Aderarea României la zona euro, analizată la Camera de Comerţ şi Industrie a României
Problemele legate de aderarea României la zona euro și consecințele adoptării monedei unice europene au fost analizate marți la Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), în cadrul conferinţei „Aderarea României la zona EURO – paşii până să intrăm, la ce să ne aşteptăm”.
Consilierul Preşedintelui CCIR, Edler András György, a declarat că România îndeplineşte o mare parte din indicatorii de convergenţă, dar mai are de recuperat, iar acest lucru va fi posibil prin consolidarea mediului de afaceri autohton care să poată contribui la creşterea economică şi să poată crea locuri de muncă într-o manieră sustenabilă.
“Obiectivul de aderare la zona euro este foarte ambiţios şi necesită eforturi susţinute din partea clasei politice, a mediului de business, dar şi din partea societăţii civile. În afară de respectarea criteriilor de convergenţă, este absolut necesară pregătirea economiei româneşti din punct de vedere al competitivităţii, pentru a putea face faţă ritmului de creştere al zonei euro”, a declarat acesta.
În context, Edler András György a subliniat că CCIR susţine cu “fermitate că este nevoie să se continue reformele structurale în aşa fel încât, şi pe viitor economia naţională să aibă un ritm dinamic de creştere și o permanentă stimulare a competitivităţii”.
La rândul său, economistul-șef al BNR, Valentin Lazea, a declarat că o accelerare a creşterii economice susţinute este sarcina tuturor ministerelor de linie, nu numai a BNR şi a Ministerului Finanţelor Publice.
“Prin relaxarea politicilor monetare şi fiscale, aşa cum sunt propuse în proiectul noului Cod Fiscal, precum reducerea TVA la 20%, scăderea TVA la 9% pentru anumite produse alimentare de bază, reducerea accizelor la carburanţi şi alcool, eliminarea impozitului pe construcţiile speciale şi a impozitului de 16% pe veniturile din dividende, începând cu 2016, precum şi reducerea cotei unice de impozitare la 14% din ianuarie 2019, acest obiectiv (n.r – aderarea la zona euro) nu ar putea fi atins”, a spus Lazea.
Acesta a adăugat că pentru adoptarea monedei unice europene este nevoie de asigurarea creşterii economice sustenabile şi implementarea de reforme structurale.
“Dacă o ţară are politici bune, reformiste, poate atinge un nivel înalt al creşterii economice atât în interiorul, cât şi în afara zonei euro”, a conchis Lazea.
Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a declarat că “nu există momentan un suport la nivel de legislaţie şi de angajament politic, niciun studiu care să aducă în discuţie avantajele şi dezavantajele (n.r – aderării la zona euro), ce mai are de făcut România privind aderarea la euro în termeni concreţi”.
Dumitru a precizat că “România are un handicap de convergenţă faţă de alte state de minim 10 ani”, menționând că zonele deficitare ale României care trebuie dezvoltate în termeni de competitivitate, sunt infrastructura (rutieră, instituţională şi de IT), sănătatea şi educaţia.
Politică
Mircea Geoană și-a anunțat candidatura la Președinția României
Mircea Geoană, fostul secretar general adjunct al NATO, și-a anunțat oficial candidatura la Președinția României, miercuri, la o zi după ce și-a încheiat mandatul.
„Candidez la Preşedinţie pentru că ştiu că avem nevoie de o schimbare adevărată! Puteam să vă promit o ţară perfectă. Să pozez în politicianul perfect, să vă spun că toate problemele vor dispărea peste noapte. Dar ştim cu toţii că asta nu e realitatea. Nu suntem perfecţi. Eu nu sunt perfect. Dar ştiţi ce putem face? Putem să muncim. Să ne ridicăm mânecile şi să construim o ţară mai bună”, a scris Geoană pe Facebook.
El a mai adăugat că România nu are nevoie de perfecțiune, ci „de lideri care să asculte, să înțeleagă și să acționeze cu profesionalism”.
Ce politicieni au anunțat că vor candida la prezidențiale
- Marcel Ciolacu (PSD)
- Nicolae Ciucă (PNL)
- Elena Lasconi (USR)
- George Simion (AUR)
- Diana Șoșoacă (S.O.S. România)
- Ana Birchall (independent)
- Cristian Diaconescu (independent)
- Mircea Geoană (independent)
- Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român)
Politică
Ciolacu spune că România poate doborî dronele care intră pe teritoriul țării: „Nu vă faceți griji că acea dronă ar fi putut lovi vreo țintă pe teritoriul României. Ar fi fost doborâtă imediat”
Marcel Ciolacu a vorbit, miercuri, despre drona Federației Ruse care a intrat pe teritoriul României și a parcurs mai mulți kilometri la finalul săptămânii trecute. Acesta spune ce cetățenii nu trebuie să se îngrijoreze, deoarece drona ar fi fost doborâtă imediat.
Ciolacu, despre drona care a intrat pe teritoriul României
Premierul a fost întrebat dacă România are legislație pentru doborârea dronelor care vin de pe teritoriul Federației Ruse.
„E o întreagă discuţie. Dacă dobori dronele de pe teritoriul României, dar ele sunt pe teritoriul Ucrainei. Dacă acele drone lovesc ţinte pe teritoriul… Deci e o discuţie…haideţi să o luăm, mult mai serioasă. Eu ce vă spun cu certitudine, dacă vreo dronă intră pe teritoriul României, este identificată şi ea este trimisă să lovească o ţintă pe teritoriul României va fi doborâtă de îndată. Şi ultima oară s-a întâmplat”, a spus Ciolacu, conform news.ro.
Acesta a vorbit și despre situația de la finalul săptămânii trecute, când o dronă ar fi intrat pe teritoriul României și ar fi traversat mai mulți kilometri.
„Şi-am ridicat F-16 şi am monitorizat toată traiectoria ei pe teritoriul României cum de altfel au făcut-o şi alte state. Ştiţi că avem poliţie aeriană internaţională. Nu vă faceţi griji că acea dronă ar fi putut lovi vreo ţintă pe teritoriul României. Ar fi fost doborâtă imediat cu protocol, cu lege, fără lege. Nu se joacă nimeni”, a explicat premierul, conform sursei citate anterior.
Ce s-a întâmplat, de fapt
Cetățenii din Tulcea și Constanța au primit mesaje RO-Alert referitoare la faptul că o dronă rusească ar fi ajuns în spațiul aerian românesc, în cele două județe, la finalul săptămânii trecute.
„Există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Păstrați-vă calmul! Adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi de protecție civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneți în interiorul casei, departe de geamuri și pereți exteriori. Durată estimată: 90 min.”, a fost mesajul RO-Alert primit de cetățenii din Tulcea și Constanța.
Sistemuul de supraveghere radar a identificat și urmărit traseul droneii care a evoluat în spațiul aerian național și care apoi a părăsit teritoriul spre Ucraina. Aceasta a fost monitorizată și de două avioane F-16, conform MApN.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a solicitat respectarea normelor de drept național, inclusiv a violabilității spațiului aerian al României și a reiterat condamnarea atacurilor ilegale.
Totodată, NATO a condamnat încălcarea spațiului aerian românesc de către Rusia, după acest incident.
Politică
Militarii ar putea beneficia de majorarea plafonului lunar al pensiilor neimpozabile, după ce Nicolae Ciucă i-a adresat o solicitare în acest sens ministrului Finanțelor
Și militarii ar putea beneficia de majorarea plafonului lunar al pensiilor neimpozabile, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei.
Liderul PNL, Nicolae Ciucă, i-a solicitat ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, să îi includă și pe militari printre cei cărora li se aplică legea care a fost recent adoptată în Parlament și promulgată de Klaus Iohannis. Legea intră în vigoare de la data de 1 octombrie.
Militarii ar putea beneficia de majorarea plafonului lunar al pensiilor neimpozabile
Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului de Finanțe Marcel Boloș ca militarii să fie incluși printre beneficiarii majorării de la 2.000 de lei la 3.000 de lei a plafonului lunar al pensiilor neimpozabile acordate în baza Legii nr. 223/2015, conform unor surse liberale citate de news.ro.
Conform Legii 244/2024 pentru modificarea alin. (1) al art. 100 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi stabilirea unor măsuri fiscale, adoptată recent de Parlament şi care va fi aplicată de la 1 octombrie, pentru venitul lunar din pensii determinat ca urmare a aplicării principiului contributivităţii, indiferent de nivelul acestuia, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 3.000 de lei, se aplică o cotă de impunere de 10%. Până acum, nivelul era de 2.000 de lei.
Această măsură se aplică doar pensiilor bazate pe contributivitate, nu și celor care au o componentă contributiva și una necontributivă așa cum se întâmplă în cazul pensiilor militare.
-
Lifestyle3 ani înainte
Minimalismul, noul stil de viață care cucerește planeta. Discret, este adoptat de tot mai mulți români cu bani
-
Politică3 ani înainte
Florin Cîțu va câștiga detașat confruntarea cu Ludovic Orban. Iată si de ce
-
Lifestyle3 ani înainte
Un sfat vital din partea medicilor: pentru o viață sănătoasă, dormiți mai mult de 6 ore pe noapte
-
Lifestyle3 ani înainte
În sfârșit te întorci la birou. Cum te vei îmbrăca?