Connect with us

Publicat cu

pe

Premierul francez Jean-Marc Ayrault, sosit ieri într-o vizită la București, a declarat că susține țara noastră în procesul aderării la Schengen.

“Franța a fost mereu deschisă aderării României la Schengen. Aderarea României la Schengen trebuie să se facă în două etape, gradat, în primul rând prin ridicarea controalelor aeriene (…) trebuie protejată frontiera externă a Uniunii Europene, pentru că avem de luptat împotriva criminalității”, a subliniat Ayrault, după ce președintele Traian Băsescu a inițiat discuția referitoare la problemele urgente ale țării.

Pe de altă parte, dincolo de hotarele României, mai multe state s-au opus deja aderării țării noastre la spațiul Schengen. Unul dintre motive ar putea fi eliberarea necontrolată de pașapoarte românești către cetățenii altor state care nu fac parte din Uniunea Europeană.

“Autoritățile române doresc creșterea artificială a diasporei prin simplificarea procedurilor de eliberare a pașapoartelor pentru moldoveni și ucraineni, pe cât posibil. Pașapoartele românești sunt la mare căutare, deoarece un asemenea document îi ajută să călătorească în țările din interiorul UE fără formalități (…) Luând în considerare toate beneficiile, este clar: cetățenia română se bucură de o mare popularitate printre popoarele Moldovei și Ucrainei, nu dintr-o mare dragoste față de România, ci mai ales din motive practice”, se arată într-un articol publicat în secțiunea iReport a site-ului CNN, destinată utilizatorilor.

O astfel de practică, se arată în articol, este unul dintre motivele pentru care nu se dorește aderarea României la spațiul Schengen.

Într-adevăr, condițiile de obținere a unui pașaport românesc sunt îndoielnice. Pe site-ul denumit “Open a window to Europe!”, se acordă “sprijin legal tuturor celor care vor să primească pașaport românesc”.

“În primul rând, cunoașterea limbii române nu este necesară, ceea ce permite obținerea cetățeniei române de către populația vorbitoare de limba rusă”, se arată pe site.

Un alt argument este că, “după obținerea cetățeniei române, poți continua să locuiești în țara de origine”.

Cetățenia română este condiționată de prezentarea unui certificat de naștere care aparține unei rude “apropiate” – fără a fi specificat gradul – care s-a născut sau a locuit în România. Obținerea pașaportului are o serie de “avantaje ale unei țări europene din Uniunea Europeană”:

–          Poți călători fără viză în interiorul Europei

–          Ai dreptul la educație în orice țară a UE

–          Ai dreptul la un loc de muncă în UE

–          Poți locui în Europa, deoarece, din 2007, România s-a alăturat Uniunii Europene.

Mai mult, susțin autorii textului publicat pe site, “dacă nu îți poți confirma originea și nu ai documente care să o ateste, îți furnizăm serviciile necesare pentru colectarea documentelor care să te ajute să obții cetățenia română, iar experții noștri te vor ajuta în cel mai scurt timp posibil, confidențial și legal”.

Pe de altă parte, condițiile de acordare a cetățeniei române, potrivit art. 8 din Legea nr. 21/1991, specifică, printre altele, faptul că persoana care formulează o astfel de solicitare trebuie să cunoască limba română și să “posede noțiuni elementare de cultură și civilizație românească”, dar și să cunoască prevederile Constituției sau să “dovedească prin comportarea și atitudinea sa loialitate față de statul și de poporul român”.

Deși site-ul “Open a window to Europe!” nu apare ca având aprobarea autorităților române, promisiunea unor astfel de beneficii, cu sau fără temei, poate avea un impact negativ asupra țării.

Potrivit materialului publicat pe CNN, o astfel de politică “provoacă dezechilibru în multe țări ale UE și a devenit deja o problemă esențială pentru întreaga comunitate europeană”, iar “Marea Britanie este îngrijorată din cauza pașapoartelor eliberate cetățenilor din Moldova.”

Parlamentul britanic “a somat guvernul român să oprească eliberarea pașapoartelor și a adus subiectul în atenția Comisiei Europene”.

În luna martie, ministrul de Interne german, Hans-Peter Friedrich, a declarat că se opune aderării României la Schengen. De asemenea, Finlanda a avut aceeași poziție, subliniind că autoritățile din România și Bulgaria nu iau suficiente măsuri pentru combaterea corupției.

Concluzia materialului este că “Europa trebuie să pună capăt eliberării necontrolate de pașapoarte românești și să nu permită României să adere la Schengen”.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare