Lifestyle

Cum afectează zilele extrem de calde și de poluate organismul?

Publicat cu

pe

Expunerea la temperaturi extrem de ridicate, cât și la poluarea aerului sunt „mai mult decât un dublu zgomot” care afectează organismul, arată un studiu prezentat de The Wall Street Journal.

Căldura extremă și poluarea aerului pot fi periculoase pentru inimă. A fi expus la ambele, în același timp, poate fi mortal, arată o nouă cercetare.

Riscul de a avea un atac de cord fatal se dublează în timpul valurilor de căldură care durează câteva zile și se suprapun cu perioadele de calitate proastă a aerului, potrivit unei analize a deceselor cauzate de infarct, publicată luni, în jurnalul Circulation.

„Cele două lucruri împreună sunt mai mult decât un dublu zgomot”, a spus dr. Joel Kaufman, un epidemiolog de la Universitatea din Washington, care nu a fost implicat în studiu.

Pe cont propriu, temperaturile mai ridicate decât cele normale sau poluarea aerului au crescut riscul de atacuri de cord mortal, a arătat analiza a peste 200.000 de decese prin atac de cord între 2015 și 2020, în provincia chineză Jiangsu. Atunci când ambele au avut loc simultan, s-a descoperit că ele își amplifică reciproc efectele, scrie în studiu.

Cum afectează căldura organismul?

Cum afectează zilele extrem de calde și de poluate organismul?

Căldura extremă a înăbușit părți din America de Nord, Europa, Asia și Africa în această vară, temperaturile vertiginoase stabilind recorduri la nivel mondial. Între timp, calitatea slabă a aerului a afectat, de asemenea, zone din SUA din cauza incendiilor forestiere din Canada. În ultima săptămână, incendiile de vegetație au forțat oamenii să-și părăsească casele în state precum Washington, Oregon și Arizona.

Când temperaturile sunt extreme, inima trebuie să lucreze mai mult, iar poluanții atmosferici pun un stres suplimentar asupra inimii și a altor organe, a spus Kaufman. Acești factori de stres ar putea declanșa un atac de cord pentru cineva care deja riscă să aibă unul, a spus el, citat de WSJ.

Temperaturile ridicate și aerul poluat au fost asociate, în studii, atât cu problemele de sănătate pe termen scurt, cât și cu cele cronice, inclusiv boli de inimă și rinichi și probleme cognitive. Persoanele în vârstă, fumătorii și persoanele cu boli de inimă, hipertensiune arterială, diabet sau alte condiții de sănătate subiacente sunt deosebit de vulnerabile la acești factori de stres.

„Zilele cu temperaturi extreme și cu poluare a aerului sunt perioade speciale de îngrijorare când oamenii, în special cei expuși riscului, vor trebui să-și limiteze activitățile”, a spus Kaufman.

Orașul New York se numără printre locurile care s-au confruntat recent cu situații de calitate proastă a aerului din cauza incendiilor din Canada.

Cum afectează zilele extrem de calde și de poluate organismul?

O meta-analiză publicată anul trecut în Lancet Planetary Health a constatat că valurile de căldură au crescut riscul de deces cauzat de boli de inimă cu aproximativ 12%. Expunerea prelungită la poluarea aerului poate contribui la o acumulare mai rapidă a plăcii în arterele inimii, a arătat o analiză din 2016 publicată în The Lancet.

Pentru analiza recentă, cercetătorii din China și SUA au folosit o tehnică pentru a descoperi posibile legături între incidența atacurilor de cord fatale în Jiangsu și temperaturile mai ridicate sau mai scăzute decât media, precum și calitatea slabă a aerului. Calitatea aerului a fost considerată slabă în momentul în care concentrațiile de particule fine, un tip de poluant, depășeau o medie pe 24 de ore de 37,5 micrograme pe metru cub de aer. Particulele fine, cunoscute și sub numele de PM2,5, sunt definite ca particule cu un diametru de 2,5 micrometri sau mai puțin. Sunt atât de mici încât pot pătrunde adânc în plămâni și pot fi absorbite în sânge.

Emisiile de combustibili fosili de la instalațiile industriale, centralele electrice și mașini, precum și incendiile de vegetație, sunt surse semnificative de poluare cu PM2,5.

Orientările Organizației Mondiale a Sănătății, privind calitatea aerului, afirmă că acele concentrații medii de PM2,5 pe 24 de ore nu ar trebui să depășească 15 micrograme pe metru cub de aer. Dar OMS a stabilit 37,5 micrograme ca țintă intermediară pentru zonele foarte poluate.

Efectele fumului incendiilor sălbatice asupra sănătății

Arderea vegetației și a altor materii provenite de la incendii pot genera particule în aer. Dimensiunea particulelor, precum și durata expunerii la acestea, determină cât de mult pot afecta sănătatea.

Studiul a constatat că riscul unui atac de cord mortal creștea cu cât căldura era mai mare și cu atât era mai prelungită. Două zile consecutive de temperaturi de aproximativ 37,7°C au crescut riscul de atac de cord fatal cu 30%, au spus cercetătorii. Patru zile la rând de căldură similară au crescut riscul cu 50%.

Expunerea la niveluri ridicate de PM2,5 în sine a fost asociată cu un risc crescut cu 2% de atacuri de cord mortale, arată studiul. Când zilele de căldură mare au coincis cu o calitate slabă a aerului, riscul a crescut semnificativ. Două zile la rând de căldură extremă, plus aer poluat, au fost asociate cu un risc crescut cu 84%. Patru zile consecutive de căldură și poluare similare au dublat riscul, prezintă ziarul.

Temperaturile foarte scăzute au sporit, de asemenea, riscul de atacuri de cord fatale, scrie în analiză, deși în mai puțin timp decât zilele cu temperaturi exagerate.

„Descoperirile noastre oferă dovezi că reducerea expunerii atât la temperaturi extreme, cât și la poluarea cu particule fine poate fi utilă pentru a preveni decesele premature cauzate de atac de cord”, a spus dr. Yuewei Liu, epidemiolog la Universitatea Sun Yat-sen din Guangzhou, China, și co-autor al studiului.

Persoanele care sunt în vârstă, care suferă de boli de inimă sau sunt mai vulnerabile în alt mod ar trebui să ia măsuri pentru a se proteja în timpul zilelor calde și poluate, a transmis dr. Andrea Baccarelli, președintele al Departamentului de Științe ale Sănătății Mediului al Universității Columbia, care nu a fost implicat în studiu.

„Dacă o inimă nu are deja o cantitate bună de sânge, poate fi o furtună perfectă”, a spus el.

Experții în sănătate publică recomandă să stai în casă și să folosești aer condiționat, precum și un purificator de aer. Pentru a învinge căldura, oamenii ar trebui să planifice activități în aer liber în orele mai răcoroase ale dimineții sau ale serii și să rămână hidratați, au adăugat experții. De asemenea, ei recomandă oamenilor să verifice în mod regulat site-urile web de monitorizare a calității aerului, cum ar fi AirNow.gov, să limiteze activitățile în aer liber și să poarte o mască N95 dacă aerul are o calitate slabă.

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version