Connect with us

Publicat cu

pe

La peste doi ani după pandemia de Covid-19, probabil cunoașteți elementele de bază ale protecției: vaccinuri, rapeluri, spălarea corectă a mâinilor și măști. Dar unul dintre cele mai puternice instrumente împotriva coronavirusului este unul despre care experții cred că abia începe să primească atenția pe care o merită: ventilația.

„Provocarea pentru organizațiile care îmbunătățesc calitatea aerului este că acesta este invizibil”, a spus Joseph Allen, directorul Programului pentru clădiri sănătoase la Harvard T.H. Şcoala de Sănătate Publică Chan, citat de CNN.

Este adevărat: alte instrumente Covid sunt mai tangibile. Dar vizualizarea modului în care virusul s-ar putea comporta în spații slab ventilate poate ajuta oamenii să înțeleagă mai bine această măsură de atenuare a raspandirii virusului.

Allen îl aseamănă cu fumul de țigară. „Dacă fumez în colțul unei săli de clasă și aveți ventilație/filtrare scăzută, acea cameră se va umple de fum și toată lumea va respira același aer.”

Apoi aplicați-o în aer liber.

„Aș putea fuma o țigară, ai putea fi la câțiva metri de mine, în funcție de direcția în care bate vântul, poate nici nu vei ști că fumez”.

Dacă ești în casă, ai putea respira mai puțin aer proaspăt decât crezi.

„Toată lumea dintr-o cameră respiră în mod constant aer care tocmai a ieșit din plămânii altor oameni din acea cameră. Și, în funcție de rata de ventilație, ar putea fi până la 3% sau 4% din aerul pe care îl respire care a ieșit din plămânii altor oameni din acea cameră”, a spus Allen.

El descrie acest lucru ca fiind o spalare respiratorie.

„În mod normal, asta nu este o problemă, nu? Facem asta tot timpul. Ne schimbăm mereu microbiomele respiratorii între noi. Dar dacă cineva este bolnav și infecțios… aerosolii aceia pot transporta virusul. Aceasta este o problemă.”

Este în aer

„Știm de zeci de ani cum să menținem oamenii în siguranță în clădiri împotriva infecțiilor, a bolilor infecțioase transmise prin aer ca aceasta”, a spus Allen.

De la începutul pandemiei, Allen și alți experți au fluturat semnale roșii, spunând că modul în care ne gândim la transmiterea Covid-19 — suprafețe, picături respiratorii mari — a ratat sensul cel mai important.

„Spălarea mâinilor și distanțarea socială sunt adecvate, dar, în opinia noastră, insuficiente pentru a oferi protecție împotriva micropicăturilor respiratorii purtătoare de virus, eliberate în aer de persoanele infectate. Această problemă este deosebit de acută în mediile interioare sau închise, în special cele care sunt aglomerate și au ventilație inadecvată”, au declarat sute de oameni de știință într-o scrisoare deschisă în iulie 2020.

În cele din urmă, Organizația Mondială a Sănătății și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA au recunoscut ceea ce experții au spus tot timpul: Covid-19 s-ar putea răspândi și prin particule mici aerosolizate care pot călători mai mult de 3 metri.

Coronavirusul în sine este foarte mic — aproximativ 0,1 microni — dar asta nu afectează cât de departe poate călători.

„Dimensiunea virusului în sine nu contează pentru că, așa cum spunem, virusul nu este niciodată gol în aer. Cu alte cuvinte, virusul călătorește mereu în particulele respiratorii care se dezvoltă în plămânii noștri. Și toate acestea sunt de dimensiuni diferite, „, a spus Allen.

Cântatul sau tusea pot emite particule de până la 100 de microni (aproape lățimea unui păr uman), a spus el, dar virusul tinde să călătorească în particule mai mici — între 1 și 5 microni.

Dimensiunea acestor particule afectează nu numai cât de departe poate călători, ci cât de adânc le putem respira în plămâni și modul în care ar trebui să ne protejăm de acest virus.

Se diluează și se curăță

„În aer liber este mai sigur decât în ​​interior” a devenit un principiu acceptat în lupta împotriva Covid-19. Allen subliniază că a ne proteja în interior este locul în care ar trebui să ne concentrăm întotdeauna, chiar și dincolo de pandemie.

„Suntem [o] specie de interior. Ne petrecem 90% din timp în interior. Aerul pe care îl respirăm în interior are un impact masiv asupra sănătății noastre, indiferent dacă vă gândiți la boli infecțioase sau la orice altceva, dar pur și simplu a scăpat din conștiința publicului de mult timp”, a spus el.

A ne asigura că aerul nostru din interior este sănătos nu este atât de complicat, a spus Sherman. „Vrei doar să reduceți numărul de particule care ar putea transporta Covid sau orice alt [virus] urât.”

Modul în care faci asta este prin ventilație și filtrare.

Filtrarea – așa cum sună – este filtrarea sau curățarea aerului, eliminând particulele infectate. Dar gândiți-vă la ventilație ca la diluarea aerului. Aduci mai mult aer proaspăt pentru a reduce concentrația acestor particule.

Diluarea este exact motivul pentru care nu am văzut evenimente de supraîmprăștiere în aer liber, spune Allen.

„Nu avem aproape nicio transmisie în aer liber. De ce este asta? Diluție nelimitată, pentru că aveți ventilație nelimitată. Și așa, chiar și în protestele aglomerate sau evenimentele sportive în aer liber, cum ar fi Super Bowl, pur și simplu nu vedem că are loc o supraîmprăștiere. Toată problema vine din interior, din aceste spații neperformante și nesănătoase.”

Un lucru extrem de important în școli

Lisa Herring, superintendenta școlilor publice din Atlanta, spune că instalarea a 5.000 de unități de filtrare a aerului — suficiente pentru fiecare sală de clasă — în districtul ei școlar, reprezintă o îmbunătățire majoră.

Districtul a început să modernizeze sistemele de ventilație (HVAC) în mai multe școli chiar înainte de pandemie, dar finanțarea federală i-a permis să adauge unități de filtrare într-o perioadă crucială în care măștile au devenit opționale.

„Ne oferă un nivel mai mare de încredere ca sistem să știm că sistemele noastre de filtrare a aerului sunt la locul lor”, a spus Herring.

Districtele școlare din toată țara au profitat de oportunitatea pentru îmbunătățiri ale ventilației, făcute posibile de un aflux de finanțare federală.

O analiză din februarie realizată de FutureEd, un think-tank de la McCourt School of Public Policy de la Universitatea Georgetown, a constatat că școlile publice au alocat 4,4 miliarde de dolari pentru proiecte HVAC, care ar putea crește la aproape 10 miliarde de dolari dacă tendințele ar continua.

Pe măsură ce măștile devin opționale, copiii își iau sănătatea în propriile mâini

Districtul școlar Manchester din New Hampshire investește aproape 35 de milioane de dolari în modernizarea sistemelor HVAC, iar superintendentul interimar Jennifer Gillis spune că finanțarea federală este „absolut cheie”.

Pentru Gillis, ventilația a fost o strategie importantă de atenuare și o modalitate discretă de a menține oamenii în siguranță.

„Este ceva la care cei mai mulți din clădire nu se gândesc, dar este o modalitate foarte pasivă pentru noi de a crea siguranță în școli. Încă de la început, scopul a fost întotdeauna „să ne introducem copiii, să ne introducem personalul, dar haideți să o facem într-un mod care să fie sigur pentru toți. ”

O bună ventilație nu înseamnă doar menținerea studenților în siguranță de Covid-19. De asemenea, le poate îmbunătăți performanța la școală.

„Vor învăța mai bine, vor fi mai treji, vor fi mai receptivi. Vor fi mai sănătoși dacă au o calitate bună a aerului din interior”, mai spun responsabilii americani citati de CNN.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lifestyle

Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, a luat decizia ca, de 1 decembrie, intrarea în muzee să fie gratuită

Publicat cu

pe

Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, a luat decizia ca, de 1 decembrie, intrarea în muzee să fie gratuită. 

De “1 Decembrie Cultural”, accesul în reţeaua muzeelor din subordinea Ministerului Culturii este gratuit pentru toţi vizitatorii.

Iată care sunt teatrele, muzeele, bibliotecile, filarmonicile, teatrele de operă şi operetă care invită publicul să sărbătorească împreună 1 Decembrie Cultural în BUCUREȘTI: 

  • Artexim;
  • Biblioteca Naţională a României;
  • Centrul Naţional al Dansului;
  • Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”;
  • Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”;
  • Filarmonica „George Enescu”;
  • Institutul Naţional al Patrimoniului;
  • Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare;
  • Muzeul Naţional „George Enescu”;
  • Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi;
  • Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”;
  • Muzeul Naţional al Ţăranului Român;
  • Muzeul Naţional Brătianu;
  • Muzeul Naţional de Artă Contemporană;
  • Muzeul Naţional de Istorie a României;
  • Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”;
  • Muzeul Ororilor Comunismului în România;
  • Opera Naţională Bucureşti;
  • Teatrul Muzical Ambasadorii;
  • Teatrul Naţional Bucureşti „I.L. Caragiale”;
  • Teatrul Naţional de Operă şi Musical „Ion Dacian”.

1 Decembrie Cultural în ȚARĂ va fi organizat la:

  • Centrul Cultural Topliţa;
  • Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi;
  • Muzeul Naţional Bran;
  • Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni;
  • Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu;
  • Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca;
  • Muzeul Naţional Peleş din Sinaia;
  • Opera Naţională Română din Cluj-Napoca;
  • Opera Naţională Română din Timişoara;
  • Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara;
  • Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi;
  • Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa;
  • Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

Românii din diaspora au ocazia să sărbătorească Ziua Națională prin instituțiile ce vor organiza evenimente în mai multe orașe la nivel internațional, după cum urmează:

  • Centrul Național de Artă Tinerimea Română – Madrid și Barcelona, Spania;
  • Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” – Washington, New York, Chicago și Seattle – Statele Unite ale Americii;
  • Filarmonica „George Enescu” – Roma, Italia;
  • Muzeul Național „George Enescu” – Haga, Țările de Jos (eveniment organizat în parteneriat);
  • Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” – Rabat, Maroc;
  • Teatrul Muzical Ambasadorii – Bratislava, Slovacia; Chișinău și Ialoveni, Republica Moldova.
Citește mai departe

Lifestyle

Sibiul, din nou în centrul activității culturale

Publicat cu

pe

Tot mai multe evenimente culturale, la care participă mii de oameni, au loc la Sibiu. În weekend, la Sibiu a avut loc Concertul MANIFEST, unul dintre mai ambițioase proiecte ale Asociației Culturale Play.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, afirmă că muzica face punte între minte şi suflet, iar peste 10.000 de copii din Sibiu, alături de părinții lor, sunt beneficiarii anuali direcţi ai proiectelor si programelor de educație culturală şi artistică ale asociatiei.

“Muzica face punte între minte și suflet!

Sute de oameni au pus mâna pe chitară, au atins corzile la unison, în cadrul celui mai ambițios proiect al Asociației Culturale Play – Concertul MANIFEST.

Peste 10.000 de copii din Sibiu, alături de părinții lor, sunt beneficiarii anuali direcţi ai proiectelor si programelor de educație culturală şi artistică ale asociatiei.

Studiul muzicii, orele de repetiții, emoția prezentării unei melodii în fața publicului, bucuria unui rezultat remarcabil obținut alături de colegi și profesori sunt momente pe care mi le amintesc cu drag și care au avut o contribuție esențială în formarea mea ca adolescent.

Asocierea dintre bucuria muzicii și programele educaționale colaborative reprezintă un pilon esențial pentru dezvoltarea noastră culturală și artistică și încurajez de multă vreme astfel de inițiative.

Cu atât mai mult, din postura de ministru al Culturii, mi-am dorit să susțin proiectul „Pune mâna pe chitară”, pentru că acest instrument are puterea de a ne aduce împreună peste barierele de generație.  Cred că șansa  tinerilor de a studia și de a împărtăși pasiunea pentru muzică alături de mentori și profesioniști reputați este o experiență deosebită în această etapă a vieții.

Tinerilor muzicieni le doresc să-și păstreze și dezvolte iubirea pentru muzică, dorința de a deveni mai buni și perseverența de a-și urmări visurile și de a-și împlini potențialul!

Felicit organizatorii, Asociația Culturală Play, pentru munca neobosită și mulțumesc Muzeului Astra, gazda Festivalului Sibiu Guitar Meeting și domnului Ciprian Ștefan pentru sprijinul constant și deplin pe care îl acordă evenimentelor culturale de calitate”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Citește mai departe

Lifestyle

România: primul loc în UE la rata mortalității cauzată de HPV

Publicat cu

pe

România: primul loc în UE la rata mortalității cauzată de HPV

De ce România este încă pe primul loc în UE, în clasamentul referitor la rata mortalității femeilor cauzată de HPV? Efectele lipsei educației sexuale în școli și a informării corecte a populației se văd în aceste statistici.

Pe plan mondial, la fiecare două minute, o femeie moare din cauza cancerului de col uterin. În România, 1900 de decese sunt cauzate de HPV, în fiecare an, conform statisticilor publicate de Medsana.

Ce este HPV-ul?

HPV reprezintă prescurtarea din engleză a termenilor Human Papilloma Virus (traducerea în română este virusul Papiloma uman). HPV este un grup de peste 150 de virusuri înrudite. „Fiecărui virus i s-a atribuit un număr care reprezintă tipul de HPV, un anumit tip fiind denumit, de exemplu, HPV 16”, informează clinica Regina Maria.

Tot aceeași sursă explică faptul că denumirea de papiloma virus arată unele tipuri de HPV ce determină apariția negilor sau a papiloamelor, care sunt tumori benigne. Totuși, anumite tipuri de HPV pot determina cancer. 99% dintre cancerele de col uterin sunt cauzate de infecția persistentă cu HPV.

Ceea ce este important de amintit asupra acestui aspect este faptul că 40 dintre tipurile de HPV se transmit prin contact sexual, chiar și prin atingere. De asemenea, contactul sexual protejat nu poate preveni infectarea.

Rata ridicată a mortalității legată de HPV poate fi prevenită

Prevenirea apariției cancerului de col uterin poate fi făcută prin intermediul vaccinului împotriva HPV.

Conform Sistemului Medical MedLife, studiile în domeniu au arătat că vaccinul anti-HPV are posibilitatea de a preveni mai multe tipuri de cancer generate de virusul papiloma uman, mai exact, aproximativ 90%, iar din anul 2006, atunci când a fost recomandată pentru prima dată vaccinarea, numărul de cancere provocate de acest virus și a verucilor genitale, a scăzut semnificativ.

Protecția oferită de vaccin durează, de obicei, mulți ani, cercetările arătând că persoanele vaccinate și monitorizate de-a lungul timpului au manifestat protecție ridicată, fără scădere în timp, potrivit sursei menționate anterior.

Vaccinul, fiind disponibil atât pentru fete, cât și pentru băieți, este recomandat a fi făcut la vârsta de 11-12 ani, în două doze, cu mențiunea că vaccinurile HPV pot fi administrate începând cu vârsta de 9 ani. Vaccinarea anti-HPV gratuită este o opțiune și în România, care demarează campanii active.

Persoanele eligibile pentru vaccinul compensat au devenit femeile, iar bărbații parțial, ambele categorii cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani, la medicul de familie. Până acum, vaccinul era compensat doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani.

În farmacii, o singură doză costă aproximativ 600 de lei, prezintă Digi24.

Diagnosticarea HPV se poate face prin analize de sânge, dar și în urma unei examinări clinice

Statisticile arată că 9 din 10 persoane elimină fără probleme virusul, fără complicații, în primii doi ani, în timp ce alți pacienți infectați pot să dezvolte veruci genitale sau cancer, arată Sistemul Medical MedLife.

Mituri despre vaccinul anti-HPV

Probabil nu ți-ai făcut încă vaccinul împotriva HPV pentru că te-ai întâlnit cu mai multe mituri despre ce efecte pot apărea și despre faptul că ești prea tânăr să ți-l faci. Cei de la Protejează-te de HPV vin cu o serie de adevăruri pentru a le demonta.

Mit: Vaccinurile HPV cauzează infertilitate pentru femei.

Adevărul: Vaccinarea împotriva HPV nu influenţează în niciun fel probabilitatea de a rămâne însărcinată sau viitoarele sarcini la fete sau femei.

De asemenea, nu afectează fertiltitatea băieţilor sau a bărbaţilor. Vaccinarea este un instrument important în prevenirea consecinţelor posibile ale infecţiei cu HPV pe termen lung.

Mit: Vaccinarea anti-HPV nu este necesară, deoarece majoritatea oamenilor elimină în mod natural infecțiile.

Adevărul: Este real faptul că 90% dintre aceste infecții sunt eliminate astfel. Însă, HPV generează frecvent infecții și uneori poate evita mecanismele imune ale organismului.

Infecțiile persistente pot evolua către leziuni premaligne și chiar cancer. Pentru că nu sunt cunoscute cu certitudine condițiile ce dezvoltă cancerul și nu pot fi identificate prematur persoanele predispuse la o astfel de evoluție, este recomandată vaccinarea anti-HPV atât la fete, cât și la băieți, în perioada de preadolescență, înainte de începerea vieții sexuale și de expunere la HPV.

Mit: Vaccinarea anti-HPV poate determina adolescenții să-și înceapă viața sexuală mai repede.

Adevărul: Numeroase studii, inclusiv sondaje ale părinților și adolescenților / adulților tineri, oferă dovezi reproductibile în mod constant că vaccinarea anti-HPV nu este asociată cu o activitate sexuală crescută.

S-a dovedit că fetele vaccinate anti-HPV nu au un debut sexual de la o vârstă fragedă. De asemenea, fetele vaccinate nu au mai mulţi parteneri sexuali comparativ cu fetele nevaccinate. Completând schema de vaccinare împotriva HPV a copilului tău, se reduce sau se exclude riscul de cancer de col uterin sau alte tumori, leziuni cervicale sau veruci genitale.

În acest mod vei fi cu un pas înainte referitor la îmbunătăţirea sănătăţii și bunăstării copilului tău, în viitor.

Mit: Copiii cu vârsta între 11-14 ani sunt prea tineri și nu sunt activi sexual, deci infectarea cu HPV nu este un pericol.

Adevărul: Vaccinarea anti-HPV are cea mai mare eficiență atunci când este făcută înainte de începerea activității sexuale. Noțiunea că, deoarece un copil nu este activ sexual, nu trebuie vaccinat împotriva HPV, ignoră scopul vaccinării: de a stimula un răspuns imun înainte de expunere, pentru a reduce probabilitatea dezvoltării bolii.

Mit: Băieții nu au nevoie de vaccinare anti-HPV.

Adevărul: Odată cu debutul vieții sexuale, riscul de infectare cu HPV pentru bărbaţi este la fel de mare cum este și în cazul femeilor. Vaccinurile HPV funcționează la bărbaţi la fel de bine ca la femei, oferindu-le acestora protecție împotriva afecțiunilor cauzate de infecția cu HPV. Totodată, vaccinarea anti-HPV contribuie și la protecția partenerelor lor.

De ce este importantă educația sexuală în școli pentru prevenirea HPV?

România este situată pe primele locuri atunci când vine vorba de mamele minore din Uniunea Europeană și abuzuri precum agresiunea sexuală, violența domestică sau infectarea cu HPV.

Educația sexuală introdusă în școli și licee nu doar că ajută copiii să înțeleagă schimbările fiziologice, sociale și emoționale pe care le întâmpină pe măsură ce se maturizează, dar învață și cum se dezvoltă relațiile sănătoase și pline de satisfacții și cum să ia cele mai bune decizii, informate și responsabile.

Ceea ce mulți dintre noi nu înțelegem face referire la faptul că introducerea educației sexuale în școli și licee nu împinge copiii și adolescenții spre a-și începe activitatea sexuală de la o vârstă prematură, ci de a preveni diverse situații cu care se pot confrunta, una dintre acestea fiind infectarea cu HPV.

În cazul în care nu știai cât de importantă este demararea procesului de introducere a educației sexuale în școli, iată câteva dintre beneficiile pe care ea le oferă tinerilor:

Unul dintre principalii factori ce pot fi preveniți este numărul crescut de mame minore pe care România îl are. Dacă în școli și licee se face o informare corectă despre activitatea sexuală, astfel va fi prevenită apariția sarcinilor nedorite în rândul adolescentelor.

În ceea ce privește sarcinile, tinerii vor putea înțelege mult mai bine repercursiunile unei sarcini asupra sănătății lor, precum și asupra sănătății fătului. Cu toate acestea, educația sexuală are și capacitatea de a ajuta tinerii să vadă impactul negativ pe care l-ar putea avea o sarcină asupra educației și viitorului lor, fiind un motiv în plus de a evita  acest aspect la o vârstă nepotrivită.

Un factor crucial pentru dezvoltarea copiilor și adolescenților îl reprezintă inițierea în lupta cu diverse boli cu transmitere sexuală. Prin prisma acestei etape, ei află cum pot preveni apariția lor și, de asemenea, ce pot face dacă intră în contact cu o persoană care are un virus cu transmitere sexuală, inclusiv HPV.

Sondaj pentru tineri

Pentru a vedea și a înțelege de unde au aflat tinerii de existența HPV, am făcut un sondaj la care au luat parte 42 de subiecți, atât persoane de sex feminin, cât și cele de sex masculin, cu vârste cuprinse între 15 și 32 de ani.

România: primul loc în UE la rata mortalității cauzată de HPV

România: primul loc în UE la rata mortalității cauzată de HPV

Dintre cei 42 de oameni, numai două persoane au aflat despre HPV la școală sau liceu, însă chiar și atunci era un program extrașcolar la care a participat un medic specialist ce le-a vorbit despre infectarea cu HPV. Trei nu au știut ce este HPV.

Opt intervievați au vorbit cu medicii de specialitate. Acest mod de a afla despre virus poate fi unul eficient, însă în cazul în care deja ai contactat virusul, dacă te documentai ori aflai din școală sau liceu, știai ce poți face pentru a preveni apariția sau contactarea lui.

Șapte persoane au aflat de la părinți, ceea ce prezintă o realitate destul de îmbucurătoare, întrucât familia și sistemul educațional se ocupă de educația noastră, până într-un anumit punct.

Și campaniile pentru conștientizare au avut un impact asupra sondajului. Din cadrul acestora, șase persoane au aflat despre HPV și prevenirea lui.

Patru oameni s-au documentat singuri. Internetul este o unealtă care ne ajută în fiecare zi și ne facilitează viața. Faptul că ne putem lua informații legate de sănătatea noastră și activitatea sexuală, poate crea un spațiu sigur pentru cei care nu sunt pregătiți să discute despre aspectele menționate anterior cu părinții.

Cel mai mare număr de subiecți, mai exact 12, au aflat din cercul de prieteni. Acest lucru trage încă o dată un semnal de alarmă asupra faptului că dacă prietenii nu sunt informați corect, ei pot propaga dezinformare referitoare la subiectul în cauză. Un lucru important este și faptul că oamenii pot afla despre HPV prin această modalitate, însă probabil parțial.

Datele extrase din sondaj prezintă, încă o dată, o realitate pe care România trebuie să o accepte și anume: avem nevoie de educație sexuală în școli și licee pentru o bună informare și educare a tinerilor.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare