Connect with us

Publicat cu

pe

La peste doi ani după pandemia de Covid-19, probabil cunoașteți elementele de bază ale protecției: vaccinuri, rapeluri, spălarea corectă a mâinilor și măști. Dar unul dintre cele mai puternice instrumente împotriva coronavirusului este unul despre care experții cred că abia începe să primească atenția pe care o merită: ventilația.

„Provocarea pentru organizațiile care îmbunătățesc calitatea aerului este că acesta este invizibil”, a spus Joseph Allen, directorul Programului pentru clădiri sănătoase la Harvard T.H. Şcoala de Sănătate Publică Chan, citat de CNN.

Este adevărat: alte instrumente Covid sunt mai tangibile. Dar vizualizarea modului în care virusul s-ar putea comporta în spații slab ventilate poate ajuta oamenii să înțeleagă mai bine această măsură de atenuare a raspandirii virusului.

Allen îl aseamănă cu fumul de țigară. „Dacă fumez în colțul unei săli de clasă și aveți ventilație/filtrare scăzută, acea cameră se va umple de fum și toată lumea va respira același aer.”

Apoi aplicați-o în aer liber.

„Aș putea fuma o țigară, ai putea fi la câțiva metri de mine, în funcție de direcția în care bate vântul, poate nici nu vei ști că fumez”.

Dacă ești în casă, ai putea respira mai puțin aer proaspăt decât crezi.

„Toată lumea dintr-o cameră respiră în mod constant aer care tocmai a ieșit din plămânii altor oameni din acea cameră. Și, în funcție de rata de ventilație, ar putea fi până la 3% sau 4% din aerul pe care îl respire care a ieșit din plămânii altor oameni din acea cameră”, a spus Allen.

El descrie acest lucru ca fiind o spalare respiratorie.

„În mod normal, asta nu este o problemă, nu? Facem asta tot timpul. Ne schimbăm mereu microbiomele respiratorii între noi. Dar dacă cineva este bolnav și infecțios… aerosolii aceia pot transporta virusul. Aceasta este o problemă.”

Este în aer

„Știm de zeci de ani cum să menținem oamenii în siguranță în clădiri împotriva infecțiilor, a bolilor infecțioase transmise prin aer ca aceasta”, a spus Allen.

De la începutul pandemiei, Allen și alți experți au fluturat semnale roșii, spunând că modul în care ne gândim la transmiterea Covid-19 — suprafețe, picături respiratorii mari — a ratat sensul cel mai important.

„Spălarea mâinilor și distanțarea socială sunt adecvate, dar, în opinia noastră, insuficiente pentru a oferi protecție împotriva micropicăturilor respiratorii purtătoare de virus, eliberate în aer de persoanele infectate. Această problemă este deosebit de acută în mediile interioare sau închise, în special cele care sunt aglomerate și au ventilație inadecvată”, au declarat sute de oameni de știință într-o scrisoare deschisă în iulie 2020.

În cele din urmă, Organizația Mondială a Sănătății și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA au recunoscut ceea ce experții au spus tot timpul: Covid-19 s-ar putea răspândi și prin particule mici aerosolizate care pot călători mai mult de 3 metri.

Coronavirusul în sine este foarte mic — aproximativ 0,1 microni — dar asta nu afectează cât de departe poate călători.

„Dimensiunea virusului în sine nu contează pentru că, așa cum spunem, virusul nu este niciodată gol în aer. Cu alte cuvinte, virusul călătorește mereu în particulele respiratorii care se dezvoltă în plămânii noștri. Și toate acestea sunt de dimensiuni diferite, „, a spus Allen.

Cântatul sau tusea pot emite particule de până la 100 de microni (aproape lățimea unui păr uman), a spus el, dar virusul tinde să călătorească în particule mai mici — între 1 și 5 microni.

Dimensiunea acestor particule afectează nu numai cât de departe poate călători, ci cât de adânc le putem respira în plămâni și modul în care ar trebui să ne protejăm de acest virus.

Se diluează și se curăță

„În aer liber este mai sigur decât în ​​interior” a devenit un principiu acceptat în lupta împotriva Covid-19. Allen subliniază că a ne proteja în interior este locul în care ar trebui să ne concentrăm întotdeauna, chiar și dincolo de pandemie.

„Suntem [o] specie de interior. Ne petrecem 90% din timp în interior. Aerul pe care îl respirăm în interior are un impact masiv asupra sănătății noastre, indiferent dacă vă gândiți la boli infecțioase sau la orice altceva, dar pur și simplu a scăpat din conștiința publicului de mult timp”, a spus el.

A ne asigura că aerul nostru din interior este sănătos nu este atât de complicat, a spus Sherman. „Vrei doar să reduceți numărul de particule care ar putea transporta Covid sau orice alt [virus] urât.”

Modul în care faci asta este prin ventilație și filtrare.

Filtrarea – așa cum sună – este filtrarea sau curățarea aerului, eliminând particulele infectate. Dar gândiți-vă la ventilație ca la diluarea aerului. Aduci mai mult aer proaspăt pentru a reduce concentrația acestor particule.

Diluarea este exact motivul pentru care nu am văzut evenimente de supraîmprăștiere în aer liber, spune Allen.

„Nu avem aproape nicio transmisie în aer liber. De ce este asta? Diluție nelimitată, pentru că aveți ventilație nelimitată. Și așa, chiar și în protestele aglomerate sau evenimentele sportive în aer liber, cum ar fi Super Bowl, pur și simplu nu vedem că are loc o supraîmprăștiere. Toată problema vine din interior, din aceste spații neperformante și nesănătoase.”

Un lucru extrem de important în școli

Lisa Herring, superintendenta școlilor publice din Atlanta, spune că instalarea a 5.000 de unități de filtrare a aerului — suficiente pentru fiecare sală de clasă — în districtul ei școlar, reprezintă o îmbunătățire majoră.

Districtul a început să modernizeze sistemele de ventilație (HVAC) în mai multe școli chiar înainte de pandemie, dar finanțarea federală i-a permis să adauge unități de filtrare într-o perioadă crucială în care măștile au devenit opționale.

„Ne oferă un nivel mai mare de încredere ca sistem să știm că sistemele noastre de filtrare a aerului sunt la locul lor”, a spus Herring.

Districtele școlare din toată țara au profitat de oportunitatea pentru îmbunătățiri ale ventilației, făcute posibile de un aflux de finanțare federală.

O analiză din februarie realizată de FutureEd, un think-tank de la McCourt School of Public Policy de la Universitatea Georgetown, a constatat că școlile publice au alocat 4,4 miliarde de dolari pentru proiecte HVAC, care ar putea crește la aproape 10 miliarde de dolari dacă tendințele ar continua.

Pe măsură ce măștile devin opționale, copiii își iau sănătatea în propriile mâini

Districtul școlar Manchester din New Hampshire investește aproape 35 de milioane de dolari în modernizarea sistemelor HVAC, iar superintendentul interimar Jennifer Gillis spune că finanțarea federală este „absolut cheie”.

Pentru Gillis, ventilația a fost o strategie importantă de atenuare și o modalitate discretă de a menține oamenii în siguranță.

„Este ceva la care cei mai mulți din clădire nu se gândesc, dar este o modalitate foarte pasivă pentru noi de a crea siguranță în școli. Încă de la început, scopul a fost întotdeauna „să ne introducem copiii, să ne introducem personalul, dar haideți să o facem într-un mod care să fie sigur pentru toți. ”

O bună ventilație nu înseamnă doar menținerea studenților în siguranță de Covid-19. De asemenea, le poate îmbunătăți performanța la școală.

„Vor învăța mai bine, vor fi mai treji, vor fi mai receptivi. Vor fi mai sănătoși dacă au o calitate bună a aerului din interior”, mai spun responsabilii americani citati de CNN.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lifestyle

Ce declanșează deteriorarea sănătății mintale?

Publicat cu

pe

Psihiatrii încep în sfârșit să facă legături. Descoperirile arată că ceea ce declanșează deteriorarea sănătății mintale are legătură și cu afecțiunile la nivel fizic, conform The Economist.

În ultimii ani, înțelegerea noastră despre sănătatea mintală a suferit o transformare semnificativă, punând sub semnul întrebării convingerile îndelungate despre separarea minții de corp. Tradițional, sănătatea mintală și cea fizică au fost văzute ca domenii distincte, dar cercetările recente sugerează o conexiune profundă între cele două. Un articol publicat în The Economist analizează această schimbare de perspectivă, care evidențiază faptul că deteriorarea sănătății mintale are declanșatori fizici.

În fruntea acestei noi înțelegeri se află axa intestin-creier, o rețea complexă de comunicare care leagă tractul gastrointestinal de sistemul nervos central. Cercetările au arătat că microbii intestinali joacă un rol important în sănătatea mintală, iar dezechilibrele în bacteriile intestinale sunt legate de afecțiuni precum depresia, anxietatea și atacurile de panică ce provin din cele două. Constatarea a condus oamenii de știință să analizeze terapii noi care vizează microbiomul intestinal, cu scopul de a găsi tratamente mai eficiente pentru tulburările de sănătate mintală.

Principalii factori declanșatori ai sănătății mintale

O serie de infecții, în unele cazuri, pot provoca afecțiuni precum tulburarea obsesiv-compulsivă (OCD), ticuri, anxietate, depresie și chiar psihoză. Și infecțiile sunt o mică piesă a puzzle-ului. Este din ce în ce mai clar că tulburările inflamatorii și afecțiunile metabolice pot avea, de asemenea, efecte considerabile asupra sănătății mintale, deși psihiatrii rareori le caută. Toate acestea sunt simptome ale unor mari probleme psihiatrice.

Inflamațiile din corp au apărut ca un alt factor potențial în problemele de sănătate mintală. Fie că este declanșată de infecții, leziuni sau afecțiuni cronice, inflamația poate afecta funcția cerebrală și reglarea stării de spirit, ducând la simptome de anxietate și depresie. Această înțelegere a deschis calea pentru noi abordări de tratament, inclusiv medicamente antiinflamatorii și intervenții pentru stilul de viață, menite să reducă inflamația și să îmbunătățească starea de sănătate mintală.

Aici este vorba despre o relație complexă între sănătatea fizică și cea mintală, în special despre durerea cronică. Ea nu afectează doar starea fizică, ci poate avea și efecte psihologice profunde, ca cele menționate anterior.

Evoluția tratamentelor pentru sănătatea mintală

Potențialul medicinei personalizate în tratamentul sănătății mintale evoluează constant.

Sunt luate în considerare diferențele individuale asupra geneticii oamenilor și compoziția microbiomului. Însă, răspunsul pentru deteriorarea sănătății mintale nu este doar analiza particulară a genelor. Ludger Tebartz van Elst, profesor de psihiatrie și psihoterapie la Spitalul Universitar Freiburg, din Germania, spune că multe afecțiuni precum schizofrenia, tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD), anxietatea și tulburarea de spectru autist (TSA), pot fi declanșate de aceeași boală ereditară cauzată de pierderea unei secțiuni mici a cromozomului 22.

Recent, Belinda Lennox, directorul departamentului de psihiatrie la Universitatea Oxford, a făcut teste pe sute de pacienți cu psihoze. Din aceste studii a descoperit o creștere a ratelor de anticorpi în mostrele de sânge pentru aproximativ 6% dintre pacienți, targetând în mare parte receptorii NMDA, importanți pentru funcțiile cognitive, motorii și psihiatrice. Ea spune că rămâne necunoscut modul în care un singur set de anticorpi este capabil să producă rezultate care variază de la convulsii la psihoză și encefalită. Încă nu se știe de ce sunt produși acești anticorpi, sau dacă pot trece bariera sânge-creier, membrană ce controlează accesul la creier. Ea presupune, totuși, că aceștia se atașează preferențial de hipocamp (parte a creierului implicată în principal în memorie), ceea ce ar explica de ce afectează memoria și conduc la iluzii și halucinații.

Cercetătorii își propun să dezvolte intervenții personalizate care să fie mai eficiente decât abordările tradiționale. Tehnica prezentată are scopul de a revoluționa îngrijirea sănătății mintale, oferind tratamente care abordează cauzele specifice ale condiției fiecărei persoane.

Unii se întreabă dacă aceste condiții ale sănătății mintale sunt doar vârful unui iceberg imens. Succesul în a afla mai multe despre legăurile menționate vine din îngrijirea corectă a pacienților și rezultatele testelor. Biologia vine din urmă, chiar dacă psihiatria este pregătită sau nu.

Citește mai departe

Business

Cât de sănătoase sunt produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi?

Publicat cu

pe

De zeci de ani, experții au spus că mai puțin înseamnă mai mult atunci când vine vorba despre raportul dintre grăsimile din produsele lactate și sănătate. Cu toate acestea, cercetările recente au pus acest lucru sub semnul întrebării: cât de sănătoase sunt produsele lactate cu un conținut scăzut de grăsimi?

Scanați raftul de lactate din orice magazin și veți găsi rânduri după rânduri de produse cu niveluri diferite de grăsime. Zero grăsimi, conținut scăzut de grăsimi și bogat în grăsimi: Care este cea mai sănătoasă opțiune?

Dacă veți consulta ghidurile alimentare sau autoritățile pentru sănătate, cum ar Organizația Mondială a Sănătății, răspunsul este clar: alegeți o versiune fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi, prezintă New York Times.

Această recomandare provine din ideea că produsele lactate grase sunt bogate în grăsimi saturate, așa că alegerea versiunilor cu conținut scăzut de grăsimi vă poate reduce riscul de boli de inimă, a spus dr. Dariush Mozaffarian, cardiolog și profesor de medicină la Universitatea Tufts.

Aceste îndrumări datează din 1980, atunci când a fost publicată prima ediție a „Ghidurilor Dietetice pentru Americani”. De atunci, majoritatea studiilor privind efectele grăsimilor din lactate asupra sănătății nu au reușit să găsească niciun beneficiu în a acorda prioritate versiunilor cu conținut scăzut de grăsimi față de cele bogate în grăsimi, a prezentat aceeași sursă.

Ceea ce pare a fi mai important decât nivelul de grăsime, a adăugat el, este ce produs lactat alegi în primul rând.

Ce sugerează cercetarea despre grăsimile din produsele lactate

În studiile care au întrebat oamenii despre dieta lor și apoi le-au urmărit sănătatea de-a lungul mai multor ani, cercetătorii au descoperit asocieri între consumul de lactate și scăderea riscului pentru anumite afecțiuni, cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare și diabetul de tip II, a menționat dr. Mozaffarian pentru New York Times.

Astfel de beneficii erau adesea prezente indiferent dacă oamenii alegeau iaurt, brânză sau lapte cu conținut redus sau ridicat de grăsimi. Și, deși produsele lactate bogate în grăsimi au mai multe calorii, studiile arată că cei care le consumă nu au șanse mai mari să se îngrașe.

Într-un studiu publicat în 2018, cercetătorii au urmărit 136.000 de adulți din 21 de țări, timp de nouă ani. Ei au descoperit că, în timpul perioadei de studiu, cei care au consumat două sau mai multe porții de produse lactate pe zi au avut cu 22% mai puține șanse în a dezvolta boli cardiovasculare și cu 17% mai puține șanse de a muri, decât cei care nu au consumat deloc lactate. În special, cei care au consumat niveluri mai mari de grăsimi saturate din lactate nu au avut mai multe șanse în a dezvolta boli de inimă sau a muri.

Într-o altă analiză, publicată tot în 2018, cercetătorii au reunit rezultatele a 16 studii care au implicat peste 63.000 de adulți. Ei au descoperit că, pe o medie de nouă ani, cei care aveau niveluri mai mari de grăsimi din lactate în sânge au avut 29% mai puține șanse spre a dezvolta diabet de tip II, decât cei cu niveluri mai scăzute.

Această descoperire sugerează că ar putea exista un beneficiu în a consuma grăsimile din lactate, mai degrabă decât a le evita, a spus dr. Mozaffarian.

Desigur, aceste studii nu pot demonstra că produsele lactate în sine reduc anumite riscuri de îmbolnăvire. Ar fi nevoie de studii clinice pe termen lung care nu au fost făcute, a transmis dr. Mozaffarian pentru NYT. Studiile pe termen mai scurt au arătat că folosirea produselor lactate, inclusiv cele cu grăsime, a făcut ca tensiunea arterială a participanților să scadă, iar aceștia nu au crescut în greutate. De asemenea, nici nivelul de colesterol nu a crescut, ceea ce sugerează, din nou, faptul că lactatele bogate în grăsimi nu sunt dăunătoare pentru sănătatea inimii.

De ce grăsimile din produsele lactate ar putea fi mai sănătoase

Există mai multe explicații posibile pentru care grăsimile din lactate ar putea să nu fie la fel de dăunătoare pe cât se credea anterior – și chiar pot fi sănătoase, a spus dr. Ronald Krauss, profesor de pediatrie și medicină la Universitatea din California, San Francisco, citat de NYT.

Printre diferitele tipuri de grăsimi saturate care pot fi găsite în alimente, produsele lactate conțin unele care par a fi neutre sau benefice pentru sănătate, inclusiv cele legate de reducerea riscurilor de apariție a diabetului de tip II și a bolilor arteriale, prezintă dr. Krauss.

Grăsimea din lapte este, de asemenea, ambalată în mod natural într-o structură unică numită membrana globulelor de grăsime din lapte, a spus Marie-Caroline Michalski, director de cercetare la Institutul Național de Cercetare pentru Agricultură, Alimentație și Mediu, din Franța. Componentele acestei structuri pot ajuta la legarea colesterolului în tractul digestiv, ceea ce poate îmbunătăți nivelul colesterolului din sânge.

În plus, devine clar că anumite tipuri de produse lactate pot fi mai bune decât altele, a transmis sursa menționată pentru New York Times.

Iaurtul și brânza, de exemplu, par să fie cel mai mult asociate cu beneficiile pentru sănătate. Acest lucru se poate datora faptului că ambele sunt alimente fermentate, care pot furniza bacterii bune pentru intestine. Ele conțin și alte molecule benefice produse în timpul fermentației, inclusiv vitamina K, specifică pentru sănătatea inimii, a spus dr. Mozaffarian.

Brânzeturile mai tari, cum ar fi cheddar-ul și parmezan-ul, par să aibă ca rezultat o absorbție mai treptată a grăsimilor în sânge decât brânzeturile mai moi și untul, ceea ce vă poate ajuta să vă simțiți mai sătul, conform dr. Michalski.

Sfaturi pentru alegerea produselor lactate

Penny Kris-Etherton, profesor de științe nutriționale la Universitatea de Stat din Pennsylvania, a declarat că un grup independent de experți în nutriție analizează în prezent dovezile privind modul în care consumul de grăsimi saturate afectează riscul de boli cardiovasculare. Acest lucru ar putea duce la schimbări viitoare ale recomandărilor pentru produsele lactate.

Până atunci, sursa prezentată susține că cel mai bine este să avem trei porții de lactate pe zi ca parte a unei diete echilibrate, așa cum este recomandat de ghidurile alimentare actuale. Pe baza celor mai recente date despre grăsimile din lactate, totuși, este în regulă dacă una sau două dintre aceste porții sunt laptele integral, iaurtul sau brânza, a spus aceasta, observând că mai mult decât atât ar putea avea prea multe calorii.

Dr. Mozaffarian sugerează încorporarea a cel puțin una sau două porții de iaurt și brânză pe zi, având în vedere beneficiile pentru sănătate ale acestor alimente – de preferat versiuni neîndulcite pentru a evita zahărul adăugat.

În ceea ce privește conținutul de grăsimi pe care ar trebui să îl alegi merge pe premisa „alege orice îți place”, transmite dr. Mozaffarian. Unele studii sugerează că ar putea exista un beneficiu al consumului de produse lactate bogate în grăsimi, „dar dovezile nu sunt încă suficient de convingătoare pentru a face o recomandare alimentară”, a adăugat el.

Dr. Michalski preferă să mănânce iaurt simplu: atunci când eliminați grăsimile naturale, pierdeți unele vitamine, cum ar fi vitaminele A și D.

În loc de unt, Dr. Kris-Etherton încurajează oamenii să folosească uleiuri pe bază de plante, cum ar fi uleiurile de măsline, canola sau soia, ori margarina făcută din aceleași uleiuri.

Untul și smântâna par să ridice nivelul colesterolului din sânge mai mult decât alte surse de grăsimi din lactate, a menționat dr. Krauss, care recomandă să le limitați dacă aveți colesterolul ridicat.

Și, deși nu există dovezi concrete că produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi sunt o alegere mai sănătoasă pentru toată lumea, a spus dr. Krauss, oamenii răspund diferit la alimente diferite.

Citește mai departe

Lifestyle

SIMAVI a sărbătorit Ziua Internațională a Francofoniei la Bruxelles

Publicat cu

pe

SIMAVI a marcat Ziua Francofoniei la Bruxelles printr-un concert extraordinar, alături de Ambasada României în Regatul Belgiei și Institutul Cultural Român.

Partenerii constanți în realizarea acestor acțiuni sunt Reprezentanța Organizației Internaționale  a Francofoniei pe lângă UE și Grupul Ambasadorilor Francofoni de la Bruxelles, dar anul acesta li s-a alăturat și compania românească de IT Software Imagination & Vision (SIMAVI).

AdvertisementAlexandru Coșbuc-Ionescu, Vicepreședinte SIMAVI: “Suntem onorați să putem promova atât software românesc, cât și artiști români la Comisia Europeană.”

Această declarație vine în contextul în care SIMAVI este compania IT românească care furnizează servicii software principalelor organizații ale CE.

„Colaborarea noastră cu reprezentanții Europei de la Bruxelles din ultimii 15 ani, ca furnizor de proiecte de eLearning pentru specialiștii Directoratelor Generale, este completată astăzi de o nouă dimensiune – aceea de susținători ai valorilor culturale francofone”, a adăugat Vlad Zaharia, Territory Manager EMEA Region la SIMAVI.

Cu această ocazie, gazdele și invitații au marcat 31 de ani de la aderarea României la OIF și au reamintit importanța valorilor francofoniei, țara noastră fiind desemnată în 2007 de către Secretarul General al Francofoniei, “stat-far al francofoniei” în regiunea Europei Centrale și de Est.

În seara zilei de 13 martie 2024 a avut loc excepționalul concert „L’amour en heritage”,  susținut de soprana Irina Baianț, actorul și tenorul Adrian Nour și de Andrei Tudor, în calitate de compozitor, dirijor și pianist, artiști foarte cunoscuți atât în lumea muzicală a României, cât și peste hotare.

La Muzeul de Artă și Istorie din capitala Belgiei, în fața unei săli pline, cei trei artiști celebri au cântat arii muzicale franco-române, abordând stiluri variate, de la melodii franceze celebre la reinterpretări din folclorul românesc.

Repertoriul bogat, interpretat cu măiestrie și sensibilitate de cei trei artiști, a încântat o audiență vastă, formată din  reprezentanți ai corpului diplomatic, reprezentanți ai mediului de afaceri din Belgia, precum și ai comunității românești, programul concertului „L’amour en heritage” fiind special conceput pentru a atrage un public larg.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare