Connect with us

Politică

Cioloș, la Summitul ASEM: Strategia Dunării, un exemplu de cooperare macroregională în interiorul UE

Publicat cu

pe

Cioloș, la Summitul ASEM: Strategia Dunării, un exemplu de cooperare macroregională în interiorul UE

Strategia Dunării este un exemplu de cooperare macroregională în interiorul Uniunii Europene, a declarat premierul Dacian Cioloș la cel de-al XI-lea Summit ASEM (Reuniune Asia-Europa), organizat la Ulan Bator, Mongolia, transmite Agerpres.

„Oferta României pentru proiectele de conectivitate hard este bazată pe două active, oferite în primul rând de avantajele evidente create de poziția geografică, la frontiera Mării Negre, asigurând conexiunea cu Asia, dar și de Dunăre și Deltă, care sunt conectate cu Marea Neagră. Cel de-al doilea aspect ține de cadrul regional oferit de Strategia Dunării, care este un exemplu de cooperare macroregională în interiorul Uniunii Europene. România și Austria au inițiat această strategie, având obiectivul principal de a transforma Dunărea într-un instrument relevant de cooperare, care intensifică utilizarea celui mai mare râu european din perspectiva transportului, a schimburilor culturale, a turismului, a răspândirii dezvoltării economice sustenabile și a conectivității între oameni”, a afirmat Dacian Cioloș, potrivit unei înregistrări publicate vineri pe canalul oficial al Guvernului de pe YouTube.

Premierul Cioloș a arătat în intervenția sa că una dintre prioritățile de cooperare este în prezent conectivitatea.

„Conectivitatea a devenit una din ariile prioritare ale cooperării noastre. Niciodată înainte în istoria omenirii, conectivitatea nu a fost o realitate mai complexă. Conectivitatea are un impact în creștere în toate societățile noastre și în toate câmpurile de activitate. Din perspectiva noastră, o definiție clară și comprehensivă a acestei realități ar trebui să fie una dinamică și flexibilă”, a spus Cioloș.

Acesta a precizat că oamenii recurg în prezent la o interconectare completă. „În toate eforturile noastre, consumatorul final și beneficiarii sunt oamenii din țările noastre. Oamenii sunt cei care recurg la o interconectare completă și interacțiune”, a adăugat Cioloș.

Prim-ministrul a vorbit și despre importanța facilitării accesului la educație și la călătorii pentru tineri. „Aș dori să pun accentul pe importanța de a facilita schimburi între tineri, de a facilita accesul la educație și la călătorii pentru tineri”, a mai spus Cioloș.

Premierul Cioloș a afirmat, totodată, că este foarte importantă și conectivitatea virtuală, care oferă oportunități nelimitate în diferite domenii.

„Peste 40% din populația lumii folosește internetul, regiunile noastre, Europa și Asia, fiind cele mai conectate zone. Susținem dezvoltarea în continuare a oportunităților nelimitate pe care spațiul cibernetic le oferă pentru procesul de învățare, e-guvernare, business și comerț. În același timp, susținem cu tărie respectarea principiilor de bază ale libertății informațiilor”, a subliniat Cioloș.

Șeful Executivului a vorbit în intervenția sa și despre necesitatea proliferării formelor de cooperare menite să elimine decalajele infrastructurii fizice în și între multe dintre țări.

La începutul intervenției sale de la Summit ASEM, premierul Cioloș a transmis un mesaj în limba franceză, în care a condamnat atentatul de la Nisa, a transmis condoleanțe pentru poporul francez și a exprimat solidaritatea României cu Franța.

„Transmit solidaritatea României împotriva oricărei formă de ură și de violență care se manifestă în Franța sau pretutindeni”, a spus premierul Cioloș.

Prim-ministrul Dacian Cioloș participă vineri și sâmbătă, la Ulan Bator, la cel de-al XI-lea Summit ASEM. Summitul ASEM marchează în acest an 20 de ani de la lansarea dialogului politic între Europa și Asia, prin organizarea unei reuniuni la nivel înalt, „eveniment important în relațiile economice și politice dintre țările europene și asiatice”, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Internațional

Ministru nord-coreean: „Vom sprijini Rusia până când aceasta obține victoria în războiul din Ucraina”

Publicat cu

pe

Coreea de Nord va susține Rusia până la obținerea victoriei în războiul din Ucraina, a declarat vineri, la Moscova, ministrul de externe nord-coreean, Choe Son Hui, în cadrul unei întâlniri cu omologul său rus, Serghei Lavrov, potrivit Reuters.

„Relaţiile noastre tradiţionale, istoric prietenoase, care au parcurs calea încercărilor istoriei, astăzi se ridică la un nou nivel de relaţii de camaraderie militară invincibilă”, a spus șefa diplomației de la Phenian lui Serghei Lavrov.

Coreea de Nord, de partea Rusiei până la „victoria din Ucraina”

Ministrul nord-coreean a mai spus că Phenianul nu are nicio îndoială că, „sub conducerea înțeleaptă” a președintelui rus și poporului său vor „obține o mare victorie în lupta lor sacră pentru protejarea drepturilor suverane și a intereselor de securitate a statului lor”.

„Şi vă asigurăm, de asemenea, că până în ziua victoriei vom fi ferm alături de camarazii noştri ruşi”, a mai spus Choe Son Hui.

Serghei Lavrov a evidențiat „legăturile foarte strânsă” dintre armatele celor două țări și a menționat că acest lucru le-a permis să rezolve împreună sarcini de securitate importante.

Referitor la declarațiile făcute în această săptămână de Statele Unite, NATO, Coreea de Sud și Ucraina, potrivit cărora Coreea de Nord a trimis 10.000 de soldați în Rusia, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că „nu are nimic de adăugat la ceea ce s-a spus deja”.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat joi că 8.000 dintre soldaţii nord-coreeni se află deja în regiunea rusă Kursk şi se aşteaptă ca aceştia să intre în luptă împotriva Ucrainei în zilele următoare.

Choe a avertizat că situația din Peninsula Coreeană ar putea deveni „explozivă”.

Citește mai departe

Politică

Statul român suportă cheltuielile de repatriere a cetăţenilor români decedaţi în străinătate. Câți bani primesc familiile

Publicat cu

pe

Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea prin care statul român suportă cheltuielile de repatriere a cetățenilor români în străinătate, în limita a 5.000 de euro.

Statul român suportă cheltuielile de repatriere a cetăţenilor români decedaţi în străinătate

Klaus Iohannis a semnat „decretul privind promulgarea Legii pentru suportarea de către statul român a cheltuielilor ocazionate de repatrierea cetățenilor români decedați în străinătate,precum şi pentru abrogarea lit. b) a alin. (1) al art. 15 din Legea nr. 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate”, potrivit Administrației Prezidențiale.

Conform legii, statul român suportă cheltuielile de repatriere a cetățenilor români decedați în străinătate, la cererea familiei, în limita a 5.000 de euro pentru fiecare persoană decedată. De asemenea, este introdusă și posibilitatea ca sumele ce depășesc acest plafon să fie suportate din taxele consulare.

În fiecare an, în bugetul Ministerului Afacerilor Externe se alocă aceste sume pentru plata cheltuielilor de repatriere.

Normele metodologice de punere în aplicare a legii se stabilesc prin ordin comun al ministrului Afacerilor Externe şi al ministrului Finanţelor, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii.

Citește mai departe

Politică

Nicușor Dan, după inundațiile din Spania: „Planurile urbanistice prevăd pentru fiecare teren o suprafață verde care permite scurgerea naturală a apei în pământ”

Publicat cu

pe

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a reacționat, joi, după inundațiile din Spania.

Edilul a explicat că planurile urbanistice prevăd existența unei suprafețe de spațiu verde pentru fiecare teren construit, pentru a permite scurgerea naturală a apei în pământ, având în vedere că sistemele de canalizare nu vor putea prelua niciodată cantități mari de apă.

Reacția lui Nicușor Dan după inundațiile din Spania

„Cu toată consideraţia pentru victimele din Spania şi pentru familiile lor, vreau să atrag atenţia asupra unui fenomen care ne priveşte direct. Planurile urbanistice prevăd pentru fiecare teren construit o suprafaţă de spaţiu verde la sol, care permite scurgerea naturală a apei în pământ. Prevederile sunt încălcate sistematic de autorizaţiile de construire”, a spus Nicușor Dan într-o postare pe Facebook.

Edilul Capitalei a menționat că „Agenția pentru Protecția Mediului închide ochii și la asta, de Inspectoratul în Stat în Construcții și Prefect nu mai vorbesc”.

Nicușor Dan a arătat că sistemele de canalizare nu vor putea niciodată să preia cantități de apă excepționale în timp scurt, cum a fost în Spania.

„De aceea e important să păstrăm sol natural care să absoarbă apa”, a mai explicat Nicușor Dan.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare