Connect with us

Publicat cu

pe

Relațiile sunt o componentă esențială a unei vieți sănătoase și împlinite, dar pot necesita foarte multă muncă. Pe măsură ce 2022 se termină, Well analizează unele dintre strategiile de construire a relațiilor pe care le-am acoperit în ultimul an pentru a vă ajuta să vă aprofundați prieteniile sau relațiile romantice de acum înainte, conform NYT.

 

  1. Nu subestima aprecierea celorlalți

A-ți face prieteni la vârsta adultă necesită inițiativă și poate fi descurajant să te pui acolo. Amintește-ți că oamenii pe care îi întâlnești sunt mai predispuși să te placă decât presupui, a spus Marisa Franco, un psiholog care studiază prietenia și care a scris cartea din 2022 „Platonic: How the Science of Attachment Can Help You Make – and Keep – Friends”. ”

Acest lucru se bazează pe cercetarea „decalajului de apreciere”, a explicat dr. Franco sau pe ideea că avem tendința să subestimăm cât de apreciați suntem. Există, de asemenea, o teorie separată, dar înrudită, cunoscută sub numele de „profeția acceptării”, care spune că atunci când oamenii îi acceptă pe alții ca ei, tind să fie mai prietenoși și mai deschiși. Dacă vrei să-ți faci prieteni, mentalitatea chiar contează, a spus dr. Franco.

 

  1. Micile acte de bunătate sunt importante

Un studiu care le-a sugerat participanților să facă lucruri amabile pentru alții, a avut ca rezultat faptul că participanții au subestimat cât de apreciate erau acele gesturi. Acest lucru era valabil indiferent dacă făceau ceva pentru cineva pe care îl cunoșteau (cum ar fi coacerea prăjiturii pentru un prieten sau a lăsa pe cineva acasă cu mașina) ori pentru un străin (spre exemplu să ofere cuiva o ceașcă de ciocolată caldă gratuită, într-o zi friguroasă).

„Oamenii tind să creadă că ceea ce oferă este puțin, poate chiar nesemnificativ”, a constatat Amit Kumar, profesor asistent de marketing și psihologie la Universitatea din Texas și autor al studiului publicat în august. „Dar celor care li se oferă este puțin probabil să gândească în acest sens. Ei consideră că gestul este mult mai semnificativ, deoarece se gândesc și la faptul că cineva a făcut ceva frumos pentru ei”, arată aceeași sursă.

Dacă nu ești o persoană care se ocupă de prepararea prăjiturilor sau pur și simplu nu te vezi cumpărând băuturi calde pentru străini, nu te forța. În schimb, ia în considerare abilitățile și talentele tale și întreabă-te: Cum le pot transforma în ofrande pentru alții?

 

  1. Îmbrățișează puterea de conectare obișnuită

A suna, a trimite mesaje sau a trimite un e-mail unui prieten doar pentru a-i spune „bună” tinde să însemne mai mult decât ne dăm seama, conform unui studiu din 2022 care a inclus 13 experimente mici. În unele, participanții au contactat pe cineva pe care îl considerau prieten, în altele, au luat legătura cu cineva cu care erau prietenoși, dar considerau că au o legătură slabă. În general, cei care au trimis mesajul au subestimat cât de mult a însemnat pentru persoana către care l-au trimis.

Pentru a demonstra de cât de puțin este nevoie pentru a ridica moralul cuiva, cercetătorii au menținut în mod intenționat ștacheta scăzută pentru ceea ce înseamnă „a lua legătura”. „Chiar și trimiterea unui scurt mesaj prin care te adresezi doar pentru a spune „Bună”, a îi arăta că te gândești la ea și vrei să vezi ce face, poate fi apreciat mai mult decât cred oamenii”, a afirmat Peggy Liu. Ben L. Fryrear Chair in Marketing, profesor asociat de administrare a afacerilor la Katz Graduate School of Business de la Universitatea din Pittsburgh și autor al acelui studiu.

 

  1. „Întoarce-te spre” partenerul tău pe tot parcursul zilei

John și Julie Gottman, care sunt psihologi căsătoriți, au petrecut zeci de ani studiind ce face căsnicia să funcționeze, iar în cartea lor din 2022, „The Love Prescription: 7 Days to More Intimacy, Connection and Joy”, ei susțin că o mare parte din aceasta se rezumă la „a te întorce spre” partenerul tău.

După cum subliniază familia Gottman, partenerii fac oferte repetate pentru atenția celorlalți pe parcursul zilei. Ca răspuns, celălalt partener poate reacționa în mai multe moduri: să ignore contactul (întoarcerea), să răspundă negativ (întorcându-se împotriva) sau să reacționeze pozitiv cu ceva la fel de simplu precum o încuviințare din cap sau o atingere (întorcându-se spre).

Într-unul dintre cele mai cunoscute experimente ale familiei Gottman, ei au urmărit cupluri pe parcursul unei zile și au descoperit că cei care au rămas căsătoriți ani de zile „s-au întors” unul spre celălalt mai mult de 80% din timp. Cei care au divorțat au făcut-o aproximativ 30% din timp.

 

  1. Recunoaște-ți sentimentul de neplăcere din relație

Terrence Real, terapeut de familie și autor al cărții din 2022 „Us: Getting Past You and Me to Build a More Loving Relationship”, consideră că în majoritatea parteneriatelor, există trei faze ale iubirii : armonie, dezarmonie și reparare. Cu toate acestea, cultura noastră nu pregătește oamenii să vorbească despre sau să se ocupe de cea de a doua etapă așteptată. Pur și simplu recunoscând asta pentru tine și partenerul tău te poate ajuta.

„Am alergat prin țară de 20 de ani, vorbind despre ceea ce eu numesc „ura conjugală normală”, și nicio persoană nu a venit vreodată în culise să mă întrebe ce vreau să spun cu asta”, a spus Terrence Real.

 

  1. Cultivează conceptul de „freudenfreude”

Spre deosebire de „schadenfreude”, când ne face plăcere nereușita altora, „freudenfreude” descrie fericirea pe care o simțim atunci când altcineva reușește, chiar dacă nu ne implică. Există beneficii în a împărtăși bucuria altcuiva. Poate stimula reziliența și poate îmbunătăți satisfacția vieții.

O modalitate ușoară de a experimenta mai mult freudenfreude este să te interesezi despre micile victorii sau despre punctele luminoase din ziua prietenilor ori a partenerilor de cuplu. Făcând acest lucru, te transformă într-un „spectator al bucuriei” și îți oferă ocazia să-i vezi pe cei din jurul tău cel mai bine, informează NYT.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lifestyle

SIMAVI a sărbătorit Ziua Internațională a Francofoniei la Bruxelles

Publicat cu

pe

SIMAVI a marcat Ziua Francofoniei la Bruxelles printr-un concert extraordinar, alături de Ambasada României în Regatul Belgiei și Institutul Cultural Român.

Partenerii constanți în realizarea acestor acțiuni sunt Reprezentanța Organizației Internaționale  a Francofoniei pe lângă UE și Grupul Ambasadorilor Francofoni de la Bruxelles, dar anul acesta li s-a alăturat și compania românească de IT Software Imagination & Vision (SIMAVI).

AdvertisementAlexandru Coșbuc-Ionescu, Vicepreședinte SIMAVI: “Suntem onorați să putem promova atât software românesc, cât și artiști români la Comisia Europeană.”

Această declarație vine în contextul în care SIMAVI este compania IT românească care furnizează servicii software principalelor organizații ale CE.

„Colaborarea noastră cu reprezentanții Europei de la Bruxelles din ultimii 15 ani, ca furnizor de proiecte de eLearning pentru specialiștii Directoratelor Generale, este completată astăzi de o nouă dimensiune – aceea de susținători ai valorilor culturale francofone”, a adăugat Vlad Zaharia, Territory Manager EMEA Region la SIMAVI.

Cu această ocazie, gazdele și invitații au marcat 31 de ani de la aderarea României la OIF și au reamintit importanța valorilor francofoniei, țara noastră fiind desemnată în 2007 de către Secretarul General al Francofoniei, “stat-far al francofoniei” în regiunea Europei Centrale și de Est.

În seara zilei de 13 martie 2024 a avut loc excepționalul concert „L’amour en heritage”,  susținut de soprana Irina Baianț, actorul și tenorul Adrian Nour și de Andrei Tudor, în calitate de compozitor, dirijor și pianist, artiști foarte cunoscuți atât în lumea muzicală a României, cât și peste hotare.

La Muzeul de Artă și Istorie din capitala Belgiei, în fața unei săli pline, cei trei artiști celebri au cântat arii muzicale franco-române, abordând stiluri variate, de la melodii franceze celebre la reinterpretări din folclorul românesc.

Repertoriul bogat, interpretat cu măiestrie și sensibilitate de cei trei artiști, a încântat o audiență vastă, formată din  reprezentanți ai corpului diplomatic, reprezentanți ai mediului de afaceri din Belgia, precum și ai comunității românești, programul concertului „L’amour en heritage” fiind special conceput pentru a atrage un public larg.

Citește mai departe

Lifestyle

Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, a luat decizia ca, de 1 decembrie, intrarea în muzee să fie gratuită

Publicat cu

pe

Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, a luat decizia ca, de 1 decembrie, intrarea în muzee să fie gratuită. 

De “1 Decembrie Cultural”, accesul în reţeaua muzeelor din subordinea Ministerului Culturii este gratuit pentru toţi vizitatorii.

Iată care sunt teatrele, muzeele, bibliotecile, filarmonicile, teatrele de operă şi operetă care invită publicul să sărbătorească împreună 1 Decembrie Cultural în BUCUREȘTI: 

  • Artexim;
  • Biblioteca Naţională a României;
  • Centrul Naţional al Dansului;
  • Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”;
  • Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”;
  • Filarmonica „George Enescu”;
  • Institutul Naţional al Patrimoniului;
  • Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare;
  • Muzeul Naţional „George Enescu”;
  • Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi;
  • Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”;
  • Muzeul Naţional al Ţăranului Român;
  • Muzeul Naţional Brătianu;
  • Muzeul Naţional de Artă Contemporană;
  • Muzeul Naţional de Istorie a României;
  • Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”;
  • Muzeul Ororilor Comunismului în România;
  • Opera Naţională Bucureşti;
  • Teatrul Muzical Ambasadorii;
  • Teatrul Naţional Bucureşti „I.L. Caragiale”;
  • Teatrul Naţional de Operă şi Musical „Ion Dacian”.

1 Decembrie Cultural în ȚARĂ va fi organizat la:

  • Centrul Cultural Topliţa;
  • Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi;
  • Muzeul Naţional Bran;
  • Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni;
  • Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu;
  • Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca;
  • Muzeul Naţional Peleş din Sinaia;
  • Opera Naţională Română din Cluj-Napoca;
  • Opera Naţională Română din Timişoara;
  • Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara;
  • Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi;
  • Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa;
  • Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

Românii din diaspora au ocazia să sărbătorească Ziua Națională prin instituțiile ce vor organiza evenimente în mai multe orașe la nivel internațional, după cum urmează:

  • Centrul Național de Artă Tinerimea Română – Madrid și Barcelona, Spania;
  • Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” – Washington, New York, Chicago și Seattle – Statele Unite ale Americii;
  • Filarmonica „George Enescu” – Roma, Italia;
  • Muzeul Național „George Enescu” – Haga, Țările de Jos (eveniment organizat în parteneriat);
  • Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” – Rabat, Maroc;
  • Teatrul Muzical Ambasadorii – Bratislava, Slovacia; Chișinău și Ialoveni, Republica Moldova.
Citește mai departe

Lifestyle

Sibiul, din nou în centrul activității culturale

Publicat cu

pe

Tot mai multe evenimente culturale, la care participă mii de oameni, au loc la Sibiu. În weekend, la Sibiu a avut loc Concertul MANIFEST, unul dintre mai ambițioase proiecte ale Asociației Culturale Play.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, afirmă că muzica face punte între minte şi suflet, iar peste 10.000 de copii din Sibiu, alături de părinții lor, sunt beneficiarii anuali direcţi ai proiectelor si programelor de educație culturală şi artistică ale asociatiei.

“Muzica face punte între minte și suflet!

Sute de oameni au pus mâna pe chitară, au atins corzile la unison, în cadrul celui mai ambițios proiect al Asociației Culturale Play – Concertul MANIFEST.

Peste 10.000 de copii din Sibiu, alături de părinții lor, sunt beneficiarii anuali direcţi ai proiectelor si programelor de educație culturală şi artistică ale asociatiei.

Studiul muzicii, orele de repetiții, emoția prezentării unei melodii în fața publicului, bucuria unui rezultat remarcabil obținut alături de colegi și profesori sunt momente pe care mi le amintesc cu drag și care au avut o contribuție esențială în formarea mea ca adolescent.

Asocierea dintre bucuria muzicii și programele educaționale colaborative reprezintă un pilon esențial pentru dezvoltarea noastră culturală și artistică și încurajez de multă vreme astfel de inițiative.

Cu atât mai mult, din postura de ministru al Culturii, mi-am dorit să susțin proiectul „Pune mâna pe chitară”, pentru că acest instrument are puterea de a ne aduce împreună peste barierele de generație.  Cred că șansa  tinerilor de a studia și de a împărtăși pasiunea pentru muzică alături de mentori și profesioniști reputați este o experiență deosebită în această etapă a vieții.

Tinerilor muzicieni le doresc să-și păstreze și dezvolte iubirea pentru muzică, dorința de a deveni mai buni și perseverența de a-și urmări visurile și de a-și împlini potențialul!

Felicit organizatorii, Asociația Culturală Play, pentru munca neobosită și mulțumesc Muzeului Astra, gazda Festivalului Sibiu Guitar Meeting și domnului Ciprian Ștefan pentru sprijinul constant și deplin pe care îl acordă evenimentelor culturale de calitate”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare