Connect with us

Publicat cu

pe

Expunerea la temperaturi extrem de ridicate, cât și la poluarea aerului sunt „mai mult decât un dublu zgomot” care afectează organismul, arată un studiu prezentat de The Wall Street Journal.

Căldura extremă și poluarea aerului pot fi periculoase pentru inimă. A fi expus la ambele, în același timp, poate fi mortal, arată o nouă cercetare.

Riscul de a avea un atac de cord fatal se dublează în timpul valurilor de căldură care durează câteva zile și se suprapun cu perioadele de calitate proastă a aerului, potrivit unei analize a deceselor cauzate de infarct, publicată luni, în jurnalul Circulation.

„Cele două lucruri împreună sunt mai mult decât un dublu zgomot”, a spus dr. Joel Kaufman, un epidemiolog de la Universitatea din Washington, care nu a fost implicat în studiu.

Pe cont propriu, temperaturile mai ridicate decât cele normale sau poluarea aerului au crescut riscul de atacuri de cord mortal, a arătat analiza a peste 200.000 de decese prin atac de cord între 2015 și 2020, în provincia chineză Jiangsu. Atunci când ambele au avut loc simultan, s-a descoperit că ele își amplifică reciproc efectele, scrie în studiu.

Cum afectează căldura organismul?

Cum afectează zilele extrem de calde și de poluate organismul?

Cum afectează zilele extrem de calde și de poluate organismul?

Căldura extremă a înăbușit părți din America de Nord, Europa, Asia și Africa în această vară, temperaturile vertiginoase stabilind recorduri la nivel mondial. Între timp, calitatea slabă a aerului a afectat, de asemenea, zone din SUA din cauza incendiilor forestiere din Canada. În ultima săptămână, incendiile de vegetație au forțat oamenii să-și părăsească casele în state precum Washington, Oregon și Arizona.

Când temperaturile sunt extreme, inima trebuie să lucreze mai mult, iar poluanții atmosferici pun un stres suplimentar asupra inimii și a altor organe, a spus Kaufman. Acești factori de stres ar putea declanșa un atac de cord pentru cineva care deja riscă să aibă unul, a spus el, citat de WSJ.

Temperaturile ridicate și aerul poluat au fost asociate, în studii, atât cu problemele de sănătate pe termen scurt, cât și cu cele cronice, inclusiv boli de inimă și rinichi și probleme cognitive. Persoanele în vârstă, fumătorii și persoanele cu boli de inimă, hipertensiune arterială, diabet sau alte condiții de sănătate subiacente sunt deosebit de vulnerabile la acești factori de stres.

„Zilele cu temperaturi extreme și cu poluare a aerului sunt perioade speciale de îngrijorare când oamenii, în special cei expuși riscului, vor trebui să-și limiteze activitățile”, a spus Kaufman.

Orașul New York se numără printre locurile care s-au confruntat recent cu situații de calitate proastă a aerului din cauza incendiilor din Canada.

Cum afectează zilele extrem de calde și de poluate organismul?

Cum afectează zilele extrem de calde și de poluate organismul?

O meta-analiză publicată anul trecut în Lancet Planetary Health a constatat că valurile de căldură au crescut riscul de deces cauzat de boli de inimă cu aproximativ 12%. Expunerea prelungită la poluarea aerului poate contribui la o acumulare mai rapidă a plăcii în arterele inimii, a arătat o analiză din 2016 publicată în The Lancet.

Pentru analiza recentă, cercetătorii din China și SUA au folosit o tehnică pentru a descoperi posibile legături între incidența atacurilor de cord fatale în Jiangsu și temperaturile mai ridicate sau mai scăzute decât media, precum și calitatea slabă a aerului. Calitatea aerului a fost considerată slabă în momentul în care concentrațiile de particule fine, un tip de poluant, depășeau o medie pe 24 de ore de 37,5 micrograme pe metru cub de aer. Particulele fine, cunoscute și sub numele de PM2,5, sunt definite ca particule cu un diametru de 2,5 micrometri sau mai puțin. Sunt atât de mici încât pot pătrunde adânc în plămâni și pot fi absorbite în sânge.

Emisiile de combustibili fosili de la instalațiile industriale, centralele electrice și mașini, precum și incendiile de vegetație, sunt surse semnificative de poluare cu PM2,5.

Orientările Organizației Mondiale a Sănătății, privind calitatea aerului, afirmă că acele concentrații medii de PM2,5 pe 24 de ore nu ar trebui să depășească 15 micrograme pe metru cub de aer. Dar OMS a stabilit 37,5 micrograme ca țintă intermediară pentru zonele foarte poluate.

Efectele fumului incendiilor sălbatice asupra sănătății

Arderea vegetației și a altor materii provenite de la incendii pot genera particule în aer. Dimensiunea particulelor, precum și durata expunerii la acestea, determină cât de mult pot afecta sănătatea.

Studiul a constatat că riscul unui atac de cord mortal creștea cu cât căldura era mai mare și cu atât era mai prelungită. Două zile consecutive de temperaturi de aproximativ 37,7°C au crescut riscul de atac de cord fatal cu 30%, au spus cercetătorii. Patru zile la rând de căldură similară au crescut riscul cu 50%.

Expunerea la niveluri ridicate de PM2,5 în sine a fost asociată cu un risc crescut cu 2% de atacuri de cord mortale, arată studiul. Când zilele de căldură mare au coincis cu o calitate slabă a aerului, riscul a crescut semnificativ. Două zile la rând de căldură extremă, plus aer poluat, au fost asociate cu un risc crescut cu 84%. Patru zile consecutive de căldură și poluare similare au dublat riscul, prezintă ziarul.

Temperaturile foarte scăzute au sporit, de asemenea, riscul de atacuri de cord fatale, scrie în analiză, deși în mai puțin timp decât zilele cu temperaturi exagerate.

„Descoperirile noastre oferă dovezi că reducerea expunerii atât la temperaturi extreme, cât și la poluarea cu particule fine poate fi utilă pentru a preveni decesele premature cauzate de atac de cord”, a spus dr. Yuewei Liu, epidemiolog la Universitatea Sun Yat-sen din Guangzhou, China, și co-autor al studiului.

Persoanele care sunt în vârstă, care suferă de boli de inimă sau sunt mai vulnerabile în alt mod ar trebui să ia măsuri pentru a se proteja în timpul zilelor calde și poluate, a transmis dr. Andrea Baccarelli, președintele al Departamentului de Științe ale Sănătății Mediului al Universității Columbia, care nu a fost implicat în studiu.

„Dacă o inimă nu are deja o cantitate bună de sânge, poate fi o furtună perfectă”, a spus el.

Experții în sănătate publică recomandă să stai în casă și să folosești aer condiționat, precum și un purificator de aer. Pentru a învinge căldura, oamenii ar trebui să planifice activități în aer liber în orele mai răcoroase ale dimineții sau ale serii și să rămână hidratați, au adăugat experții. De asemenea, ei recomandă oamenilor să verifice în mod regulat site-urile web de monitorizare a calității aerului, cum ar fi AirNow.gov, să limiteze activitățile în aer liber și să poarte o mască N95 dacă aerul are o calitate slabă.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lifestyle

Ce declanșează deteriorarea sănătății mintale?

Publicat cu

pe

Psihiatrii încep în sfârșit să facă legături. Descoperirile arată că ceea ce declanșează deteriorarea sănătății mintale are legătură și cu afecțiunile la nivel fizic, conform The Economist.

În ultimii ani, înțelegerea noastră despre sănătatea mintală a suferit o transformare semnificativă, punând sub semnul întrebării convingerile îndelungate despre separarea minții de corp. Tradițional, sănătatea mintală și cea fizică au fost văzute ca domenii distincte, dar cercetările recente sugerează o conexiune profundă între cele două. Un articol publicat în The Economist analizează această schimbare de perspectivă, care evidențiază faptul că deteriorarea sănătății mintale are declanșatori fizici.

În fruntea acestei noi înțelegeri se află axa intestin-creier, o rețea complexă de comunicare care leagă tractul gastrointestinal de sistemul nervos central. Cercetările au arătat că microbii intestinali joacă un rol important în sănătatea mintală, iar dezechilibrele în bacteriile intestinale sunt legate de afecțiuni precum depresia, anxietatea și atacurile de panică ce provin din cele două. Constatarea a condus oamenii de știință să analizeze terapii noi care vizează microbiomul intestinal, cu scopul de a găsi tratamente mai eficiente pentru tulburările de sănătate mintală.

Principalii factori declanșatori ai sănătății mintale

O serie de infecții, în unele cazuri, pot provoca afecțiuni precum tulburarea obsesiv-compulsivă (OCD), ticuri, anxietate, depresie și chiar psihoză. Și infecțiile sunt o mică piesă a puzzle-ului. Este din ce în ce mai clar că tulburările inflamatorii și afecțiunile metabolice pot avea, de asemenea, efecte considerabile asupra sănătății mintale, deși psihiatrii rareori le caută. Toate acestea sunt simptome ale unor mari probleme psihiatrice.

Inflamațiile din corp au apărut ca un alt factor potențial în problemele de sănătate mintală. Fie că este declanșată de infecții, leziuni sau afecțiuni cronice, inflamația poate afecta funcția cerebrală și reglarea stării de spirit, ducând la simptome de anxietate și depresie. Această înțelegere a deschis calea pentru noi abordări de tratament, inclusiv medicamente antiinflamatorii și intervenții pentru stilul de viață, menite să reducă inflamația și să îmbunătățească starea de sănătate mintală.

Aici este vorba despre o relație complexă între sănătatea fizică și cea mintală, în special despre durerea cronică. Ea nu afectează doar starea fizică, ci poate avea și efecte psihologice profunde, ca cele menționate anterior.

Evoluția tratamentelor pentru sănătatea mintală

Potențialul medicinei personalizate în tratamentul sănătății mintale evoluează constant.

Sunt luate în considerare diferențele individuale asupra geneticii oamenilor și compoziția microbiomului. Însă, răspunsul pentru deteriorarea sănătății mintale nu este doar analiza particulară a genelor. Ludger Tebartz van Elst, profesor de psihiatrie și psihoterapie la Spitalul Universitar Freiburg, din Germania, spune că multe afecțiuni precum schizofrenia, tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD), anxietatea și tulburarea de spectru autist (TSA), pot fi declanșate de aceeași boală ereditară cauzată de pierderea unei secțiuni mici a cromozomului 22.

Recent, Belinda Lennox, directorul departamentului de psihiatrie la Universitatea Oxford, a făcut teste pe sute de pacienți cu psihoze. Din aceste studii a descoperit o creștere a ratelor de anticorpi în mostrele de sânge pentru aproximativ 6% dintre pacienți, targetând în mare parte receptorii NMDA, importanți pentru funcțiile cognitive, motorii și psihiatrice. Ea spune că rămâne necunoscut modul în care un singur set de anticorpi este capabil să producă rezultate care variază de la convulsii la psihoză și encefalită. Încă nu se știe de ce sunt produși acești anticorpi, sau dacă pot trece bariera sânge-creier, membrană ce controlează accesul la creier. Ea presupune, totuși, că aceștia se atașează preferențial de hipocamp (parte a creierului implicată în principal în memorie), ceea ce ar explica de ce afectează memoria și conduc la iluzii și halucinații.

Cercetătorii își propun să dezvolte intervenții personalizate care să fie mai eficiente decât abordările tradiționale. Tehnica prezentată are scopul de a revoluționa îngrijirea sănătății mintale, oferind tratamente care abordează cauzele specifice ale condiției fiecărei persoane.

Unii se întreabă dacă aceste condiții ale sănătății mintale sunt doar vârful unui iceberg imens. Succesul în a afla mai multe despre legăurile menționate vine din îngrijirea corectă a pacienților și rezultatele testelor. Biologia vine din urmă, chiar dacă psihiatria este pregătită sau nu.

Citește mai departe

Business

Cât de sănătoase sunt produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi?

Publicat cu

pe

De zeci de ani, experții au spus că mai puțin înseamnă mai mult atunci când vine vorba despre raportul dintre grăsimile din produsele lactate și sănătate. Cu toate acestea, cercetările recente au pus acest lucru sub semnul întrebării: cât de sănătoase sunt produsele lactate cu un conținut scăzut de grăsimi?

Scanați raftul de lactate din orice magazin și veți găsi rânduri după rânduri de produse cu niveluri diferite de grăsime. Zero grăsimi, conținut scăzut de grăsimi și bogat în grăsimi: Care este cea mai sănătoasă opțiune?

Dacă veți consulta ghidurile alimentare sau autoritățile pentru sănătate, cum ar Organizația Mondială a Sănătății, răspunsul este clar: alegeți o versiune fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi, prezintă New York Times.

Această recomandare provine din ideea că produsele lactate grase sunt bogate în grăsimi saturate, așa că alegerea versiunilor cu conținut scăzut de grăsimi vă poate reduce riscul de boli de inimă, a spus dr. Dariush Mozaffarian, cardiolog și profesor de medicină la Universitatea Tufts.

Aceste îndrumări datează din 1980, atunci când a fost publicată prima ediție a „Ghidurilor Dietetice pentru Americani”. De atunci, majoritatea studiilor privind efectele grăsimilor din lactate asupra sănătății nu au reușit să găsească niciun beneficiu în a acorda prioritate versiunilor cu conținut scăzut de grăsimi față de cele bogate în grăsimi, a prezentat aceeași sursă.

Ceea ce pare a fi mai important decât nivelul de grăsime, a adăugat el, este ce produs lactat alegi în primul rând.

Ce sugerează cercetarea despre grăsimile din produsele lactate

În studiile care au întrebat oamenii despre dieta lor și apoi le-au urmărit sănătatea de-a lungul mai multor ani, cercetătorii au descoperit asocieri între consumul de lactate și scăderea riscului pentru anumite afecțiuni, cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare și diabetul de tip II, a menționat dr. Mozaffarian pentru New York Times.

Astfel de beneficii erau adesea prezente indiferent dacă oamenii alegeau iaurt, brânză sau lapte cu conținut redus sau ridicat de grăsimi. Și, deși produsele lactate bogate în grăsimi au mai multe calorii, studiile arată că cei care le consumă nu au șanse mai mari să se îngrașe.

Într-un studiu publicat în 2018, cercetătorii au urmărit 136.000 de adulți din 21 de țări, timp de nouă ani. Ei au descoperit că, în timpul perioadei de studiu, cei care au consumat două sau mai multe porții de produse lactate pe zi au avut cu 22% mai puține șanse în a dezvolta boli cardiovasculare și cu 17% mai puține șanse de a muri, decât cei care nu au consumat deloc lactate. În special, cei care au consumat niveluri mai mari de grăsimi saturate din lactate nu au avut mai multe șanse în a dezvolta boli de inimă sau a muri.

Într-o altă analiză, publicată tot în 2018, cercetătorii au reunit rezultatele a 16 studii care au implicat peste 63.000 de adulți. Ei au descoperit că, pe o medie de nouă ani, cei care aveau niveluri mai mari de grăsimi din lactate în sânge au avut 29% mai puține șanse spre a dezvolta diabet de tip II, decât cei cu niveluri mai scăzute.

Această descoperire sugerează că ar putea exista un beneficiu în a consuma grăsimile din lactate, mai degrabă decât a le evita, a spus dr. Mozaffarian.

Desigur, aceste studii nu pot demonstra că produsele lactate în sine reduc anumite riscuri de îmbolnăvire. Ar fi nevoie de studii clinice pe termen lung care nu au fost făcute, a transmis dr. Mozaffarian pentru NYT. Studiile pe termen mai scurt au arătat că folosirea produselor lactate, inclusiv cele cu grăsime, a făcut ca tensiunea arterială a participanților să scadă, iar aceștia nu au crescut în greutate. De asemenea, nici nivelul de colesterol nu a crescut, ceea ce sugerează, din nou, faptul că lactatele bogate în grăsimi nu sunt dăunătoare pentru sănătatea inimii.

De ce grăsimile din produsele lactate ar putea fi mai sănătoase

Există mai multe explicații posibile pentru care grăsimile din lactate ar putea să nu fie la fel de dăunătoare pe cât se credea anterior – și chiar pot fi sănătoase, a spus dr. Ronald Krauss, profesor de pediatrie și medicină la Universitatea din California, San Francisco, citat de NYT.

Printre diferitele tipuri de grăsimi saturate care pot fi găsite în alimente, produsele lactate conțin unele care par a fi neutre sau benefice pentru sănătate, inclusiv cele legate de reducerea riscurilor de apariție a diabetului de tip II și a bolilor arteriale, prezintă dr. Krauss.

Grăsimea din lapte este, de asemenea, ambalată în mod natural într-o structură unică numită membrana globulelor de grăsime din lapte, a spus Marie-Caroline Michalski, director de cercetare la Institutul Național de Cercetare pentru Agricultură, Alimentație și Mediu, din Franța. Componentele acestei structuri pot ajuta la legarea colesterolului în tractul digestiv, ceea ce poate îmbunătăți nivelul colesterolului din sânge.

În plus, devine clar că anumite tipuri de produse lactate pot fi mai bune decât altele, a transmis sursa menționată pentru New York Times.

Iaurtul și brânza, de exemplu, par să fie cel mai mult asociate cu beneficiile pentru sănătate. Acest lucru se poate datora faptului că ambele sunt alimente fermentate, care pot furniza bacterii bune pentru intestine. Ele conțin și alte molecule benefice produse în timpul fermentației, inclusiv vitamina K, specifică pentru sănătatea inimii, a spus dr. Mozaffarian.

Brânzeturile mai tari, cum ar fi cheddar-ul și parmezan-ul, par să aibă ca rezultat o absorbție mai treptată a grăsimilor în sânge decât brânzeturile mai moi și untul, ceea ce vă poate ajuta să vă simțiți mai sătul, conform dr. Michalski.

Sfaturi pentru alegerea produselor lactate

Penny Kris-Etherton, profesor de științe nutriționale la Universitatea de Stat din Pennsylvania, a declarat că un grup independent de experți în nutriție analizează în prezent dovezile privind modul în care consumul de grăsimi saturate afectează riscul de boli cardiovasculare. Acest lucru ar putea duce la schimbări viitoare ale recomandărilor pentru produsele lactate.

Până atunci, sursa prezentată susține că cel mai bine este să avem trei porții de lactate pe zi ca parte a unei diete echilibrate, așa cum este recomandat de ghidurile alimentare actuale. Pe baza celor mai recente date despre grăsimile din lactate, totuși, este în regulă dacă una sau două dintre aceste porții sunt laptele integral, iaurtul sau brânza, a spus aceasta, observând că mai mult decât atât ar putea avea prea multe calorii.

Dr. Mozaffarian sugerează încorporarea a cel puțin una sau două porții de iaurt și brânză pe zi, având în vedere beneficiile pentru sănătate ale acestor alimente – de preferat versiuni neîndulcite pentru a evita zahărul adăugat.

În ceea ce privește conținutul de grăsimi pe care ar trebui să îl alegi merge pe premisa „alege orice îți place”, transmite dr. Mozaffarian. Unele studii sugerează că ar putea exista un beneficiu al consumului de produse lactate bogate în grăsimi, „dar dovezile nu sunt încă suficient de convingătoare pentru a face o recomandare alimentară”, a adăugat el.

Dr. Michalski preferă să mănânce iaurt simplu: atunci când eliminați grăsimile naturale, pierdeți unele vitamine, cum ar fi vitaminele A și D.

În loc de unt, Dr. Kris-Etherton încurajează oamenii să folosească uleiuri pe bază de plante, cum ar fi uleiurile de măsline, canola sau soia, ori margarina făcută din aceleași uleiuri.

Untul și smântâna par să ridice nivelul colesterolului din sânge mai mult decât alte surse de grăsimi din lactate, a menționat dr. Krauss, care recomandă să le limitați dacă aveți colesterolul ridicat.

Și, deși nu există dovezi concrete că produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi sunt o alegere mai sănătoasă pentru toată lumea, a spus dr. Krauss, oamenii răspund diferit la alimente diferite.

Citește mai departe

Lifestyle

SIMAVI a sărbătorit Ziua Internațională a Francofoniei la Bruxelles

Publicat cu

pe

SIMAVI a marcat Ziua Francofoniei la Bruxelles printr-un concert extraordinar, alături de Ambasada României în Regatul Belgiei și Institutul Cultural Român.

Partenerii constanți în realizarea acestor acțiuni sunt Reprezentanța Organizației Internaționale  a Francofoniei pe lângă UE și Grupul Ambasadorilor Francofoni de la Bruxelles, dar anul acesta li s-a alăturat și compania românească de IT Software Imagination & Vision (SIMAVI).

AdvertisementAlexandru Coșbuc-Ionescu, Vicepreședinte SIMAVI: “Suntem onorați să putem promova atât software românesc, cât și artiști români la Comisia Europeană.”

Această declarație vine în contextul în care SIMAVI este compania IT românească care furnizează servicii software principalelor organizații ale CE.

„Colaborarea noastră cu reprezentanții Europei de la Bruxelles din ultimii 15 ani, ca furnizor de proiecte de eLearning pentru specialiștii Directoratelor Generale, este completată astăzi de o nouă dimensiune – aceea de susținători ai valorilor culturale francofone”, a adăugat Vlad Zaharia, Territory Manager EMEA Region la SIMAVI.

Cu această ocazie, gazdele și invitații au marcat 31 de ani de la aderarea României la OIF și au reamintit importanța valorilor francofoniei, țara noastră fiind desemnată în 2007 de către Secretarul General al Francofoniei, “stat-far al francofoniei” în regiunea Europei Centrale și de Est.

În seara zilei de 13 martie 2024 a avut loc excepționalul concert „L’amour en heritage”,  susținut de soprana Irina Baianț, actorul și tenorul Adrian Nour și de Andrei Tudor, în calitate de compozitor, dirijor și pianist, artiști foarte cunoscuți atât în lumea muzicală a României, cât și peste hotare.

La Muzeul de Artă și Istorie din capitala Belgiei, în fața unei săli pline, cei trei artiști celebri au cântat arii muzicale franco-române, abordând stiluri variate, de la melodii franceze celebre la reinterpretări din folclorul românesc.

Repertoriul bogat, interpretat cu măiestrie și sensibilitate de cei trei artiști, a încântat o audiență vastă, formată din  reprezentanți ai corpului diplomatic, reprezentanți ai mediului de afaceri din Belgia, precum și ai comunității românești, programul concertului „L’amour en heritage” fiind special conceput pentru a atrage un public larg.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare