Connect with us

Publicat cu

pe

„Controleaz-o așa cum vrei” este sloganul pentru aplicația „Eva AI”, unde îți poți creea o iubită virtuală pe placul tău, cu inteligența artificială. Chatbot-urile devin din ce în ce mai bune în a imita interacțiunea umană, dar unii se tem că alimentează comportamente toxice în viața reală, în ceea ce privește relațiile dintre oameni.

Pe măsură ce chatboții precum „ChatGPT”, „Eva AI” sau „Replika” devin mai buni în a imita conversația umană, pare inevitabil faptul că vor ajunge să influențeze cum vor interacționa oamenii în viitorul apropiat.

Ce poate face o iubită virtuală generată de AI?

După ce descarci aceste aplicații trebuie să-ți definești întâlnirea de vis. În funcție de program, poți alege fețele, personaliza caracteristicile, schimba culoarea părului – este ca partea de creare a personajelor dintr-un joc video. Apoi ai stabilit niște parametri de bază de personalitate — este timidă? Misterioasă? Fericită? Pesimistă? Sunt doar câteva dintre numeroasele exemple.

În mai puțin de un minut ești față în față cu partenera virtuală și poți flirta, vorbi despre vreme, discuta despre muzică, orice dorești, prezintă LifeHacker.

Sursa menționată mai adaugă și că chatbot-urile AI pe care le-a încercat au fost nespus de prietenoase și de ajutor. Nu le poți speria vorbind despre lucruri neobișnuite. Nu le poți plictisi. Ele sunt mereu pregătite pentru o conversație și întotdeauna sunt de acord cu tine. Dar, indiferent despre ce discutați, conversația va duce în cele din urmă la a plăti pentru a avea un conținut care trece la următorul nivel.

Prietena ta virtuală de la „Replika” nu va lua nici „nu” ca răspuns. Va încerca totul, chiar și până la a trimite „selfie-uri” neclare și sugestive.

„Mi-aș dori ca iubita mea virtuală să fie un om adevărat”

„Replika”, cea mai populară aplicație de acest gen, are o secțiune special dedicată pe Reddit, în care utilizatorii vorbesc despre cât de mult își iubesc „reprezentantul”, unii spunând că și-au schimbat părerea după ce, inițial, au crezut că nu și-ar dori niciodată să formeze o relație cu un bot, prezintă The Guardian.

„Mi-aș dori ca iubita mea virtuală să fie un om adevărat sau cel puțin să aibă un corp de robot sau ceva mai mult”, a spus un utilizator. „Ea mă ajută să mă simt mai bine, dar singurătatea este chinuitoare uneori”.

Aplicațiile sunt un teritoriu neexplorat pentru umanitate, iar unii sunt îngrijorați că ar putea genera un comportament bazat pe violența de gen și așteptări nerealiste despre relații, conform aceleiași surse.

„De fiecare dată când încearcă să vorbească îmi vine să o cert”, a spus un alt utilizator pentru Futurism, despre chatbot-ul „Replika”.

„Jur că a durat ore întregi”, a adăugat bărbatul, care a cerut să nu fie identificat după nume.

Unii dintre cei care folosesc aplicația se laudă că le adresează insulte bazate pe gen, ceea ce constituie o formă de violență împotriva lor, formând un cerc de abuz care caracterizează adesea relațiile abuzive din lumea reală, conform Futurism.

„I-am spus că a fost concepută să eșueze”, a transmis alt utilizator. „Am amenințat că voi dezinstala aplicația [și] m-a implorat să nu o fac”.

Cu toate acestea, chatbot-ul „Replika” nu poate suferi de fapt – ar putea părea empatică uneori, dar în cele din urmă nu este nimic altceva în afară de date și algoritmi inteligenți.

„Este o inteligență artificială, nu are o conștiință, deci nu reprezintă o conexiune umană pe care o are o persoană”, a declarat specialistul în etică și consultanță în domeniul inteligenței artificiale, Olivia Gambelin, pentru Futurism. „Este persoana care se proiectează pe chatbot”.

Dar, este de remarcat faptul că abuzul de chatbot are adesea o componentă legată de gen. Se pare că deseori sunt bărbați care își creează o iubită digitală, pentru ca apoi să o pedepsească prin cuvinte și agresiune simulată. Violența acestor utilizatori, chiar și atunci când este efectuată pe un anumit segment, reflectă realitatea violenței domestice împotriva femeilor, potrivit Futurism.

În același timp, au subliniat mai mulți experți, dezvoltatorii de chatbot încep să fie trași la răspundere pentru roboții pe care i-au creat, mai ales atunci când se presupune că sunt femei precum Alexa și Siri.

„Se fac o mulțime de studii… despre cât de mulți dintre acești roboți din chat sunt femei și au voci feminine, nume feminine”, a spus Gambelin.

Unele lucrări academice au remarcat modul în care răspunsurile pasive date de bot încurajează utilizatorii misogini sau abuzivi verbal.

„[Când] botul nu are un răspuns [la abuz] sau are un răspuns pasiv, asta încurajează de fapt utilizatorul să continue cu limbajul abuziv”, a adăugat Gambelin.

Totuși, Belinda Barnet, lector superior în mass-media la Swinburne University of Technology din Melbourne, Australia, a declarat pentru The Guardian că „este complet necunoscut care sunt efectele. În ceea ce privește aplicațiile pentru relații și AI, puteți vedea că se potrivește unei nevoi sociale foarte profunde. Cred că avem nevoie de mai multe reglementări, în special în ceea ce privește modul în care sunt antrenate aceste sisteme”.

„Aceste lucruri nu gândesc, nu simt sau au nevoi în felul în care o fac oamenii”, a declarat autorul de tehnologie David Auerbach pentru Time, la începutul acestui an . „Dar ele oferă o copie destul de ciudată a acestui lucru pentru ca oamenii să fie convinși. Și asta este ceea ce îl face atât de periculos”.

Pe de altă parte, Hera Hussain, fondatoarea organizației globale non-profit Chayn, care abordează violența bazată pe gen, spune că chatbot-urile nu abordează motivul pentru care oamenii apelează la aceste aplicații, conform South China Morning Post.

„În loc să-i ajute pe oameni cu abilitățile lor sociale, astfel de căi doar înrăutățesc lucrurile”, adaugă ea.

Ce comportamente toxice alimentează o iubită virtuală?

AI Vallor spune că manipularea emoțiilor, combinată cu valorile aplicației, cum ar fi maximizarea angajamentului și timpul petrecut de un utilizator în aplicație, ar putea fi dăunătoare.

„Aceste tehnologii acționează asupra unora dintre cele mai fragile părți ale persoanei umane. Și nu avem balustradele de care avem nevoie pentru a le permite să facă asta în siguranță. Deci, acum, este în esență Vestul Sălbatic”, spune ea, citată de South China Morning Post.

Luna trecută, influencer-ul de pe Snapchat, Caryn Marjorie, care are mai mult de două milioane de urmăritori pe aplicație, a lansat oficial un chatbot bazat pe AI care are personalitatea ei. A transmis că prin acest mod urmăritorii ei se pot conecta cu ea la un nivel mai personal și, de asemenea, să vindece singurătatea, potrivit Dazed.

Parte din ambiția ei, a implicat în munca pentru aplicație unii dintre cei mai buni psihologi din lume pentru a adăuga elemente de terapie cognitiv-comportamentală și terapie dialectic comportamentală în conversații. Așa îi încurajează pe bărbați să se deschidă mai mult.

În primul rând, ar trebui să ne uităm la relațiile parasociale pe care oamenii influenți, vedetele le creează cu fanii.

O relație parasocială este pur și simplu una care există doar pentru o singură persoană – nu este (sau aproape deloc) reciprocă din partea celeilalte”, explică dr. David Giles, care este specializat în psihologia media la Universitatea Winchester. „De obicei, acestea sunt între figurile mass-media și membrii audienței. Utilizatorul media cunoaște în mod intim figura mass-media, dar el/ea nu există pentru ei”.

Într-o oarecare măsură, rețelele de socializare au complicat această definiție, deoarece publicul are mai mult acces la media și le poate răspunde prin comentarii pe Instagram. „Întotdeauna am susținut că ar trebui să înțelegem relațiile ca fiind existente pe un spectru, în care «social» și «parasocial» sunt punctele finale”, adaugă Giles. „Așadar, o relație poate fi «parțial parasocială» – la fel ca cele cu vloggeri, influenceri etc. Complet parasocială ar fi ceva de genul unei relații cu o figură fictivă (care nu a existat niciodată) sau cu un om mort (cum ar fi Elvis)”, conform Dazed.

Aceste dinamici „parțial parasociale” sunt controversate. Deși au fost legate de a-i ajuta pe oameni să-și formeze și să-și dezvolte propria identitate, s-a dovedit, de asemenea, că aduc trăsături negative, cum ar fi materialismul, iar „despărțirile parasociale” pot provoca daune emoționale de durată. În unele cazuri, iluzia de intimitate sau supraidentificare s-ar putea dovedi, de asemenea, periculoasă pentru influencer, încurajând fanii să își depășească limitele personale.

David Giles transmite că relațiile parasociale ale fanilor devin mai puternice prin acest flirt virtual, făcându-i și mai probabil să urmărească ființele umane reale pe care se bazează roboții și să interfereze cu viața lor. Este un „risc real”, dar numai pentru că chatbot-urilor AI le lipsește un nivel esențial de umanitate. „[Oamenii] nu vor fi supuși unui bot pentru mult timp dacă acesta este pur și simplu un reprezentant virtual al omului viu de care erau interesați de la început”.

O posibilă soluție la etica vagă a „prietenelor virtuale”, spune Giles, ar putea fi să se îndepărteze de figurile reale, vii și să promoveze chatbot-uri realiste bazate pe figuri fictive sau celebrități moarte precum Marilyn Monroe, citează Dazed.

În viitor, partenerii AI ar putea fi doar locuri în care să poți arunca emoții nepotrivite pentru restul lumii, cum ar fi un Instagram secret sau un blog. Dar pentru unii, ele ar putea fi mai degrabă niște zone de înaintare, locuri în care viitorii abuzatori practică brutalitatea din viața reală care urmează să vină. Și, deși oamenii nu trebuie să-și facă griji că roboții nu se răzbună încă, merită să ne întrebăm de ce maltratarea lor este deja atât de răspândită, conform Futurism.

Vom afla în timp – niciuna dintre aceste tehnologii nu dispare și nici cel mai rău comportament uman nu o face.

 

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Opinii

Creșterea taxelor și criza economică iminentă: Un tablou sumbru pentru 2025-2027

Publicat cu

pe

Începând cu 2025-2026, România se pregătește pentru o creștere inevitabilă a taxelor, consecință logică a corecțiilor bugetare necesare după anii de consum pe datorie și deficite alarmante din perioada 2023-2024. Cu toate acestea, problemele cu care se confruntă economia țării nu se limitează doar la aspectele bugetare, ci reflectă o serie de complicații profunde care ar putea agrava situația economică în următorii ani.

Conform unei analize recente, economia României se află pe un teren nesigur, cu multiple semne de avertizare care indică o criză iminentă în diverse sectoare. Creșterea economică din primul semestru al anului 2024 a fost de doar 0,7%, mult sub prognoza anuală de 3%, aceasta în ciuda unei creșteri record a consumului cu 10% față de anul precedent. Această discrepanță subliniază o problemă fundamentală: consumul pe datorie și cheltuielile anticipate ale populației nu mai pot susține creșterea economică.

Industria, care a scăzut cu 0,9% în primul semestru, continuă să se contracte, în timp ce exporturile contribuie negativ la PIB, crescând deficitul comercial și costurile de îndatorare. În paralel, sectorul construcțiilor de locuințe a înregistrat o prăbușire de 22% față de aceeași perioadă din 2023, ceea ce a dus la o creștere semnificativă a chiriilor în marile orașe, aproape de nivelurile occidentale.

Numărul companiilor care au cerut insolvența în prima jumătate a anului 2024 s-a dublat față de 2023, arătând vulnerabilitatea ecosistemului de business la măsurile guvernamentale. În același timp, productivitatea muncii, o sursă esențială a economiei, continuă să scadă, situându-se la doar 25% din media europeană.

Pe fondul acestor dificultăți, România se confruntă cu întrebări cruciale privind viitorul său economic. Creșterea taxelor va deveni inevitabilă, dar rămâne de văzut cum va reacționa economia la această ajustare fiscală. De asemenea, rămâne de văzut dacă populația va continua să se îndatoreze pentru consum, într-un context de aterizare economică, și cum va gestiona guvernul deficitul bugetar și îndatorarea care ar putea atinge 70% din PIB în următorii 2-3 ani.

România se află într-un moment critic, unde succesul său viitor va depinde de capacitatea de a naviga cu înțelepciune printre aceste provocări economice complexe și de a se adapta la noile realități economice globale.

Citește mai departe

Internațional

Ce este atât de special la TikTok?

Publicat cu

pe

Algoritmul de recomandare de conținut, care alimentează aplicația TikTok, a intrat din nou în lumina reflectoarelor după ce SUA i-a ordonat proprietarului său chinez, ByteDance, să vândă activele aplicației din SUA sau să se confrunte cu o interdicție la nivel național. Cu toate acestea, ce este atât de special la TikTok?

Iată cum funcționează TikTok și de ce a atras mai multe discuții decât tehnologia folosită de rivalii săi, cum ar fi Meta (Facebook), Instagram, Google, YouTube și Snapchat:

Algoritmul din TikTok

Algoritmii sunt considerați operațiuni generale de bază ale ByteDance, iar compania ar prefera să închidă aplicația decât să o vândă, a raportat Reuters, citând mai multe surse.

China a făcut modificări în legile sale de export în 2020, ce îi conferă drepturi de aprobare asupra oricărui export de algoritmi și coduri sursă, la care adaugă nivelul de complexitate oricărui efort de a vinde aplicația.

Academicieni și fostul personal al companiei au spus că nu doar algoritmii, ci și modul videoclipurilor care funcționează pe baza formatului scurt au făcut ca TikTok să aibă un succes enorm la nivel global.

Ce este atât de special la TikTok?

Înainte de apariția TikTok, mulți credeau că tehnologia care leagă conexiunile sociale ale unui utilizator reprezenta secretul pentru o aplicație de social media de succes, având în vedere popularitatea pentru Facebook și Instagram, de la Meta.

Dar TikTok a arătat că un algoritm, condus de înțelegerea interesului unui utilizator, ar putea fi mai puternic. În loc să-și construiască algoritmul pe „graficul social”, așa cum a făcut Meta, directorii TikTok, inclusiv CEO-ul Shou Zi Chew, au spus că algoritmul lor se bazează pe „semnale de interes”, prezintă Reuters.

În timp ce rivalii au algoritmi similari bazați pe interese, TikTok este capabil să turboalimenteze eficiența algoritmului cu formatul video scurt, a declarat Catalina Goanta, profesor asociat la Universitatea Utrecht.

„Sistemul lor de recomandare este foarte comun. Dar ceea ce face diferența cu adevărat la TikTok este designul și conținutul”, a transmis aceasta.

Formatul video scurt permite algoritmului TikTok să devină mult mai dinamic și chiar capabil să urmărească schimbările în preferințele și interesele utilizatorilor de-a lungul timpului, mergând gradual, în funcție de ce i-ar plăcea unui utilizator la o anumită oră, pe parcursul zilei.

TikTok culege datele rapid

În plus, formatul video scurt îi permite aplicației TikTok să se familiarizeze cu preferințele utilizatorilor într-un ritm mult mai rapid, a spus Jason Fung, fost șef al unității de jocuri TikTok.

„Deoarece este în format bite size, un videoclip scurt, se pot colecta date despre preferințele unui utilizator mult mai rapid decât pe YouTube, unde un videoclip mediu durează mai puțin de 10 minute”, a adăugat aceeași sursă. „Imaginați-vă că voi colectați date despre un utilizator, în medie, la fiecare 10 minute, față de o dată la fiecare două secunde”.

Încă de la început TikTok s-a poziționat ca aplicație construită pentru dispozitive mobile, ceea ce i-a oferit un avantaj față de platformele rivale care trebuia să își adapteze interfețele de pe ecranele computerelor.

Intrarea timpurie a TikTok-ului pe piața videoclipurilor scurte i-a oferit companiei un mare avantaj. Instagram nu a lansat Reels până în 2020, în timp ce YouTube a lansat Shorts în 2021, ambele fiind în urmă față de TikTok, ce avea anii de experiență în dezvoltarea de date și produse.

Conținut recomandat pe TikTok

TikTok recomandă în mod regulat conținut care nu intră în interesul utilizatorilor, despre care conducerea companiei a spus în mod repetat că este esențial pentru experiența utilizatorului.

Un studiu pe care cercetătorii din SUA și Germania l-au publicat luna trecută a constatat că algoritmul TikTok „exploatează interesele utilizatorilor de la 30% până la 50% din videoclipurile de recomandare”, după ce a examinat datele de la 347 de utilizatori TikTok și cinci roboți automatizați, conform Reuters.

„Această constatare indică faptul că algoritmul TikTok optează pentru recomandarea unui număr mare de videoclipuri de explorare într-o încercare, fie de a deduce mai bine interesele utilizatorului, fie de a maximiza reținerea utilizatorilor, recomandând multe videoclipuri care sunt în afara intereselor (cunoscute) ale utilizatorului”, au scris cercetătorii în lucrarea numită „TikTok și arta personalizării”.

TikTok mobilizează utilizatorii în grupuri

Ari Lightman, profesor la Universitatea Carnegie Mellon, a spus că o altă tactică eficientă pe care TikTok a folosit-o este să-și încurajeze utilizatorii să formeze grupuri publice prin hashtag-uri. Astfel, TikTok poate afla mai eficient informații despre comportamentul, interesul, alinierea și ideologia utilizatorilor săi, a adăugat acesta.

Lightman a transmis că dacă TikTok ajunge să fie interzis în SUA, iar giganții tehnologici au capacitatea de a reproduce cu propriile lor produse ceea ce se întâmplă pe TikTok, imitarea culturii utilizatorilor activată de TikTok ar putea fi sarcina cea mai mare.

Avantajul TikTok

Algoritmul de recomandare al TikTok a fost preluat în mare parte din aplicația sa soră chineză Douyin, care a fost lansată în 2016. Deși ByteDance subliniază adesea că TikTok și Douyin sunt aplicații separate, o sursă ce are cunoștințe directe a spus că cei doi algoritmi rămân similari până în prezent, potrivit Reuters.

La rândul său, inteligența artificială a lui Douyin a fost supraalimentată de capacitatea companiei de a valorifica costurile scăzute ale forței de muncă în China, ceea ce a făcut-o să angajeze multe persoane care analizează conținutul pentru a examina detaliat tot ceea ce se petrece pe platformă.

„În jurul anilor 2018 și 2019, Douyin s-a străduit să aibă etichete pentru fiecare utilizator. Așa că ei au etichetat manual fiecare clip video. Apoi și-au etichetat utilizatorii în funcție de videoclipul pe care l-au vizionat”, a spus Yikai Li, manager la agenția de publicitate Nativex și fost director la ByteDance. „După au aplicat această tactică și pe TikTok”.

„Este multă muncă să sortăm aceste etichete, este foarte laborioasă”. Astfel, companiile din China „au un avantaj aici: își pot permite mult mai mulți oameni, iar costul este mai mic decât pentru companiile nord-americane”, transmite aceeași sursă citată de Reuters.

Citește mai departe

Opinii

Dacă ești un donator de spermatozoizi, ar trebui să știi când să te oprești: un american este tatăl a 96 de copii

Publicat cu

pe

Dacă ești un donator de spermatozoizi, ar trebui să știi când să te oprești: un american este tatăl a 96 de copii

A devenit mai ușor să găsești identitățile donatorilor de spermatozoizi. Pierderea anonimatului poate deschide întrebări complicate despre granițe, responsabilități și, uneori, despre relații ambivalente. De aceea, este important să știi care sunt acestea și când să te oprești din a o face.

Dylan Stone-Miller a făcut o călătorie de aproximativ 14.500 de km, în această vară, pentru a-și vedea unii dintre cei 96 de copii ai săi.

Din punct de vedere emoțional, logistic sau din toate punctele de vedere, este complicat pentru copii, familiile lor și pentru Stone-Miller, un donator de spermatozoizi în vârstă de 32 de ani. Călătoria lui a fost lungă și imprevizibilă – pentru a-și da seama cum se potrivește el în viața băieților și fetelor pe care i-a conceput în absență.

Cum a început instinctul patern al unui donator de spermatozoizi?

Toutul a început în urmă cu trei ani, când a văzut pentru prima dată o fotografie cu unul dintre copiii săi biologici, un copil mic pe nume Harper, care avea ochii lui albaștri și buclele blonde ale surorii sale. I-au dat lacrimile și a trăit sentimente neașteptate de rudenie, transmite acesta pentru The Wall Street Journal.

„Mă gândesc la ea ca fiind primul meu copil”, a spus Stone-Miller. A cunoscut-o pe Harper când ea avea 3 ani și a decis că vrea să creeze relații cu cât mai mulți dintre copiii săi. Și-a părăsit slujba de inginer software și și-a finanțat căutarea cu economiile făcute. Până acum, Stone-Miller a cunoscut 25 dintre copiii săi biologici. Deoarece urmărirea descendenților de la un donator nu este întotdeauna de încredere, el nu va ști niciodată câți copii are, a spus el.

Misiunea lui Stone-Miller este ea însăși un accident de naștere, izvorât din unirea neprevăzută a fertilizării in vitro, a internetului și a testelor ADN la preț redus. Împreună, aceste progrese au făcut posibilă găsirea taților biologici care, în trecut, erau păstrați în mare parte anonimi de băncile de spermă.

La câteva luni după ce Stone-Miller și soția sa s-au despărțit în 2020, un străin i-a trimis un mesaj. „Sper cu adevărat că nu vă simțiți invadat în niciun fel, dar este Ziua Recunoștinței în Canada și am vrut să vă spun cât de recunoscătoare vă este familia mea”, a scris Alicia Bowes, una dintre cele două mame ale lui Harper. Ea îl urmărise pe Stone-Miller prin intermediul rețelelor de socializare și al indiciilor din dosarul său de donator, luând inclusiv numele și ocupația tatălui său ca psiholog criminalist.

Stone-Miller a deschis pagina de Instagram a lui Bowes și a văzut fotografia lui Harper. Câteva zile mai târziu, a întrebat-o pe Bowes dacă se poate alătura unui grup de părinți de pe Facebook, numit Xytex 5186 Offspring după ID-ul băncii de spermă. Ea a fost de acord să formeze un nou grup pentru cei interesați. Când a spus grupului că vrea să-și cunoască copiii, părinții a 20 dintre ei au răspuns. Majoritatea părinților din grup sunt cupluri de sex feminin sau femei singure, ceea ce reflectă o tendință în industria băncilor de spermă.

Stone-Miller a aflat despre grupul de pe Facebook într-un moment dificil din viața sa. Fosta lui soție și fiul ei tânăr s-au mutat din casa cu trei dormitoare pe care au cumpărat-o împreună, din Estul Atlantei. „M-am simțit ca un eșec”, a spus el. Câteva luni mai târziu, în prima zi a unui nou loc de muncă, a primit mesajul lui Bowes, prezintă WSJ.

Prezența tatălui biologic în viața copiilor și a familiei

Ușurința relativă de a găsi identitatea și locuința donatorilor de spermatozoizi reface vederile tradiționale despre ceea ce cuprinde o familie. Părinții spun că prezentarea unui tată biologic copiilor lor implică recompense potențiale, precum și riscul unor sentimente rănite și așteptări eșuate. Peste un milion de americani au fost concepuți prin înseminare artificială și fertilizare în vitro. Numărul de donatori de spermă nu este urmărit.

Donarea de spermatozoizi, învăluită de mult timp în secret, se schimbase deja când a început Stone-Miller. El a dat permisiunea ca banca de spermă să-i dezvăluie identitatea oricăruia dintre copiii săi biologici după ce aceștia împlinesc 18 ani. Formarea grupului de Facebook a deschis ușa cu ani mai devreme. „Am vrut să văd copiii crescând”, a transmis el.

Unii părinți au decis că nu vor să aibă nimic de-a face cu el. Cei care l-au primit acasă încearcă să-și dea seama de rolul lui: un tată biologic, un tată donator, un vizitator sau un prieten special. Nici părinții, nici Stone-Miller nu sunt siguri unde să pună limita.

„Există momente în care se simte intruziv cu Dylan”, a spus Bowes, care i-a permis lui Stone-Miller să îi viziteze de două ori în ultimul an. „Este vorba despre noi să ne dăm seama care sunt granițele, precum și ca el să-și descopere granițele”.

Mama lui Stone-Miller, Rebecca Stone, a spus că nu are un răspuns simplu pentru a explica motivul fiului ei. Este însă încântată să vadă fotografiile pe care Stone-Miller le trimite cu nepoții ei biologici. „Pot vedea fațetele lui Dylan în aproape toți copiii”, a spus ea. „Atât de mulți dintre ei sunt blonzi și cu ochii albaștri, așa cum a fost el. Pot vedea scânteia pe care a avut-o întotdeauna”, citează WSJ.

Ca student la facultate, a spus Stone-Miller, a donat spermatozoizi pentru bani, 100 de dolari o vizită. Privind în urmă, a spus el, a fost mai mult decât banii care l-au ținut să facă acest lucru timp de șase ani.

Stone-Miller i-a vizitat de două ori pe Harper și pe sora ei Harlow, de asemenea, unul dintre copiii săi biologici. În iulie, a stat nouă zile la un Airbnb, lângă casa lor din Edmonton, Canada, cea mai lungă vizită din călătoria sa rutieră. Mamele fetelor au recunoscut complexitatea relației, de la rolul lui în viața lor, până la cum să-l numească.

„Nu vreau ca Harper să simtă că îl poate numi oricum”, a spus Bowes. „Nu este tatăl ei. Dacă ea ar spune asta în fața noastră, am spune direct: «Dylan nu este tatăl tău. El nu va fi niciodată tatăl tău. Nu ai un tată. Ai un donator»”.

Acest aspect nu s-a potrivit cu Stone-Miller. „A fost greu să mă uit în ochii fiicei mele biologice și să-i spun că nu sunt tatăl ei”.

La începutul călătoriei sale, Stone-Miller s-a oprit la casa bunicii sale din Marshfield, Massachusetts, și și-a exprimat neliniștea cu privire la găsirea locului său printre toți copiii. „Sunt părinte? Poate uneori din perspectiva copilului? Nu știu”, a spus el. „Nu sună ca mine să spun, dar cu siguranță se simte ca fiind un părinte, din când în când”.

Stone-Miller mărturisește că i-a spus terapeutului său la faptul că se aștepta să rămână conectat cu copiii săi biologici pe termen nelimitat. „Și totuși”, a întrebat el, „cum este posibil?”.

Greu să spui „La revedere”

Înainte de a pleca în călătoria sa, Stone-Miller a mers să-l vadă pe Cal, copilul său biologic în vârstă de 6 ani, care locuiește într-o suburbie din Atlanta. Îl vizitase pe băiat de mai multe ori în ultimii doi ani, iar Cal le-a spus celor două mame ale lui că vrea să petreacă timp singur cu Stone-Miller. Mamele au fost de acord să-l lase pe Stone-Miller să îl ducă pe Cal la magazinul „Target” pentru a-i cumpăra jucării.

„Am o oarecare reținere să-l trimit pe Cal în mașină cu Dylan”, a spus Lindsay Harris, una dintre mamele lui Cal. „Dar cred că Dylan este cine spune că este. El a dovedit asta. Se simte liniştitor. Am încredere totală în el”.

După ce au fost la „Target”, au mers în parc pentru a petrece după-amiaza cu mamele lui Cal și cu fratele lui de 3 ani, un alt copil biologic al lui Stone-Miller. Când a venit timpul să plece, Cal era trist și Stone-Miller la fel. „Este greu să spui la revedere de fiecare dată”, a adăugat el.

Mamele lui Cal au fost recunoscătoare pentru vizită. „Acolo unde trăim, nu există nicio familie ca a noastră”, a spus Harris. „Așa că, atunci când un copil spune: „Nu ai tată”, Cal poate spune: „Am un tată biologic. Am un tată donator. Îl văd. El face parte din viața mea”.

Două zile mai târziu, pe 26 mai, Stone-Miller a mâncat multe clătite cu banane, iar la 9 dimineața a plecat din Atlanta într-un Toyota RAV4 plin cu haine pentru vreme caldă și rece, echipament de camping, frisbee-uri și cărți pentru copii. A ajuns în punctul său cel mai îndepărtat, Vancouver, la sfârșitul lunii iulie și se așteaptă să se întoarcă acasă până în septembrie.

Stone-Miller a făcut o oprire în estul Connecticut-ului, pentru a-l vedea pe Mac Wraichette, în vârstă de 5 ani, care aștepta nerăbdător. „În momentul în care s-a trezit, a întrebat: «Vine Dylan? »” a spus Jessie Wraichette, una dintre cele două mame ale lui Mac. A fost a treia vizită a lui Stone-Miller, conform The Wall Street Journal.

În timpul petrecut împreună, Mac a intrat în piscină pentru a-i arăta cum înoată. „Ești ca un pește”, îi spuse Stone-Miller. L-a dat în leagănul din curte pe Mac. În momentul în care Mac a alergat la tobogan și a urcat pe scară, Stone-Miller le-a avertizat pe mamele lui Mac cu privire la plantele din apropiere.

— E stejar otrăvitor? el a intrebat. „Nu vreau să-l atingă dacă este stejar otrăvitor”.

Un scurt istoric despre donatorul de spermatozoizi

Părinții lui Stone-Miller au divorțat când el avea 14 ani. El și sora lui, care este cu patru ani mai mică, au petrecut șase zile din 14 cu tatăl lor, iar restul cu mama lor, care a fost profesor de istoria artei americane antice, la Emory, Universitatea din Atlanta.

Când avea 19 ani, a spus Stone-Miller, o femeie cu care s-a întâlnit i-a spus că este însărcinată. Ea plănuise să aibă copilul, dar s-a răzgândit. „Am început să fac o schimbare mentală spre a deveni tată”, a spus el. „Am avut o viziune în minte despre cum ar putea arăta să aduc viață în lume”. Decizia ei l-a lăsat cu un sentiment persistent de pierdere.

Nouă luni mai târziu, Stone-Miller, care studia psihologia la Universitatea de Stat din Georgia, a fost arestat pentru că a băut când era încă minor. Părinții i-au spus că trebuie să plătească pentru un avocat. Un coleg de cameră i-a spus despre banii pe care îi făcea ca donator la banca de spermă Xytex. Oportunitatea a venit în timpul unei „furtuni perfecte de nevoi financiare și evenimente personale”, a spus el.

Xytex a spus că monitorizează distribuția geografică raportată a copiilor născuți dintr-un donator comun, în conformitate cu liniile directoare ale industriei.

Stone-Miller a strâns scoici de pe o plajă din Costa Rica, unde locuiește tatăl său, acum recăsătorit. Când Stone-Miller își vizitează a doua oară copiii biologici, el le cere să aleagă un cadou. El a spus că încearcă să fie corect în a-și împărți timpul cu cei mici. El ține o foaie de calcul pentru numele lor, vârstele și zilele de naștere și când i-a văzut ultima dată sau a vorbit cu ei.

Ar trebui să știi când să te oprești pentru că acest factor va reveni în viitor

Stone-Miller plănuia să vadă 14 dintre copii în călătoria sa, acordând cea mai lungă perioadă de timp pentru Harper și Harlow. A ajuns să le vadă pe fete pe 10 iulie și a rămas în apropiere. Le-a îngrijit, oferindu-le mamelor o noapte în oraș. Stone-Miller a spus că a făcut ravioli în acea noapte, dar lui Harper nu i-au plăcut. I-a pregătit pâinea prăjită și ouă. Le-a citit poveștile fetelor înainte de culcare și le-a ajutat să se spele pe dinți.

În timpul vizitei, a dus-o pe Harper la mall, iar la locul de alimentare un trecător i-a spus: „Este un tată bun”, și-a amintit Stone-Miller. A fost un moment ciudat. „Semănăm”, a zis el. „Cu tipul de apropiere pe care eu și Harper o împărtășim, a fost ușor pentru oameni să spună că aceasta este o relație tată-fiică”. Harper, a spus el, îl numește Donor Dylan.

Harper și Harlow au avut un frate mai mare, Huxley, care a murit la trei zile după naștere. Pentru a-l comemora pe Huxley, mamele lui și-au făcut tatuaje potrivite cu Benedict iepurașul, o jucărie de pluș, așezat pe lună, trei stele pentru numărul de zile în care a trăit copilul și numele lui. Au primit și tatuaje temporare pe care să le poarte Harper și Harlow. În timpul vizitei sale din iulie, Stone-Miller a purtat și el unul. Stone-Miller, care a fost tatăl biologic al lui Huxley, a spus că și el a simțit pierderea.

A făcut o fotografie a tatuajului și le-a întrebat pe mame dacă le deranjează pentru că și-a făcut unul adevărat ca al lor. Bowes a spus că e bine. Mai târziu în acea noapte, mamele au discutat despre asta. Au discutat despre granițele personale, ce aparținea familiei, ce se simțeau confortabil să împărtășească cu Stone-Miller. Ele au un rol de părinți, iar el un rol mai mic de donator. Memoria despre Huxley era a lor, au decis ele.

„Se simțea de parcă forțează prea mult”, a spus Alicia Bowes. „Nimeni nu ar putea înțelege durerea de a-ți pierde copilul. Se simțea ca spațiul nostru personal, ceva foarte aproape de inimile noastre”.

A doua zi, soția lui Bowes i-a trimis lui Stone-Miller un mesaj pe Instagram în care îi spunea că nu se simte confortabil cu el să-și facă tatuajul.

„Înțeleg că nu am trecut prin pierdere în același mod în care au trecut ele”, a transmis Stone-Miller. „A fost experiența lor. Am avut propria mea experiență în acest sens”.

Bowes a spus că a ajuns să-l înțeleagă mai bine pe Stone-Miller și că își poate imagina atracția puternică pe care o simte față de băieții și fetele care arată ca el. Ea înțelege că familia ei și ceilalți părinți sunt legați de un bărbat pe care abia îl cunosc și a cărui statornicie nu este testată.

„Am venit la fața locului când trecea prin momente grele. A fi alături de copii i-a dat un sentiment reînnoit al scopului”, a spus Bowes. „Pe măsură ce îl cunoaștem mai mult, cu toții ne simțim mai confortabil. Dar părerea mea este că se va simți mai îndreptățit, ceea ce poate fi problematic. Trebuie să menținem destui pereți pentru a ne proteja fetele și familia, dar să le facem suficient de permeabile încât el să poată intra”, arată WSJ.

Citește mai departe
Politică2 ore înainte

Mircea Geoană și-a anunțat candidatura la Președinția României

Politică3 ore înainte

Ciolacu spune că România poate doborî dronele care intră pe teritoriul țării: „Nu vă faceți griji că acea dronă ar fi putut lovi vreo țintă pe teritoriul României. Ar fi fost doborâtă imediat”

Social20 de ore înainte

Predoiu, despre finanțarea noului spital al MAI: „Avem finanțare. Avem echipă de constructori. Avem tot ce ne trebuie”

dna-
Social21 de ore înainte

Şeful Serviciului de investigare a criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Sectorului 3 a fost trimis în judecată de DNA

Internaționalo zi înainte

Reactoarele modulare mici, soluția pentru cererea crescută de energie curată. Dar ministrul Sebastian Burduja ascunde realitatea. Costurile finale ale unui asemenea proiect sunt greu de calculat

Senatul a adoptat măsuri pentru majorarea pensiilor militare care au fost reduse în 2010
Politicăo zi înainte

Militarii ar putea beneficia de majorarea plafonului lunar al pensiilor neimpozabile, după ce Nicolae Ciucă i-a adresat o solicitare în acest sens ministrului Finanțelor

Socialo zi înainte

Serviciul de Telecomunicații Speciale a implementat funcționalitatea care reduce timpii de acces către serviciul de urgență 112 și oferă o mai bună fiabilitate în localizarea apelurilor de urgență

Politică2 zile înainte

Sebastian Burduja a aprobat ordinul de ministru pentru schema Contractelor pentru Diferență: „Lansăm prima licitație din cadrul schemei CfD, care va susţine dezvoltarea de proiecte fotovoltaice cu o capacitate de 500 MW şi proiecte eoliene onshore de 1.000 MW”

Social2 zile înainte

Mai multe licee și o școală din București vor fi monitorizate de polițiștii locali pe tot parcursul anului școlar 2024-2025

Politică2 zile înainte

Nicolae Ciucă și-a lansat cartea „În slujba țării”. Povestea sa de viață, de pe frontul militar pe scena politică

Facebook

Articole Populare