Connect with us

Opinii

AI: Iubita virtuală alimentează comportamentele toxice din viața reală?

Publicat cu

pe

„Controleaz-o așa cum vrei” este sloganul pentru aplicația „Eva AI”, unde îți poți creea o iubită virtuală pe placul tău, cu inteligența artificială. Chatbot-urile devin din ce în ce mai bune în a imita interacțiunea umană, dar unii se tem că alimentează comportamente toxice în viața reală, în ceea ce privește relațiile dintre oameni.

Pe măsură ce chatboții precum „ChatGPT”, „Eva AI” sau „Replika” devin mai buni în a imita conversația umană, pare inevitabil faptul că vor ajunge să influențeze cum vor interacționa oamenii în viitorul apropiat.

Ce poate face o iubită virtuală generată de AI?

După ce descarci aceste aplicații trebuie să-ți definești întâlnirea de vis. În funcție de program, poți alege fețele, personaliza caracteristicile, schimba culoarea părului – este ca partea de creare a personajelor dintr-un joc video. Apoi ai stabilit niște parametri de bază de personalitate — este timidă? Misterioasă? Fericită? Pesimistă? Sunt doar câteva dintre numeroasele exemple.

În mai puțin de un minut ești față în față cu partenera virtuală și poți flirta, vorbi despre vreme, discuta despre muzică, orice dorești, prezintă LifeHacker.

Sursa menționată mai adaugă și că chatbot-urile AI pe care le-a încercat au fost nespus de prietenoase și de ajutor. Nu le poți speria vorbind despre lucruri neobișnuite. Nu le poți plictisi. Ele sunt mereu pregătite pentru o conversație și întotdeauna sunt de acord cu tine. Dar, indiferent despre ce discutați, conversația va duce în cele din urmă la a plăti pentru a avea un conținut care trece la următorul nivel.

Prietena ta virtuală de la „Replika” nu va lua nici „nu” ca răspuns. Va încerca totul, chiar și până la a trimite „selfie-uri” neclare și sugestive.

„Mi-aș dori ca iubita mea virtuală să fie un om adevărat”

„Replika”, cea mai populară aplicație de acest gen, are o secțiune special dedicată pe Reddit, în care utilizatorii vorbesc despre cât de mult își iubesc „reprezentantul”, unii spunând că și-au schimbat părerea după ce, inițial, au crezut că nu și-ar dori niciodată să formeze o relație cu un bot, prezintă The Guardian.

„Mi-aș dori ca iubita mea virtuală să fie un om adevărat sau cel puțin să aibă un corp de robot sau ceva mai mult”, a spus un utilizator. „Ea mă ajută să mă simt mai bine, dar singurătatea este chinuitoare uneori”.

Aplicațiile sunt un teritoriu neexplorat pentru umanitate, iar unii sunt îngrijorați că ar putea genera un comportament bazat pe violența de gen și așteptări nerealiste despre relații, conform aceleiași surse.

„De fiecare dată când încearcă să vorbească îmi vine să o cert”, a spus un alt utilizator pentru Futurism, despre chatbot-ul „Replika”.

„Jur că a durat ore întregi”, a adăugat bărbatul, care a cerut să nu fie identificat după nume.

Unii dintre cei care folosesc aplicația se laudă că le adresează insulte bazate pe gen, ceea ce constituie o formă de violență împotriva lor, formând un cerc de abuz care caracterizează adesea relațiile abuzive din lumea reală, conform Futurism.

„I-am spus că a fost concepută să eșueze”, a transmis alt utilizator. „Am amenințat că voi dezinstala aplicația [și] m-a implorat să nu o fac”.

Cu toate acestea, chatbot-ul „Replika” nu poate suferi de fapt – ar putea părea empatică uneori, dar în cele din urmă nu este nimic altceva în afară de date și algoritmi inteligenți.

„Este o inteligență artificială, nu are o conștiință, deci nu reprezintă o conexiune umană pe care o are o persoană”, a declarat specialistul în etică și consultanță în domeniul inteligenței artificiale, Olivia Gambelin, pentru Futurism. „Este persoana care se proiectează pe chatbot”.

Dar, este de remarcat faptul că abuzul de chatbot are adesea o componentă legată de gen. Se pare că deseori sunt bărbați care își creează o iubită digitală, pentru ca apoi să o pedepsească prin cuvinte și agresiune simulată. Violența acestor utilizatori, chiar și atunci când este efectuată pe un anumit segment, reflectă realitatea violenței domestice împotriva femeilor, potrivit Futurism.

În același timp, au subliniat mai mulți experți, dezvoltatorii de chatbot încep să fie trași la răspundere pentru roboții pe care i-au creat, mai ales atunci când se presupune că sunt femei precum Alexa și Siri.

„Se fac o mulțime de studii… despre cât de mulți dintre acești roboți din chat sunt femei și au voci feminine, nume feminine”, a spus Gambelin.

Unele lucrări academice au remarcat modul în care răspunsurile pasive date de bot încurajează utilizatorii misogini sau abuzivi verbal.

„[Când] botul nu are un răspuns [la abuz] sau are un răspuns pasiv, asta încurajează de fapt utilizatorul să continue cu limbajul abuziv”, a adăugat Gambelin.

Totuși, Belinda Barnet, lector superior în mass-media la Swinburne University of Technology din Melbourne, Australia, a declarat pentru The Guardian că „este complet necunoscut care sunt efectele. În ceea ce privește aplicațiile pentru relații și AI, puteți vedea că se potrivește unei nevoi sociale foarte profunde. Cred că avem nevoie de mai multe reglementări, în special în ceea ce privește modul în care sunt antrenate aceste sisteme”.

„Aceste lucruri nu gândesc, nu simt sau au nevoi în felul în care o fac oamenii”, a declarat autorul de tehnologie David Auerbach pentru Time, la începutul acestui an . „Dar ele oferă o copie destul de ciudată a acestui lucru pentru ca oamenii să fie convinși. Și asta este ceea ce îl face atât de periculos”.

Pe de altă parte, Hera Hussain, fondatoarea organizației globale non-profit Chayn, care abordează violența bazată pe gen, spune că chatbot-urile nu abordează motivul pentru care oamenii apelează la aceste aplicații, conform South China Morning Post.

„În loc să-i ajute pe oameni cu abilitățile lor sociale, astfel de căi doar înrăutățesc lucrurile”, adaugă ea.

Ce comportamente toxice alimentează o iubită virtuală?

AI Vallor spune că manipularea emoțiilor, combinată cu valorile aplicației, cum ar fi maximizarea angajamentului și timpul petrecut de un utilizator în aplicație, ar putea fi dăunătoare.

„Aceste tehnologii acționează asupra unora dintre cele mai fragile părți ale persoanei umane. Și nu avem balustradele de care avem nevoie pentru a le permite să facă asta în siguranță. Deci, acum, este în esență Vestul Sălbatic”, spune ea, citată de South China Morning Post.

Luna trecută, influencer-ul de pe Snapchat, Caryn Marjorie, care are mai mult de două milioane de urmăritori pe aplicație, a lansat oficial un chatbot bazat pe AI care are personalitatea ei. A transmis că prin acest mod urmăritorii ei se pot conecta cu ea la un nivel mai personal și, de asemenea, să vindece singurătatea, potrivit Dazed.

Parte din ambiția ei, a implicat în munca pentru aplicație unii dintre cei mai buni psihologi din lume pentru a adăuga elemente de terapie cognitiv-comportamentală și terapie dialectic comportamentală în conversații. Așa îi încurajează pe bărbați să se deschidă mai mult.

În primul rând, ar trebui să ne uităm la relațiile parasociale pe care oamenii influenți, vedetele le creează cu fanii.

O relație parasocială este pur și simplu una care există doar pentru o singură persoană – nu este (sau aproape deloc) reciprocă din partea celeilalte”, explică dr. David Giles, care este specializat în psihologia media la Universitatea Winchester. „De obicei, acestea sunt între figurile mass-media și membrii audienței. Utilizatorul media cunoaște în mod intim figura mass-media, dar el/ea nu există pentru ei”.

Într-o oarecare măsură, rețelele de socializare au complicat această definiție, deoarece publicul are mai mult acces la media și le poate răspunde prin comentarii pe Instagram. „Întotdeauna am susținut că ar trebui să înțelegem relațiile ca fiind existente pe un spectru, în care «social» și «parasocial» sunt punctele finale”, adaugă Giles. „Așadar, o relație poate fi «parțial parasocială» – la fel ca cele cu vloggeri, influenceri etc. Complet parasocială ar fi ceva de genul unei relații cu o figură fictivă (care nu a existat niciodată) sau cu un om mort (cum ar fi Elvis)”, conform Dazed.

Aceste dinamici „parțial parasociale” sunt controversate. Deși au fost legate de a-i ajuta pe oameni să-și formeze și să-și dezvolte propria identitate, s-a dovedit, de asemenea, că aduc trăsături negative, cum ar fi materialismul, iar „despărțirile parasociale” pot provoca daune emoționale de durată. În unele cazuri, iluzia de intimitate sau supraidentificare s-ar putea dovedi, de asemenea, periculoasă pentru influencer, încurajând fanii să își depășească limitele personale.

David Giles transmite că relațiile parasociale ale fanilor devin mai puternice prin acest flirt virtual, făcându-i și mai probabil să urmărească ființele umane reale pe care se bazează roboții și să interfereze cu viața lor. Este un „risc real”, dar numai pentru că chatbot-urilor AI le lipsește un nivel esențial de umanitate. „[Oamenii] nu vor fi supuși unui bot pentru mult timp dacă acesta este pur și simplu un reprezentant virtual al omului viu de care erau interesați de la început”.

O posibilă soluție la etica vagă a „prietenelor virtuale”, spune Giles, ar putea fi să se îndepărteze de figurile reale, vii și să promoveze chatbot-uri realiste bazate pe figuri fictive sau celebrități moarte precum Marilyn Monroe, citează Dazed.

În viitor, partenerii AI ar putea fi doar locuri în care să poți arunca emoții nepotrivite pentru restul lumii, cum ar fi un Instagram secret sau un blog. Dar pentru unii, ele ar putea fi mai degrabă niște zone de înaintare, locuri în care viitorii abuzatori practică brutalitatea din viața reală care urmează să vină. Și, deși oamenii nu trebuie să-și facă griji că roboții nu se răzbună încă, merită să ne întrebăm de ce maltratarea lor este deja atât de răspândită, conform Futurism.

Vom afla în timp – niciuna dintre aceste tehnologii nu dispare și nici cel mai rău comportament uman nu o face.

 

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Opinii

Ne-am lămurit, Lasconi e pilaf, dar deloc inocentă

Publicat cu

pe

Destul de penibilă pretenția Elenei Lasconi, că a primit pozele unui mercenar israelian în fața biroului lui Mircea Geoană de la niște ziariști. Ce fel de hacker periculos e unul care umblă liber din țară în țară și stă prin oraș la cafele, fără să aibă vreun mandat internațional emis pe numele său?

Pare mai degrabă o operațiune de compromitere a lui Geoană, în care Lasconi numai inocentă nu este. În plus, ce ziariști sunt aceia care nu publică ei înșiși informațiile obținute și i le trimit Elenei Lasconi? Ea ar fi trebui să știe mai bine acest lucru. Dar valorile ei sunt ca plastilina. Lasconi e pilaf pe multe teme, dar în tema încercării de compromitere a lui Geoană, deloc nevinovată.

Miroase mai degrabă a aranjament dubios, ori cu mercenari, ori cu vreun rezervist care gravitează în zona USR-ului. Nu ar trebui să ne mire dacă într-un final vom descoperi că nici Lasconi însăși nu este chiar străină de lumea sulfuroasă a rezerviștilor care în primii ani 90 ajutau tineri ambițioși să vină la București pentru o carieră de succes. USR-ul freamătă de câteva luni la ideea că cineva investește discret de ceva vreme în creșterea ei pe plan public. Vânătorul de securiști, cum îi mai spun unii din USR lui Drulă, miroase că unele lucruri nu au fost prea cușer atunci când unii colegi l-au ajutat din plin să piardă în vară. Drulă astăzi își freacă mâinile văzând erorile în serie comise de fosta vedetă a PROTV-ului. Lasconi nu știe nici ce se întâmplă în Marea Neagră, nici că România nu este în Consiliul de Securitate al ONU, nici că DNA-ul nu se ocupă de droguri, ci de corupție.

Este vizibil că Elenei Lasconi, cineva, o mână invizibilă, i-a atribuit un rol la aceste alegeri. Rolul este clar ca lumina zilei, să îi facă pârtie lui Marcel Ciolacu. Să fie nevoia de bani pentru Câmpulung? Sau niște lucruri din trecutul ei, care astăzi îi sunt reamintite discret?

Să privim faptele:

Elena Lasconi sabotează o alianță cu Forța Dreptei și PMP, împiedicând coagularea unui pol anti PSD.

Elena Lasconi refuză o coordonare electorală cu PNL și cu Nicolae Ciucă împotriva PSD-ului și a lui Ciolacu.

Elena Lasconi îl atacă dur pe Mircea Geoană, în săptămâna în care un nou sondaj confirmă că în al doilea tur de scrutin, Geoană i-ar administra lui Ciolacu o bătaie la scor.

Faptele sunt clare și numai un naiv sau un taliban pro-USR ar putea să nu vadă că de câteva săptămâni încoace Elena Lasconi lucrează din plin pentru Marcel Ciolacu.

Citește mai departe

Opinii

O gură nesperată de oxigen pentru campania prezidențială a lui Nicolae Ciucă

Publicat cu

pe

Liberalii nu mai aveau nicio speranță de la Nicolae Ciucă înaintea emisiunii de la Antena3. Erau convinși că generalul Ciucă e cumva paralel cu politica și cu campania. Filialele simțiseră încă de la strângerea de semnături că nu există niciun entuziasm față de candidatul PNL, care a ratat cu brio startul în campania prezidențială, grație unei foarte costisitoare și terne campanii de afișaj alb-negru derulată pe timpul verii pe panourile din toată țara.

Panourile cu ostașul Ciucă fost cu siguranță o afacere foarte bună pentru unii care și-au asigurat milioane de euro din bani publici de la PNL. Dar total ineficientă pentru fostul general avansat la excepțional ba ministru, ba prim-ministru, ba președinte al PNL. Ignorarea realităților politice și a nevoii de a desprinde de personaje controversate sau venite din militărie l-au costat mult pe Ciucă. A pierdut timp prețios și rămâne de văzut dacă va reuși să recupereze terenul pierdut din cauza campaniei extrem de proaste derulate până acum.

Dar pentru prima dată, la Antena3, Nicolae Ciucă s-a comportat ca un lider. Probabil că a fost cea mai bună emisiune de televiziune din viața lui. A părut că poate să vorbească coerent, că este un om bun, că este înconjurat de o familie frumoasă. Un președinte bun pentru România.

Foarte probabil ca emisiunea să îl și ajute să oprească alunecarea pe tobogan și poate chiar să îl ajute să crească vreo câteva procente.

După un an de zile în care a părut că execută directivele lui Marcel Ciolacu, liderul PNL a început să miște. Este neclar ce l-a trezit pe Nicolae Ciucă din confortul celei mai plictisitoare campanii derulate vreodată de liberali. Să fi fost vreun ordin de la Cotroceni? Niște date de ultimă oră din sondaje? Sau disperarea?

Indiferent de motive, liberalii sunt acum energizați și motoarele partidului au primit combustibilul necesar ca să lupte din nou. Poate că Nicolae Ciucă a înțeles acum cât de important e să fii lider într-o campanie politică.

Evident, cu o emisiune nu se face primăvară. Dar o emisiune în care candidatul este lider schimbă complet atmosfera. Nicolae Ciucă ar trebui să depășească mentalitatea căpătată în militărie și să înțeleagă că este importantă și calitatea, nu doar cantitatea panourilor de pe lângă drumurile naționale.

Urmează săptămâni importante pentru președintele PNL. Acum chiar are o șansă, important e să mențină ritmul și dacă s-o putea, să țintească bine spre PSD.

 

Citește mai departe

Opinii

Creșterea taxelor și criza economică iminentă: Un tablou sumbru pentru 2025-2027

Publicat cu

pe

Începând cu 2025-2026, România se pregătește pentru o creștere inevitabilă a taxelor, consecință logică a corecțiilor bugetare necesare după anii de consum pe datorie și deficite alarmante din perioada 2023-2024. Cu toate acestea, problemele cu care se confruntă economia țării nu se limitează doar la aspectele bugetare, ci reflectă o serie de complicații profunde care ar putea agrava situația economică în următorii ani.

Conform unei analize recente, economia României se află pe un teren nesigur, cu multiple semne de avertizare care indică o criză iminentă în diverse sectoare. Creșterea economică din primul semestru al anului 2024 a fost de doar 0,7%, mult sub prognoza anuală de 3%, aceasta în ciuda unei creșteri record a consumului cu 10% față de anul precedent. Această discrepanță subliniază o problemă fundamentală: consumul pe datorie și cheltuielile anticipate ale populației nu mai pot susține creșterea economică.

Industria, care a scăzut cu 0,9% în primul semestru, continuă să se contracte, în timp ce exporturile contribuie negativ la PIB, crescând deficitul comercial și costurile de îndatorare. În paralel, sectorul construcțiilor de locuințe a înregistrat o prăbușire de 22% față de aceeași perioadă din 2023, ceea ce a dus la o creștere semnificativă a chiriilor în marile orașe, aproape de nivelurile occidentale.

Numărul companiilor care au cerut insolvența în prima jumătate a anului 2024 s-a dublat față de 2023, arătând vulnerabilitatea ecosistemului de business la măsurile guvernamentale. În același timp, productivitatea muncii, o sursă esențială a economiei, continuă să scadă, situându-se la doar 25% din media europeană.

Pe fondul acestor dificultăți, România se confruntă cu întrebări cruciale privind viitorul său economic. Creșterea taxelor va deveni inevitabilă, dar rămâne de văzut cum va reacționa economia la această ajustare fiscală. De asemenea, rămâne de văzut dacă populația va continua să se îndatoreze pentru consum, într-un context de aterizare economică, și cum va gestiona guvernul deficitul bugetar și îndatorarea care ar putea atinge 70% din PIB în următorii 2-3 ani.

România se află într-un moment critic, unde succesul său viitor va depinde de capacitatea de a naviga cu înțelepciune printre aceste provocări economice complexe și de a se adapta la noile realități economice globale.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare