Connect with us

Publicat cu

pe

La peste doi ani după pandemia de Covid-19, probabil cunoașteți elementele de bază ale protecției: vaccinuri, rapeluri, spălarea corectă a mâinilor și măști. Dar unul dintre cele mai puternice instrumente împotriva coronavirusului este unul despre care experții cred că abia începe să primească atenția pe care o merită: ventilația.

„Provocarea pentru organizațiile care îmbunătățesc calitatea aerului este că acesta este invizibil”, a spus Joseph Allen, directorul Programului pentru clădiri sănătoase la Harvard T.H. Şcoala de Sănătate Publică Chan, citat de CNN.

Este adevărat: alte instrumente Covid sunt mai tangibile. Dar vizualizarea modului în care virusul s-ar putea comporta în spații slab ventilate poate ajuta oamenii să înțeleagă mai bine această măsură de atenuare a raspandirii virusului.

Allen îl aseamănă cu fumul de țigară. „Dacă fumez în colțul unei săli de clasă și aveți ventilație/filtrare scăzută, acea cameră se va umple de fum și toată lumea va respira același aer.”

Apoi aplicați-o în aer liber.

„Aș putea fuma o țigară, ai putea fi la câțiva metri de mine, în funcție de direcția în care bate vântul, poate nici nu vei ști că fumez”.

Dacă ești în casă, ai putea respira mai puțin aer proaspăt decât crezi.

„Toată lumea dintr-o cameră respiră în mod constant aer care tocmai a ieșit din plămânii altor oameni din acea cameră. Și, în funcție de rata de ventilație, ar putea fi până la 3% sau 4% din aerul pe care îl respire care a ieșit din plămânii altor oameni din acea cameră”, a spus Allen.

El descrie acest lucru ca fiind o spalare respiratorie.

„În mod normal, asta nu este o problemă, nu? Facem asta tot timpul. Ne schimbăm mereu microbiomele respiratorii între noi. Dar dacă cineva este bolnav și infecțios… aerosolii aceia pot transporta virusul. Aceasta este o problemă.”

Este în aer

„Știm de zeci de ani cum să menținem oamenii în siguranță în clădiri împotriva infecțiilor, a bolilor infecțioase transmise prin aer ca aceasta”, a spus Allen.

De la începutul pandemiei, Allen și alți experți au fluturat semnale roșii, spunând că modul în care ne gândim la transmiterea Covid-19 — suprafețe, picături respiratorii mari — a ratat sensul cel mai important.

„Spălarea mâinilor și distanțarea socială sunt adecvate, dar, în opinia noastră, insuficiente pentru a oferi protecție împotriva micropicăturilor respiratorii purtătoare de virus, eliberate în aer de persoanele infectate. Această problemă este deosebit de acută în mediile interioare sau închise, în special cele care sunt aglomerate și au ventilație inadecvată”, au declarat sute de oameni de știință într-o scrisoare deschisă în iulie 2020.

În cele din urmă, Organizația Mondială a Sănătății și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA au recunoscut ceea ce experții au spus tot timpul: Covid-19 s-ar putea răspândi și prin particule mici aerosolizate care pot călători mai mult de 3 metri.

Coronavirusul în sine este foarte mic — aproximativ 0,1 microni — dar asta nu afectează cât de departe poate călători.

„Dimensiunea virusului în sine nu contează pentru că, așa cum spunem, virusul nu este niciodată gol în aer. Cu alte cuvinte, virusul călătorește mereu în particulele respiratorii care se dezvoltă în plămânii noștri. Și toate acestea sunt de dimensiuni diferite, „, a spus Allen.

Cântatul sau tusea pot emite particule de până la 100 de microni (aproape lățimea unui păr uman), a spus el, dar virusul tinde să călătorească în particule mai mici — între 1 și 5 microni.

Dimensiunea acestor particule afectează nu numai cât de departe poate călători, ci cât de adânc le putem respira în plămâni și modul în care ar trebui să ne protejăm de acest virus.

Se diluează și se curăță

„În aer liber este mai sigur decât în ​​interior” a devenit un principiu acceptat în lupta împotriva Covid-19. Allen subliniază că a ne proteja în interior este locul în care ar trebui să ne concentrăm întotdeauna, chiar și dincolo de pandemie.

„Suntem [o] specie de interior. Ne petrecem 90% din timp în interior. Aerul pe care îl respirăm în interior are un impact masiv asupra sănătății noastre, indiferent dacă vă gândiți la boli infecțioase sau la orice altceva, dar pur și simplu a scăpat din conștiința publicului de mult timp”, a spus el.

A ne asigura că aerul nostru din interior este sănătos nu este atât de complicat, a spus Sherman. „Vrei doar să reduceți numărul de particule care ar putea transporta Covid sau orice alt [virus] urât.”

Modul în care faci asta este prin ventilație și filtrare.

Filtrarea – așa cum sună – este filtrarea sau curățarea aerului, eliminând particulele infectate. Dar gândiți-vă la ventilație ca la diluarea aerului. Aduci mai mult aer proaspăt pentru a reduce concentrația acestor particule.

Diluarea este exact motivul pentru care nu am văzut evenimente de supraîmprăștiere în aer liber, spune Allen.

„Nu avem aproape nicio transmisie în aer liber. De ce este asta? Diluție nelimitată, pentru că aveți ventilație nelimitată. Și așa, chiar și în protestele aglomerate sau evenimentele sportive în aer liber, cum ar fi Super Bowl, pur și simplu nu vedem că are loc o supraîmprăștiere. Toată problema vine din interior, din aceste spații neperformante și nesănătoase.”

Un lucru extrem de important în școli

Lisa Herring, superintendenta școlilor publice din Atlanta, spune că instalarea a 5.000 de unități de filtrare a aerului — suficiente pentru fiecare sală de clasă — în districtul ei școlar, reprezintă o îmbunătățire majoră.

Districtul a început să modernizeze sistemele de ventilație (HVAC) în mai multe școli chiar înainte de pandemie, dar finanțarea federală i-a permis să adauge unități de filtrare într-o perioadă crucială în care măștile au devenit opționale.

„Ne oferă un nivel mai mare de încredere ca sistem să știm că sistemele noastre de filtrare a aerului sunt la locul lor”, a spus Herring.

Districtele școlare din toată țara au profitat de oportunitatea pentru îmbunătățiri ale ventilației, făcute posibile de un aflux de finanțare federală.

O analiză din februarie realizată de FutureEd, un think-tank de la McCourt School of Public Policy de la Universitatea Georgetown, a constatat că școlile publice au alocat 4,4 miliarde de dolari pentru proiecte HVAC, care ar putea crește la aproape 10 miliarde de dolari dacă tendințele ar continua.

Pe măsură ce măștile devin opționale, copiii își iau sănătatea în propriile mâini

Districtul școlar Manchester din New Hampshire investește aproape 35 de milioane de dolari în modernizarea sistemelor HVAC, iar superintendentul interimar Jennifer Gillis spune că finanțarea federală este „absolut cheie”.

Pentru Gillis, ventilația a fost o strategie importantă de atenuare și o modalitate discretă de a menține oamenii în siguranță.

„Este ceva la care cei mai mulți din clădire nu se gândesc, dar este o modalitate foarte pasivă pentru noi de a crea siguranță în școli. Încă de la început, scopul a fost întotdeauna „să ne introducem copiii, să ne introducem personalul, dar haideți să o facem într-un mod care să fie sigur pentru toți. ”

O bună ventilație nu înseamnă doar menținerea studenților în siguranță de Covid-19. De asemenea, le poate îmbunătăți performanța la școală.

„Vor învăța mai bine, vor fi mai treji, vor fi mai receptivi. Vor fi mai sănătoși dacă au o calitate bună a aerului din interior”, mai spun responsabilii americani citati de CNN.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lifestyle

SIMAVI a sărbătorit Ziua Internațională a Francofoniei la Bruxelles

Publicat cu

pe

SIMAVI a marcat Ziua Francofoniei la Bruxelles printr-un concert extraordinar, alături de Ambasada României în Regatul Belgiei și Institutul Cultural Român.

Partenerii constanți în realizarea acestor acțiuni sunt Reprezentanța Organizației Internaționale  a Francofoniei pe lângă UE și Grupul Ambasadorilor Francofoni de la Bruxelles, dar anul acesta li s-a alăturat și compania românească de IT Software Imagination & Vision (SIMAVI).

AdvertisementAlexandru Coșbuc-Ionescu, Vicepreședinte SIMAVI: “Suntem onorați să putem promova atât software românesc, cât și artiști români la Comisia Europeană.”

Această declarație vine în contextul în care SIMAVI este compania IT românească care furnizează servicii software principalelor organizații ale CE.

„Colaborarea noastră cu reprezentanții Europei de la Bruxelles din ultimii 15 ani, ca furnizor de proiecte de eLearning pentru specialiștii Directoratelor Generale, este completată astăzi de o nouă dimensiune – aceea de susținători ai valorilor culturale francofone”, a adăugat Vlad Zaharia, Territory Manager EMEA Region la SIMAVI.

Cu această ocazie, gazdele și invitații au marcat 31 de ani de la aderarea României la OIF și au reamintit importanța valorilor francofoniei, țara noastră fiind desemnată în 2007 de către Secretarul General al Francofoniei, “stat-far al francofoniei” în regiunea Europei Centrale și de Est.

În seara zilei de 13 martie 2024 a avut loc excepționalul concert „L’amour en heritage”,  susținut de soprana Irina Baianț, actorul și tenorul Adrian Nour și de Andrei Tudor, în calitate de compozitor, dirijor și pianist, artiști foarte cunoscuți atât în lumea muzicală a României, cât și peste hotare.

La Muzeul de Artă și Istorie din capitala Belgiei, în fața unei săli pline, cei trei artiști celebri au cântat arii muzicale franco-române, abordând stiluri variate, de la melodii franceze celebre la reinterpretări din folclorul românesc.

Repertoriul bogat, interpretat cu măiestrie și sensibilitate de cei trei artiști, a încântat o audiență vastă, formată din  reprezentanți ai corpului diplomatic, reprezentanți ai mediului de afaceri din Belgia, precum și ai comunității românești, programul concertului „L’amour en heritage” fiind special conceput pentru a atrage un public larg.

Citește mai departe

Lifestyle

Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, a luat decizia ca, de 1 decembrie, intrarea în muzee să fie gratuită

Publicat cu

pe

Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, a luat decizia ca, de 1 decembrie, intrarea în muzee să fie gratuită. 

De “1 Decembrie Cultural”, accesul în reţeaua muzeelor din subordinea Ministerului Culturii este gratuit pentru toţi vizitatorii.

Iată care sunt teatrele, muzeele, bibliotecile, filarmonicile, teatrele de operă şi operetă care invită publicul să sărbătorească împreună 1 Decembrie Cultural în BUCUREȘTI: 

  • Artexim;
  • Biblioteca Naţională a României;
  • Centrul Naţional al Dansului;
  • Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”;
  • Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”;
  • Filarmonica „George Enescu”;
  • Institutul Naţional al Patrimoniului;
  • Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare;
  • Muzeul Naţional „George Enescu”;
  • Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi;
  • Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”;
  • Muzeul Naţional al Ţăranului Român;
  • Muzeul Naţional Brătianu;
  • Muzeul Naţional de Artă Contemporană;
  • Muzeul Naţional de Istorie a României;
  • Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”;
  • Muzeul Ororilor Comunismului în România;
  • Opera Naţională Bucureşti;
  • Teatrul Muzical Ambasadorii;
  • Teatrul Naţional Bucureşti „I.L. Caragiale”;
  • Teatrul Naţional de Operă şi Musical „Ion Dacian”.

1 Decembrie Cultural în ȚARĂ va fi organizat la:

  • Centrul Cultural Topliţa;
  • Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi;
  • Muzeul Naţional Bran;
  • Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni;
  • Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu;
  • Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca;
  • Muzeul Naţional Peleş din Sinaia;
  • Opera Naţională Română din Cluj-Napoca;
  • Opera Naţională Română din Timişoara;
  • Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara;
  • Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi;
  • Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa;
  • Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

Românii din diaspora au ocazia să sărbătorească Ziua Națională prin instituțiile ce vor organiza evenimente în mai multe orașe la nivel internațional, după cum urmează:

  • Centrul Național de Artă Tinerimea Română – Madrid și Barcelona, Spania;
  • Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” – Washington, New York, Chicago și Seattle – Statele Unite ale Americii;
  • Filarmonica „George Enescu” – Roma, Italia;
  • Muzeul Național „George Enescu” – Haga, Țările de Jos (eveniment organizat în parteneriat);
  • Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” – Rabat, Maroc;
  • Teatrul Muzical Ambasadorii – Bratislava, Slovacia; Chișinău și Ialoveni, Republica Moldova.
Citește mai departe

Lifestyle

Sibiul, din nou în centrul activității culturale

Publicat cu

pe

Tot mai multe evenimente culturale, la care participă mii de oameni, au loc la Sibiu. În weekend, la Sibiu a avut loc Concertul MANIFEST, unul dintre mai ambițioase proiecte ale Asociației Culturale Play.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, afirmă că muzica face punte între minte şi suflet, iar peste 10.000 de copii din Sibiu, alături de părinții lor, sunt beneficiarii anuali direcţi ai proiectelor si programelor de educație culturală şi artistică ale asociatiei.

“Muzica face punte între minte și suflet!

Sute de oameni au pus mâna pe chitară, au atins corzile la unison, în cadrul celui mai ambițios proiect al Asociației Culturale Play – Concertul MANIFEST.

Peste 10.000 de copii din Sibiu, alături de părinții lor, sunt beneficiarii anuali direcţi ai proiectelor si programelor de educație culturală şi artistică ale asociatiei.

Studiul muzicii, orele de repetiții, emoția prezentării unei melodii în fața publicului, bucuria unui rezultat remarcabil obținut alături de colegi și profesori sunt momente pe care mi le amintesc cu drag și care au avut o contribuție esențială în formarea mea ca adolescent.

Asocierea dintre bucuria muzicii și programele educaționale colaborative reprezintă un pilon esențial pentru dezvoltarea noastră culturală și artistică și încurajez de multă vreme astfel de inițiative.

Cu atât mai mult, din postura de ministru al Culturii, mi-am dorit să susțin proiectul „Pune mâna pe chitară”, pentru că acest instrument are puterea de a ne aduce împreună peste barierele de generație.  Cred că șansa  tinerilor de a studia și de a împărtăși pasiunea pentru muzică alături de mentori și profesioniști reputați este o experiență deosebită în această etapă a vieții.

Tinerilor muzicieni le doresc să-și păstreze și dezvolte iubirea pentru muzică, dorința de a deveni mai buni și perseverența de a-și urmări visurile și de a-și împlini potențialul!

Felicit organizatorii, Asociația Culturală Play, pentru munca neobosită și mulțumesc Muzeului Astra, gazda Festivalului Sibiu Guitar Meeting și domnului Ciprian Ștefan pentru sprijinul constant și deplin pe care îl acordă evenimentelor culturale de calitate”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Citește mai departe
Lifestyleo săptămână înainte

SIMAVI a sărbătorit Ziua Internațională a Francofoniei la Bruxelles

Politicăo săptămână înainte

Daniel Constantin, noul președinte al PNL Teleorman, taie în carne vie: „Niciun compromis cu cei care ne perturbă activitatea”

Business2 luni înainte

eFactura SVAP, softul performant dezvoltat de SIMAVI, care face în mod automat, pentru tine, toate raportările către ANAF

Ponta: Ca deputat voi vota împotriva proiectului Roşia Montană, dar ca premier nu am dreptul
Politică2 luni înainte

România ar putea plăti despăgubiri de miliarde din cauza Guvernului Cioloș, care a inclus Roșia Montană în patrimoniul UNESCO

Business3 luni înainte

Alexandru Coșbuc, SIMAVI: Anul 2024, sub semnul inteligenței artificiale (Video)

Business4 luni înainte

eFactura SVAP, softul performant dezvoltat de SIMAVI, care face în mod automat toate raportările necesare de la 1 ianuarie

Lifestyle4 luni înainte

Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, a luat decizia ca, de 1 decembrie, intrarea în muzee să fie gratuită

Business5 luni înainte

eFactura SVAP, softul performant care poate face în mod automat toate raportările necesare de la 1 ianuarie

Business5 luni înainte

Compania românească care furnizează servicii informatice direct către organizații ale Comisiei Europene a creat roboții-asistenți pentru a înlocui gestionarea manuală a documentelor financiar-contabile

Business6 luni înainte

O stradă bine semnalizată este o stradă mai sigură! Semnalizarea rutieră, crucială în prevenirea accidentelor de circulație

Facebook

Articole Populare