Genuflexiunile pe perete și plank-urile scad tensiunea arterială
Exercițiile de antrenament de forță, cum ar fi genuflexiunile pe perete sau menținerea poziției plank (scândură), sunt printre cele mai bune modalități de a scădea tensiunea arterială, sugerează un studiu, conform BBC.
Îndrumările actuale care se concentrează în principal pe mersul pe jos, alergat și ciclism ar trebui actualizate, spun cercetătorii din Marea Britanie.
Analiza, publicată în British Journal of Sports Medicine, a studiilor care au implicat 16.000 de persoane, a constatat că toate exercițiile fizice au scăzut tensiunea arterială.
Dar genuflexiunile pe perete și plank-urile au dus la scăderi mai mari decât exercițiile aerobice. Aceste exerciții izometrice sunt concepute pentru a construi forța fără a mișca mușchii sau articulațiile.
Plank
Poziția de plank, care seamănă cu a sta în presiune, coatele direct sub umeri și picioarele întinse în spate, întărește abdomenul.
Genuflexiunile pe perete
Genuflexiunile pe perete implică poziționarea picioarelor 60 cm de un perete și alunecarea spatelui în jos până când coapsele sunt paralele cu solul, formând un unghi de 90° în spatele genunchilor.
Exercițiile izometrice plasează stresul foarte diferit asupra corpului, față de exercițiile aerobice, spune autorul studiului, Dr. Jamie O’Driscoll, de la Universitatea Canterbury Christ Church.
„Ele măresc tensiunea în mușchi atunci când sunt menținute timp de două minute, apoi provoacă un flux brusc de sânge când te relaxezi”, transmite acesta. „Crește fluxul de sânge, dar trebuie să îți amintești să respiri”.
Tensiunea arterială ridicată exercită presiune asupra vaselor de sânge, inimii și a altor organe, crescând riscul de apariție a unor afecțiuni precum atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
Tratamentul implică adesea medicamente, dar pacienților li se recomandă să mănânce sănătos, să scadă consumul de alcool, să renunțe la fumat și să facă sport în mod regulat.
Persoanelor peste 40 de ani li se recomandă să-și verifice tensiunea arterială la fiecare cinci ani.
Presiunea sângelui în artere este măsurată în milimetri de mercur (mmHg). Sub 130/85 mmHg este sănătos, în timp ce mai mult de 140/90 mmHg este mare, potrivit studiului.
Numărul mai mare echivalează cu presiunea sângelui în artere atunci când inima bate, cunoscută sub numele de tensiune arterială sistolică.
Numărul mai mic este presiunea dintre bătăi și cunoscut sub numele de tensiune arterială diastolică.
Pentru analiza lor, cercetătorii de la Universitatea Canterbury Christ Church și Universitatea Leicester au analizat date de la 15.827 de persoane care făceau sport timp de două săptămâni sau mai mult, în 270 de studii clinice publicate între 1990 și 2023.
Ei au descoperit că tensiunea arterială în repaus a fost redusă prin:
- 4,49/2,53 mmHg după antrenamentul cu exerciții aerobice (cum ar fi alergarea sau ciclismul)
- 4,55/3,04 mmHg după rezistență dinamică sau antrenament cu greutăți
- 6,04/2,54 mmHg după antrenament combinat (aerobic și greutăți)
- 4,08/2,50 mmHg după antrenament pe intervale de mare intensitate (scurte rafale de exerciții intense cu perioade de odihnă între ele)
- 8,24/4 mmHg după antrenament cu exerciții izometrice (plank și genuflexiuni pe perete)
Acestea sunt date relativ mici, spune dr. O’Driscoll, dar ar putea reduce riscul unui accident vascular cerebral.
Orientările actuale din Marea Britanie spun că adulții ar trebui să facă cel puțin 150 de minute de exerciții de intensitate moderată pe săptămână sau 75 de minute de activitate viguroasă, plus exerciții de întărire musculară de două ori pe săptămână.
În plus, dr. O’Driscoll spune că ar trebui să ia în considerare două minute de genuflexiuni pe perete sau să țină poziția de plank de patru ori, cu două minute de odihnă între ele, de trei ori pe săptămână, arată BBC.
Organizația de caritate British Heart Foundation a declarat că exercițiile fizice sunt bune pentru sănătatea inimii și ar putea reduce riscul de boli cardiace și circulatorii cu până la 35%.
„Știm că cei care fac exerciții fizice care le plac, au tendința de a continua mai mult timp, ceea ce este esențial pentru menținerea tensiunii arteriale mai scăzute”, spune Joanne Whitmore, asistent medical principal la BHF.
Ea a subliniat, de asemenea, alte schimbări ale stilului de viață care ar putea ajuta, cum ar fi reducerea consumului de sare, menținerea unei greutăți sănătoase și continuarea tratamentului cu orice medicament prescris.
Oricine este preocupat de tensiunea arterială este sfătuit să-i ceară medicului de familie să fie verificat și să întrebe despre tipul de exerciții care i se potrivește cel mai bine condiției sale fizice.
Lifestyle
Guvernul investește în modernizarea infrastructurii sportive. Constanța și Pitești vor avea stadioane noi, iar în Covasna se va investi într-un patinoar artificial
Premierul Marcel Ciolacu a participat luni, la Palatul Victoria, la ceremonia de semnare a contractelor de finanțare pentru realizarea stadioanelor „Gheorghe Hagi” și „Nicolae Dobrin”, dar și a unui patinoar artificial.
Guvernul investește în modernizarea infrastructurii sportive
Obiectivele de infrastructură sportivă se ridică la valoarea totală de peste un miliard de lei. Acestea sunt finanțate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții (CNI).
„Aceste investiţii subliniază angajamentul ferm al Guvernului pe care îl conduc de a sprijini dezvoltarea infrastructurii sportive şi a sportului de masă. Noile baze sportive vor reprezenta locul din care se va putea construi din nou excelenţa sportivă în România. La nivelul Guvernului vom continua să investim în sport şi în infrastructura sportivă, dar vom veni şi cu programe pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos pentru toţi tinerii din România”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, potrivit unui comunicat oficial citat de news.ro.
„Cele trei obiective de investiţii vizează dezvoltarea, modernizarea şi alinierea infrastructurii sportive la standarde europene, cu impact major asupra locuitorilor, sportivilor şi suporterilor cluburilor din Constanţa, Piteşti şi Sfântu Gheorghe, dar nu numai! Sportul înseamnă sănătate, disciplină şi echilibru, iar noi încurajăm practicarea sportului şi performanţa! Astfel, Ministerul Dezvoltării, prin Compania Naţională de Investiţii, sprijină infrastructura sportivă în toate regiunile României şi în toate ramurile sportive”, a declarat ministrul Dezvoltării, Adrian-Ioan Veştea.
Constanța și Pitești vor avea stadioane noi, iar în Covasna se va investi într-un patinoar artificial
Prima investiție vizează construirea stadionului „Gheorghe Hagi” în Constanța, care va avea o capacitate de 18.000 de locuri, pe o suprafață de 64.000 mp. Acesta va cuprinde un teren de antrenament pentru fotbal și atltetism (pistă cu 6 culoare) cu o tribună de aproximativ 1.000 de locuri, o clădire de vestiare pentru antrenament și amenajări exterioare. Valoarea totală a contractului se ridică la peste 490 de milioane de lei, iar durata de proiectare și execuție este de 28 de luni.
Al doilea stadion care va fi construit, „Nicolae Dobrin”, este în municipiul Pitești din județul Argeș și va avea o capacitate de 15.200 de locuri și o suprafață de peste 71.000 mp. Pe lângă noul stadion de fotbal se va realiza și Centrul de copii și juniori FC Argeș și vor fi construite spații de antrenament pentru sporturi conexe cum ar fi box, lupte, judo, karate, dar și spații de birouri, de parcare, comerciale și de expunere și zone de alimentație publică. Valoarea acestui contract se ridică la aproximativ 372 de milioane de lei, iar durata de proiectare și execuție este de 43 de luni.
Cele două stadioane vor fi realizate pentru asigurarea cerințelor de clasificare UEFA 4.
Al treilea obiectiv de investiții este un patinoar artificial care va fi construit în municipiul Sfântu Gheorghe din județul Covasna. Acesta va avea o suprafață de peste 12.000 mp și o capacitate de peste 2.100 de locuri în tribune. Patinoarul va fi dotat cu un centru medical și de metodologie sportivă, iar aici se vor putea găzdui competiții naționale și internaționale la standardele cele mai moderne, promovând atât sportul de performanță, cât și cel de masă. Valoarea contractului este de aproximativ 245 de milioane de lei și are o durată de proiectare și execuție de 40 de luni.
La ceremonia de semnare a contractelor de finanţare pentru cele trei obiective de investiţii sportive au participat, alături de premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Dezvoltării Adrian Veştea, vicepremierul Marian Neacşu, şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, preşedintele Companiei Naţionale de Investiţii, Manuela Pătraşcoiu, consilierul onorific al premierului Gheorghe Popescu, Gheorghe Hagi, Kelemen Hunor, membru al Parlamentului României, primarul municipiului Piteşti Cristian Gentea, primarul municipiului Constanţa, Virgil Chiţac, primarul oraşului Sfântul Gheorghe, Árpád-András Antal, reprezentanţii firmelor de construcţii care au semnat contractele de realizare a investiţiilor.
Lifestyle
Au fost finalizate pregătirile pentru noua sesiune a programului „Casa Verde Fotovoltaice”. Ministrul Mediului: „Start la înscrieri din 27 septembrie!”
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat, vineri, că a finalizat pregătirile pentru noua sesiune a programului „Casa Verde Fotovoltaice”.
Au fost finalizate pregătirile pentru noua sesiune a programului „Casa Verde Fotovoltaice”
Mircea Fechet a anunțat că pe data de 27 septembrie încep înscrierile pentru persoanele fizice și că în acest an sunt alocate 2 miliarde de lei, iar finanțarea se majorează de la 20.000 de lei la 30.000 de lei pentru fiecare proiect aprobat.
„Casa Verde Fotovoltaice 2024 – START la înscrieri din 27 septembrie! Astăzi am finalizat pregătirile pentru noua sesiune a programului „Casa Verde Fotovoltaice”. În acest an, alocăm o sumă record de două miliarde de lei şi majorăm finanţarea de la 20.000 lei la 30.000 lei pentru fiecare proiect aprobat”, a anunțat ministrul pe Facebook.
Astfel, persoanele fizice care vor să își monteze panouri fotovoltaice cu bani de la stat se vor putea înscrie pe site-ul AFM începând cu 27 septembrie.
„Anul acesta înscrierile dintr-o regiune se vor face în câte o zi, pentru că am observat de anul trecut că banii s-au consumat în câteva minute. Estimăm undeva în jur de 67.000 de noi beneficiari, ceea ce înseamnă că vom ajunge la un număr total de aproximativ 200.000 de familii care au avut acces la programul «Casa Verde Fotovoltaice»”, a mai adăugat Mircea Fechet.
Lifestyle
Primul tren electric chinezesc urmează să-și înceapă călătoria pe șinele din România
Primul tren electric chinezesc din România urmează să fie pus în funcțiune pe șinele din țară. Trenul de mare viteză va circula pe rutele București-Brașov-Constanța, iar procesul de certificare și autorizare este aproape finalizat, potrivit antena3.ro.
Primul tren electric chinezesc, pe șinele din România
Anunțul cu privire la trenul electric chinezesc a fost făcut de directorul general Astra Vagoane Călători la Conferința „România, din nou pe șine – Investiții și decizii rapide și eficiente pentru transportul feroviar”.
„Trenul se află în România, din ce știu, el parcurge acel proces de certificare și autorizare, proces care știu că a fost parcurs în procent de aproximativ 80-90%. Urmează apoi acea verificare a normelor naționale, acea compatibilitate cu normele naționale și compatibilitate cu rețeaua. Apoi entitatea va aplica pentru obținerea autorizației de tip care va atesta un nou tip de vehicul și implicit, autorizația pentru punere pe piață”, a spus Marian Mihail Călin, directorul general al Astra Vagoane Călători S.A.
Trenul poate circula cu o viteză maximă de 160 km/h și se ridică la standardele cele mai înalte atunci când vine vorba despre siguranța și confortul pasagerilor, arată sursa citată anterior.
Astra Vagoane a contribuit la modernizarea transportului public din marile orașe, printre care București, Arad și Cluj-Napoca.
-
Lifestyle3 ani înainte
Minimalismul, noul stil de viață care cucerește planeta. Discret, este adoptat de tot mai mulți români cu bani
-
Politică3 ani înainte
Florin Cîțu va câștiga detașat confruntarea cu Ludovic Orban. Iată si de ce
-
Lifestyle3 ani înainte
Un sfat vital din partea medicilor: pentru o viață sănătoasă, dormiți mai mult de 6 ore pe noapte
-
Lifestyle3 ani înainte
În sfârșit te întorci la birou. Cum te vei îmbrăca?