Connect with us

Publicat cu

pe

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi noapte, după încheierea reuniunii Consiliului European, că România înţelege pericolul sporit al conflictului armat din Ucraina şi se implică în soluţionarea lui, iar în cazul nerespectării hotărârilor de la Minsk, se va discuta despre introducerea de noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Prinicipalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

  • A fost primul Consiliu European la care am avut onoarea şi plăcerea să particip în calitate de preşedinte al României.
  • S-a desfăşurat într-un context geopolitic extrem de complicat. Am salutat hotărârea celor doi lideri, doamna Angela Merkel, cancelarul Germaniei, şi François Hollande, preşedintele Franţei.
  • Au fost alături de preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, într-o negociere deloc uşoară; şi-au asumat o misiune dificilă. Reiterez convingerea că singura soluţie pentru criza ucraineană este cea politică, bazată pe dialog şi care urmăreşte încetarea vărsării de sânge.
  • Avem speranţe reînnoite că respectarea independenţei integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei va deveni o prioritate pentru toţi participanţii la aceste negocieri, ceea ce nu a fost până acum cazul Federaţie Ruse. Acum, am văzut cu toţii textul noului acord. Primim înţelegerea cu încredere, dar suntem conştienţi că rămân tensiuni şi puncte sensibile pe care nu le putem rezolva fără voinţa politică şi fără să rămânem uniţi.
  • Majoritatea punctelor asupra cărora s-a convenit azi erau incluse şi în Memorandumul de la Minsk, din septembrie. Din această perspectivă, nu ne putem permite să ne iluzionăm că acum totul s-a rezolvat. În lipsa respectării celor hotărâte, suntem hotărâţi să discutăm despre introducerea de noi sancţiuni.
  • Prezent la Consiliul European, m-am întâlnit cu preşedintele Petro Poroşenko, o întâlnire necesară şi dorită de amândoi. Am primit invitaţia de a merge cât mai curând la Kiev. Săptămâna viitoare îl voi primi, de asemenea, pe ministrul de externe ucrainean, domnul Pavlo Klimkin, la Bucureşti.
  • România înțelege pericolul sporit al conflictului armat din vecinătatea noastră şi se implică în soluţionarea lui. Am convenit să intensificăm cooperarea bilaterală, împărtăşim interese comune legate de securitatea din regiunea noastră.
  • O a doua temă importantă a fost continuarea luptei împotriva terorismului. Cu atât mai mult după atentatul tragic de la Paris, acest subiect a căpătat o nouelevanţă şi dimensiune politică. În numele României, am adoptat o declaraţie privind măsurile de combatere a terorismului. Acestea vizează asigurarea securităţii cetăţenilor, prevenirea radicalismului de orice fel, cooperarea cu partenerii internaţionali. România a susţinut măsurile destinate creării instrumentelor necesare pentru apărarea cetăţenilor Uniunii Europene, cosolidarea cooperării în format european.
  • Susţinem, de asemenea, cooperarea cu partenerii din afara Uniunii pentru contracararea acestei ameninţări, utilizând la maximum cadrul deja existent. Am insistat ca măsurile pe care le vom aplica să nu creeze noi diviziuni în interiorul Uniunii. Este nevoie de o abordare cuprinzătoare, care să valorifice sentimentul extraordinar de solidaritate de după atacurile de la Paris şi să evite ostracizarea uneia sau alteia dintre comunităţi.
  • Am subliniat necesitatea menţinerii unui echilibru între libertăţile fundamentale, precum păstrarea principiului liberei circulaţii a persoanelor în Uniune, legislaţia în vigoare şi responsabilitatea pe care o avem de a asigura securitatea cetăţenilor noştri. Am susţinut că acţiunile noastre nu trebuie să creeze noi bariere, măsurile pe care le vom decide trebuie aplicate coerent în interiorul frontierelor Uniunii Europene, fără diferenţe de tratament între statele membre Schengen şi cele non-Schengen.
  • Aşa cum ne-am aşteptat, am avut, de asemenea, o dezbatere asupra situaţiei Greciei. Preşedintele Eurogrupului, domnul Dijsselbloem, a informat asupra principalelor aspecte abordate în reuniunea de ieri. Ne bucură faptul că s-a ajuns la un acord astăzi între primul ministru grec şi preşedintele Eurogrup pentru a începe consultări tehnice înaintea convocării reuniunii Eurogrup de lunea viitoare.
  • Ultima temă de pe agenda discuţiilor Consiliului European s-a referit la consolidarea Uniunii Economice şi Monetare. În dezbateri s-a făcut referire la măsurile agreate la nivelul Uniunii privind stimularea investiţiilor, politica monetară şi dimensiunea bugetară. În acest context a fost subliniată importanţa continuării reformelor structurale în toate statele membre. Am subliniat faptul că România îşi doreşte să adopte moneda unică europeană. Din această perspectivă, vom urmări cu toată atenţia actualul proces de consolidare a Uniunii Economice şi Monetare.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare