Politică
Liderii europeni hotărăsc, la Sibiu, soarta Uniunii Europene pentru următorii ani

Pentru două zile Sibiul s-a aflat în centrul atenţiei. Astăzi, de Ziua Europei, Piața Mare a fost gazda unui eveniment politic extrem de important pentru întreaga Uniune Europeană. După amplele pregătiri orașul a fost gata să primească 27 de lideri europeni printre care şi pe Preşedintele parlamentului European Antonio Tajani sau preşedintele consiliului european Donald Tusk care s-au reunit pentru a hotărî cinci ani din viitorul Europei.
Aceştia au condensat într-un document numit Declaraţia de la Sibiu 10 angajamente referitoare la strategiile Uniunii Europene din Următorii ani „Vom rămâne uniți, la bine și la greu. Vom da dovadă de solidaritate în vremuri dificile și vom sta întotdeauna alături unii de ceilalți.”
Oameni de toate vârstele s-au adunat pentru a fi martori la acest eveniment.
„Să aibă grijă de fata mea”. A fost mesajul unei femei în vârstă de 89 de ani ce a venit special pentru a-i transmite acest lucru cancelarului german Angela Markel. Deschiderea a fost făcută cu un spectacol susţinut de Junii Sibiului şi Delia.
Începând cu oră 12 liderii europeni au început să-şi facă apariţia în Piaţa Mare. Au fost primiţi cu ropote de aplauze şi scandări „Cred că este un semn foarte, foarte frumos din partea sibienilor că au venit și ați văzut că liderii europeni au dorit să îi salute pe sibieni. Mi se pare un lucru extraordinar de frumos, este un lucru total spontan. Oamenii au venit de curiozitate și liderii au simțit căldura românilor care abia au așteptat să îi primească aici, în inima României. Acesta este cel mai emoționant moment din întregul summit de astăzi”, a declarat președintele Klaus Iohannis.
A fost făcută şi tradiţionala poză de grup. După aceasta, Klaus Iohannis a mers în mijlocul oamenilor şi le-a întins mâna multora dintre ei. La fel au procedat şi unii dintre liderii europeni, inclusiv preşedintele PE, Antonio Tajani, şeful Comisiei Europeană, Jean Claude Jucker, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, dar şi preşedintele francez Emmanuel Macron.
Angela Merkel şi Emmanuel Macron s-au îmbrăţişat calduros, fiind foarte încântați de revedere. Ei au discutat câteva minute bune. Ultimul a ajuns cancelarul Austriei, Sebastian Kurz. El a vorbit foarte puțin cu jurnaliștii, pentru a nu întârzia lucrările summit-ului.
După ce a vorbit cu jurnaliștii un sfert de oră, Macron a intrat în clădire, unde a fost întâmpinat de Iohannis.
Ministrul de Integritate din Marea Britanie și-a facut apariția cu bine în ciuda problemelor de la aterizare.
Președintele Klaus Iohannis, președintele Consiliului European, Donald Tusk, și cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au susținut o declarație comună de presă, la Sibiu, la finalul Summit-ului informal al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană.
Cei trei au vorbit despre importanța UE și au promis că tot ceea ce vor face va fi pentru binele cetățenilor. A fost adus în discuție și statul de drept. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a ținut să precizeze că "statul de drept e chintesența și va fi în atenția noastră strategică. Nu poate exista Europa fără stat de drept".
El a subliniat că statul de drept reprezintă o tendință îngrijorătoare și periculoasă la nivel global.
La rândul său președintele Klaus Iohannis a spus că el își dorește stat de drept, dar există unii politicieni care nu își doresc acest lucru în România, dar decizia e la români, îndemnându-i să iasă la vot pe 26 mai.
Atât Juncker cât și Tusk i-au mulțumit lui Iohannis pentru organizarea Summit-ului de la Sibiu, declarând că s-au îndrăgostit de oraș.
Mai mult, președintele Consiliului European a ținut să transmite aceste mesaje impresionante în limba română. "Am convingerea că sunteți remarcabil. Ați organizat un summit excepțional. Puteți fi mândri pentru munca depusă, la fel cum Europa este mandră de dumneavoastră. Pur și simplu m-am îndrăgostit de Sibiu. Toată Europa s-a îndrăgostit de dumneavoastră", a spus el.
Preşedintele Klaus Iohannis a explicat, înainte de summit, faptul că premierul Viorica Dăncilă nu a fost invitată la summitul UE de la Sibiu, afirmând că fiecare stat are un singur reprezentant la acest eveniment, unde vor fi întâlniri numai în format de Consiliu European, astfel că România va fi reprezentată de şeful statului. „Nu este nici o rea-voinţă, nici o rea-credinţă, pur şi simplu aici este locul preşedintelui, în Consiliul European, şi noi ne întâlnim aici ca să lucrăm”.
Premierul Viorica Dăncilă, aflată la Alba Iulia, spune că a avut solicitări de la omologi din diferite state membre ale Uniunii Europene pentru a avea, la Sibiu, reuniuni bilaterale, dar că le-a declinat, deoarece a considerat că nu era oportun să aibă aceste întâlniri în timpul Summitului Consiliului European.
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a sustinut că Iohannis a dat dovadă de "lipsă de bună creștere" și "lipsă de patriotism" prin faptul că nu a invitat-o pe premierul Viorica Dăncilă.
„Dacă aşa vor să se joace în campanie, atunci aşa o să jucăm în această campanie. Adică să nu creadă Iohannis şi slugile lui că doar ei au dreptul să urle sau să ţipe. Putem să lăsăm şi noi oamenii noştri nervoşi să facă o contramanifestaţie. Nu mă aştept să înţeleagă mesajul acesta nici el, nici măscăricii pe care îi are”, a declarat Dragnea.
Politică
Ce prevede acordul politic între PSD-PNL-USR-UDMR

Liderii celor patru partide, plus minorități naționale, care vor forma Guvernul condus de Ilie Bolojan au semnat luni acordul politic, care prevede structura guvernului, termenii în care va avea loc rocada guvernamentală, precum și principalele direcții de guvernare.
Semnarea acordului politicc a fost anunțată de liderii partidelor care formează guvernul: Ilie Bolojan, Sorin Grindeanu, Dominic Fritz, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian.
Ce prevede acordul politic al coaliției de guvernare
Acordul politic are cinci articole și începe cu structura Guvernului: prim-ministru, 16 ministere, dintre care 6 ministere PSD, 4 ministere PNL, 4 ministere USR și 2 ministere UDMR; Guvernul are 3 funcții de viceprim-ministru fără portofoliu, câte una pentru PSD și UDMR și un independent, două funcții de viceprim-ministru cu portofoliu, câte una pentru PNL și USR.
La momentul aplicării rotației convenite, un portofoliu de viceprim-ministru fără portofoliu va fi alocat PNL și un viceprim-ministru cu portofoliu va fi alocat PSD.
Formațiunile politice semnatare convin asupra aplicării rotației în privința ocupării funcției de prim-ministru. Pentru perioada iunie 2025 – aprilie 2027 candidatul la funcția de prim-ministru, susținut de Coaliție, va fi desemnat de către PNL. Pentru perioada aprilie 2027 – decembrie 2028 candidatul la funcția de prim-ministru, susținut de Coaliție, va fi desemnat de către PSD, prevede acordul politic PSD-PNL-USR-UDMR-Minorități.
În situația unei remanieri guvernamentale sau în cazurile prevăzute de lege în care un membru al guvernului nu își poate exercita atribuțiile funcției, nominalizarea revine formațiunii politice care a deținut inițial funcția. Prim-ministrul are dreptul să refuze motivat respectiva nominalizare și să solicite o nouă propunere.
În acordul politic al partidelor care formează alianța de guvernare este prevăzut că, pentru implementarea programului de guvernare, coaliția va susține direcții precum:
- Adoptarea urgentă a unui plan credibil de reducere a deficitului bugetar;
- Combaterea risipei bugetare prin restructurarea companiilor de stat, reducerea cheltuielilor administrative și limitarea beneficiilor nejustificate;
- Reforma sistemului fiscal, prin eliminarea excepțiilor și creșterea eficienței colectării;
- Prioritizarea investițiilor în proiectele de infrastructură mare, precum și pentru comunitățile locale pentru asigurarea resurselor necesare în mod realist și eficient;
- Reforma pensiilor speciale;
- Stabilirea de obiective măsurabile și evaluabile pentru fiecare minister și agenție;
- Comasarea instituțiilor redundante și reducerea birocrației;
Politică
Bolojan: Acordul politic între PSD, PNL, USR, UDMR și minorități asigură un Guvern stabil

Premierul desemnat Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL, a declarat, luni, că acordul politic pentru formarea coaliției PSD, PNL, USR, UDMR și grupul minorităților asigură un Guvern stabil, concentrat pe reformele structurale fudamentale, respectul pentru cetățeni, consolidarea democrației.
‘Am semnat azi acordul politic între PSD, PNL, USR, UDMR și grupul parlamentar al minorităților naționale pentru formarea unei coaliții care să asigure un Guvern stabil, concentrat pe reformele structurale fudamentale, pe performanță în guvernare, pe dezvoltarea României, respectul față de cetățeni și consolidarea democrației’, a afirmat Ilie Bolojan, la o conferință de presă comună cu liderii PSD, USR, UDMR și minorități, după semnarea acordului politic.
El a spus că acest acord, alături de programul de guvernare, închide procedurile de formare a noului Guvern în așa fel încât luni după-amiază să înceapă audierea miniștrilor în comisiile parlamentare, urmată de votul în Parlament.
‘Mulțumesc partenerilor de coaliție pentru că, indiferent de orientările doctrinare, indiferent de conflictele care au fost în trecut, în fața acestei situații dificile pentru România generată de criza bugetară am avut maturitatea și responsabilitatea să ajungem la un acord politic care să asigure o guvernare stabilă în România’, a arătat Bolojan.
Politică
Consultări la Cotroceni: Președintele Nicușor Dan discută cu reprezentanții PNL

Consultările președintelui Nicușor Dan cu partidele și formațiunile politice parlamentare pentru desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru continuă, joi, la Palatul Cotroceni, cu delegația Partidului Național Liberal (PNL).
Din delegația PNL fac parte președintele interimar al partidului, Ilie Bolojan, și secretarul general Adrian Veștea și prim-vicepreședinții Emil Boc, Cătălin Predoiu, Ciprian Ciucu și Dan Motreanu. Din partea președintelui Nicușor Dan participă consilierul onorific Dragoș Anastasiu și Radu Burnete, care de la 1 iulie va fi consilier prezidențial.
Adrian Veștea a precizat, joi, pe Facebook că mandatul cu care PNL merge la consultări este unul ferm și responsabil: formarea unei coaliții pro-europene, cu un program solid pentru stabilitate economică și echilibru politic.
‘Vom susține desemnarea lui Ilie Bolojan ca prim-ministru – un lider cu rezultate clare în administrație, capabil să construiască un guvern eficient, cu o echipă profesionistă și responsabilă’, a scris Veștea pe pagina de socializare.
De asemenea, el a arătat că PNL sprijină un plan credibil de reducere a deficitului bugetar și un set de măsuri economice realiste, de care România are urgent nevoie.
‘În aceste momente, România are nevoie de claritate, competență și decizii ferme. PNL este pregătit să-și asume acest drum – nu pentru interese politice, ci pentru echilibru, stabilitate și încrederea cetățenilor’, a mai spus liberalul.
Discuțiile de la Palatul Cotroceni, programate să se desfășoare pe parcursul a aproximativ patru ore, au început cu reprezentanții Partidului Social Democrat (PSD). După social-democrați, șeful statului ar fi trebuit să se consulte cu reprezentanții AUR, însă aceștia au anunțat că nu participă.
Președintele Nicușor Dan urmează să discute cu delegațiile Uniunii Salvați România (USR), Partidului Oamenilor Tineri (POT), Uniunii Democrate Maghiară din România (UDMR) și cu Grupul parlamentar al minorităților naționale.
Și reprezentanții Partidului S.O.S. România (SOS) au anunțat că nu participă la discuții.
-
Politică10 luni înainte
Proiectul Ralucăi Turcan devine realitate. Pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate. Zeci de mii de sibieni vor beneficia
-
Politică6 luni înainte
Marcel Ciolacu a prezentat trei facturi pe TikTok, susținând că reprezintă plata zborurilor cu avioanele Nordis. Boarding Pass: „E puţin probabil ca aceste facturi să fi fost emise în anul 2022, când au avut loc zborurile”
-
Business10 luni înainte
HS Timber Group – tehnologie la cel mai înalt nivel în prelucrarea lemnului
-
Politică11 luni înainte
Raluca Turcan: Zi istorică pentru patrimoniul românesc! Dosarele Brâncuşi şi Frontierele Imperiului Roman – Dacia, înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO