Connect with us

Publicat cu

pe

Țările occidentale din Consiliul de Securitate al ONU au blocat în noaptea de joi spre vineri un proiect de declarație propus de Rusia cu privire la prelungirea armistițiului în zona prăbușirii avionului de linie malaezian la 17 iulie, în estul Ucrainei, în vederea continuării anchetei asupra catastrofei aeriene, a declarat ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin, citat de agenția de presă ITAR-TASS, relatează Agerpres.

Declarația a fost blocată în mod tipic. Unele țări, printre care SUA și Lituania, au început să propună modificări, motivând că textul nu conține critici la adresa celor pe care ei îi numesc separatiști”, a indicat diplomatul rus.

Proiectul de declarație propus de Federația Rusă nu se referea la acțiunile părților beligerante, ci a fost dedicat anunțului făcut joi pe internet de către Comisia guvernamentală ucraineană pentru investigarea catastrofei aeriene, potrivit căruia Kievul nu mai respectă armistițiul deoarece echipa de experți internaționali a plecat de la locul tragediei, a explicat Ciurkin.

Ulterior, delegația Ucrainei la Națiunile Unite a informat Consiliul de Securitate că armistițiul rămâne în vigoare, a adăugat ambasadorul rus, explicând că documentul introdus de Rusia cerea autorităților ucrainene ‘să clarifice public situația’ creată la fața locului.

Diplomatul rus a subliniat că refuzul de a respecta încetarea focului reprezintă o încălcare directă a rezoluției 2166 a Consiliului de Securitate al ONU.

Membrii Comisiei internaționale de investigare a circumstanțelor prăbușirii avionului de linie malaezian Boeing-777 în regiunea Donețk au părăsit joi Ucraina, încheind prima etapă a căutărilor. Din această comisie fac parte experți din Olanda, Malaezia, Australia, SUA, Rusia, Ucraina etc.

O sursă apropiată acestei comisii a declarat cotidianului economic rus Kommersant că ancheta a ajuns într-un punct mort: experții nu au reușit să adune fragmente ale avionului și să le cerceteze, iar în lipsa acestei proceduri este imposibil de a susține în mod convingător teza doborârii avionului cu o rachetă sol-aer de către rebeli.

Rusia a prezentat o variantă proprie cu privire la catastrofa aeriană de la 17 iulie din estul Ucrainei, atribuind militarilor ucraineni responsabilitatea pentru doborârea avionului de linie malaezian.

Kievul a respins categoric aceste acuzații. Mai mult, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a spus că a strâns dovezi incontestabile privind implicarea Direcției principale de informații a armatei ruse (GRU) și a Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB, ex-KGB) în prăbușirea avionului Boeing-777 aparținând companiei Malaysia Airlines.

La rândul său, Departamentul de Stat al SUA i-a atribuit personal președintelui Vladimir Putin responsabilitatea pentru catastrofa aeriană din estul Ucrainei, afirmând că nu există dubii că separatiștii proruși au doborât avionul de linie malaezian, cu 298 de persoane la bord, cu o rachetă sol-aer livrată de Rusia.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare