Politică

Mihai Daraban, președintele CCIR, explică de ce economia României este în scădere

Publicat cu

pe

Mihai Daraban, a fost prezent seara trecută, în platoul emisiunii „Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire, la B1 TV. Cum este văzută economia țării prin ochii președintelui Camerei de Comerț și Industrie a României.

Subiectele de discuție s-au centrat pe starea economiei României, cu accente pe teme precum ROBOR, inflație și sustenabilitatea creșterii economice. Creșterea ROBOR și inflația îi sărăcește pe români, aceasta este realitatea, oricât ar încerca alte persoane să ascundă acest lucru.

„Suntem o economie de subcontractori. Merge economia vest-europeană, creștem și noi”, a ținut să precizeze Mihai Daraban.

Economia României nu este sănătoasă și pentru ca lucrurile să evolueze în bine trebuie să se țină cont de patru coordonate: consumul privat, consumul statului, investițiile, exporturile și importurile.

Ce a crescut și ce a scăzut în această ecuație?

Exportăm de 62, 5 miliarde de euro și importăm de 75,6. Deficitul balanței comerciale a României a crescut de la 10 miliarde de euro în 2016 la 13 miliarde în 2017. 

„Economia românească este foarte polarizată, extrem de polarizată. Avem 3262 de societati comerciale romanesti si straine, peste 10 milioane de euro cifre de afaceri, care în tottal au 178 de miliarde de euro cifra de afaceri cifra totală 274 de miliarde euro (..) 0, 5 % din numărul societăților care depun bilanțul la oirganle fiscale fac 65 % din cifra totală de afaceri”, a spus președintele Camerei de Comerț într-o emisiune TV.

Cei mai puțini angajați sunt la microîntreprinderi, deși avem 616.756 de astfel de întreprinderi. 

Importuri versus exporturi

Primii 100 de exportatori din România reprezintă 51% din exporturile României, conform spuselor dlui Daraban.

Cel mai important actor de pe piața românească cu capital românesc este compania românească Aramis, exportatoare de mobilă pe piața din Uniunea Europeană. Este urmată de compania Oltchim și Compa SA, societate care se ocupă de piese și subansamble auto. Contrar așteptărilor, zona agricolă nu reprezintă nici 4 % din PIB -ul României.

În România nu există import pe stoc, de aceea este nevoie de o situație clară a importurilor.

Dan Armeanu, profesor universitar la ASE, invitat în platoul B1 TV, împărtășește idei diferite față de Președintele Camerei de Comerț a României, Mihai Daraban.

Domnul Armeanu susține, printre altele, că inflația din prezent este pur statistică, care are un efect de bază.

„Anul trecut, undeva prin iulie, au început să crească prețurile la energie electrică și la gaze”, susține profesorul universitar. Aceasta este o cauză importantă a nivelului ridicat de inflație din prezent.

 

 

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version