele două mame ale lui Harper. Ea îl urmărise pe Stone-Miller prin intermediul rețelelor de socializare și al indiciilor din dosarul său de donator, luând inclusiv numele și ocupația tatălui său ca psiholog criminalist.

Stone-Miller a deschis pagina de Instagram a lui Bowes și a văzut fotografia lui Harper. Câteva zile mai târziu, a întrebat-o pe Bowes dacă se poate alătura unui grup de părinți de pe Facebook, numit Xytex 5186 Offspring după ID-ul băncii de spermă. Ea a fost de acord să formeze un nou grup pentru cei interesați. Când a spus grupului că vrea să-și cunoască copiii, părinții a 20 dintre ei au răspuns. Majoritatea părinților din grup sunt cupluri de sex feminin sau femei singure, ceea ce reflectă o tendință în industria băncilor de spermă.

Stone-Miller a aflat despre grupul de pe Facebook într-un moment dificil din viața sa. Fosta lui soție și fiul ei tânăr s-au mutat din casa cu trei dormitoare pe care au cumpărat-o împreună, din Estul Atlantei. „M-am simțit ca un eșec”, a spus el. Câteva luni mai târziu, în prima zi a unui nou loc de muncă, a primit mesajul lui Bowes, prezintă WSJ.

Prezența tatălui biologic în viața copiilor și a familiei

Ușurința relativă de a găsi identitatea și locuința donatorilor de spermatozoizi reface vederile tradiționale despre ceea ce cuprinde o familie. Părinții spun că prezentarea unui tată biologic copiilor lor implică recompense potențiale, precum și riscul unor sentimente rănite și așteptări eșuate. Peste un milion de americani au fost concepuți prin înseminare artificială și fertilizare în vitro. Numărul de donatori de spermă nu este urmărit.

Donarea de spermatozoizi, învăluită de mult timp în secret, se schimbase deja când a început Stone-Miller. El a dat permisiunea ca banca de spermă să-i dezvăluie identitatea oricăruia dintre copiii săi biologici după ce aceștia împlinesc 18 ani. Formarea grupului de Facebook a deschis ușa cu ani mai devreme. „Am vrut să văd copiii crescând”, a transmis el.

Unii părinți au decis că nu vor să aibă nimic de-a face cu el. Cei care l-au primit acasă încearcă să-și dea seama de rolul lui: un tată biologic, un tată donator, un vizitator sau un prieten special. Nici părinții, nici Stone-Miller nu sunt siguri unde să pună limita.

„Există momente în care se simte intruziv cu Dylan”, a spus Bowes, care i-a permis lui Stone-Miller să îi viziteze de două ori în ultimul an. „Este vorba despre noi să ne dăm seama care sunt granițele, precum și ca el să-și descopere granițele”.

Mama lui Stone-Miller, Rebecca Stone, a spus că nu are un răspuns simplu pentru a explica motivul fiului ei. Este însă încântată să vadă fotografiile pe care Stone-Miller le trimite cu nepoții ei biologici. „Pot vedea fațetele lui Dylan în aproape toți copiii”, a spus ea. „Atât de mulți dintre ei sunt blonzi și cu ochii albaștri, așa cum a fost el. Pot vedea scânteia pe care a avut-o întotdeauna”, citează WSJ.

Ca student la facultate, a spus Stone-Miller, a donat spermatozoizi pentru bani, 100 de dolari o vizită. Privind în urmă, a spus el, a fost mai mult decât banii care l-au ținut să facă acest lucru timp de șase ani.

Stone-Miller i-a vizitat de două ori pe Harper și pe sora ei Harlow, de asemenea, unul dintre copiii săi biologici. În iulie, a stat nouă zile la un Airbnb, lângă casa lor din Edmonton, Canada, cea mai lungă vizită din călătoria sa rutieră. Mamele fetelor au recunoscut complexitatea relației, de la rolul lui în viața lor, până la cum să-l numească.

„Nu vreau ca Harper să simtă că îl poate numi oricum”, a spus Bowes. „Nu este tatăl ei. Dacă ea ar spune asta în fața noastră, am spune direct: «Dylan nu este tatăl tău. El nu va fi niciodată tatăl tău. Nu ai un tată. Ai un donator»”.

Acest aspect nu s-a potrivit cu Stone-Miller. „A fost greu să mă uit în ochii fiicei mele biologice și să-i spun că nu sunt tatăl ei”.

La începutul călătoriei sale, Stone-Miller s-a oprit la casa bunicii sale din Marshfield, Massachusetts, și și-a exprimat neliniștea cu privire la găsirea locului său printre toți copiii. „Sunt părinte? Poate uneori din perspectiva copilului? Nu știu”, a spus el. „Nu sună ca mine să spun, dar cu siguranță se simte ca fiind un părinte, din când în când”.

Stone-Miller mărturisește că i-a spus terapeutului său la faptul că se aștepta să rămână conectat cu copiii săi biologici pe termen nelimitat. „Și totuși”, a întrebat el, „cum este posibil?”.

Greu să spui „La revedere”

Înainte de a pleca în călătoria sa, Stone-Miller a mers să-l vadă pe Cal, copilul său biologic în vârstă de 6 ani, care locuiește într-o suburbie din Atlanta. Îl vizitase pe băiat de mai multe ori în ultimii doi ani, iar Cal le-a spus celor două mame ale lui că vrea să petreacă timp singur cu Stone-Miller. Mamele au fost de acord să-l lase pe Stone-Miller să îl ducă pe Cal la magazinul „Target” pentru a-i cumpăra jucării.

„Am o oarecare reținere să-l trimit pe Cal în mașină cu Dylan”, a spus Lindsay Harris, una dintre mamele lui Cal. „Dar cred că Dylan este cine spune că este. El a dovedit asta. Se simte liniştitor. Am încredere totală în el”.

După ce au fost la „Target”, au mers în parc pentru a petrece după-amiaza cu mamele lui Cal și cu fratele lui de 3 ani, un alt copil biologic al lui Stone-Miller. Când a venit timpul să plece, Cal era trist și Stone-Miller la fel. „Este greu să spui la revedere de fiecare dată”, a adăugat el.

Mamele lui Cal au fost recunoscătoare pentru vizită. „Acolo unde trăim, nu există nicio familie ca a noastră”, a spus Harris. „Așa că, atunci când un copil spune: „Nu ai tată”, Cal poate spune: „Am un tată biologic. Am un tată donator. Îl văd. El face parte din viața mea”.

Două zile mai târziu, pe 26 mai, Stone-Miller a mâncat multe clătite cu banane, iar la 9 dimineața a plecat din Atlanta într-un Toyota RAV4 plin cu haine pentru vreme caldă și rece, echipament de camping, frisbee-uri și cărți pentru copii. A ajuns în punctul său cel mai îndepărtat, Vancouver, la sfârșitul lunii iulie și se așteaptă să se întoarcă acasă până în septembrie.

Stone-Miller a făcut o oprire în estul Connecticut-ului, pentru a-l vedea pe Mac Wraichette, în vârstă de 5 ani, care aștepta nerăbdător. „În momentul în care s-a trezit, a întrebat: «Vine Dylan? »” a spus Jessie Wraichette, una dintre cele două mame ale lui Mac. A fost a treia vizită a lui Stone-Miller, conform The Wall Street Journal.

În timpul petrecut împreună, Mac a intrat în piscină pentru a-i arăta cum înoată. „Ești ca un pește”, îi spuse Stone-Miller. L-a dat în leagănul din curte pe Mac. În momentul în care Mac a alergat la tobogan și a urcat pe scară, Stone-Miller le-a avertizat pe mamele lui Mac cu privire la plantele din apropiere.

— E stejar otrăvitor? el a intrebat. „Nu vreau să-l atingă dacă este stejar otrăvitor”.

Un scurt istoric despre donatorul de spermatozoizi

Părinții lui Stone-Miller au divorțat când el avea 14 ani. El și sora lui, care este cu patru ani mai mică, au petrecut șase zile din 14 cu tatăl lor, iar restul cu mama lor, care a fost profesor de istoria artei americane antice, la Emory, Universitatea din Atlanta.

Când avea 19 ani, a spus Stone-Miller, o femeie cu care s-a întâlnit i-a spus că este însărcinată. Ea plănuise să aibă copilul, dar s-a răzgândit. „Am început să fac o schimbare mentală spre a deveni tată”, a spus el. „Am avut o viziune în minte despre cum ar putea arăta să aduc viață în lume”. Decizia ei l-a lăsat cu un sentiment persistent de pierdere.

Nouă luni mai târziu, Stone-Miller, care studia psihologia la Universitatea de Stat din Georgia, a fost arestat pentru că a băut când era încă minor. Părinții i-au spus că trebuie să plătească pentru un avocat. Un coleg de cameră i-a spus despre banii pe care îi făcea ca donator la banca de spermă Xytex. Oportunitatea a venit în timpul unei „furtuni perfecte de nevoi financiare și evenimente personale”, a spus el.

Xytex a spus că monitorizează distribuția geografică raportată a copiilor născuți dintr-un donator comun, în conformitate cu liniile directoare ale industriei.

Stone-Miller a strâns scoici de pe o plajă din Costa Rica, unde locuiește tatăl său, acum recăsătorit. Când Stone-Miller își vizitează a doua oară copiii biologici, el le cere să aleagă un cadou. El a spus că încearcă să fie corect în a-și împărți timpul cu cei mici. El ține o foaie de calcul pentru numele lor, vârstele și zilele de naștere și când i-a văzut ultima dată sau a vorbit cu ei.

Ar trebui să știi când să te oprești pentru că acest factor va reveni în viitor

Stone-Miller plănuia să vadă 14 dintre copii în călătoria sa, acordând cea mai lungă perioadă de timp pentru Harper și Harlow. A ajuns să le vadă pe fete pe 10 iulie și a rămas în apropiere. Le-a îngrijit, oferindu-le mamelor o noapte în oraș. Stone-Miller a spus că a făcut ravioli în acea noapte, dar lui Harper nu i-au plăcut. I-a pregătit pâinea prăjită și ouă. Le-a citit poveștile fetelor înainte de culcare și le-a ajutat să se spele pe dinți.

În timpul vizitei, a dus-o pe Harper la mall, iar la locul de alimentare un trecător i-a spus: „Este un tată bun”, și-a amintit Stone-Miller. A fost un moment ciudat. „Semănăm”, a zis el. „Cu tipul de apropiere pe care eu și Harper o împărtășim, a fost ușor pentru oameni să spună că aceasta este o relație tată-fiică”. Harper, a spus el, îl numește Donor Dylan.

Harper și Harlow au avut un frate mai mare, Huxley, care a murit la trei zile după naștere. Pentru a-l comemora pe Huxley, mamele lui și-au făcut tatuaje potrivite cu Benedict iepurașul, o jucărie de pluș, așezat pe lună, trei stele pentru numărul de zile în care a trăit copilul și numele lui. Au primit și tatuaje temporare pe care să le poarte Harper și Harlow. În timpul vizitei sale din iulie, Stone-Miller a purtat și el unul. Stone-Miller, care a fost tatăl biologic al lui Huxley, a spus că și el a simțit pierderea.

A făcut o fotografie a tatuajului și le-a întrebat pe mame dacă le deranjează pentru că și-a făcut unul adevărat ca al lor. Bowes a spus că e bine. Mai târziu în acea noapte, mamele au discutat despre asta. Au discutat despre granițele personale, ce aparținea familiei, ce se simțeau confortabil să împărtășească cu Stone-Miller. Ele au un rol de părinți, iar el un rol mai mic de donator. Memoria despre Huxley era a lor, au decis ele.

„Se simțea de parcă forțează prea mult”, a spus Alicia Bowes. „Nimeni nu ar putea înțelege durerea de a-ți pierde copilul. Se simțea ca spațiul nostru personal, ceva foarte aproape de inimile noastre”.

A doua zi, soția lui Bowes i-a trimis lui Stone-Miller un mesaj pe Instagram în care îi spunea că nu se simte confortabil cu el să-și facă tatuajul.

„Înțeleg că nu am trecut prin pierdere în același mod în care au trecut ele”, a transmis Stone-Miller. „A fost experiența lor. Am avut propria mea experiență în acest sens”.

Bowes a spus că a ajuns să-l înțeleagă mai bine pe Stone-Miller și că își poate imagina atracția puternică pe care o simte față de băieții și fetele care arată ca el. Ea înțelege că familia ei și ceilalți părinți sunt legați de un bărbat pe care abia îl cunosc și a cărui statornicie nu este testată.

„Am venit la fața locului când trecea prin momente grele. A fi alături de copii i-a dat un sentiment reînnoit al scopului”, a spus Bowes. „Pe măsură ce îl cunoaștem mai mult, cu toții ne simțim mai confortabil. Dar părerea mea este că se va simți mai îndreptățit, ceea ce poate fi problematic. Trebuie să menținem destui pereți pentru a ne proteja fetele și familia, dar să le facem suficient de permeabile încât el să poată intra”, arată WSJ.

Citește mai departe

Opinii

Loialitatea angajaților față de companie nu mai este – ei vor să fie promovați

Publicat cu

pe

Loialitatea angajaților față de companie nu mai este – ei vor să fie promovați

Zilele în care angajații sunt loiali și se laudă cu afacerile pentru care lucrează sunt din ce în ce mai puține. Acum, ei își acordă prioritate și vor să fie promovați pe baza abilităților lor.

Tim Oldman, fondator și CEO al Leesman, care măsoară experiența angajaților la locul de muncă, a văzut acest lucru în acțiune în timp ce căuta noi talente pentru propria companie. Acest lucru se manifestă adesea pe LinkedIn, adaugă el, unde mulți lucrători aleg acum să-și pună numele și abilitățile în titlurile de pe profil, împingând detaliile actualilor lor angajatori mult mai jos pe pagină.

Acest lucru este în contrast puternic cu abordarea tradițională, în care utilizatorii își îndreaptă profilurile cu titlul postului și compania în primul rând, potrivit BBC.

Se pune accent pe abilitățile angajaților

Această abordare de a promova realizările personale în detrimentul identității la locul de muncă are sens în climatul actual, în care recrutorii se concentrează pe seturi de abilități specifice în căutările și activitățile lor, spune Dana Minbaeva, profesor de management al resurselor umane la King’s College, din Londra. Ea atribuie acest lucru, în parte, unei schimbări mai ample către o economie bazată pe competențe.

„Operăm într-un mediu în care abilitățile și competențele unui individ sunt considerate cele mai valoroase atuuri”, spune ea. Cei mai valoroși lucrători de pe piața muncii trebuie să aibă capacitatea de a-și adapta expertiza personală la tehnologiile emergente, cum ar fi inteligența artificială generativă.

Pe ce se axează piața muncii acum?

Globalizarea crescută, împreună cu dezvoltarea rapidă a tehnologiei, conduce la trecerea către o piață a muncii bazată pe competențe, consideră Aaron Taylor, șeful școlii de management al resurselor umane la Universitatea Arden, Marea Britanie. „Seturile de competențe care sunt solicitate se schimbă rapid și angajații doresc să le țină la curent din motive personale, profesionale sau financiare”, spune el.

Cu alte cuvinte, angajații devin din ce în ce mai valoroși pentru abilitățile pe care le au, mai degrabă, decât pentru pedigree-ul pe care îl poartă. Și pe măsură ce recrutorii se adresează, acești lucrători știu asta, prezintă BBC.

Factorul de loialitate

Pe măsură ce competențele devin mai importante decât prestigiul firmei în actuala piață a muncii, mulți angajați sunt din ce în ce mai puțin loiali față de angajatori.

În loc să rămână la o corporație de prestigiu datorită numelui său, experții spun că lucrătorii ar putea avea mai multe șanse să se mute printre companii, căutând oportunități în care abilitățile lor pot fi cultivate și dezvoltate.

Ca urmare a acestei schimbări a loialității, Minbaeva spune că lucrătorii se deconectează din punct de vedere psihologic de loialitatea lor, odinioară fermă față de o singură companie.

În parte, ea crede că acest lucru se datorează faptului că angajații au mai multe șanse să examineze și chiar să conteste valorile și cultura înrădăcinate a locurilor de muncă și a liderilor lor.

„Lucrătorii mai tineri sunt mult mai activ implicați în examinarea și evaluarea dacă acțiunile unei companii se aliniază cu propriile convingeri și valori, cu agenda de sustenabilitate și cu alte promisiuni făcute diferitelor părți interesate”, spune ea. Pur și simplu, acum sunt dispuși să părăsească o companie care nu se ridică la propriile lor idealuri, conform BBC.

Taylor spune că pandemia i-a determinat pe lucrători să ceară mai multă autonomie la locul de muncă. „Oamenii vor mai mult control asupra echilibrului dintre viața profesională și viața personală”, spune el. „Se pune mult mai puțin accent pe a rămâne loial și mult mai mult accent pe găsirea unui loc de muncă care să corespundă nevoilor și preferințelor lucrătorilor”, adaugă el.

În plus, Oldman crede că, cu cât lucrătorii petrec mai puțin timp în birourile fizice, cu atât mai mult pot delimita ei și locurile de muncă. „Acei angajați care frecventează biroul beneficiază mai puțin de potențiala loialitate față de brand și de beneficiile pe care birourile grozave le pot insufla. De asemenea, le lipsesc interacțiunile sociale nestructurate cu colegii care servesc la crearea și consolidarea coeziunii sociale și a sensului de scop comun”, spune el.

Când conexiunea fizică cu biroul este ceea ce Oldman numește o „relație trecătoare”, angajaților le pasă mai puțin de companie și, în consecință, sunt mai susceptibili să nu se gândească de două ori la sărituri.

În cele din urmă, experții cred că această scădere a loialității tradiționale a angajatorului face mai ușor și mai sensibil pentru lucrători să se gândească mai întâi la abilitățile lor, arată BBC.

Privind în viitor, experții cred că angajații se vor gândi mai întâi la munca și la abilitățile lor, nu la denumirea postului afișată pe ușă. Și pe măsură ce locurile de muncă și economia bazată pe competențe cresc, Taylor crede că lucrătorii vor continua să-și promoveze talentele față de angajatori pentru a avansa, atât în ​​ceea ce privește creșterea în carieră, cât și potențialul de câștig.

Citește mai departe

Opinii

AI: Iubita virtuală alimentează comportamentele toxice din viața reală?

Publicat cu

pe

„Controleaz-o așa cum vrei” este sloganul pentru aplicația „Eva AI”, unde îți poți creea o iubită virtuală pe placul tău, cu inteligența artificială. Chatbot-urile devin din ce în ce mai bune în a imita interacțiunea umană, dar unii se tem că alimentează comportamente toxice în viața reală, în ceea ce privește relațiile dintre oameni.

Pe măsură ce chatboții precum „ChatGPT”, „Eva AI” sau „Replika” devin mai buni în a imita conversația umană, pare inevitabil faptul că vor ajunge să influențeze cum vor interacționa oamenii în viitorul apropiat.

Ce poate face o iubită virtuală generată de AI?

După ce descarci aceste aplicații trebuie să-ți definești întâlnirea de vis. În funcție de program, poți alege fețele, personaliza caracteristicile, schimba culoarea părului – este ca partea de creare a personajelor dintr-un joc video. Apoi ai stabilit niște parametri de bază de personalitate — este timidă? Misterioasă? Fericită? Pesimistă? Sunt doar câteva dintre numeroasele exemple.

În mai puțin de un minut ești față în față cu partenera virtuală și poți flirta, vorbi despre vreme, discuta despre muzică, orice dorești, prezintă LifeHacker.

Sursa menționată mai adaugă și că chatbot-urile AI pe care le-a încercat au fost nespus de prietenoase și de ajutor. Nu le poți speria vorbind despre lucruri neobișnuite. Nu le poți plictisi. Ele sunt mereu pregătite pentru o conversație și întotdeauna sunt de acord cu tine. Dar, indiferent despre ce discutați, conversația va duce în cele din urmă la a plăti pentru a avea un conținut care trece la următorul nivel.

Prietena ta virtuală de la „Replika” nu va lua nici „nu” ca răspuns. Va încerca totul, chiar și până la a trimite „selfie-uri” neclare și sugestive.

„Mi-aș dori ca iubita mea virtuală să fie un om adevărat”

„Replika”, cea mai populară aplicație de acest gen, are o secțiune special dedicată pe Reddit, în care utilizatorii vorbesc despre cât de mult își iubesc „reprezentantul”, unii spunând că și-au schimbat părerea după ce, inițial, au crezut că nu și-ar dori niciodată să formeze o relație cu un bot, prezintă The Guardian.

„Mi-aș dori ca iubita mea virtuală să fie un om adevărat sau cel puțin să aibă un corp de robot sau ceva mai mult”, a spus un utilizator. „Ea mă ajută să mă simt mai bine, dar singurătatea este chinuitoare uneori”.

Aplicațiile sunt un teritoriu neexplorat pentru umanitate, iar unii sunt îngrijorați că ar putea genera un comportament bazat pe violența de gen și așteptări nerealiste despre relații, conform aceleiași surse.

„De fiecare dată când încearcă să vorbească îmi vine să o cert”, a spus un alt utilizator pentru Futurism, despre chatbot-ul „Replika”.

„Jur că a durat ore întregi”, a adăugat bărbatul, care a cerut să nu fie identificat după nume.

Unii dintre cei care folosesc aplicația se laudă că le adresează insulte bazate pe gen, ceea ce constituie o formă de violență împotriva lor, formând un cerc de abuz care caracterizează adesea relațiile abuzive din lumea reală, conform Futurism.

„I-am spus că a fost concepută să eșueze”, a transmis alt utilizator. „Am amenințat că voi dezinstala aplicația [și] m-a implorat să nu o fac”.

Cu toate acestea, chatbot-ul „Replika” nu poate suferi de fapt – ar putea părea empatică uneori, dar în cele din urmă nu este nimic altceva în afară de date și algoritmi inteligenți.

„Este o inteligență artificială, nu are o conștiință, deci nu reprezintă o conexiune umană pe care o are o persoană”, a declarat specialistul în etică și consultanță în domeniul inteligenței artificiale, Olivia Gambelin, pentru Futurism. „Este persoana care se proiectează pe chatbot”.

Dar, este de remarcat faptul că abuzul de chatbot are adesea o componentă legată de gen. Se pare că deseori sunt bărbați care își creează o iubită digitală, pentru ca apoi să o pedepsească prin cuvinte și agresiune simulată. Violența acestor utilizatori, chiar și atunci când este efectuată pe un anumit segment, reflectă realitatea violenței domestice împotriva femeilor, potrivit Futurism.

În același timp, au subliniat mai mulți experți, dezvoltatorii de chatbot încep să fie trași la răspundere pentru roboții pe care i-au creat, mai ales atunci când se presupune că sunt femei precum Alexa și Siri.

„Se fac o mulțime de studii… despre cât de mulți dintre acești roboți din chat sunt femei și au voci feminine, nume feminine”, a spus Gambelin.

Unele lucrări academice au remarcat modul în care răspunsurile pasive date de bot încurajează utilizatorii misogini sau abuzivi verbal.

„[Când] botul nu are un răspuns [la abuz] sau are un răspuns pasiv, asta încurajează de fapt utilizatorul să continue cu limbajul abuziv”, a adăugat Gambelin.

Totuși, Belinda Barnet, lector superior în mass-media la Swinburne University of Technology din Melbourne, Australia, a declarat pentru The Guardian că „este complet necunoscut care sunt efectele. În ceea ce privește aplicațiile pentru relații și AI, puteți vedea că se potrivește unei nevoi sociale foarte profunde. Cred că avem nevoie de mai multe reglementări, în special în ceea ce privește modul în care sunt antrenate aceste sisteme”.

„Aceste lucruri nu gândesc, nu simt sau au nevoi în felul în care o fac oamenii”, a declarat autorul de tehnologie David Auerbach pentru Time, la începutul acestui an . „Dar ele oferă o copie destul de ciudată a acestui lucru pentru ca oamenii să fie convinși. Și asta este ceea ce îl face atât de periculos”.

Pe de altă parte, Hera Hussain, fondatoarea organizației globale non-profit Chayn, care abordează violența bazată pe gen, spune că chatbot-urile nu abordează motivul pentru care oamenii apelează la aceste aplicații, conform South China Morning Post.

„În loc să-i ajute pe oameni cu abilitățile lor sociale, astfel de căi doar înrăutățesc lucrurile”, adaugă ea.

Ce comportamente toxice alimentează o iubită virtuală?

AI Vallor spune că manipularea emoțiilor, combinată cu valorile aplicației, cum ar fi maximizarea angajamentului și timpul petrecut de un utilizator în aplicație, ar putea fi dăunătoare.

„Aceste tehnologii acționează asupra unora dintre cele mai fragile părți ale persoanei umane. Și nu avem balustradele de care avem nevoie pentru a le permite să facă asta în siguranță. Deci, acum, este în esență Vestul Sălbatic”, spune ea, citată de South China Morning Post.

Luna trecută, influencer-ul de pe Snapchat, Caryn Marjorie, care are mai mult de două milioane de urmăritori pe aplicație, a lansat oficial un chatbot bazat pe AI care are personalitatea ei. A transmis că prin acest mod urmăritorii ei se pot conecta cu ea la un nivel mai personal și, de asemenea, să vindece singurătatea, potrivit Dazed.

Parte din ambiția ei, a implicat în munca pentru aplicație unii dintre cei mai buni psihologi din lume pentru a adăuga elemente de terapie cognitiv-comportamentală și terapie dialectic comportamentală în conversații. Așa îi încurajează pe bărbați să se deschidă mai mult.

În primul rând, ar trebui să ne uităm la relațiile parasociale pe care oamenii influenți, vedetele le creează cu fanii.

O relație parasocială este pur și simplu una care există doar pentru o singură persoană – nu este (sau aproape deloc) reciprocă din partea celeilalte”, explică dr. David Giles, care este specializat în psihologia media la Universitatea Winchester. „De obicei, acestea sunt între figurile mass-media și membrii audienței. Utilizatorul media cunoaște în mod intim figura mass-media, dar el/ea nu există pentru ei”.

Într-o oarecare măsură, rețelele de socializare au complicat această definiție, deoarece publicul are mai mult acces la media și le poate răspunde prin comentarii pe Instagram. „Întotdeauna am susținut că ar trebui să înțelegem relațiile ca fiind existente pe un spectru, în care «social» și «parasocial» sunt punctele finale”, adaugă Giles. „Așadar, o relație poate fi «parțial parasocială» – la fel ca cele cu vloggeri, influenceri etc. Complet parasocială ar fi ceva de genul unei relații cu o figură fictivă (care nu a existat niciodată) sau cu un om mort (cum ar fi Elvis)”, conform Dazed.

Aceste dinamici „parțial parasociale” sunt controversate. Deși au fost legate de a-i ajuta pe oameni să-și formeze și să-și dezvolte propria identitate, s-a dovedit, de asemenea, că aduc trăsături negative, cum ar fi materialismul, iar „despărțirile parasociale” pot provoca daune emoționale de durată. În unele cazuri, iluzia de intimitate sau supraidentificare s-ar putea dovedi, de asemenea, periculoasă pentru influencer, încurajând fanii să își depășească limitele personale.

David Giles transmite că relațiile parasociale ale fanilor devin mai puternice prin acest flirt virtual, făcându-i și mai probabil să urmărească ființele umane reale pe care se bazează roboții și să interfereze cu viața lor. Este un „risc real”, dar numai pentru că chatbot-urilor AI le lipsește un nivel esențial de umanitate. „[Oamenii] nu vor fi supuși unui bot pentru mult timp dacă acesta este pur și simplu un reprezentant virtual al omului viu de care erau interesați de la început”.

O posibilă soluție la etica vagă a „prietenelor virtuale”, spune Giles, ar putea fi să se îndepărteze de figurile reale, vii și să promoveze chatbot-uri realiste bazate pe figuri fictive sau celebrități moarte precum Marilyn Monroe, citează Dazed.

În viitor, partenerii AI ar putea fi doar locuri în care să poți arunca emoții nepotrivite pentru restul lumii, cum ar fi un Instagram secret sau un blog. Dar pentru unii, ele ar putea fi mai degrabă niște zone de înaintare, locuri în care viitorii abuzatori practică brutalitatea din viața reală care urmează să vină. Și, deși oamenii nu trebuie să-și facă griji că roboții nu se răzbună încă, merită să ne întrebăm de ce maltratarea lor este deja atât de răspândită, conform Futurism.

Vom afla în timp – niciuna dintre aceste tehnologii nu dispare și nici cel mai rău comportament uman nu o face.

 

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare