Connect with us

Publicat cu

pe

Persoanele care au obiceiul de a adăuga un praf de sare în plus preparatelor pe care le mănâncă prezintă un risc mai mare al decesului prematur, potrivit datelor colectate de cercetătorii ce au realizat un studiu pe un eșantion de peste 500.000 de britanici de vârstă mijlocie.

Cercetătorii au descoperit că, spre deosebire de cei care nu au adăugat niciodată sare în mâncare sau care au făcut acest lucru foarte rar, cei ce au obiceiul de a condimenta excesiv mâncarea după ce aceasta este deja gătită, prezintă un risc mai mare cu 28% de a muri prematur.

Luând în considerare populația generală, 3 din 100 de oameni cu vârsta cuprinsă în intervalul 40 – 69 de ani mor prematur. Descoperirile găsite în urma realizării studiului menționat anterior și publicat în European Heart Journal sugerează că încă o persoană ar putea suferi un deces prematur din cauza faptului că adaugă în mod constant sare mâncării pe care o consumă.

Descoperirile au mai demonstrat și că adăugarea unui praf de sare în plus în mâncare poate reduce cu mai mult de doi ani speranța de viață în cazul bărbaților în vârstă de 50 de ani și cu un an și jumătate pentru femeile de aceeași vârstă.

Studiul ce a fost realizat de profesorul Lu Qi de la Școala de Sănătate Publică și Medicină Tropicală a Universității Tulane sugerează că oamenii ar trebui să ia în considerare evitarea condimentării excesive a meselor, fără să excludă, însă, alți factori ce ar putea afecta sănătatea unei persoane. Consumul de sare poate fi un indicator pentru stilul de viață al unui om.

„Luând în considerare cunoștințele mele legate de acest subiect, studiul nostru este primul care evaluează conexiunea dintre adăugarea de sare în alimentele ingerate și decesul prematur”, a declarat profesorul Qi în cadrul unui interviu. „Descoperirile noastre aduc în atenția publicului noi dovezi ce au menirea de a le schimba oamenilor obiceiurile alimentare în bine și de a îi ajuta pe aceștia să se bucure de un stil de viață sănătos și echilibrat.”

Chiar și o schimbare minoră în consumul de sare, cum ar fi adăugarea unei cantități mici sau eliminarea prafului de sare pe care îl presari peste mâncare înainte să o consumi s-ar putea traduce în „beneficii substanțiale pentru sănătate”, a adăugat acesta.

CONSUMUL DE FRUCTE ȘI LEGUME REDUCE RISCUL DE DECES PREMATUR

Peste 500.000 de britanici au fost monitorizați timp de aproximativ 9 ani în cadrul studiului Biobank din Marea Britanie. Au fost luate în considerare, pe lângă obiceiurile de consum ale participanților în ceea ce privește produsele alimentare și următoarele date: vârsta, sexul, etnia, indicele de masă corporală, consumul de alcool, de nicotină, dar și afecțiunile medicale precum diabetul, cancerul sau bolile cardiovasculare.

Astfel, s-au înregistrat, în urma monitorizării, aproape 18.500 de decese premature (definite ca fiind acelea ce au survenit înainte de vârsta de 75 de ani) în perioada 2006 – 2010.

Pe lângă faptul că s-a descoperit o legătură directă între adăugarea contantă de sare în mâncarea consumată și riscul de deces prematur, cercetătorii au relevat că acest pericol a prezentat o tendință ușoară de scădere în cazul persoanelor care au consumat mai multe fructe și legume.

„Nu am fost surprinși de aceste descoperiri. Este deja cunoscut faptul că fructele și legumele sunt o sursă importantă de potasiu, element ce este asociat constant cu un risc redus de moarte prematură”, a spus profesorul Qi.

AR TREBUI SĂ NE OPRIM DIN A NE CONDIMENTA MESELE?

Evaluarea generală a aportului de sare în organism este dificilă, întrucât în alimentația noastră includem constant și alimente gata preparate sau procesate, iar acestea au deja un conținut ridicat de sare. De asemenea, cercetările efectuate prin teste realizate în laborator pe o serie de probe de urină nu reflectă în totalitate realitatea și nu pot fi relevate, nefiind asociate unui comportament obișnuit.

În plus, alimentele bogate în sare sunt adesea însoțite și de ingrediente ce au un conținut ridicat de potasiu, precum fructele și legumele, care sunt considerate ca fiind benefice pentru organismul uman.

Se știe deja că potasiul protejează oamenii împotriva riscului apariției unor boli cardiovasculare și a unor dereglări metabolice, cum ar fi diabetul, în timp ce sodiul crește riscul unor astfel de boli (cancer, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral).

Luând în considerare aceste date, cercetătorii și-au concentrat atenția asupra obiceiului oamenilor de a își adăuga sare în mesele lor, după ce acestea au fost gătite și servite.

„Adăugarea de sare în alimentele pe care le consumăm în timpul unei mese este un comportament comun, aflat într-o directă legătură cu preferința pe termen lung a unei persoane pentru alimentele cu gust sărat”, a menționat profesorul Qi.

„În dieta occidentală, adăugarea de sare la masă reprezintă 6-20% din consumul total de sare al unei persoane din ziua respectivă. Acest fapt ne-a oferit o modalitate unică de a evalua asocierea dintre aportul obișnuit de sodiu și riscul de deces.”

Cu toate acestea, autorii studiului avertizează că nu se pot extrage încă niște concluzii 100% relevante pentru subiectul studiului realizat de ei, fiind primul ce vizează această problemă.

CONSIDERĂ CERCETAREA CA FIIND UN PRAF DE SARE

Eliminarea completă a sodiului din dieta zilnică rămâne în continuare un subiect foarte controversat, potrivit profesorului Annika Rosengren, cercetător la Universitatea din Göteborg, care nu a fost, totuși, implicat în cercetarea menționată anterior.

„Există, în pofida noilor descoperiri, indicații medicale conform cărora un aport scăzut de sodiu nu ar fi obligatoriu benefic pentru organismul uman, devenind chiar dăunător. Pe de altă parte, este important ca oamenii să poată realiza o distincție între recomandările primite individual și cele oferite la nivel de populație”, a scris aceasta într-un editorial care a fost publicat concomitent cu studiul ca o completare a acestuia.

„Acest studiu are foarte multe puncte forte, dar și anumite limitări. Să nu uităm că participanții la Biobank din Regatul Unit sunt un eșantion nereprezentativ, întrucât doar 10% dintre cei invitați aveau un statut financiar mai bun, dar aveau și o vârstă mai înaintată decât populația generală”, a spus Martin McKee. Cu toate acestea, persoanele care suferă de boli cardiovasculare ar trebui să reducă aportul de sodiu, iar „stoparea adăugării de sare în mâncare în momentul servirii ar putea fi o soluție eficientă pentru problema cu care se confruntă aceștia”, a adăugat cercetătorul.

Oamenii sănătoși care consumă „niveluri normale de sare de masă” nu ar trebui să își facă griji în legătură cu aportul de sodiu, însă este adevărat că sunt și multe persoane care consumă acest condiment în exces, a adăugat martin McKnee.

„Privind totul în ansamblu și conteztualizând această problemă, provocarea este, mai degrabă, să identificăm cantitatea corectă de sare pe care trebuie să o includem în dieta noastră. Alte studii ce au teme similare de cercetare, realizate pe un eșantion divers, au stabilit o relație în formă de „U” care poate fi explicată astfel; riscul crește atunci când valoarea de sodiu este fie prea scăzută, fie prea crescută.”

CÂTĂ SARE ESTE PREA MULTĂ?

Majoritatea oamenilor consumă prea multă sare (aproximativ 9-12 grame pe zi), echivalând cu o cantitate dublă față de aportul maxim recomandat de Organizația Mondială a Sănătății.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca adulții să consume mai puțin de 5 grame (puțin sub o linguriță) de sare pe zi pentru a fi un adjuvant în reducerea tensiunii arteriale și pentru a reduce riscul de apariție a unor boli cardiovasculare, accident cerebral și atac de cord.

„Se estimează că 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite în fiecare an dacă am reduce consumul de sare la limita recomandată.” – Organizația Mondială a Sănătății.

De asemenea, concomitent cu aportul de sare al adulților, ar trebui redus și cel al copiilor cu vârsta cuprinsă în intervalul 2- 15 ani, în concordanță cu cerințele lor energetice.

Puteți reduce consumul de sare acasă foarte simplu: nu mai așezați pe masă clasica solniță, nu mai achiziționați gustări sărate precum chipsurile și alegeți produse cu un conținut scăzut de sodiu.

Organizația Mondială a Sănătății menționează, de asemenea, faptul că măsurile ce vizează reducerea consumului de sare nu sunt costisitoare, însă au o eficiență ridicată – de la adaptarea reglementărilor sanitare, până la promovarea produselor cu un conținut scăzut de sare și la educarea publicului larg.

„Măsurile cheie de reducere a consumului de sodiu vor genera un an în plus de viață sănătoasă și echilibrată pentru mulți oameni, iar costul aferent acestora este mult mai mic decât venitul mediu anual sau produsul intern brut pentru o persoană”, conform informațiilor oferite de sursele oficiale.

„ Se estimează că 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite în fiecare an dacă am reduce consumul global de sare la nivelul recomandat de autorități.”

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lifestyle

SIMAVI a sărbătorit Ziua Internațională a Francofoniei la Bruxelles

Publicat cu

pe

SIMAVI a marcat Ziua Francofoniei la Bruxelles printr-un concert extraordinar, alături de Ambasada României în Regatul Belgiei și Institutul Cultural Român.

Partenerii constanți în realizarea acestor acțiuni sunt Reprezentanța Organizației Internaționale  a Francofoniei pe lângă UE și Grupul Ambasadorilor Francofoni de la Bruxelles, dar anul acesta li s-a alăturat și compania românească de IT Software Imagination & Vision (SIMAVI).

AdvertisementAlexandru Coșbuc-Ionescu, Vicepreședinte SIMAVI: “Suntem onorați să putem promova atât software românesc, cât și artiști români la Comisia Europeană.”

Această declarație vine în contextul în care SIMAVI este compania IT românească care furnizează servicii software principalelor organizații ale CE.

„Colaborarea noastră cu reprezentanții Europei de la Bruxelles din ultimii 15 ani, ca furnizor de proiecte de eLearning pentru specialiștii Directoratelor Generale, este completată astăzi de o nouă dimensiune – aceea de susținători ai valorilor culturale francofone”, a adăugat Vlad Zaharia, Territory Manager EMEA Region la SIMAVI.

Cu această ocazie, gazdele și invitații au marcat 31 de ani de la aderarea României la OIF și au reamintit importanța valorilor francofoniei, țara noastră fiind desemnată în 2007 de către Secretarul General al Francofoniei, “stat-far al francofoniei” în regiunea Europei Centrale și de Est.

În seara zilei de 13 martie 2024 a avut loc excepționalul concert „L’amour en heritage”,  susținut de soprana Irina Baianț, actorul și tenorul Adrian Nour și de Andrei Tudor, în calitate de compozitor, dirijor și pianist, artiști foarte cunoscuți atât în lumea muzicală a României, cât și peste hotare.

La Muzeul de Artă și Istorie din capitala Belgiei, în fața unei săli pline, cei trei artiști celebri au cântat arii muzicale franco-române, abordând stiluri variate, de la melodii franceze celebre la reinterpretări din folclorul românesc.

Repertoriul bogat, interpretat cu măiestrie și sensibilitate de cei trei artiști, a încântat o audiență vastă, formată din  reprezentanți ai corpului diplomatic, reprezentanți ai mediului de afaceri din Belgia, precum și ai comunității românești, programul concertului „L’amour en heritage” fiind special conceput pentru a atrage un public larg.

Citește mai departe

Lifestyle

Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, a luat decizia ca, de 1 decembrie, intrarea în muzee să fie gratuită

Publicat cu

pe

Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, a luat decizia ca, de 1 decembrie, intrarea în muzee să fie gratuită. 

De “1 Decembrie Cultural”, accesul în reţeaua muzeelor din subordinea Ministerului Culturii este gratuit pentru toţi vizitatorii.

Iată care sunt teatrele, muzeele, bibliotecile, filarmonicile, teatrele de operă şi operetă care invită publicul să sărbătorească împreună 1 Decembrie Cultural în BUCUREȘTI: 

  • Artexim;
  • Biblioteca Naţională a României;
  • Centrul Naţional al Dansului;
  • Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”;
  • Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”;
  • Filarmonica „George Enescu”;
  • Institutul Naţional al Patrimoniului;
  • Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare;
  • Muzeul Naţional „George Enescu”;
  • Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi;
  • Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”;
  • Muzeul Naţional al Ţăranului Român;
  • Muzeul Naţional Brătianu;
  • Muzeul Naţional de Artă Contemporană;
  • Muzeul Naţional de Istorie a României;
  • Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”;
  • Muzeul Ororilor Comunismului în România;
  • Opera Naţională Bucureşti;
  • Teatrul Muzical Ambasadorii;
  • Teatrul Naţional Bucureşti „I.L. Caragiale”;
  • Teatrul Naţional de Operă şi Musical „Ion Dacian”.

1 Decembrie Cultural în ȚARĂ va fi organizat la:

  • Centrul Cultural Topliţa;
  • Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi;
  • Muzeul Naţional Bran;
  • Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni;
  • Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu;
  • Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca;
  • Muzeul Naţional Peleş din Sinaia;
  • Opera Naţională Română din Cluj-Napoca;
  • Opera Naţională Română din Timişoara;
  • Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara;
  • Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi;
  • Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa;
  • Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

Românii din diaspora au ocazia să sărbătorească Ziua Națională prin instituțiile ce vor organiza evenimente în mai multe orașe la nivel internațional, după cum urmează:

  • Centrul Național de Artă Tinerimea Română – Madrid și Barcelona, Spania;
  • Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” – Washington, New York, Chicago și Seattle – Statele Unite ale Americii;
  • Filarmonica „George Enescu” – Roma, Italia;
  • Muzeul Național „George Enescu” – Haga, Țările de Jos (eveniment organizat în parteneriat);
  • Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” – Rabat, Maroc;
  • Teatrul Muzical Ambasadorii – Bratislava, Slovacia; Chișinău și Ialoveni, Republica Moldova.
Citește mai departe

Lifestyle

Sibiul, din nou în centrul activității culturale

Publicat cu

pe

Tot mai multe evenimente culturale, la care participă mii de oameni, au loc la Sibiu. În weekend, la Sibiu a avut loc Concertul MANIFEST, unul dintre mai ambițioase proiecte ale Asociației Culturale Play.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, afirmă că muzica face punte între minte şi suflet, iar peste 10.000 de copii din Sibiu, alături de părinții lor, sunt beneficiarii anuali direcţi ai proiectelor si programelor de educație culturală şi artistică ale asociatiei.

“Muzica face punte între minte și suflet!

Sute de oameni au pus mâna pe chitară, au atins corzile la unison, în cadrul celui mai ambițios proiect al Asociației Culturale Play – Concertul MANIFEST.

Peste 10.000 de copii din Sibiu, alături de părinții lor, sunt beneficiarii anuali direcţi ai proiectelor si programelor de educație culturală şi artistică ale asociatiei.

Studiul muzicii, orele de repetiții, emoția prezentării unei melodii în fața publicului, bucuria unui rezultat remarcabil obținut alături de colegi și profesori sunt momente pe care mi le amintesc cu drag și care au avut o contribuție esențială în formarea mea ca adolescent.

Asocierea dintre bucuria muzicii și programele educaționale colaborative reprezintă un pilon esențial pentru dezvoltarea noastră culturală și artistică și încurajez de multă vreme astfel de inițiative.

Cu atât mai mult, din postura de ministru al Culturii, mi-am dorit să susțin proiectul „Pune mâna pe chitară”, pentru că acest instrument are puterea de a ne aduce împreună peste barierele de generație.  Cred că șansa  tinerilor de a studia și de a împărtăși pasiunea pentru muzică alături de mentori și profesioniști reputați este o experiență deosebită în această etapă a vieții.

Tinerilor muzicieni le doresc să-și păstreze și dezvolte iubirea pentru muzică, dorința de a deveni mai buni și perseverența de a-și urmări visurile și de a-și împlini potențialul!

Felicit organizatorii, Asociația Culturală Play, pentru munca neobosită și mulțumesc Muzeului Astra, gazda Festivalului Sibiu Guitar Meeting și domnului Ciprian Ștefan pentru sprijinul constant și deplin pe care îl acordă evenimentelor culturale de calitate”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare