Connect with us

Publicat cu

pe

Cei doi candidați la Președinție, Klaus Iohannis și Victor Ponta, se află la prima dezbatere electorală, organizată de Realitatea TV.

Regăsiți mai jos declarațiile celor doi candidați la alegerile prezidențiale:

Rareș Bogdan: Am vrea să ştim dacă românii din afara graniţelor vor avea şansa duminică să voteze şi întrebarea directă „dacă se va suplimenta numărul secţiilor de vot din afara graniţelor României?”

Victor Ponta: Răspunsul este „da, vor vota”. Dar daţi-mi voie totuşi, pentru că în această seară cred că dvs aţi început definiţi scopul acestei întâlniri, până la urmă nu este cine apare mai bine într-o confruntare, domnul Iohannis sau eu, nu este nici măcar vorba despre duminică. Duminică sunt alegeri, este vorba despre cum vedem, domnul Iohannis şi cu mine, oamenii din jurul domnului Iohannis, echipa sa, echipa mea, viitorul României în următorii 5 ani. Ce dorim să schimbmă, eu doresc să schimb tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii 10 ani legat de funcţia prezidenţială, domnul Iohannis vrea să păstreze, eu doresc să conduc alături de un guvrn USL, domnul Iohannis va spune alături de cine doreşte să conducă. Dar mai ales vreau să ascultăm şi să arătăm respect pentru toată lumea. Eu am fost aseară la un alt post de televiziune, din respect pentru acei jurnalişti, şi pentru acei telespectatori. Astă seară sunt la dvs din respect pentru jurnaliştii de la Realitatea TV şi mai ales pentru telespectatorii Realitatea TV, cei care m-au votat, cei care au votat pe altcineva sau cei care nu au votat deloc. Pentru că eu cred şi de fapt asta voi spune şi astă seară şi mâine şi până în ziua alegerilor, cred că România după 10 ani de dezbinare, de ceartă, de ură, de scandal, are nevoie de pace, are nevoie de dialog, exact ceea ne oferiţi dvs astă seară şi are nevoie de un început care să şteargă lucrurile rele din trecut. Acum, ca să mă întorc la întrebarea dvs. Prin măsurile pe care Buroul Electoral central şi Ministerul Afacerilor Externe le-au luat iar noi astăzi am făcut un singur lucru, absolut necesar de altfel, am alocat sumele suplimentare din buget pentru ca Ministerul Afacerilor Externe să poată asigura cheltuielile pentru organizarea, dotarea secţiilor din străinătate, oameni care să suplinească, diplomaţi, să suplinească reprezentanţii partidelor are eventual lipsesc, asigurarea tuturor condiţiilor, în primul rând slavă Domnului că Biroul Electoral Central nu a mai cerut să se completeze acele declaraţii antifraudă în biroul de vot, deci toate aceste lucruri, sub coordonarea unui om echilibrat.

Rareș Bogdan: Nu s-a întâmplat absolut nimic.

Victor Ponta: Tocmai când spuneam de domnmul Meleşcanu, un om echilibrat, a căzut ceva pe la dumneavoastră, dar sunt convins că domnul Meleşcanu rămâne în picioare şi poate să organizeze foarte bine alegerile. Pe 16 noiembrie, toţi românii din ţară, pentru că în ţară au votat nouă milioane-jumătate, s-ar putea să fie mai mulţi duminică… Toţi cei din afara ţării, dumneavoastră vorbiţi peste mări şi ţări, eu mă refer, în primul rând, la cei de peste Prut, din Moldova, şi am impresia că ne şi urmăresc în acest moment această dezbatere, la cei din Italia, din Spania, unde sunt cele mai mari comunităţi, Franţa, Marea Britanie, Germania, toţi vor putea să voteze şi toţi care vor respecta acele proceduri antifraudă, de data asta mult mai rapide şi mult mai puţin birocratice, o vor face.

Rareș Bogdan: E acelaşi număr de secţii de vot, domnule prim-ministru?

Victor Ponta: Este o decizie pe care BEC-ul şi Ministerul de Externe, poate să o ia. Nu o iau eu, care sunt candidat, nici domnul Iohannis, dar ceea ce vreau, totuşi, în această discuţie, vreau să fim serioşi şi să ştim despre ce vorbim. Am în faţă un document, ştiam că mă văd cu domnul Iohannis, nu credeam că o să ocolească toate dezbaterile, şi am un document legat de votul în Germania. Ştiţi cumva, domnul Iohannis sau dumneavoastră, câte secţii au fost în Germania de vot?

Victor Ponta: Nu e grav că nu ştiţi. Au fost cinci secţii.Berlin, Hamburg, Bonn, München, Stuttgart. Aceasta e cererea făcută de către reprezentanţii ambasadei, a fost bineînţeles aprobată de Ministerul de Externe. Câte secţii credeţi că ar… – întreb de Germania, că bănuiesc că e ţara pe care o ştie cel mai bine domnul Iohannis – câte secţii credeţi că ar trebui să fie, ca să fie în regulă?

Victor Ponta: Ideea este următoarea: că oamenii care n-au putut să voteze, au o cerere legitimă legată de cei care organizează alegerile – BEC şi Ministerul Afacerilor Externe – ca să se organizeze condiţiile, să poată vota. Ceea ce s-a întâmplat, însă, după ziua de marţi, miercuri, o confiscare extrem de neruşinată a unei probleme a oamenilor în scop electoral, domnul Iohannis, echipa domniei sale: să facem secţii, să lăsăm. De ce vă întrebam? Mi-aş fi dorit să-mi daţi un răspuns – regret că nu daţi răspunsuri la întrebări, poate o să daţi mai târziu – pentru că dacă spuneaţi zece sau 20 sau 50, cât vă trecea prin minte, vă citeam ce scrie ambasada noastră. Reamintim că potrivit regulilor în materie, comunicate de MAE german prin notă verbală, în Germania este permisă organizarea de secţii de votare numai la sediile ambasadelor, consulatelor generale şi onorifice.

Klaus Iohannis: Duminică, în jurul orei 12:00 m-a sunat un prieten care s-a dus să voteze la München şi mi-a spus că sunt aproximativ 1.000 de persoane care aşteaptă să voteze la Consulatul de la München şi m-a întrebat ce să facă. L-am rugat să aibă răbdare şi, până la urmă, va vota. După-amiază m-a sunat şi mi-a spus că sunt 1.500 de persoane care aşteaptă să voteze şi i-am spus că mi se pare că aici este o mare problemă. Seara, la ora 9:00, m-a sunat şi mi-a spus că s-au închis porţile şi 1.000 de persoane au rămas afară şi nu au putut să-şi exprime votul. Domnule Ponta, aţi organizat alegerile în diaspora într-un mod execrabil.

Victor Ponta: Cum propuneţi dumneavoastră, domnule Iohannis, care ne daţi note la toţi? Habar n-aveţi nici câte secţii sunt în Germania.

Victor Ponta: Spuneţi-ne dumneavoastră cum trebuie organizat, dacă ambasadorul nostru din Germania ne-a cerut cinci secţii, noi le-am organizat în toat cinci şi dumneavoastră nu sunteţi de acord. Ce veţi face dumneavoastră? Care-i soluţia? Daţi-ne-o dumneavoastră.

Klaus Iohannis:  Domnule Ponta, noi trăim într-o ţară democratică…

Victor Ponta: Da dar în care trebuie să argumentaţi…

Klaus Iohannis: Fiecare cetăţean are dreptul la vot. Dumneavoastră aţi suprimat dreptul la vot al acestor cetăţeni din diaspora. Acelaşi lucru mi s-a comunicat din Paris, din Londra. Am teancuri de e-mailuri şi scrisori primite de la cetăţeni, absolut revoltaţi că nu au putut să voteze în 2 noiembrie. Aceste lucruri trebuia să le prevedeţi, fiindcă s-au întâmplat şi în alţi ani şi a fost clar că vom avea o prezenţă destul de mare la vot.

Klaus Iohannis: Dvs aţi o ignorat cu rea credinţă…

Victor Ponta: Ştiţi cât a fost prezenţa?

Klaus Iohannis: …toate informările care au fost făcute…

Victor Ponta: Ştiţi câţi oameni au fost la vot?

Klaus Iohannis: Şi aţi organizat în aşa fel încât mii de oameni au rămas afară seara, au fost bruscaţi cetăţenii români care au vrut să intre în secţiile de votare de poliţiile altor state, fiindcă şi-au cerut dreptul la vot. Domnule Ponta, dvs trebuia să demisionaţi, nu domnul Corlăţean. Domnul Corlăţean a fost trimis acasă de dvs aşa, ca să detensionaţi un pic lucrurile. Nu aţi reuşit.

Rareș Bogdan: Doriţi să-i răspundeţi?

Victor Ponta: Bun. În primul rând am zâmbit puţin pentru că parcă-l văd pe Traian Băsescu. La fel critică, dar nu dă nicio soluţie.

Klaus Iohannis: Doar că n-am semnat niciun pact.

Victor Ponta: Ce fel de pact am semnat cu domnul Băsescu, ştiţi cumva? Hai că aţi vorbit des de el şi îmi face plăcere ca în seara asta să văd dacă ştiţi despre ce vorbiţi.

Klaus Iohannis: Nu mă preocupă, este problema strict a dvs ce aţi semnat.

Victor Ponta: Păi, nu vă preocupă un subiect despre care aţi vorbit? Nu vă preocupă să ştiţi despre ce vorbiţi? Dar, haideţi să ne întoarcem totuşi la problema ridicată de domnul Rareş Bogdan. În 2009 au votat 146 de mii de români în diasporă, acum 161 de mii. Domnul Iohannis

nu ştie. Pentru că, vă spun de ce, sau poate greşesc. Dacă greşesc o să-mi cer scuze.

Klaus Iohannis: Nu, nu dvs le ştiţi pe toate, domnule Ponta.

Victor Ponta: Când aţi fost ultima dată la Chişinău?

Klaus Iohannis: Nu am fost la Chişinău.

Victor Ponta: Dar la Cernăuţi când aţi fost să vorbiţi cu românii?

Klaus Iohannis: Nici la Cernăuţi.

Victor Ponta: Dar în Italia aţi fost?

Klaus Iohannis: Am fost.

Victor Ponta: Aţi fost acum în campanie? Aţi vorbit cu comunităţile româneşti? Nu în vacanţă. Eu vă întreb dacă aţi vorbit cu comunităţile româneşti.

Klaus Iohannis: Dvs aţi fost acela care le-aţi spus să pregătească portofelul sau nu?

Victor Ponta: E un limbaj pe care cred că l-aţi aflat de la domnul Blaga.

Klaus Iohannis: Eu v-am citat pe dvs.

Victor Ponta: Nu, aţi citat … În Spania aţi fost acum? Aţi vorbit cu comunităţile româneşti? De unde ştiţi dvs dacă nu v-aţi întâlnit niciodată cu ei? A fost acelaşi număr de secţii de vot. Ceea ce s-a schimbat este procedura antifraudă, pentru că suporterul domnului Iohannis, domnul Băsescu, a ieşit preşedinte, pierzând în România alegerile şi fraudându-le în diasporă, motivul pentru care în 2014, şi cred că e un lucru bun, toţi cei care votează în diasporă completează, ca şi cei din România, un formular cu CNP care se scanează şi se trimite în baza de date. Ceea ce a greşit Biroul Electoral Central şi a trimis către MAE a fost că acest document să nu se poată completa în totalitate decât în faţa secţiei de vot, în faţa biroului. În acest moment, conform deciziei BEC, o decizie foarte înţeleaptă, se descarcă online, se completează şi doar semnătura se face în faţa biroului respectiv. Doi, 132 de reprezentanţi ai domnului Iohannis au lipsit în ziua votului din biroul secţiilor de vot, motiv pentru care am asigurat cu bani publici ca 130, 150, câţi or fi, câţi or lipsi în turul doi de diplomaţi români să meargă să asigure acest lucru.

Victor Ponta: Domnul Meleşcanu asta a făcut şi a discutat cu cei de la BEC toate măsurile pe care legea le permite pentru ca – şi o spun încă o dată – în 16 noiembrie toţi românii pe care domnul Iohannis nu i-a întalnit, dar sunt convins că îi simpatizează, să poată să voteze şi asta se va întâmpla. Dar – şi mai mult decât atât: timp de o săptămână am vrut să vorbim despre planul de ţară şi aseară am impresia că aţi încercat sau încercaţi cei de la Realitatea să vă facă să vorbiţi despre asta. Ceea ce este important este că în România 18.500 de secţii de vot, 9,5 milioane de alegători au votat fără niciun fel de problemă şi că în diaspora prin msurile pe care BEC şi MAE le-au luat, vor vota absolut toţi românii care doresc să voteze.

Rareș Bogdan: Am o întrebare suplimentară din partea celor din diaspora: dacă se va mări sau nu numărul de secţii de vot, pentru că dacă va rămâne acelaşi şansele sa voteze toţi românii sunt foarte reduse.

Victor Ponta: Nu este adevărat. Dacă se organizeaz altfel lucrurile, vor vota absolut toţi.

Emma Zeicescu: Am o întrebare pentru amândoi candidaţii. Mă bucur că sunteţi în această seară la Realitatea TV, este un gest de bărbăţie că în cele din urmă aţi reuşit să găsiţi timpul necesar să ne explicaţi ce viziune aveţi în legătură cu viitorul românilor pentru următoarea perioadă. Prima mea curiozitate, Rareş, dacă îmi permiţi, este pentru că tot l-am auzit pe premierul Victor Ponta spunând de faptul că este o lozincă acel drept constituţional al românilor, nu este o lozincă, domnule Ponta, este un drept constituţional.

Victor Ponta: Doamna Zeicescu, sunt convins că m-aţi ascultat foarte bine…

Emma Zeicescu: Dacă îmi permiteţi…

Victor Ponta: … şi vreau să vă rog mult de tot, tocmai din respect pentru dvs. mă aflu aici.

Emma Zeicescu: Vă mulţumesc, domnule Ponta.

Victor Ponta: Eu am spus că…

Emma Zeicescu: Nu m-aţi lăsat să vă adresez întrebarea.

Victor Ponta: … că domnul Iohannis, necunoscând lucrurile, dovadă că nu ştia nici de secţii, nici de votanţi, nici nu a fost acolo, foloseşte nişte lozinci pe care echipa de campanie, echipa domnului Băsescu din campaniile anterioare le folosea.

Emma Zeicescu: Haideţi să mergem mai departe, domnule Ponta.

Victor Ponta: Acel drept este un drept constituţional, categoric.

Emma Zeicescu: Este adevărat, să nu uitaţi şi dvs. acest lucru, mai ales că aveţi…

Victor Ponta: Niciodată nu am uitat.

Emma Zeicescu: … aveţi încă un ministru plin, domnul Stanoevici, domnul Corlăţean a plecat acasă…

Aş vrea să vă întreb, domnule Ponta, în calitatea dvs de premier, dacă spuneţi că vă pasă atât de mult de românii din diaspora, puteaţi să daţi ordonanţă de urgenţă ca să rezolvaţi această problemă. De ce n-aţi făcut-o? Este gestul simplu pe care îl poate face un premier care are această variantă, această posibilitate.

Victor Ponta: Pe dvs nu vă pot bănui că faceţi parte dintr-o conspiraţie. Şi atunci vă spun foarte corect şi cu bună-credinţă: conform recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi deciziilor deja în vigoare ale Curţii Constituţionale din România, orice schimbare legislativă între cele două tururi de scrutin este considerată motiv absolut de anulare a alegerilor; orice modificare legislativă. Din acest motiv, Biroul Electoral Central are, prin lege, dreptul de a lua toate deciziile şi de a da toate îndrumările pentru ca procesul electoral să se poată desfăşura în mod corect. De ce spun asta? Că am auzit ideea de la domnul Băsescu cu să schimbăm legea. Deci se anulează alegerile şi rămâne dânsul preşedinte, lucru pe care cred că nici măcar domnul Iohannis nu şi-l doreşte.

Emma Zeicescu: Bun. Şi atunci explicaţi-mi, domnule Ponta, sunteţi în această situaţie în care nu aveţi nicio soluţie? Pentru că BEC vă dă o oportunitate.

Victor Ponta: Ba da.

Emma Zeicescu: Trebuie doar să o vedeţi.

Victor Ponta: Ba nu. Tocmai, toate soluţiile adoptate de BEC şi discutate cu ministrul de externe vor duce la posibilitatea votului de către toţi românii din diaspora.

Emma Zeicescu: Întrebarea pentru amândoi candidaţii ar fi, ca să mergem mai departe, pentru că, până la urmă şi la urmă, sper că românii din diaspora vor avea ocazia să voteze, este: cum veţi reuşi amândoi candidaţii, din poziţia de preşedinte, să rezolvaţi adevăratele probleme pe care le au românii din diaspora şi cred că le ştiţi fiecare în parte? Şi aş vrea un răspuns de la ambii candidaţi.

Rareș Bogdan: Să începem cu domnul Klaus Iohannis, după care vreau să continuăm această discuţie. Domnule Iohannis, vă rog…

Klaus Iohannis: Domnule Ponta, sunt într-un fel impresionat că aţi reuşit, pe lângă toate lucrurile pe care trebuie să le faceţi în calitate de prim-ministru sau trebuia să le faceţi, ca să mă corectez, aţi găsit foarte mult timp pentru plimbări în Europa. Este treaba dvs dacă aţi delegat suficiente sarcini, OK. Pe banii cui v-aţi dus acolo, în diaspora, în campanie electorală?

Victor Ponta: Vă referiţi la…?

Klaus Iohannis: La vizitele…

Victor Ponta: Numai un pic! Când am fost primit în vizită oficială de doamna cancelar Merkel, la asta vă referiţi?

Klaus Iohannis: Mă refer la vizitele…

Victor Ponta: Sau când am fost la Washington, la vicepreşedintele Biden?

Klaus Iohannis: De exemplu, vizita din Italia, unde le-aţi spus…

Victor Ponta: Vizita din Italia nu a fost plătită din banii Guvernului, ci din banii PSD. Avem facturile, vi le punem la dispoziţie.

Klaus Iohannis: Ar fi foarte interesant. Şi în Spania, tot aşa?

Victor Ponta: Da, au fost Italia, Spania, sâmbătă şi duminică, exact.

Klaus Iohannis: De asta v-aţi dus şi le-aţi cerut portofelul?

Victor Ponta: Cred că folosiţi un limbaj care nu vă onorează şi care îi dezamăgeşte pe alegătorii dvs.

Klaus Iohannis: Asta vom vedea la vot, domnul Ponta.

Victor Ponta: Ca şi cel cu cretinismele, cu… şi alte lucruri nu vă stă bine şi nu vă recunosc. Când aţi fost la mine în biroul de prim-ministru, eraţi mult mai politicos. Vă rog să rămâneţi politicos!

Victor Ponta: Doamna Şandru, daţi-mi voie, ca în acele concursuri faimoase care făceau audienţă probabil ca această emisiune, să sun un prieten. Îmi daţi voie să sun un prieten, să mă ajute?

Lavinia Şandru: Vă dau voie.

Rareș Bogdan: Dar,  dar nu chiar acum. Îl sunăm. În sunăm…

Victor Ponta: Când îmi daţi voie să-l sun? Am un prieten…

Rareș Bogdan: Peste 10 minute, deocamdată eu sunt…

Victor Ponta: Staţi un pic, domnul Iohannis a fost azi împreună cu preşedintele PPE, domnul Daul…

Lavinia Şandru: Aşa este.

Victor Ponta: Bun. Am spus numele ăsta, pentru că Rareş Bogdan, în 2012, cred că îşi aduce aminte de domnul Daul, dar nu neapărat cu plăcere. Eu am un foarte bun prieten, am mai mulţi, este adevărat, care fac parte din PPE, dar eu cred că cel mai important, cel mai important vecin, dacă pot spune vecin, al nostru este Republica Moldova şi tot ceea ce am făcut ca prim-ministru şi voi face ca preşedinte, voi face nu în ideea oarecum rigidă, în care domnul Iohannis a zis, domnule ăia-s altă ţară, nu… În ideea în care suntem un popor, până la urmă şi Italia şi Spania sunt altă ţară, dar vorbim despre românii de acolo…

Klaus Iohannis: Dar câţi români sunt în Italia, domnule Ponta?

Victor Ponta: În Italia, conform datelor oficiale, sunt 850 mii, conform datelor…

Klaus Iohannis: Sunt 1 milion 100 de mii, domnule Ponta.

Victor Ponta: Asculaţi-mă un pic. Conform datelor neoficiale, sunt 1 milion 700mii, da.

Klaus Iohannis: 1 milion 100.

Victor Ponta: Mă rog.

Klaus Iohannis: I-am numărat eu, cu oamenii mei.

Rareș Bogdan: Da, aş vrea să meregem la Denise Rifai, pentru o întrebare…

Victor Ponta: Acuma asta /…/ şi avem şi simul umorului…

Klaus Iohannis: Chiar se poate. Dacă se vrea, se poate.

Rareș Bogdan: … şi apoi să trecem la chestiuni economice, pentru că românii vor să afle proiectele dumneavoastră economice, proiectele dumneavoastră pentru România, proictele dumneavoastră de politică externă şi unde va ajunge România şi dacă respectaţi sau nu instituţiile fundamentale ale statului, inclusiv justiţia, dar şi cine ne mai urechează, veţi afla. Denise Rifai…

Denise Rifai: Domnule premier, în legătură cu Ministerul Afacerilor de Externe, condus până nu demult de către domnul Titus Corlăţean. Ei bine, Ministerul Afacerilor Externe răspunde la o interpelare, care încă este postată pe site-ul Camerei Deputaţilor, publică deci aşadar, cu o săptămână înainte de alegeri, că în diasporă vorbim de o situaţie dificilă şi că ar fi dezirabil votul prin corespondenţă. Domnule Victor Ponta, domnule premier, vorbim de o interpelare semnată de un răspuns, da, la această interpelare semnată de ministrul Corlăţean, o interpelare care apare semnată pe data 23 septembrie şi care a fost publicată cu o săptămână înainte de primul tur de scrutin. Aşadar, era şi se cerea şi recomanda domnul Titus Corlăţean votul prin corespondenţă, semnala domnul Titus Corlăţean faptul că în diasporă vorbim de o situaţie dificilă şi că ar fi, aşadar, dezirabil, votul prin corespondenţă.

Victor Ponta: Sunt un susţinător al ideii organizării, în 2016, a votului prin corespondenţă şi a votului electronic. Sunt convins că dumneavoastră ştiţi foarte bine că între o interpelare şi o lege aflată în vigoare este o diferenţă de la cer la pământ. Deci ideea este… Staţi un pic, că m-aţi întrebat ceva, e bine să vă răspund. Ideea este dacă putem şi eu cred că putem, ţinând cont de noile tehnologii, semnătura electronică, identificare electronică, putem, în 2016, să asigurăm votul prin corespondenţă şi votul online, în mod sigur, fără a exista temeri de fraudă. Asta eu cred că până în 2016 se poate face, da.

Denise Rifai: Ce voiam eu să semnalez este că se ştia chiar despre situaţia dificilă din diasporă, cu mult timp înainte de alegeri şi că era recomandat votul prin corespondenţă şi că nu s-a întâmplat nimic până la momentul votului.

Victor Ponta: Votul prin corespondenţă se poate stabili prin lege, doamnă. Cu minim, conform deciziei Curţii Constituţionale, cu minim 6 luni înainte de data alegerilor.

Denise Rifai: Spre exemplu, posibilitatea transferului primarilor către ce partid îşi doresc, fără să-şi piardă mandatul, a fost o chestiune stabilită, de asemenea, prin lege, o ordonanţă de urgenţă care venea să suspende câteva articole dintr-o lege. În cazul acela s-a putut…

Victor Ponta: Conform Constituţiei României, da, alegerile electorale se fac doar prin lege, nu pot fi…

Denise Rifai: Mulţumesc frumos!

Rareș Bogdan: Mulţumesc domnule…

Victor Ponta: Eu sunt convins că ştiţi ce spune în Constituţie pe această temă şi decizia Curţii Constituţionale, care spune că minim 6 luni înainte.

Denise Rifai: Mulţumesc!

Rareș Bogdan: Domnule Klaus Iohannis, dragi… domnule Ponta, dragi telespectatori şi ascultători Realitatea TV, următorul punct decis de echipa Realitatea TV n-a fost comunicat, ca să fie lucrurile foarte clar, nici domnului Klaus Iohannis, nici domnului Victor Ponta. Acest punctaj este cel legat de unul dintre cele mai grave lucruri care s-a abătut asupra acestei ţări şi care, din păcate, nu scăpăm, este flagelul numit corupţie. Zi de zi vedem oameni ridicaţi, oameni anchetaţi, pentru că corupţia este cea care, din păcate, parazitează România. Domnule Klaus Iohannis, aş vrea să-mi răspundeţi la întrebarea legată de instituţiile fundamentale ale justiţiei, de instituţiile de marile Parchete, de cele trei mari Parchete – Parchetul General, Direcţia Naţională Anticorupţie, DIICOT, Înalta Curte, CSM – vreu să ştiu, în cazul în care veţi ajunge preşedintele României, care este siguranţa mea de cetăţean că aceste instituţii vor funcţiona? Şi, de asemenea, poziţia dumneavoastră faţă de problema imunităţilor şi a apărării în Parlamentul României, a celor acuzaţi de corupţie?

Klaus Iohannis: Vreau doar să fac o remarcă, care poate este interesantă în acest context, fiindcă veni vorba despre Constituţie. În comisia care se ocupă de revizuirea Constituţiei s-a discutat despre chestiunea votului electronic şi votului prin corespondenţă, şi PSD-ul a fost ferm şi total împotriva introducerii acestui concept în proiectul de revizuire a Constituţiei.

Victor Ponta: Cine v-a spus lucrul ăsta? Că nu aţi făcut parte, nefiind parlamentar, n-aţi făcut parte din comisie.

Klaus Iohannis: Domnule Ponta, pot să vă rog să nu mă mai întrerupeţi?

Victor Ponta: Nu … să ridicaţi tonul la mine. Vroiam doar să vă întreb…

Klaus Iohannis: Este posibil să nu mai întrerupeţi? Vă rog mult!

Victor Ponta: Nu, dar dacă difuzaţi informaţii false…

Klaus Iohannis: Păi, văd că dacă vă rog frumos, nu vă lăsaţi nicicum.

Victor Ponta: Domnule Iohannis, noi suntem slugile dumneavoastră aici, prin România. Eu vă întreb de unde ştiţi ceea ce afirmaţi /acolo/. Dacă aveţi o sursă.

Klaus Iohannis: Domnule Ponta, eu vă rog să nu mă mai întrerupeţi, fiindcă aţi făcut /…/ din asta…

Rareș Bogdan: Domnule Ponta, puteţi să întrebaţi… Dacă-mi permiteţi, distinşi invitaţi…

Victor Ponta: Atenţie! – dar nu sunteţi vreun stăpân de sclavi /…/ România, pe aici.

Klaus Iohannis: Aţi venit şi vă simţiţi ca în şedinţa de guvern…

Victor Ponta: V-am întrebat politicos de unde ştiţi.

Klaus Iohannis: …şi pe timpul meu mă întrerupeţi.

Victor Ponta: Nu, dar nu sunteţi parlamentar. De unde ştiţi? Domnul Antonescu este cel care /…/

Rareș Bogdan: Domnule Ponta, puteţi să întrebaţi după cele două minute ale domnului Iohannis, fără nici o problemă.

Klaus Iohannis: Domnule Ponta, pot să vă rog să şedeţi /…/, ca să-mi termin ideea.

Victor Ponta: Aş vrea totuşi un pic mai mult respect. Când aţi fost la mine în birou, eraţi foarte umil şi respectuos.

Klaus Iohannis: Pot să vă rog să aşteptaţi, până îmi termin eu timpul, aşa cum fac eu?

Victor Ponta: Da, dar să fiţi ăla de la mine din birou, cuminte, cuminte şi calm…

Klaus Iohannis: Domnule Ponta…

Victor Ponta: Vă ascult!

Klaus Iohannis: …dumneavoastră cine vă credeţi în această confruntare, cu biroul dumneavoastră?

Victor Ponta: Nu e nevoie să mă jigniţi. Eu v-am întrebat politicos.

Klaus Iohannis: Când sunteţi la Palatul Victoria, aveţi biroul dumneavoastră. Aici, biroul este ţara, aşa că, v-aş ruga, un minim respect, dacă cumva îl mai ave ţi, nu ştiu poate nu-l mai aveţi…

Victor Ponta: Eu pentru dumneavoastră îl am, pentru toată lumea.

Klaus Iohannis: … Dacă îl aveţi, eu vă rog acum foarte frumos…

Victor Ponta: Am zis politicos, atât v-am rugat.

Klaus Iohannis: …să nu mă mai întrerupeţi, atunci când îmi expun eu partea mea de răspuns, dacă este posibil. Dacă nu este posibil, putem să facem altfel, ca şi aseară: eu plec, dumneavoastră vă spuneţi toată vorbăria pe care…

Victor Ponta: Domnule Iohannis, aţi plecat şi de la mine din birou foarte cuminte…

Rareș Bogdan Domnule Ponta, veţi avea şi dialog…

Victor Ponta: …cu coada între picioare. Vă rog doar un singur lucru: să fiţi, să ne trataţi cu respect, atât.

Klaus Iohannis: Deci, cu coada între picioare va pleca cel care pierde alegerile, domule Ponta.

Victor Ponta: Da, tocmai de asta, vreau să vă rog să ne trataţi cu respect. Aveţi o atitudine de moşier, cu toţi românii şi vreau să ne trataţi cu respect.

Rareș Bogdan: Domnule Ponta, nu vreţi să-i spuneţi asta în următoarele două minute, să-l lăsaţi pe domnul Iohannis să răspundă?

Klaus Iohannis: Dumneavoastră m-aţi întrerupt acum pentru aproximativ a cincea oară /…/ şi cred că …

Rareș Bogdan: Nu vom putea nici măcar cronometra, dacă continuăm acest dialog.

Victor Ponta: Cu mare plăcere îl ascult.

Klaus Iohannis: …nu rezolvăm problema, fiindcă dumneavoastră vorbiţi şi pe timpul dumneavoastră, vorbiţi şi pe timpul meu. Ar fi foarte frumos, dacă am vorbi unul după altul şi domnul Rareş Bogdan ar putea atunci foarte bine să…

Rareș Bogdan: Vă rog! Din momentul ăsta, vom tăia microfonul celui care intervine peste celălalt.

Klaus Iohannis: Ar fi aşa, o chestiune minimală.

Rareș Bogdan: Vă rog, domnule Klaus Iohannis!

Klaus Iohannis: Domnule Ponta, sunteţi şi deputat sau numai prim-ministru, unde aveţi un birou şi cu coada între picioare pentru unii? Bănuiesc că sunteţi deputat.

Rareș Bogdan: Doriţi să răspundă acum sau…

Klaus Iohannis: Există o iniţiativă legislativă pentru votul electronic şi votul prin corespondenţă?

Rareș Bogdan: Dacă doriţi să răspundă acum domnul Ponta sau doriţi să adune aceste răspunsuri, ca să ne spuneţi, domnule Iohannis. Doriţi să răspundă acum sau să răspundă după cele două minute?

Klaus Iohannis: Domnule Ponta, sunteţi şi deputat sau numai prim-ministru, unde aveţi un birou şi cu coada între picioare pentru unii? Bănuiesc că sunteţi deputat. Există o iniţiativă legislativă pentru votul electronic şi votul prin corespondenţă?

Rareș Bogdan: Dacă doriţi să răspundă acum domnul Ponta sau doriţi să adune aceste răspunsuri, să ne spuneţi, domnule Iohannis? Doriţi să răspundă acum sau să răspundă după cele două minute?

Klaus Iohannis: Ar fi foarte bine, uite, acum dacă ne-ar răspunde, ne-ar lămuri.

Victor Ponta: V-am spus, conform deciziei Curţii Constituţionale, orice modificare la legile electorale se face prin lege, cu minimum şase luni înainte de alegeri. Nu a fost o asemenea iniţiativă.

Klaus Iohannis: Şi când s-a discutat despre Constituţie – dvs sunteţi sigur, sigur că nu s-a vorbit despre asta.

Victor Ponta: Cu siguranţă, în Constiuţie nu se spune dacă punem vot electronic sau nu.

Klaus Iohannis: În Comisia de revizuire aţi spus că nu s-a vorbit despre asta.

Victor Ponta: Am discutat foarte mult cu preşedintele Comisiei, domnul Crin Antonescu, pe care cred că-l cunoaşteţi, şi am stabilit împreună ceea ce USL va susţine în Comisie. Da.

Klaus Iohannis: Domnule Ponta, aşa pentru corecta informare a telespectatorilor, am citit stenogramele Comisiei. S-a discutat această chestiune şi dvs şi colegii dvs din PSD…

Victor Ponta: Eu?

Klaus Iohannis: … aţi fost împotrivă.

Victor Ponta: Eu am fost?

Klaus Iohannis: PSD a fost împotriva introducerii acestei chestiuni în Constituţie. Acum, la chestiune, domnilor, m-aţi întrebat legat de …

Victor Ponta: DNA, apărarea corupţilor în parlament, ridicarea imunităţii.

Klaus Iohannis: … anticorupţie, o temă care mie îmi este foarte dragă şi îmi place să discutăm despre ea. În calitatea mea de preşedinte, voi garanta independenţa justiţiei şi statul de drept. În ce priveşte DNA, CSM, ANI şi imunitate pot să vă spun cum văd lucrurile.

Realizator: Vă rog, domnule Iohannis.

Klaus Iohannis: Putem să constatăm că în ultimii ani unele lucruri au mers bine, alte lucruri au mers destul de prost. Lucrurile care au mers bine, după părerea mea, sunt independenţa justiţiei şi consolidarea statului de drept. Putem să observăm că şi în ultimele săptămâni, DNA, cu toate că a fost o situaţie politică complicată, a adus noi şi noi cazuri de corupţie la lumina zilei şi foarte bine au făcut. În calitate de preşedinte voi lua toate măsurile care se impun pentru ca acest demers al DNA-ului să continue, ca să facem odată curăţenie în clasa politică. În ce priveşte ANI, eu sunt de părere că trebuie îmbunătăţit mersul lucrurilor, în sensul că avem legislaţii care nu sunt compatibile una cu alta. Sunt legi care au lacune, sunt legi care se contrazic.

Klaus Iohannis: După părerea mea, este bine să se consolideze ANI, să-şi faca treaba în continuare, iar legislaţia să fie unificată, să fie pusă de acord cu legislaţia europeană în materie şi să mergem mai departe. În tema imunităţii, în Constituţie, cred că este art. 92, citim ca preşedintele se bucură de imunitate. Acest lucru mi se pare că este un lucru la care putem să renunţăm. Atunci când voi fi preşedinte voi solicita acestei comisii care se ocupă de revizuirea Constituţiei să reintre în discuţie acest articol, să renunţăm la o imunitate totală a preşedintelui României, fiindcă nu are nevoie de aşa ceva. Preşedintele nu trebuie să fie protejat mai mult decât sunt protejaţi şi aleşii din parlament, în speţă pentru opiniile şi opţiunile politice, nu pentru alte fapte penale. Cred că în parlament este nevoie de asemenea de o schimbare a regulilor. Este inadmisibil să avem parlamentari care nu pot fi anchetaţi, fiindcă, de exemplu, PSD s-a hotărât să voteze împotriva anchetării unor parlamentari. Aceste lucruri trebuie sschimbate, sunt perfect de acord că orice parlamentar trebuie să aibă protecţie pentru votul şi opinia politică, darn u pot să accept să nu poată fi anchetat pentru alte fapte sau pentru corupţie, fiindcă în parlament se votează împotriva urmăririi penale. Aceste lucruri, după părerea mea, trebuie radical schimbate, trebuie înlesnită întreaga procedură şi, în afară de opţiunea politică, parlamentarii să poată fi anchetaţi exact la fel ca şi orice alt cetăţean.

Rareș Bogdan: Mulţumesc, domnule Iohannis. Domnule Ponta, aceeaşi întrebare şi pentru dvs.: cum garantaţi funcţionarea justiţiei, ce se întâmplă cu DNA, pentru că am văzut poziţii extrem de dure ale unora dintre liderii PSD vizavi de DNA şi vizavi de ceea ce s-ar întâmpla începând din 17 încolo.

Victor Ponta: Domnule Rareş Bogdan, spre deosebire de vorbele goale, eu pot să garantez cu fapte, şi anume: actualul şef al DNA, doamna Kovesi, a fost propusă de către mine, ministru interimar al justiţiei. Preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, doamna Stanciu, a fost votată inclusiv de către ministrul justiţiei, care reprezintă guvernul în cadrul CSM. La fel s-a întamplat cu conducerea CSM, la fel s-a întamplat cu conducerea ANI în parlament. Deci tot ceea ce eu am făcut până acum ca prim-ministru voi face ca preşedinte, şi anume garantarea independenţei şi a profesionalismului celor care trebuie să îndeplinească justiţia. Ceea ce trebuie însă să scăpăm în continuare este de discursul dublu, de demagogie. Spunea domnul Iohannis că i se pare inadmisibil ca cineva să nu poată fi anchetat având votul Parlamentului. Vreau să-i reamintesc, poate nu-şi cunoaşte colegii, că domnul Varujan Vosganian este în această situaţie, probabil ştiţi. Domnul Victor Paul Dobre este în această situaţie. Aveţi un senator, domnul Akos Mora, care a fost declarat definitiv şi irevocabil incompatibil de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi este în Parlament, este colegul dvs. Îl aveţi pe colegul dvs, altfel un om extraordinar, domnul Chiuariu, condamnat definitiv şi irevocabil, colegul dvs. Aveţi azi, mi se pare, DNA a propus arestarea unui alt apropiat al dvs, domnul Mircea Roşca, şeful PNL Prahova. Rămâne, sigur, să votaţi pentru arestarea domniei sale la prima şedinţă. Dar, aici partea cu dublu discurs, să şi ştim despre ce vorbim. Domnul Iohannis a vorbit despre art. 92 – aţi zis, nu? – din Constituţie…, parcă la imunitate, mă rog, art. 92 se referă la altceva, la atribuţii în domeniul apărării. Art. 84, care se referă… Este de înţeles greşeala. Se referă la imunitatea preşedintelui României. Domnul Iohannis spunea să fie exact ca la parlamentari. Păi să vă citesc ce scrie la art. 84, alin. 2. Preşedintele României se bucură de imunitate. Prevederile art. 72 se aplică în mod corespunzător. 72 se referă la deputaţi şi senatori. Deci ideea este, dacă vorbim despre ceva, întâi să ştim despre ce vorbim, să nu-i păcălim pe oameni cu lozinci – eu renunţ la imunitate. Vreau să vă spun că atât are azi preşedintele ca şi deputaţii şi senatorii. Şi am o întrebare, că totuşi domnul Iohannis mi-a pus o întrebare. În 2012, domnule Iohannis, a fost lovitură de stat ce a făcut USL sau a fost aplicarea unor prevederi constituţionale? Că aţi avut păreri diferite în funcţie de cel care vă întreba. Poate ne lămuriţi în seara aceasta.

Klaus Iohannis: La domnii Varujan…

Victor Ponta: Vosganian.

Klaus Iohannis: …Chiţoiu şi alţii, PSD a votat împotriva ridicării imunităţii, putem să verificăm foarte uşor…

Victor Ponta: Cum puteţi verifica?

Klaus Iohannis: …ca şi stenogramele din Comisia de revizuire…

Rareș Bogdan: Domnule Ponta, staţi să ne răspundă exact două minute domnul Iohannis!

Victor Ponta: Votul este secret.

Klaus Iohannis: …ca şi stenogramele din Comisia de revizuire a Constituţiei, unde lucrurile…, puteţi să verificaţi, sigur, nu le aveţi la dvs, că nu aţi putut să aduceţi tot Parlamentul. Este aşa cum v-am spus. Şi, vedeţi, toate acestea ce ne arată? Că trebuie să schimbăm legislaţia în materie, trebuie să schimbăm regulamentele acolo unde se impune, trebuie să schimbăm Constituţia.

Klaus Iohannis: Trebuie să schimbăm Constituţia, aveţi perfectă dreptate, fiindcă această Constituţie este un act care nu satisface nevoile anului 2014 sau 2024 sau cum doriţi. Deci, aici lucrurile sunt clare. Este nevoie de o îmbunătăţire netă a legislaţiei. Este exact lucrul pe care l-am spus şi eu.

Realizator: Vă mulţumesc foarte mult!

Victor Ponta: Nu mi-a răspuns la întrebarea despre 2012. Este foarte importantă pentru… şapte milioane de români…

Klaus Iohannis: Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, preşedintele Consiliului Judeţean de lângă Constanţa, preşedintele Consiliului Judeţean parcă Argeş, preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi şi încă câţiva alţii. Ce vă spune această enumerare, domnule Rareş Bogdan?

Rareş Bogdan: Sunt nişte domni care au fost sau sunt cercetaţi de către DNA.

Klaus Iohannis: Sunt unii dintre respectabilii pesedişti care au probleme cu legea. Sunt cercetaţi sau condamnaţi pentru diferite fapte de corupţie sau dacă mergem înapoi în istoria PSD-ului, parcă avem chiar şi un fost prim-ministru care a fost condamnat, deci nu ştiu dacă este cazul ca dl Ponta să înceapă să enumere pe cei care au avut probleme cu legea, din PNL, dar şi pentru unii şi pentru alţii râmâne valabilă afirmaţia mea, legea trebuie îmbunătăţită, să plătească toţi care au încălcat legea, indiferent că sunt din PSD, sau din PNL, sau din noul PNL. Iar în ceea ce priveşte 2012, pot să răspund într-un singur fel. Chestiunea a fost analizată de Curtea Constituţională a României, pe care bănuiesc că şi dl Ponta o recunoaşte, care a constatat că procedurile au fost legale. Dacă este cazul să interpretăm fiecare lucru în parte sau nu, cred că între timp, deja putem să lăsăm aceste lucruri pe seama celor care studiază istoria recentă a României, să lăsăm analiştii să dezbată această chestiune.

Andra Miron: Aş dori să adresez o întrebare comună, dar, înainte de asta, v-aş ruga, domnule Victor Ponta, dacă m-aţi putea lămuri, pentru că nu îmi este foarte clar, dacă doriţi şi dvs ridicarea imunităţii parlamentarilor?

Victor Ponta: Nu, a fost foarte clar că domnul Iohannis vorbea despre ridicarea imunităţii preşedintelui, care să fie exact ca cea pentru parlamentari, ceea ce este valabil acum. În rest, pentru parlamentari nu există imunitate, după cum probabil ştiţi, decât pentru arestare preventivă.

Andra Miron: La aceea mă refeream, bineînţeles.

Klaus Iohannis: Da, în modificarea constituţiei, că nu este prevăzută în vreo lege acest lucru, dacă asta este decizia majorităţii parlamentare…Dar este un lucru pe care vreau să vi-l spun.

Andra Miron: Bun, deci sunteţi de acord, ca să adresez întrebarea.

Victor Ponta: Da, dar mai trebuie să mai spuneţi un lucru. Orice modificare a constituţiei se face cu un vot de două treimi. Numai USL a avut acel vot de două treimi şi, din păcate…ştiţi foarte bine.

Andra Miron: Permiteţi-mi vă rog să adresez această întrebare şi sunt convinsă că veţi reuşi, în răspunsurile pe care dvs le veţi da să daţi toate argumentele. Întrebarea mea este: cum îi veţi convinge pe domnii parlamentari să voteze acest lucru? Două minute fiecare, înţeleg.

Realizator: Vă rog, domnule Ponta.

Victor Ponta: Domnule Rareş Bogdan, eu, dacă…şi voi fi preşedinte, nu o să mai fiu şef de partid, cum a fost domnul Traian Băsescu.

Rareş Bogdan: Aş vrea să nu îl aducem, sau dacă dvs vreţi neapărat să îl introduceţi în această ecuaţie, dânsul este în afara ecuaţiei. Pe 21 pleacă, pe 21 decembrie.

Victor Ponta: Nu, vroiam să spun. /Doi/, partidele noastre, PSD, PNL, începând cu PSD, /de/ care domnul Iohannis acuma se ruşinează foarte tare, sunt cele care l-au propus pe domnul Iohannis prim-ministru şi atunci nu s-a ruşinat, în 2009. În 2014, tot partidele noastre, PSD, PNL, USL adică, l-au propus pe domnul Iohannis ca membru al guvernului meu şi nu s-a ruşinat deloc, a vrut să fie. Lucrurile stau în felul următor. Cred că există, nu voinţa preşedintelui, nu este suficientă, s-a dovedit în cazul domnului Băsescu, ci voinţa publică şi presiunea publică, pentru ca tot ceea ce a rămas neeuropean, dacă este ceva în ceea ce priveşte imunitatea să fie înlăturat. Dar vreau să spun încă o dată: preşedintele unei ţări din UE are, în cele 27 de ţări, are imunitate.

Victor Ponta: Dar vreau să spun încă o dată: preşedintele unei ţări din Uniunea Europeană are, în cele 27 de ţări, are imunitate prezidenţială, şi în Germania, şi în Franţa, şi în Bulgaria şi peste tot, iar dacă vorbim de preşedinţi de consilii judeţene, ei nu au imunitate, motiv pentru care colegii dumneavoastră, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Uioreanu, şi colegul dumneavoastră, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, domnul Căncescu, sunt amândoi în arest preventiv, cred că ştiţi asta. Bănuiesc că vă mândriţi cu ei.

Rareş Bogdan: Vă rog, domnule Klaus Iohannis, răspundeţi la întrebarea colegei mele, Andra Miron.

Klaus Iohannis: Parlamentarii Alianţei Creştin Liberale bineînţeles că vor vota pentru aceste schimbări legislative şi vor vota cu dragă inimă şi pentru schimbările pe Constituţie, care sunt agreate în comisie, iar în ce priveşte încuviinţarea, toţi parlamentarii ACL sunt dispuşi să voteze la vedere şi susţin toate aceste proceduri. Sigur, dacă mergem în urmă, înainte de perioada în care am avut eu un rol decisiv în conducerea ACL sau a PNL, ştim cu siguranţă că au fost alte discuţii şi nu are rost să venim cu istorii mai vechi. Acum, noi suntem de acord să se ridice imunitatea celor care sunt vizaţi sau mai exact, să se încuviinţeze arestarea sau urmărirea penală.

Victor Ponta: Arestarea. Pentru urmărire penală nu e nevoie de încuviinţarea Parlamentului.

Realizator: Mai aveţi un minut, domnule Iohannis, pe care vă rog să-l folosiţi în această chestiune legată de imunităţi, de DNA, de funcţionarea justiţiei, ci de modul în care a fost sau nu a fost împiedicată funcţionarea justiţiei în Parlamentul României.

Klaus Iohannis: Cred că este foarte important să vedem ce facem în viitor, ce am făcut în trecut, am făcut… Cred că noi am dovedit buna credinţă în ultima perioadă şi toată lumea a putut să vadă aceste lucruri. În ce priveşte parcursul de viitor, este un bun câştigat pe care îl avem, independenţa justiţiei şi existenţa unui stat de drept în România. Aceste lucruri ţin sigur de respectarea legii, de respectarea tuturor procedurilor, iar în ce mă priveşte pe mine, voi garanta acest parcurs, inclusiv oprind politicul să se amestece în treburile justiţiei, inclusiv încurajând toate instituţiile să facă promovări pe bază de competenţe şi nu pe bază de trocuri politice sau pe bază de pact de coabitare, cum am avut situaţii chiar în istoria noastră recentă.

Klaus Iohannis: Aceste lucruri nu pot fi garantate decât de preşedinte. Dacă dumneavoastră, dragi români, alegeţi preşedintele greşit, veţi da justiţia pe mâna corupţilor. Dacă alegeţi preşedintele corespunzător, atunci se va consolida, şi independenţa justiţiei, şi statul de drept, şi democraţia din Rareș Bogdan: Vă mulţumesc, domnule Iohannis! Domnule Victor Ponta, dacă doriţi să răspundeţi domnului Iohannis?

Victor Ponta: Nu, voiam doar să întreb – domnul Iohannis spune foarte des că nu va coabita cu primul ministru – dar ce fel de relaţie veţi avea cu primul ministru? Sau veţi începe o bătălie, ca şi domnul Băsescu? Că astea-s cele două variante. Ce fel de relaţie veţi dori să aveţi?

Klaus Iohannis: Eu voi avea o relaţie instituţional corectă, cu oricine va fi prim-ministru, fără niciun fel de îndoială.

Victor Ponta: Bun.

Rareș Bogdan: Domnule Ponta, vă rog!

Victor Ponta: Ideea e următoarea, spunea cineva, un jurnalist, azi – în glumă – că dacă cumva iese domnul Iohannis preşedinte, are nevoie de mine, ca să-i îndeplinesc programul electoral, că nu poate. Modificarea Consituţiei se face cu două treimi. Măsurile privind alocările pentru educaţie, sănătate, are nevoie de mine. Domnia sa vorbeşte de fiecare dată despre coabitare. Regret faptul că n-a citit. Acordul se numeşte de colaboorare instituţională, exact ce spuneţi dumneavoastră, nu? Acord de colaborare instituţională. Nu la asta vă referiţi?

Klaus Iohannis: Nu ştiu. Dumneavoastră aţi semnat. Dumneavoastră ştiţi ce aţi semnat.

Victor Ponta: Da, dar e public. Puteţi să-l…

Realizator: Este vorba de acel act de coabitare, semnat în 11 decembrie 2012, în urmă cu aproape doi ani de zile.

Victor Ponta: Da, exact. Ideea este următoarea: aici am ajuns la un punct, care cred că e important pentru cei care le privesc. Pe de-o parte, corupţia trebuie combătută nu doar la adversarii politici, trebuie combătută peste tot. De exemplu, puteţi, după emisiunea de azi, să-l rugaţi pe domnul Chiuariu să demisioneze din Parlament sau măcar să nu mai fie în PNL, puteţi să-l rugaţi pe domnul senator Ákos Mora, azi, când sunteţi dumneavoastră liderul PNL, să demisioneze din Parlament. Puteţi să-l rugaţi pe domnul Vasile Blaga să se prezinte la Parchet şi să discute despre dosarul EADS. Eu cred că există corupţie în toate partidele politice. Cred că efortul justiţiei, de a combate corupţia la nivel înalt, este un lucru bun şi necesar pentru România şi, spre deosebire de oricine altcineva, repet, doi ani şi jumătate, ca prim-ministru, nu doar persoanele care conduc aceste instituţii, dar bugetele acestor instituţii, legislaţia, ne-au făcut ca aceste instituţii să aibă rezultate, exact ceea ce n-au avut în cei opt ani în care nu am fost prim-ministru.

Rareș Bogdan: Domnule Klaus Iohannis…

Klaus Iohannis: Dar ideea mi se pare foarte bună, domnule Ponta. Rămâneţi dvs prim-ministru şi eu preşedinte. E OK aşa.

Rareș Bogdan: Veţi coabita cu domnul sau veţi colabora cu domnul Ponta ca premier?

Victor Ponta: pe domnul Predoiu că i-aţi promis că-l punteţi prim-ministru?

Rareș Bogdan: Veţi colabora cu domnul Ponta ca premier?

Klaus Iohannis: Eu voi colabora instituţional corect cu orice va fi premierul României, fiindcă aşa e absolut normal şi preşedintele şi primul ministru nu sunt puşi acolo ca să se certe la televizor cum se întâmplă de doi ani şi jumătate. Sunt puşi acolo ca să rezolve problemele României. Or, dacă se ceartă la televizor, nu ştiu, zău, cum se ocupă de problemele României.

Klaus Iohannis: Domnule Ponta, de ce aţi minţit pensionarii că le tai pensiile?

Victor Ponta: Vreau să vă rog un lucru, încă o dată. Eu vă tratez cu tot respectul. Jignirile dvs nu vă fac cinste – unu. Doi, dvs sunteţi înconjurat, echipa dvs, cei care vă sprijină şi cu care vă faceţi campanie, de către cei care au tăiat pensiile şi salariile în această ţară. Am aici, le găsiţi în Monitorul Oficial, legile prin care s-au tăiat pensiile, s-au tăiat salariile, s-a mărit TVA-ul şi s-au închis spitale. Toate sunt semnate de către domnul Cătălin Predoiu, cel pe care dvs îl susţineţi ca prim-ministru, de domnul Vasile Blaga, şeful dvs şi al domnului Băsescu de campanie, de către colegii dvs pe care îi aveţi şi acum în partid, pentru că dvs reprezentaţi PDL. Din acest punct de vedere, aţi mai făcut două promisiuni, că anul viitor, aşa aţi spus – dacă v-aţi răzgândit m-aş bucura – că anul viitor veţi aloca 6% din PIB şi pentru sănătate şi pentru educaţie, ceea ce înseamnă o creştere a cheltuielilor bugetare cu 10 miliarde de lei. De unde le puteţi face economiile…, 10 miliarde de euro, de unde le puteţi face?

Klaus Iohannis: Lei sau euro acum? Să ne hotărâm.

Victor Ponta: Din euro…

Klaus Iohannis: Din euro în lei…

Victor Ponta: … pentru că 6% din PIB, sunt convins că dvs ştiţi cât este PIB al României, în jur de 150 de miliarde de euro, deci puteţi să calculaţi foarte uşor.

Klaus Iohannis: Eu da.

Victor Ponta: Însă ceea ce …

Klaus Iohannis: Aveţi dreptate, eu pot să calculez foarte uşor.

Victor Ponta: Însă dacă tot puteţi să calculaţi am o rugăminte, aţi folosit foarte des termenul de ‘pomeni electorale’ pe care le-a dat guvernul României. Şi sunt şase măsuri pe care le-aţi criticat: creşterea, indexarea de fapt, conform legii.

Rareș Bogdan: Aş vrea să le explicaţi, domnule Ponta, după ce domnul Iohannis are…

Klaus Iohannis: Deci mai adăugăm două minute, da?

Rareș Bogdan: Domnule Iohannis, vă rog, dvs. aţi adresat… Domnule Ponta, la întrebările domnului Iohannis, cu tot respectul, vă rog să notaţi şi, domnule Iohannis, să încercaţi să veniţi cu mai multe întrebări pentru domnul Ponta, pentru că altfel fragmentăm…

Klaus Iohannis: Eu am o singură întrebare la această temă: domnule Ponta, de ce i-aţi minţit pe pensionari că eu le tai pensiile?

Victor Ponta: Domnule Iohannis, le-am spus ceea ce veţi face, dvs. cu Predoiu şi cu Blaga.

Klaus Iohannis: Dar de unde ştiţi dvs. ce voi face eu?

Victor Ponta: Pentru că aţi mai făcut-o o dată!

Klaus Iohannis: Nu, eu nu am făcut-o. Nu a făcut-o nimeni…

Victor Ponta: Dar cei de lângă dvs. au făcut-o?

Klaus Iohannis: Domnule Ponta, sunteţi într-o eroare.

Victor Ponta: Nu sunt în nicio eroare, am documentele aici.

Klaus Iohannis: Curtea Constituţională a României a stabilit că pensiile nu pot fi tăiate, deci nu a tăiat nimeni pensiile…

Victor Ponta: Da, dar colegii dvs. au adoptat legea, după aceea Curtea Constituţională a zis că…

Klaus Iohannis: Nu a tăiat nimeni pensiile şi…

Victor Ponta: Dvs. vă uitaţi la 5 milioane de pensionari acum şi le spuneţi că nu le-a tiat nimeni pensiile.

Klaus Iohannis: Dacă vorbim de pensii, atunci vreau să ştie, pentru corecta informare, telespectatorii şi toţi cei interesaţi că eu vreau să fiu preşedintele României ca să avem o economie funcţională atunci când vom avea şi guvernul nostru, al PNL, economie funcţională pe care să o scoatem din recesiunea tehnică în care a băgat-o guvernul Ponta, care este foarte ineficient, să avem creştere economică şi să ajungem să creştem pensiile. Indexarea pensiilor, care acum, dragi pensionari, vă este vândută ca şi o mărire a pensiilor, este obligatorie prin lege şi nu vi se face un favor. Guvernul este obligat să facă aceste lucruri. Atunci când voi fi eu preşedinte şi avem guvernul PNL vom avea în foarte scurt timp o economie care realmente funcţionează şi atunci pensiile vor creşte. Eu garantez că nu se vor tăia pensii niciodată cât voi fi eu preşedintele României, iar afirmaţiile făcute de domnul Ponta şi PSD prin acei fluturaşi, dragi pensionari, cu care pesediştii v-au speriat, fiindcă v-au trimis prin poştă împreună cu cuponul de pensie acea fiţuică electorală că Iohannis vă taie pensiile a fost o campanie mizerabilă a PSD-ului, fiindcă s-au folosit de o instituţie publică în aşa fel încât dvs., dragi pensionari, aţi crezut că poştaşul vă aduce o înştiinţare. Nu! V-a adus o minciunică de campanie de la domnul Ponta.

Victor Ponta: Am o întrebare: v-aţi lămurit cât are pensia soacra dvs., că ieri aţi spus 300 de lei, la Realitatea TV.

Rareș Bogdan: Domnule Ponta…

Victor Ponta: Nu, nu, nu, staţi un pic, că este important, că oamenii află de la domnul Iohannis că există pensii de 300 de lei în România, ceea ce este neadevărt. Eu, spre deosebire de dvs., vorbesc politicos.

Klaus Iohannis: Domnule Ponta, eu am spus de aproximativ 300 de lei…

Victor Ponta: 428 de lei.

Klaus Iohannis: Poate ştiţi şi dvs….

Victor Ponta: Nu există pensie de 300 de lei în România, există venitul minim garantat de 350.

Klaus Iohannis: Poate ştiţi şi dvs că pensia cea mai mică e de 350 de lei; de asta am spus „de aproximativ 300 de lei”.

Victor Ponta: Păi şi dvs ştiaţi aseară?

Rareș Bogdan: Cu totul respectul pentru dvs, e soarta României în joc, nu a soacrei domnului Iohannis sau a… Cu tot respectul!

Victor Ponta: Nu, nu… Dar cum poţi să vorbeşti de… Ştiţi câţi pensionari sunt în România, domnule Iohannis?

Klaus Iohannis: Sunt sigur că o să ne spuneţi imediat. Văd că aveţi toate fiţuicile la dvs!

Victor Ponta: Da, m-am pregătit să fiu preşedintele României! Dvs nu.

Klaus Iohannis: Le-aţi scris dvs sau altcineva?

Victor Ponta: Nu… Nimic nu se face singur, să ştiţi. Cum faceţi dvs cu domnul Blaga şi cu domnul Predoiu, eu am colaborat…

Rareș Bogdan: Am o întrebare pentru dvs, domnule Ponta. După aceea puteţi să… În minutele dvs puteţi să întrebaţi ce doriţi dvs. Pentru dvs am o întrebare.

Victor Ponta: Da, da. Dar despre pensii, da?

Rareș Bogdan: Nu. Întrebarea mea este legată de Roşia Montană. Care este poziţia dvs faţă de Roşia Montană? Şi ne întoarcem şi la pensii, şi la poziţia FMI… exploatării de la Roşia Montană.

Victor Ponta: Poziţia mea faţă de Roşia Montană şi de toate proiectele care respectă standardele europene şi creează locuri de muncă a fost aceea de a se lua o decizie politică în parlament. Parlamentul României a decis foarte clar că nu se va face acel proiect şi deci nu se va face. Dar trebuie, şi avem obligaţia, să găsim soluţii pentru toate zonele monoindustriale din România, unde oamenii şi-au pierdut locul de muncă. Şi pentru pensionari – domnul Iohannis nu ştie câţi sunt în România: sunt 5,3 milioane de pensionari. Sunt convins că nu ştiţi cât este pensia medie. Ştiţi cumva?

Klaus Iohannis: Eu cred că sunt 5,4 milioane. Cred că n-aţi numărat bine – sau n-aţi copiat bine!

Victor Ponta: 5.341.521.

Realizator: 5.340.000…

Victor Ponta: Bun, deci v-am şoptit. E bine. Dar ştiţi cât e pensia medie?

Klaus Iohannis: Sunt convins că, de asemenea, o să ne edificaţi imediat.

Victor Ponta: Da, o să vă edific, pentru că e important. Este 844 de lei – de la 724, atunci când Guvernul USL a venit la guvernare. Iar obligaţia de a indexa pensiile nu are nicio legătură cu creşterea economică, cum aţi spus dvs aseară. Este prevăzută în Legea 263/2010, art.102, alin.2, care nu s-a aplicat în perioada în care guvernau colegii dvs, domnul Mihai Răzvan Ungureanu, domnul Blaga şi toţi ceilalţi, s-a aplicat doar în cadrul guvernului USL şi se va aplica şi în următorii ani. Dar vreau totuşi – e foarte important, pentru că sunt convins că acum chiar se uită milioane de oameni la noi…

Rareș Bogdan Vă rog. Se uită în fiecare seară, domnule Ponta!

Victor Ponta: Domnul Iohannis a spus foarte des despre „pomenile electorale”. Şi există şase măsuri pe care dvs le-aţi criticat. Şi aţi vrea să spuneţi oamenilor pe care le abrogaţi – că sunt toate în vigoare. Legea pensiilor, care prevede indexarea cu 100% inflaţia, care e 1,5, şi jumătate din creşterea venitului mediu salarial… Deci, pensiile: dacă abrogaţi sau nu. Creşterea cu 10% a salariilor din educaţie şi sănătate – să ne spuneţi dacă o abrogaţi. Dublarea alocaţiilor pentru copii, de la 42 la 84 de lei, creşterea cu 16% a alocaţiei pentru persoanele cu dizabilităţi şi creşterea subvenţiei agricole de la 160 la 170 de euro pe hectar. Este vreuna dintre acestea la care renunţaţi? Că altele nu există, n-am adoptat alte măsuri.

Klaus Iohannis: Domnule Ponta, văd că aţi făcut o fixaţie pe familia mea. Vă legaţi de soacra mea, care nu cred că va fi fericită să afle cât este pensia medie, că tot 350 de lei primeşte şi restul primeşte de la mine, cum nici părinţii mei nu sunt mai fericiţi că aţi trimis echipă TV să-i filmeze acolo unde locuiesc ei, în Würzburg, în locuinţa din mansardă. Nu cred că faceţi bine aceste lucruri.

Victor Ponta: Eu nu v-am trimis absolut nimic.

Klaus Iohannis: Iar în ce priveşte afirmaţiile făcute de dvs, până şi dvs, că sunteţi totuşi deputat, probabil aţi aflat că nu preşedintele abrogă legi. Şi pot să vă spun că parlamentarii cu siguranţă vor analiza această chestiune şi, dacă va fi cazul, pe unele le vor îmbunătăţi, pe altele le vor îmbunătăţi semnificativ.

Victor Ponta: Domnule Iohannis, ştiu că… Totuşi, vreau să lămurim lucrul acesta, că este important. O să ne întâlnim şi mâine, la B1 şi la Antena 3. Aţi spus că am zis ceva de familia dvs. N-am vorbit niciodată absolut nimic. Pur şi simplu v-am întrebat, pentru că am auzit ieri că aţi spus că are o pensie de 300 de lei şi am întrebat-o imediat pe doamna ministru Plumb: este adevărat? Şi mi-a zis: nu, n-are atât. Vreau însă să vă rog un lucru: eu n-am trimis, n-am camere de… Acesta este ziarul dvs de promovare, nu? ACL – România lucrului bine făcut. Vreau să vă rog un lucru, că soţia mea este aici, în platou. Victor Ponta şi Daciana Sârbu au comis falsuri prin omisiune… Mi-aţi depus plângere penală împotriva soţiei. Familia Ponta – 10 milioane de euro cu Golden Blitz. O să vă rog să-i cereţi scuze soţiei mele, că n-are nicio vină. Se poate?

Klaus Iohannis: Domnule Ponta, aşa cum dvs mi-aţi trimis echipă să-mi filmeze casa în care stau părinţii mei…

Victor Ponta: Nu. Şi-mi pare rău dacă cineva a mers.

Klaus Iohannis: Aşa nici eu n-am trimis pe nimeni să vă defăimeze într-un ziar.

Victor Ponta: Dar scrie ACL aici.

Klaus Iohannis: Dar şi pe emisiunea dvs scria tot PSD.

Victor Ponta: Emisiunea mea? Vorbiţi serios? Domnule Rareş Bogdan, despre ce emisiune este vorba?

Rareș Bogdan: Este vorba despre emisiunea colegei mele… Dar cred că domnul Iohannis trebuie să vă răspundă. Andreea Creţulescu, Victor Ciutacu, cu România TV.

Victor Ponta: Am o întrebare totuşi: Realitatea TV mă critică. Primiţi ordine de la domnul Iohannis să mă criticaţi? Bănuiesc că o faceţi pentru că sunteţi jurnalişti.

Rareș Bogdan: Nu primim ordine de la nimeni. Criticăm atunci când sunt derapaje.

Victor Ponta: Eu vă întreb doar fiind soţia mea aici, în studio, dacă puteţi să-i cereţi scuze, că nu are săraca nicio vină pentru toate aceste mizerii pe care colegii dvs – că scrie ACL aici, nu scrie nici Realitatea, nici /…/

Klaus Iohannis: Imediat după ce dvs vă cereţi scuze…

Victor Ponta: Acum îmi cer scuze…

Klaus Iohannis:  …în numele echipei dvs, că m-aţi făcut …

Victor Ponta: Echipă de ce?

Klaus Iohannis:  Că m-aţi făcut vânzător de copii …

Victor Ponta: Eu? Niciodată nu v-am făcut!

Klaus Iohannis:  Nu, echipa dvs, este de faţă, cine m-a făcut vânzător de copii şi traficant de organe …

Victor Ponta: Eu niciodată nu v-am făcut.

Klaus Iohannis: Imediat ce vă cereţi scuze că m-aţi făcut traficant de organe şi vânzător de copii…

Victor Ponta: Nu am zis niciodată despre /…/

Klaus Iohannis:  Imediat ce vă cereţi scuze că aţi spus că nu sunt un bun român, că sunt neamţ, imediat ce vă cereţi scuze …

Victor Ponta: Niciodată nu am spus aşa ceva!

Klaus Iohannis: …că nu sunt un bun ortodox, că sunt protestant, imediat o să cer şi eu scuze pentru afirmaţiile din acea gazetă de campanie.

Victor Ponta: Păi, chiar nu puteţi fi bun ortodox, dacă sunteţi protestant. Cum să fiţi un bun ortodox, dacă… Dar nu este nicio problemă. Deci, încă o dată, eu nu am vorbit despre dvs în campanie.

Klaus Iohannis: Domnule Ponta, aţi avut cea mai mizerabilă campanie care s-a văzut vreodată în România.

Victor Ponta: Dar nu este frumos să vă cereţi scuze?

Klaus Iohannis: Şi, dacă v-o însuşiţi, atunci, cu siguranţă, şi eu o să-mi însuşesc acele afirmaţii…

Victor Ponta: Nu, eu nu-mi însuşesc…

Klaus Iohannis:  …şi ne cerem scuze reciproc dacă suntem domni!

Victor Ponta: Dle Iohannis, am o Biblie lângă mine, este a tuturor creştinilor.

Klaus Iohannis: Domnule Ponta, eu, faţă de dvs şi faţă de…

Victor Ponta: Nu am trimis nicio echipă, nicăieri…!

Klaus Iohannis:  …şi faţă de doamna de faţă, dacă am greşit cu ceva, îmi cer scuze în public!

Victor Ponta: Dar, ştiţi…

Rareș Bogdan: Trebuie să ne întoarcem la colegele noastre care se află în studio. Haideţi să vorbim despre România şi despre proiectul pentru România. Este foarte important să vorbim, a fost o campanie care a avut multe componente murdare, este păcat, românii vor să afle programele dvs pentru această ţară, pentru că unul dintre dvs veţi conduce România cinci ani.

Klaus Iohannis: Dacă în această campanie – că aţi vorbit amândoi peste mine şi vreau să repet ca să fie totuşi clar…

Rareș Bogdan: Vă rog!

Klaus Iohannis: Dacă în această campanie am lezat pe cineva prin afirmaţii pe care le-am făcut eu şi dacă aceste afirmaţii au fost false, eu îmi cer scuze pentru aceste afirmaţii!

Victor Ponta: Vă mulţumesc!

Emma Zeicescu: Da. Am observat duelul verbal între cei doi. Cred că este mai important să vorbim despre bani, pentru că până la urmă ne interesează cum o să trăim, dacă o să trăim mai bine sau nu, indiferent de cine va fi preşedinte şi vreau să îi întreb pe cei doi contracandidaţi dacă există în planul pentru anii următori, pentru 2015, creştere de taxe şi impozite. Este foarte important pentru români, pentru că plătim în fiecare zi taxe şi impozite.

Rareș Bogdan: Dle Iohannis! Mărire de taxe şi impozite pentru 2015!

Klaus Iohannis: Guvernele Ponta au introdus în ultimii ani încă 36 de impozite şi taxe noi, acciza suplimentară la carburant, care a făcut pe toţi transportatorii să caute soluţii de a evada – mulţi alimentează în străinătate, mulţi încearcă  diferite căi de evaziune fiscală.

Klaus Iohannis: Mulţi alimentează în străinătate, mulţi încearcă diferite căi de evaziune fiscală – o catastrofă, după părerea mea. Cu toate că nu-i competiţia pentru prim-ministru, pot să vă spun că noi, Partidul Naţional Liberal şi cu mine suntem de părere că singura cale de relansare economică în România este relaxarea fiscală. Este evident că aceste lucruri nu se pot face de azi pe mâine. Vom veni cu un plan care face sens, vom veni cu reduceri de impozite şi taxe, vom veni cu reducerea TVA-ului, gradual, în aşa fel încât să putem să facem toate aceste lucruri. Este o promisiune pe care pot să o fac. Atunci când voi fi preşedinte şi Partidul Naţional Liberal va avea guvern în România, vom reduce impozitele şi taxele şi vom relansa economia.

Rareș Bogdan: Da, domnule Victor Ponta, răspundeţi la aceeaşi întrebare, vă rog frumos!

Victor Ponta: O să-mi cer scuze, dar eu vă răspund cu cifre, nu cu lozinci. Suntem la finalul, s-a terminat luna a zecea din acest an. Bugetul de stat a încasat o sută şapte…

Klaus Iohannis: Apropo, aţi făcut bugetul pe 2015?

Victor Ponta: Da, da, da, staţi un pic, să vă spun, ca să ştiţi. Bugetul de stat are în acest moment…

Klaus Iohannis: Nu, nu, pe 2015; pe 2014, ştim cu toţii. Eu vă spun şi fără hârtiuţe ce scrie acolo.

Victor Ponta: Ştiţi cât am încasat la buget? Nu, dar aţi zis că reduceţi TVA-ul. Ştiţi cât este un punct de TVA la buget?

Klaus Iohannis: Da, domnule Ponta, ştiu cât este…

Victor Ponta: Cât este?

Klaus Iohannis: …un punct de TVA…

Victor Ponta: Cât este?

Klaus Iohannis: …dar dumneavoastră ştiţi cum se reduce evaziunea fiscală pe TVA?

Victor Ponta: Deci nu ştiţi. Vă spun eu, că e bine să ştiţi, 2,6 miliarde de lei, fiecare punct de TVA. E în regulă, oamenii trebuie să ştie. Deci…

Klaus Iohannis: Domnule Ponta, evaziunea fiscală în România este în jur de 16,2 procente din PIB.

Victor Ponta: Cum aţi calculat?

Klaus Iohannis: Cea mai mare parte a – sunt date oficiale – nu le-am inventat eu…

Victor Ponta: Oficiale?

Klaus Iohannis: Da.

Victor Ponta: Asupra evaziunii?

Klaus Iohannis: Cea mai mare parte din evaziunea fiscală, specialiştii evaluează undeva la 70-75% din evaziunea fiscală este în zona TVA-ului. De asta, am venit cu propunerea să reducem TVA-ul, pentru a reduce o cauză a evaziunii fiscale. Noi, vom veni cu un guvern care va îmbunătăţi colectarea suficient de mult, pentru a creşte colectarea cu 1 până la 2% din PIB pe an, şi atunci vom putea compensa foarte uşor acele relaxări de impozite şi taxe.

Rareș Bogdan: Vă rog, domnule Ponta!

Victor Ponta: Vorbe! Staţi un pic, să vorbim de cifre, de lucruri serioase, nu lozinci! Veniturile…

Rareș Bogdan: Da, mai avem foarte puţin timp. Vă rog!

Victor Ponta: …Vreau să-i răspund colegei dumneavoastră, pentru că e foarte important şi…

Rareș Bogdan: Dar mai avem doar trei minute din această dezbatere, primă dezbatere.

Klaus Iohannis: Trebuie să vă atrag atenţia că mi-aţi promis, fiindcă am vorbit mult mai puţin…

Victor Ponta: Eu mai rămân, dacă doriţi /acest lucru/…

Rareș Bogdan: Că veţi avea în plus, absolut, absolut, veţi avea în plus.

Klaus Iohannis: Eu sunt cu faptele, nu cu vorbele. Voi avea poate şansa să spun şi eu ceva la sfârşitul emisiunii…

Rareș Bogdan: Cu sigurnaţă veţi avea, domnule Iohannis. Ştiţi că sunt un om de cuvânt.

Klaus Iohannis: Vreau să vă atrag atenţia că este 21:29…

Rareș Bogdan: Am depăşit timpul foarte puţin. Veţi avea minutele şi am 30.

Klaus Iohannis: …şi vreau promisiunea dumneavoastră de bună şi cu timpul alocat şi cu durata emisiunii…

Rareș Bogdan: Absolut, vă rog, domnule Ponta, apoi domnule Iohannis sunt minutele dumneavoastră.

Klaus Iohannis: …fiindcă treburile trebuie să meargă ceas.

Rareș Bogdan: Absolut.

Victor Ponta: Bugetul consolidat a încasat 176, vreau să răspund colegei dumneavoastră, pentru că a pus o întrebare foarte corectă şi…

Rareș Bogdan: Vă rog! Şi apoi domnul Iohannis.

Victor Ponta: …176,4 miliarde de lei şi a cheltuit 175,88, deci avem un excedent bugetar de 600 de milioane de lei. Cu ceea ce vom cheltui până la sfârşitul anului, ne înscriem sub 2% din Produsul Intern Brut, deficit, motiv pentru care 2015 şi 2016, dacă nu se adoptă alte măsuri, nu trebuie să creştem nici o taxă, nici un impozit.

Klaus Iohannis: Tot în recesiune tehnică suntem, domnule prim-ministru.

Klaus Iohannis: Tot în recesiune tehnică suntem, domnule prim-ministru.

Victor Ponta: Şi, domnule Iohannis, dar dacă vineri, când se dau datele Institutului Naţional de Statistică, rezultă că am ieşit din recesiune…

Klaus Iohannis: Discutăm vineri.

Victor Ponta: … vă retrageţi din cursă?

Klaus Iohannis: Discutăm vineri. Ce să mă retrag. Eu nu vreau să fiu prim-ministru. Dumneavoastră sunteţi şi ar fi bine să rămâneţi. Văd că vă pricepeţi…

Victor Ponta: Eu vreau să fie domnul Tăriceanu prim-ministru, cel care a introdus cota unică de 16% şi care o va menţine în continuare.

Rareș Bogdan: Am o discuţie… am aici o poziţie a FMI, exprimată astăzi: „FMI a cerut astăzi României să nu pună în pericol progresele realizate în ultimii ani în privinţa ţinerii sub control a cheltuielilor…

Victor Ponta: Am şi eu. Vreţi să vă citesc ce a zis …

Rareș Bogdan: … în condiţiile în care guvernul condus de Victor Ponta pare că va încheia anul viitor programul cu instituţia financiară”. Asta a spus Guillermo Tolosa, la Sofia, reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria. „Există un angajament din partea României să continue consolidarea situaţiei fiscale. Aşteptăm ca acest angajament să fie respectat”.

Victor Ponta: Exact, anul viitor vom avea 1,4 deficit. Anul ăsta greu facem 2. Greu. Dacă plătim titlurile executorii pentru profesori, pentru magistraţi, pentru funcţionari 5,7 miliarde de lei, atunci vom reuşi să ne apropiem de 2% deficit din PIB, şi anul viitor 1,4, fără niciun fel de creştere de taxe. Dacă se doreşte reducerea TVA, fiecare punct procentual de TVA este 2,6 miliarde de lei, şi pentru asta e nevoie de creşteri de taxe /…/

Rareș Bogdan: Îngrijorarea FMI, domnule Iohannis. De ce credeţi că este această îngrijorare, exprimată astăzi de domnul Tolosa?

Klaus Iohannis: Sigur că sunt îngrijoraţi cei de la FMI, fiindcă avem un guvern ineficient. Avem un guvern, care a băgat ţara în recesiune tehnică, avem un guvern care nu a fost capabil să realizeze investiţiile propuse, a distrus locuri de muncă prin această politică păguboasă de a nu realiza investiţiile, a dat banii la primarii migratori, care au fost atraşi în PSD pentru falsifica votul la prezidenţiale.

Toate acestea costă. Nici măcar nu a fost în stare acest guvern, domnule Ponta, condus cu onoare de dumneavoastră, să cheltuie banii pe ce aţi vrut să-i cheltuiţi şi rămâneţi cu ei în buzunar, în condiţiile în care n-aţi făcut investiţiile. Este cel mai prost rezultat posibil pentru cineva care lucrează cu bugete. Şi vă spun ca unul păţit, fiindcă eu lucrez de 14 ani cu bugete, dumneavoastră abia de doi ani şi acum, încet-încet, văd că în continuare, fără să citiţi de pe hârtii…

Victor Ponta: Ale dumneavoastră sau…

Klaus Iohannis:… nu puteţi să ne spuneţi nimic.

Victor Ponta: … ale altor instituţii, umblaţi…

Klaus Iohannis: Nu, mai lăsaţi hârtiile acelea şi uitaţi-vă în cameră, că vrea /…/

Victor Ponta: Vreau să fiu serios în ceea ce vorbim.

Rareș Bogdan: Colega mea, Denise Rifai, ultima întrebare din celălalt studio, pentru că ne pregătim de terminarea acestei dezbateri la Realitatea TV, apoi domnul Iohannis are câteva minute de recuperat şi un dialog între cei doi, două întrebări din partea fiecăruia. Denise Rifai, foarte scurt, ştiu că respectaţi doamnele, femeile, mamele, întrebare din partea colegei mele Denise Rifai pentru cei doi invitaţi, unul dintre ei va fi preşedintele României.

Denise Rifai: Domnule premier vorbeaţi, aşadar, de un excedent bugetar. În calitatea mea de jurnalist şi economist, trebuie să subliniem faptul că excedentul bugetar nu este o chestiune de loc de lăduat, mai ales că a venit anul acesta din o taxă, acea taxă pe stâlp, care a adus mai mulţi bani decât erau estimaţi iniţial, o taxă care, de altfel, a făcut să sufoce mediul de afaceri şi din acea supraacciză la benzină, ştim, de asemenea, că ne-aţi promis că banii vor merge în autostrăzi, nici un leuţ nu a mers într-acolo. Pe cealaltă parte, vorbeaţi de creştere economică, recesiune, suntem acum în recesiune tehnică, spuneaţi că o să vină INS-ul vineri cu nişte rezultate, ei bine, în legile economiei lucrurile stau cam aşa: dacă vom avea un plus în cel de-al treilea trimestru, pentru ca România să iasă din recesiune, trebuie să avem rezultate pozitive şi trimestrul numărul IV, adică abia la final de an, INS-ul va raporta aceste cifre în ianuarie anul viitor, atunci vom şti dacă România este sau nu pe creştere economică, mai mult decât atât, guvernatorul României le spunea ambasadorilor Uniunii Europene, recent, în urmă cu doar câteva zile, că până la finalul anului, România va continua să încetinească creşterea economică. Bun. Acestea fiind spuse, avem…

Victor Ponta: Sunteţi mult mai bine pregătită decât domnul Iohannis…

Denise Rifai: Avem… Mulţumesc mult… Avem…

Victor Ponta: De abia aştept să discutăm în continuare, ca să vă arăt unde greşiţi.

Denise Rifai: Avem acest semnal tras din partea Fondului Monetar, extrem de important, astăzi, un semnal care a început, domnule premier, undeva în luna iunie, atunci când echipa FMI a plecat de la Bucureşti, tocmai pentru că nu erau de acord cu acea reducere a CAS-ului, cu 5 puncte procentuale, se crea un gol în bugetul de stat. Iată, că acum vin şi semnalează faptul că aceste cheltuieli guvernamentale din ultima perioadă, estimate undeva la 3 miliarde de lei, vin şi poziţionează România undeva într-o zonă de destabilizare macroeconomică.

Denise Rifai: Vreau să vă întreb, domnule premier şi domnule Iohannis, cât de reale sunt aceste îngrijorări ale FMI cu privire la destabilizarea macroeconomică a ţării, care înseamnă şomaj, care înseamnă inflaţie, care înseamnă deprecierea cursului de schimb, care înseamnă credite care devin neperformante, care înseamnă sărăcie în linie?

Rareș Bogdan: Vă rog, domnule Ponta.

Victor Ponta: Haideţi s-o luăm serios, la ce m-aţi întrebat dvs, să nu răspundem aşa, cu vorbe goale. Inflaţia 1,5%, cea mai mică din 25 de ani, anunţată de guvernatorul Băncii Centrale. Creştere economică 2,5% anunţată de Comisia Europeană, şomajul de la 7,1 a scăzut la 6,7 în datele puse la dispoziţie de INS, iar ştirea exactă, pentru că dvs citiţi titlul dat de Mediafax, domnul Tolosa a spus aşa: a fost făcut un efort mare prin această stabilitate sporită rezultată din faptul că starea conturilor bugetare este mult mai bună, în aceste condiţii crede că e important ca România să meargă în continuare.

Denise Rifai: Nu.

Victor Ponta: Păi, am în faţă ce a zis domnul Tolosa.

Denise Rifai: Şi eu am în faţă, domnule premier, şi să ştiţi că sunt singurul jurnalist acreditat pe FMI din această instituţie. Spune în felul următorul FMI, cere României să nu pună în pericol progresele realizate în ultimii ani în privinţa ţinerii sub control a cheltuielilor, în condiţiile în care guvernul condus de Victor Ponta pare că va încheia anul viitor programul cu instituţia financiară. Spune în felul următor domnul Tolosa: „a fost făcut un efort atât de mare pentru ca economia să devină mai puternică şi mai rezistentă la şocuri încât în aceste condiţii credem că este extrem de important pentru România să nu pună în pericol acest progres considerat /…/

Victor Ponta: Doamnă Rifai, aveţi alt citat.

Denise Rifai: … prin creşterea acestor cheltuieli”. Nu. Eu, aşa cum vă spuneam, cum sunt jurnalistul acreditat la FMI…

Rareș Bogdan: Vom continua şi vom lua citatul în engleză. Vom lua citatul pentru a nu fi… probabil traducerea este…

Denise Rifai: Aş vrea, domnule premier… Nu. Eu aş vrea de la dvs, că sunteţi şeful executivului şi, da, viitorul, unul din posibilii viitori preşedinţi, da, preşedinte al statului român, să-mi spuneţi cât de reale sunt pentru dvs aceste îngrijorări transmise astăzi /…/ Fondul Monetar, României? Şi am o întrebare şi pentru domnul Iohannis, după ce am răspunsul de la dvs.

Victor Ponta: România, cu mine preşedinte şi cu domnul Tăriceanu prim-ministru, cu USL la guvernare, va continua, categoric, să fie cea mai performantă economie din această regiune, cu creştere economică, inflaţie scăzută şi şomaj scăzut.

Denise Rifai: Domnule Iohannis, spuneţi-mi vă rog frumos aţi ascultat prezentarea mea, aţi ascultat atât de la mine, cât şi de la premierul României, poziţia FMI. Dvs cum vi se pare? Pentru dvs, cum sună aceste avertismente sosite astăzi, la Bucureşti, din partea FMI, cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale?

Klaus Iohannis: Sincer? Mă îngrijorează. Nu este primul semnal de alarmă, tras din afară, după ce noi am spus – noi, Alianţa Creştin Liberală – am spus în nenumărate rânduri că avem un guvern ineficient. Suntem în recesiune tehnică.

Klaus Iohannis: Lucrurile merg prost. Comisia Europeană a avertizat România că este problematică inexistenţa unui proiect de buget pe 2015, am solicitat guvernului, am solicitat domnului prim-ministru să vină în parlament cu un proiect de buget aşa cum spune legea de la noi, până în 15 noiembrie. Mai sunt câteva zile, poate vedem minunea şi vedem şi bugetul pentru 2015 şi atunci putem să ne dăm seama cât de mare este catastrofa care se pregăteşte pentru 2015. Da, sunt foarte îngrijorat pentru anul 2015.

Rareș Bogdan: O nouă întrebare, un nou set de întrebări, ultimele două din partea mea, apoi dialogul dvs. Domnule Iohannis, poziţia dvs. faţă de relaţiile pe care trebuie să le aibă România din din punct de vedere extern. Vreau să ştiu cum vedeţi relaţia cu Washington?

Klaus Iohannis: Domnule Rareş Bogdan, vă trag totuşi, cu toată prietenia, atenţia că am depăşit deja mult timpul alocat emisiunii.

Rareș Bogdan: Sigur depăşim. Răspunsul dvs. şi apoi al domnului Ponta şi din punctul meu de vedere urmează viitoarea dezbatere. Vă rog, domnule Iohannis, poziţia dvs. faţă de relaţia cu Washington, Berlin, Londra, Paris, dar şi cea cu Moscova şi Beijing.

Klaus Iohannis: Este extrem de simplu: securitatea României şi faptul că suntem acum în situatia în care suntem, cu toată complicaţia geopolitică din zona Ucrainei se datorează celor trei piloni pe care s-a bazat politica externă a României şi care trebuie continuată. Nu trebuie să reinventăm nimic în zona politicii externe. Este vorba de Parteneriatul strategic cu SUA, este vorba de locul şi rolul nostru în NATO, este vorba de locul şi rolul nostru în Uniunea Europeană. Aici trebuie să dovedim că suntem parteneri serioşi, că suntem parteneri de lungă durată, că suntem dispuşi să ne însuşim rolul nostru, că suntem dispuşi să creştem bugetul pe apărare până la 2% din PIB şi de aici derivă toate celelalte. Nu este nevoie de nicio nouă axă Bucureşti-China, nu este nevoie de nicio reinventare. De data aceasta este simplu: trebuie să dovedim că suntem oameni serioşi. Pentru asta este nevoie de un preşedinte serios.

Rareș Bogdan: Domnule Ponta, poziţia dvs.

Victor Ponta: Eu aici am o poziţie puţin mai complexă, pentru că totuşi ştiu mai multe despre ceea ce se întâmplă în regiune. Parteneriatul strategic cu SUA este un lucru foarte bun, pe care l-au făcut preşedintele Emil Constantinescu şi preşedintele Bill Clinton în ’97.

Victor Ponta: …A fost continuat de toţi preşedinţii şi va fi continuat şi de mine ca preşedinte. Mai departe, evident, suntem un partener serios în NATO, motiv pentru care am discutat recent despre implicarea României în proiectele şi în operaţiunile NATO în continuare. Însă eu cred că România trebuie să exercite un rol mult mai important pentru prietenii şi vecinii noştri din regiune. În primul rând pentru Republica Moldova, pe care trebuie să o sprijinim să se integreze în UE şi să nu se schimbe în 30 noiembrie, când sunt alegeri şi la ei drumul pro-european. Pentru Ucraina şi pentru Georgia, cele două ţări care au avut curajul şi au semnat acordurile de asociere cu UE şi ne sunt apropiate, pentru Serbia, care de asemenea, alături de celelalte ţări din zona Balcanilor de Vest trebuie să fie prieteni şi parteneri ai noştri. Pentru că România este în acest moment un model de urmat pentru aceste ţări şi anume integrare europeană, integrare în NATO, dezvoltarea instituţiilor lor. Dacă vorbim însă despre relaţii economice, categoric trebuie să încercăm într-o Europă care îşi restrânge până la urmă activitatea consumul şi activitatea economică, trebuie să găsim soluţia ca exporturile şi producţia industrială a României să aibă, să îşi găsească o piaţă de desfacere. Şi vreau să fac un lucru pe care doamna cancelar Merkel îl face din 205, de când este cancelar merge odată pe an în China şi o să vă spun care este rezultatul. China este al treilea partener comercial al Germaniei, probabil că nu ştiaţi acest lucru, 141 de miliarde de euro schimburi comerciale, aproape PIB -ul României. Noi suntem din păcate de abia locul 23 al Germaniei, China este al treilea. Motiv pentru care păstrând axa strategică România-SUA-NATO, care este o axă strategico-politico-militară şi cre înseamnă investiţii Exxon în Marea Neagră, care înseamnă investiţiile germane atât de importante, eu am fost la deschiderea lor, şi la Deutsche Bank şi la Deutsche Telekom şi la fabrica de la Sebeş şi la celelalte şi este foarte important acest lucru, România trebuie să îşi găsească investiţii în energie, pentru că independenţa energetică de Rusia este principalul obiectiv al meu ca preşedinte în următorii cinci ani şi trebuie să deschidă alte pieţe, pentru produsele româneşti. Dacă vorbim de Asia, vorbim în special de produsele agro-alimentare.

Rareș Bogdan: Mulţumesc domnule Ponta, domnule Iohannis, vă rog să îmi spuneţi dvs aveţi un mesaj şi două întrebări pentru domnul Ponta, aveţi un mesaj, aveţi minutul pe care trebuie să îl recuperaţi, vă rog. Adresaţi-i domnului Ponta, românilor, este libertatea dvs.

Klaus Iohannis: Observ că domnul Ponta a evitat un răspuns pe Roşia Montană şi vreau să răspund…

Victor Ponta: L-am dat foarte clar.

Klaus Iohannis: După părerea mea, Roşia Montană, aşa cum este gândită acum, nu poate să continue, este un fel de privatizare eşuată. Nu au fost luate în considerare multe lucruri de acolo, nu este un proiect care ne garantează că este protejat mediul, nu este un proiect care ne garantează că sunt protejate comunităţile de acolo. După părerea mea, în această formă trebuie abandonat şi reluată discuţia. Mi se pare totuşi notabilă poziţia duplicitară a domnului Ponta în acea chestiune. În calitate de prim-ministru a aprobat un act pe care l-a trimis în Parlament şi acolo a fost împotrivă. Cred că este prima dată când un prim-ministru în funcţie are simultan două păreri contrare la acelaşi act normativ. În ce priveşte mesajul meu pentru cetăţeni, pentru români este foarte clar: eu vreau să schimb felul în care se face politică în România. Mai puţine vorbe, mai multe fapte, mai puţină gălăgie inutilă, mai multă aplecare asupra problemelor.

Realizator: Aveţi o întrebare pentru domnul Ponta?

Klaus Iohannis: Acum, dacă nu mi-aţi acordat nici minutele, îmi daţi voie să pun ultimul întrebarea?

Rareș Bogdan: Da, dar aveţi în continuare minute la dispoziţie pentru a trimite orice fel de mesaj.

Klaus Iohannis: Renunţ la ele, ca să nu apară discuţii pe urmă. Vă mulţumesc pentru amabilitate. Îmi rezerv dreptul să pun totuşi ultima întrebare din emisiune.

Rareș Bogdan: Domnule Victor Ponta, o întrebare pentru domnul Klaus Iohannis…

Victor Ponta: Vreau totuşi să vă spun şi evident că voi pune întrebarea şi dânsul are ultima întrebare, vreau să vă spun că am candidat şi n-aş fi candidat niciodată împotriva lui Crin Antonescu, ceea ce domnul Iohannis a făcut, am candidat pentru a duce la bun sfârşit un proiect care s-a numit USL, care a promis oamenilor două lucruri esenţiale: în primul rând să ne scape de regimul Băsescu, asta însemnând şi Blaga, şi Mihai Răzvan Ungureanu, şi Falcă, şi Flutur, şi toţi cei care sunt lângă dvs, domnule Iohannis. Al doilea lucru pe care l-am promis a fost acela de a face dreptate oamenilor – pensii, salarii, TVA scăzut la pâine şi la alimente, agricultură, toate celelalte lucruri pe care oamenii le aşteptau şi mai ales ca să facem o societate în care să nu mai fim divizaţi, să nu mai fim de fiecare dată puşi să ne luptăm unii cu alţii. Eu am văzut în această seară ceea ce am văzut şi în urmă cu opt luni, atunci când aţi venit la mine şi când spuneaţi că guvernul meu este bun, că voiaţi să faceţi parte din el, şi anume foarte multă poleială şi nimic înăuntru./schelaru/ Şi atunci, eu sunt cel pe care oamenii l-au văzut cu bune şi cu rele, şi ştiu ce vreau să fac pentru România. Proiectul USL, proiectul pe care 60% din români l-a considerat cel mai bun. Întrebarea mea este următoarea: dacă aveţi vreun moment – totuşi, USL s-a rupt la momentul la care dumneavoastră nu aţi primit funcţia pe care v-o doreaţi – dacă aveţi vreun moment un sentiment de vinovăţie faţă de milioanele de români care au crezut în USL şi care s-a rupt, repet, că nu aţi primit dumneavoastră o funcţie pe care v-o doreaţi, cum vă doriţi şi acum o altă funcţie, e adevărat.

Rareș Bogdan: Domnule Klaus Iohannis, răspunsul dumneavoastră şi întrebare pentru domnul Ponta.

Klaus Iohannis: Aţi terminat întrebarea?

Victor Ponta: Era semnul întrebării la final.

Rareș Bogdan: Vă rog.

Klaus Iohannis: A, am crezut că mai continuaţi un pic. Domnule Ponta, USL-ul s-a rupt fiindcă PSD-ul a vrut toată puterea şi noi nu am fost de acord. Atât de simplă este explicaţia, indiferent cum o punem pe alte note, este singura chestiune reală şi vă reamintesc că nu am venit la dumneavoastră, fiindcă guvernul a funcţionat bine. Eu am vrut să fiu vicepremier fiindcă guvernul a funcţionat prost şi am vrut să fac lucrurile mai bine. Dar dumneavoastră nu aţi putut să suportaţi această chestiune. Domnule Ponta, ne-aţi spus că aţi votat în tinereţe cu Ion Raţiu, pe urmă aţi spus că aţi votat cu candidatul liberal. Pot să contez şi de data aceasta pe votul dumneavoastră?

Victor Ponta: Nu, domnule Iohannis, pentru că sunteţi doar o poleială a lui Ion Raţiu şi a lui Crin Antonescu. În interior sunteţi Traian Băsescu şi nu l-am votat niciodată pe Traian Băsescu.

Realizator: Domnule Iohannis, un ultim mesaj pentru români, un minut.

Klaus Iohannis: Votaţi schimbarea!

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare