Politică
Mihai Daraban, președintele CCIR, explică de ce economia României este în scădere

Mihai Daraban, a fost prezent seara trecută, în platoul emisiunii „Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire, la B1 TV. Cum este văzută economia țării prin ochii președintelui Camerei de Comerț și Industrie a României.
Subiectele de discuție s-au centrat pe starea economiei României, cu accente pe teme precum ROBOR, inflație și sustenabilitatea creșterii economice. Creșterea ROBOR și inflația îi sărăcește pe români, aceasta este realitatea, oricât ar încerca alte persoane să ascundă acest lucru.
„Suntem o economie de subcontractori. Merge economia vest-europeană, creștem și noi”, a ținut să precizeze Mihai Daraban.
Economia României nu este sănătoasă și pentru ca lucrurile să evolueze în bine trebuie să se țină cont de patru coordonate: consumul privat, consumul statului, investițiile, exporturile și importurile.
Ce a crescut și ce a scăzut în această ecuație?
Exportăm de 62, 5 miliarde de euro și importăm de 75,6. Deficitul balanței comerciale a României a crescut de la 10 miliarde de euro în 2016 la 13 miliarde în 2017.
„Economia românească este foarte polarizată, extrem de polarizată. Avem 3262 de societati comerciale romanesti si straine, peste 10 milioane de euro cifre de afaceri, care în tottal au 178 de miliarde de euro cifra de afaceri cifra totală 274 de miliarde euro (..) 0, 5 % din numărul societăților care depun bilanțul la oirganle fiscale fac 65 % din cifra totală de afaceri”, a spus președintele Camerei de Comerț într-o emisiune TV.
Cei mai puțini angajați sunt la microîntreprinderi, deși avem 616.756 de astfel de întreprinderi.
Importuri versus exporturi
Primii 100 de exportatori din România reprezintă 51% din exporturile României, conform spuselor dlui Daraban.
Cel mai important actor de pe piața românească cu capital românesc este compania românească Aramis, exportatoare de mobilă pe piața din Uniunea Europeană. Este urmată de compania Oltchim și Compa SA, societate care se ocupă de piese și subansamble auto. Contrar așteptărilor, zona agricolă nu reprezintă nici 4 % din PIB -ul României.
În România nu există import pe stoc, de aceea este nevoie de o situație clară a importurilor.
Dan Armeanu, profesor universitar la ASE, invitat în platoul B1 TV, împărtășește idei diferite față de Președintele Camerei de Comerț a României, Mihai Daraban.
Domnul Armeanu susține, printre altele, că inflația din prezent este pur statistică, care are un efect de bază.
„Anul trecut, undeva prin iulie, au început să crească prețurile la energie electrică și la gaze”, susține profesorul universitar. Aceasta este o cauză importantă a nivelului ridicat de inflație din prezent.
Politică
PNL propune măsuri pentru consolidarea sistemului de pensii private. Majorarea contribuţiilor pentru Pilonul II devine o necesitate

Grupul parlamentar al deputaţilor PNL a anunţat, miercuri, că iniţiază un set de măsuri privind sistemul de pensii private din România, precizând că scopul acestora este de a asigura „venituri mai sigure şi sustenabile pentru viitorii pensionari”, transmite Agerpres.
„Este esenţial să acţionăm rapid pentru a consolida mecanismele de economisire şi investiţie din cadrul sistemului privat de pensii, astfel încât toţi angajaţii care vor ieşi la pensie după anul 2035 să beneficieze de venituri decente”, a informat PNL, într-un comunicat transmis Agerpres.
Conform sursei citate, la iniţiativa deputatului PNL Raluca Turcan au fost demarate, în acest sens, consultări cu administratorii de fonduri de pensii private, reprezentanţi ai patronatelor şi sindicatelor, specialişti din sectorul financiar şi parlamentari.
„Obiectivul acestor discuţii este identificarea celor mai eficiente soluţii pentru creşterea contribuţiilor la Pilonul II de pensii, astfel încât economiile acumulate de participanţi să se majoreze într-un ritm mai accelerat. Totodată, analizăm modalităţi prin care angajatorii să poată contribui suplimentar la conturile angajaţilor, sporind astfel siguranţa financiară a acestora pe termen lung”, arată PNL.
Potrivit liberalilor, „majorarea contribuţiilor pentru pensiile private administrate devine o necesitate, în contextul în care sistemul public de pensii (Pilonul I) se confruntă cu presiuni demografice şi economice care îl pot face insuficient pentru a acoperi nevoile viitorilor pensionari”.
PNL îşi propune să elaboreze, în colaborare cu patronate, sindicate şi cu administratorii de pensii private, un „cadru legislativ mai flexibil şi adaptat nevoilor actuale, care să permită diversificarea opţiunilor de economisire şi să crească gradul de implicare a angajatorilor în susţinerea securităţii financiare a angajaţilor lor”.
„Marea provocare pentru sistemul clasic de pensii începe după anul 2030, când se estimează că circa un milion de angajaţi părăsesc piaţa muncii, devenind pensionari. Fără o evoluţie pozitivă la nivelul numărului de angajaţi şi a capitalizării economiei, sustenabilitatea Pilonului I de pensii este pusă la mare încercare. Evoluţia pozitivă trebuie să existe şi la nivelul sistemului de pensii private prin creşterea contribuţiilor, raportat la contribuţiile de asigurări sociale de stat, şi diversificarea acestora pentru a completa pensiile rezultate din pilonul pensiilor din sistemul public”, afirmă Raluca Turcan.
Politică
Biroul Electoral Central a respins înregistrarea candidaturii lui Călin Georgescu

Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat, duminică seară, că a fost respinsă înregistrarea candidaturii lui Călin Georgescu.
Potrivit unui comunicat al BEC, s-a respins și înregistrarea candidaturilor altor doi independenți, Maria Marcu și Ion Popa.
În schimb, înregistrarea candidaturii lui Nicușor Dan a fost acceptată.
BEC precizează că textul integral a deciziilor adoptate va fi publicat ulterior.
Mai mulți susținători ai candidatului Călin Georgescu, aflați în fața sediului BEC, au forțat gardurile instalate de jandarmi, după ce au aflat despre această decizie. Forțele de ordine au intervenit și i-au îndepărtat, reinstalând gardurile de protecție.
BEC a analizat, duminică seara, candidaturile depuse de Nicușor Dan, Călin Georgescu și alți doi independenți.
Politică
Nicușor Dan, despre contestațiile depuse la BEC: Nu este prima campanie electorală pe care o fac

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat, duminică, într-o conferință de presă, că nu ia în calcul ipoteza să îi fie respinsă candidatura, după ce la Biroul Electoral Central (BEC) ar fi fost depuse mai multe sesizări în acest sens.
‘Vă dați seama că nu este prima campanie electorală pe care o fac. În momentul în care am depus un dosar de candidatură, ne-am asigurat că toate lucrurile sunt absolut în regulă. Deci, nu iau în calcul ipoteza asta’, a răspuns Nicușor Dan, întrebat ce va face dacă nu i se va valida candidatura, în contextul în care la BEC ar fi fost înregistrate în jur de 300 de sesizări în privința candidaturii sale.
Nicușor Dan a spus că este optimist că România va face alegerea corectă în 4 și în 18 mai.
-
Business12 luni înainte
Alexandria, al 4-lea cel mai rău oraș în care să trăiești, din toată România
-
Politică6 luni înainte
Proiectul Ralucăi Turcan devine realitate. Pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate. Zeci de mii de sibieni vor beneficia
-
Politică9 luni înainte
Unde sunt parcurile industriale promise de Adrian Gâdea? Nicăieri. Vezi ce s-a ales de promisiunile mincinoase ale conducerii PSD Teleorman
-
Politică9 luni înainte
Daniel Constantin, președintele PNL Teleorman, cere demiterea imediată a inspectorului general adjunct bătăuș din Turnu Măgurele