Connect with us

Publicat cu

pe

Puterea corupe, iar asta ne spun, mai nou, studiile ştiinţifice. După un deceniu de cercetare a problemei, oamenii de ştiinţă subliniază că, în momentul în care o persoană simte că deţine puterea, va reacţiona într-un mod previzibil.

Profesorul Joe Magee, citat într-un articol apărut pe site-ul theatlantic.com, afirmă că, de fapt, puterea ne eliberează de presiunea normelor sociale. “Odată ce ajungi într-o poziţie înaltă, poţi fi cine eşti cu adevărat”.

Şi există o serie de efecte. Oamenii puternici, susţin cercetătorii, tind să aibă o gândire abstractă. De asemenea, funcţionează după repere morale mult mai “flexibile”.

Asta înseamnă nu doar că persoanele puternice fac ceea ce doresc pentru că ştiu că vor scăpa nepedepsiţi, ci şi pentru că se simt îndreptăţiţi.”, arată autorii studiului de la Universitatea din Columbia. De asemenea, sunt mult mai înclinaţi să trădeze.

Aveam nevoie de un studiu ştiinţific pentru a afla asta?. Istoria este înţesată de exemple de lideri care, odată ce s-au văzut într-o poziţie influentă, au renunţat la principii şi au îmbrăţişat tirania. Aşa-numitul “joc al dictatorilor” este un alt experiment simplu, în cadrul căruia participanţii sunt, pe rând, opresori şi oprimaţi, iar puterea are de fiecare dată acelaşi efect năucitor asupra celui care o deţine.

Recentele evenimente din întreaga lume şi situaţiile întâlnite în numeroase state ne vorbesc, însă, despre efectele puterii mai mult decât orice studiu.

În Egipt, Mohamed Morsi a fost îndepărtat din funcţie, după ce – ca preşedinte ales în mod democratic – a comis o serie de erori regretabile. Nu doar că nu a reuşit să îşi îndeplinească promisiunile formulate înaintea alegerii sale, ci a încercat să îşi extindă prerogativele într-un mod convenabil, punându-se la adăpost de intervenţia justiţiei. A fost, însă, doborât de armată.

În Statele Unite, scandalul legat de programul secret de supraveghere a cetăţenilor l-a pus pe Barack Obama într-o situaţie fără precedent: a fost nevoit nu doar să dea explicaţii liderilor europeni, în special, ci şi propriilor cetăţeni, în condiţiile în care îi asigurase că dreptul la viaţa privată le este respectat. Consecinţele acestui scandal ar fi putut fi mai serioase, dacă negocierile pentru acordul de liber comerţ dintre SUA şi Europa ar fi fost suspendate. Cât timp continuă însă vânătoarea fostului consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate, Edward Snowden, urmările sunt greu de prezis.

În Rusia, autoritatea preşedintelui Putin nu este pusă la îndoială de nimeni. Liderul rus ar putea fi subiectul unui studiu de caz privind efectele puterii asupra personalităţii, dacă luăm în considerare mărturiile jurnaliştilor care au denunţat abuzurile comise în timpul mandatelor sale. Înainte de a prelua puterea, Putin era caracterizat chiar de oligarhul Boris Berezovski drept o persoană incoruptibilă care i-a produs o impresie puternică. Ulterior, scandalurile în care a fost implicat s-au ţinut lanţ, iar Berezovski şi-a retras afirmaţia, recunoscând că este posibil să se fi înşelat. Studiile ne spun că la fel de posibil este să nu se fi înşelat, însă greşeala sa este că nu a putut prevedea efectele pe care puterea le va avea asupra protejatului său.

Cazurile de corupţie în politică sunt numeroase. Am avut de-a face, în ultima perioadă, cu scandaluri de acest fel în Franţa – unde procesul fostului preşedinte Sarkozy a ţinut prima pagină a ziarelor, în Bulgaria – unde oamenii au ieşit în stradă pentru a combate acţiunile Guvernului, în Italia – unde manuale întregi s-ar putea scrie numai despre Silvio Berlusconi.

Din acest tablou face parte şi România, unde corupţia – ni se spune frecvent – este la un nivel insuportabil, insurmontabil, inimaginabil.

Ce fac, între timp, liderii noştri?

La noi, corupţia, afacerile ilegale sunt demascate, parcă, pentru a potoli foamea poporului. Se ia câte un caz care devine exemplar. Cazul “Bolintineanu” sau cazul “Becali”, cazuri de medici care au cerut mită, de poliţişti care au fost prinşi asupra faptului – reprezintă numai vârful aisbergului.

Am asistat chiar în ţară la “jocul dictatorilor” şi am văzut cum puterea, dar şi lipsa ei schimbă personalitatea politicienilor. De la preşedintele “jucător”, Traian Băsescu a devenit pasiv spectator. Premierul Victor Ponta a devenit, între timp, un autointitulat garant al justiţiei, protector al economiei, furnizor de statistici care, pe hârtie, ne fac mândri, dar care nu reflectă nivelul nostru de trai.

Pe oricine am alege să ne conducă, ştiinţa pare să ne avertizeze că inevitabilul se va produce. Dar, într-o lume în care se proclamă nevoia de a avea un lider, iar sistemul pare să nu funcţioneze în lipsa acestuia, „jocul dictatorilor” a devenit o realitate cu care am învăţat să trăim.

Pe de altă parte, susţin autorii studiului, poate că, ştiind toate acestea despre efectele puterii, cei aflaţi în poziţii influente se vor corecta. Nu avem, însă, nicio garanţie în acest sens.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare