Connect with us

Publicat cu

pe

Fiscalitatea ridicata, birocratia si lipsa personalului calificat sunt principalele dificultati cu care se confrunta mediul de afaceri din Romania, releva un studiu comandat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) si implementat de TNS pe un esantion de 500 de firme.

“Forta de munca a devenit o problema si ne apropiem de criza in acest sens. Sistemul de invatamant nu se intersecteaza cu economia reala, sunt doua linii paralele. Nu exista o legatura intre ministerul Educatiei si mediul de afaceri, fie prin intermediul CCIR, fie prin intermediul asociatiilor patronale. Modele sunt, exista modelul dual german, care este foarte important. El functioneaza in Romania cu cifre spectaculoase, 100% grad de angajabilitate. Sunt cateva centre, la Carei, la Sibiu, la Brasov, care au demonstrat ca el functioneaza. El trebuie extins la nivel national, prin lege. Din pacate, nu avem un dialog pe aceasta tema cu factorii de decizie. Sistemul de alarma este acesta: sistemul de invatamant trebuie sa se plieze pe cererile economiei reale, care s-a resetat la 1 ianuarie 2007, odata cu integrarea in UE. Invatamantul romanesc nu s-a adaptat acestor schimbari si iata ca rezultatele se vad”, a declarat miercuri presedintele CCIR, Mihai Daraban, intr-o conferinta de presa.

In plus, migratia continua a specialistilor si a persoanelor care ocupa pozitii de management este un fenomen care pune in dificultate mediul de afaceri, a declarat directorul executiv TNS CSOP, Iulia Cornigeanu.

Pe de alta parte, aceasta a precizat ca persoanele intervievate au mentionat ca fata de anul trecut, situatia economica generala a companiilor s-a imbunatatit, bancile sunt mai deschise catre creditare, iar vanzarile companiilor au crescut usor.

Potrivit studiului comandat de Camera de Comert, privind comparativ situatia anului 2015 cu asteptarile pentru anul 2016, agentii economici din Romania au un grad de optimism moderat in ceea ce priveste evolutia companiei, ratele de crestere fiind doar usor mai ridicate:

Principalele concluzii ale studiului privind perceptia mediului de afaceri asupra economiei, comandat de CCIR:

– Reducerea fiscalității (49%), reducerea birocrației (14%), facilitarea obținerii de fonduri europene (9%) și reducerea TVA-ului/simplificarea procedurilor de returnare a TVA (9%) sunt principalele măsuri economice care ar conduce la îmbunătățirea activității economice a companiilor din România.

– 36% dintre companii s-au lovit de problema plecarii in strainatate a angajatilor, iar 68% declara ca personalul calificat a fost principala categorie afectata.

– DNA, ITM si CCIR sunt institutiile cu cel mai ridicat nivel de incredere in randul companiilor din Romania. Comparativ cu 2015, in 2016 cresteri semnificative inregistreaza bancile (+12pp), ANAF-ul (+7pp), CCIR (+5pp) si Consiliul Concurentei (+5pp).

– Comparativ cu asteptarile din anul 2015, in 2016 companiile se astepta ca cifra de afaceri sa creasca (+5pp), dar in acelasi timp se asteapta ca numarul angajatilor sa ramana constant.

– 75% dintre companii apreciaza reducerea impozitului pe dividende ca fiind o masura cu un efect pozitiv asupra companiei, in vreme ce in cazul a 35% taxa pe mijloacele fixe a avut efecte negative.

– Accesarea fondurilor europene, in general obtinerea avizelor si autorizatiilor, dar si deblocarea/ridicarea popririlor conturilor bancare sunt cele mai dificile interactiuni cu institutiile statului, acestea inregistrand cresteri semnificative comparativ cu 2015, +20pp respectiv +10pp, si +5pp.

– Activitatea organelor de control este percepută ca fiind corecta si profesionista de catre 44% dintre cei intervievați, in vreme ce 40% sunt de parere ca organele de control sunt neutre.

– Interactiunea cu instituțiile statului este perceputa ca fiind consumatoare de timp pentru aproximativ jumatate dintre respondenti (48%).

– Un procent mai ridicat decat in 2015 (+5pp) considera ca fiind bune sau foarte bune informatiile furnizate de CCIR cu privire la reglementarile din domeniul afacerilor externe, iar procentul celor care nu au auzit de aceasta activitate este pe un trend descrescator (-13pp).

– Promovarea mediului de afaceri romanesc in strainatate este perceputa ca fiind buna de catre 30% dintre respondenti in 2016, procent semnificativ mai ridicat decat in studiul precedent (+9pp).

– 36% dintre agentii economici intervievati au participat la licitatiile publice. Dintre cei care au participat, 34% considera caietul de sarcini ca fiind facut in avantajul anumitor companii.

– 44% din mediul de afaceri percepe ca fiind mai redusa coruptia din admistratia publica decat cea de acum 2 ani.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare