Connect with us

Publicat cu

pe

Relațiile sunt o componentă esențială a unei vieți sănătoase și împlinite, dar pot necesita foarte multă muncă. Pe măsură ce 2022 se termină, Well analizează unele dintre strategiile de construire a relațiilor pe care le-am acoperit în ultimul an pentru a vă ajuta să vă aprofundați prieteniile sau relațiile romantice de acum înainte, conform NYT.

 

  1. Nu subestima aprecierea celorlalți

A-ți face prieteni la vârsta adultă necesită inițiativă și poate fi descurajant să te pui acolo. Amintește-ți că oamenii pe care îi întâlnești sunt mai predispuși să te placă decât presupui, a spus Marisa Franco, un psiholog care studiază prietenia și care a scris cartea din 2022 „Platonic: How the Science of Attachment Can Help You Make – and Keep – Friends”. ”

Acest lucru se bazează pe cercetarea „decalajului de apreciere”, a explicat dr. Franco sau pe ideea că avem tendința să subestimăm cât de apreciați suntem. Există, de asemenea, o teorie separată, dar înrudită, cunoscută sub numele de „profeția acceptării”, care spune că atunci când oamenii îi acceptă pe alții ca ei, tind să fie mai prietenoși și mai deschiși. Dacă vrei să-ți faci prieteni, mentalitatea chiar contează, a spus dr. Franco.

 

  1. Micile acte de bunătate sunt importante

Un studiu care le-a sugerat participanților să facă lucruri amabile pentru alții, a avut ca rezultat faptul că participanții au subestimat cât de apreciate erau acele gesturi. Acest lucru era valabil indiferent dacă făceau ceva pentru cineva pe care îl cunoșteau (cum ar fi coacerea prăjiturii pentru un prieten sau a lăsa pe cineva acasă cu mașina) ori pentru un străin (spre exemplu să ofere cuiva o ceașcă de ciocolată caldă gratuită, într-o zi friguroasă).

„Oamenii tind să creadă că ceea ce oferă este puțin, poate chiar nesemnificativ”, a constatat Amit Kumar, profesor asistent de marketing și psihologie la Universitatea din Texas și autor al studiului publicat în august. „Dar celor care li se oferă este puțin probabil să gândească în acest sens. Ei consideră că gestul este mult mai semnificativ, deoarece se gândesc și la faptul că cineva a făcut ceva frumos pentru ei”, arată aceeași sursă.

Dacă nu ești o persoană care se ocupă de prepararea prăjiturilor sau pur și simplu nu te vezi cumpărând băuturi calde pentru străini, nu te forța. În schimb, ia în considerare abilitățile și talentele tale și întreabă-te: Cum le pot transforma în ofrande pentru alții?

 

  1. Îmbrățișează puterea de conectare obișnuită

A suna, a trimite mesaje sau a trimite un e-mail unui prieten doar pentru a-i spune „bună” tinde să însemne mai mult decât ne dăm seama, conform unui studiu din 2022 care a inclus 13 experimente mici. În unele, participanții au contactat pe cineva pe care îl considerau prieten, în altele, au luat legătura cu cineva cu care erau prietenoși, dar considerau că au o legătură slabă. În general, cei care au trimis mesajul au subestimat cât de mult a însemnat pentru persoana către care l-au trimis.

Pentru a demonstra de cât de puțin este nevoie pentru a ridica moralul cuiva, cercetătorii au menținut în mod intenționat ștacheta scăzută pentru ceea ce înseamnă „a lua legătura”. „Chiar și trimiterea unui scurt mesaj prin care te adresezi doar pentru a spune „Bună”, a îi arăta că te gândești la ea și vrei să vezi ce face, poate fi apreciat mai mult decât cred oamenii”, a afirmat Peggy Liu. Ben L. Fryrear Chair in Marketing, profesor asociat de administrare a afacerilor la Katz Graduate School of Business de la Universitatea din Pittsburgh și autor al acelui studiu.

 

  1. „Întoarce-te spre” partenerul tău pe tot parcursul zilei

John și Julie Gottman, care sunt psihologi căsătoriți, au petrecut zeci de ani studiind ce face căsnicia să funcționeze, iar în cartea lor din 2022, „The Love Prescription: 7 Days to More Intimacy, Connection and Joy”, ei susțin că o mare parte din aceasta se rezumă la „a te întorce spre” partenerul tău.

După cum subliniază familia Gottman, partenerii fac oferte repetate pentru atenția celorlalți pe parcursul zilei. Ca răspuns, celălalt partener poate reacționa în mai multe moduri: să ignore contactul (întoarcerea), să răspundă negativ (întorcându-se împotriva) sau să reacționeze pozitiv cu ceva la fel de simplu precum o încuviințare din cap sau o atingere (întorcându-se spre).

Într-unul dintre cele mai cunoscute experimente ale familiei Gottman, ei au urmărit cupluri pe parcursul unei zile și au descoperit că cei care au rămas căsătoriți ani de zile „s-au întors” unul spre celălalt mai mult de 80% din timp. Cei care au divorțat au făcut-o aproximativ 30% din timp.

 

  1. Recunoaște-ți sentimentul de neplăcere din relație

Terrence Real, terapeut de familie și autor al cărții din 2022 „Us: Getting Past You and Me to Build a More Loving Relationship”, consideră că în majoritatea parteneriatelor, există trei faze ale iubirii : armonie, dezarmonie și reparare. Cu toate acestea, cultura noastră nu pregătește oamenii să vorbească despre sau să se ocupe de cea de a doua etapă așteptată. Pur și simplu recunoscând asta pentru tine și partenerul tău te poate ajuta.

„Am alergat prin țară de 20 de ani, vorbind despre ceea ce eu numesc „ura conjugală normală”, și nicio persoană nu a venit vreodată în culise să mă întrebe ce vreau să spun cu asta”, a spus Terrence Real.

 

  1. Cultivează conceptul de „freudenfreude”

Spre deosebire de „schadenfreude”, când ne face plăcere nereușita altora, „freudenfreude” descrie fericirea pe care o simțim atunci când altcineva reușește, chiar dacă nu ne implică. Există beneficii în a împărtăși bucuria altcuiva. Poate stimula reziliența și poate îmbunătăți satisfacția vieții.

O modalitate ușoară de a experimenta mai mult freudenfreude este să te interesezi despre micile victorii sau despre punctele luminoase din ziua prietenilor ori a partenerilor de cuplu. Făcând acest lucru, te transformă într-un „spectator al bucuriei” și îți oferă ocazia să-i vezi pe cei din jurul tău cel mai bine, informează NYT.

Lifestyle

Guvernul investește în modernizarea infrastructurii sportive. Constanța și Pitești vor avea stadioane noi, iar în Covasna se va investi într-un patinoar artificial

Publicat cu

pe

Premierul Marcel Ciolacu a participat luni, la Palatul Victoria, la ceremonia de semnare a contractelor de finanțare pentru realizarea stadioanelor „Gheorghe Hagi” și „Nicolae Dobrin”, dar și a unui patinoar artificial.

Guvernul investește în modernizarea infrastructurii sportive

Obiectivele de infrastructură sportivă se ridică la valoarea totală de peste un miliard de lei. Acestea sunt finanțate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții (CNI).

„Aceste investiţii subliniază angajamentul ferm al Guvernului pe care îl conduc de a sprijini dezvoltarea infrastructurii sportive şi a sportului de masă. Noile baze sportive vor reprezenta locul din care se va putea construi din nou excelenţa sportivă în România. La nivelul Guvernului vom continua să investim în sport şi în infrastructura sportivă, dar vom veni şi cu programe pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos pentru toţi tinerii din România”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, potrivit unui comunicat oficial citat de news.ro.

„Cele trei obiective de investiţii vizează dezvoltarea, modernizarea şi alinierea infrastructurii sportive la standarde europene, cu impact major asupra locuitorilor, sportivilor şi suporterilor cluburilor din Constanţa, Piteşti şi Sfântu Gheorghe, dar nu numai! Sportul înseamnă sănătate, disciplină şi echilibru, iar noi încurajăm practicarea sportului şi performanţa! Astfel, Ministerul Dezvoltării, prin Compania Naţională de Investiţii, sprijină infrastructura sportivă în toate regiunile României şi în toate ramurile sportive”, a declarat ministrul Dezvoltării, Adrian-Ioan Veştea.

Constanța și Pitești vor avea stadioane noi, iar în Covasna se va investi într-un patinoar artificial

Prima investiție vizează construirea stadionului „Gheorghe Hagi” în Constanța, care va avea o capacitate de 18.000 de locuri, pe o suprafață de 64.000 mp. Acesta va cuprinde un teren de antrenament pentru fotbal și atltetism (pistă cu 6 culoare) cu o tribună de aproximativ 1.000 de locuri, o clădire de vestiare pentru antrenament și amenajări exterioare. Valoarea totală a contractului se ridică la peste 490 de milioane de lei, iar durata de proiectare și execuție este de 28 de luni.

Al doilea stadion care va fi construit, „Nicolae Dobrin”, este în municipiul Pitești din județul Argeș și va avea o capacitate de 15.200 de locuri și o suprafață de peste 71.000 mp. Pe lângă noul stadion de fotbal se va realiza și Centrul de copii și juniori FC Argeș și vor fi construite spații de antrenament pentru sporturi conexe cum ar fi box, lupte, judo, karate, dar și spații de birouri, de parcare, comerciale și de expunere și zone de alimentație publică. Valoarea acestui contract se ridică la aproximativ 372 de milioane de lei, iar durata de proiectare și execuție este de 43 de luni.

Cele două stadioane vor fi realizate pentru asigurarea cerințelor de clasificare UEFA 4.

Al treilea obiectiv de investiții este un patinoar artificial care va fi construit în municipiul Sfântu Gheorghe din județul Covasna. Acesta va avea o suprafață de peste 12.000 mp și o capacitate de peste 2.100 de locuri în tribune. Patinoarul va fi dotat cu un centru medical și de metodologie sportivă, iar aici se vor putea găzdui competiții naționale și internaționale la standardele cele mai moderne, promovând atât sportul de performanță, cât și cel de masă. Valoarea contractului este de aproximativ 245 de milioane de lei și are o durată de proiectare și execuție de 40 de luni.

La ceremonia de semnare a contractelor de finanţare pentru cele trei obiective de investiţii sportive au participat, alături de premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Dezvoltării Adrian Veştea, vicepremierul Marian Neacşu, şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, preşedintele Companiei Naţionale de Investiţii, Manuela Pătraşcoiu, consilierul onorific al premierului Gheorghe Popescu, Gheorghe Hagi, Kelemen Hunor, membru al Parlamentului României, primarul municipiului Piteşti Cristian Gentea, primarul municipiului Constanţa, Virgil Chiţac, primarul oraşului Sfântul Gheorghe, Árpád-András Antal, reprezentanţii firmelor de construcţii care au semnat contractele de realizare a investiţiilor.

Citește mai departe

Lifestyle

Au fost finalizate pregătirile pentru noua sesiune a programului „Casa Verde Fotovoltaice”. Ministrul Mediului: „Start la înscrieri din 27 septembrie!”

Publicat cu

pe

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat, vineri, că a finalizat pregătirile pentru noua sesiune a programului „Casa Verde Fotovoltaice”.

Au fost finalizate pregătirile pentru noua sesiune a programului „Casa Verde Fotovoltaice”

Mircea Fechet a anunțat că pe data de 27 septembrie încep înscrierile pentru persoanele fizice și că în acest an sunt alocate 2 miliarde de lei, iar finanțarea se majorează de la 20.000 de lei la 30.000 de lei pentru fiecare proiect aprobat.

„Casa Verde Fotovoltaice 2024 – START la înscrieri din 27 septembrie! Astăzi am finalizat pregătirile pentru noua sesiune a programului „Casa Verde Fotovoltaice”. În acest an, alocăm o sumă record de două miliarde de lei şi majorăm finanţarea de la 20.000 lei la 30.000 lei pentru fiecare proiect aprobat”, a anunțat ministrul pe Facebook.

Astfel, persoanele fizice care vor să își monteze panouri fotovoltaice cu bani de la stat se vor putea înscrie pe site-ul AFM începând cu 27 septembrie.

„Anul acesta înscrierile dintr-o regiune se vor face în câte o zi, pentru că am observat de anul trecut că banii s-au consumat în câteva minute. Estimăm undeva în jur de 67.000 de noi beneficiari, ceea ce înseamnă că vom ajunge la un număr total de aproximativ 200.000 de familii care au avut acces la programul «Casa Verde Fotovoltaice»”, a mai adăugat Mircea Fechet.

Citește mai departe

Lifestyle

Primul tren electric chinezesc urmează să-și înceapă călătoria pe șinele din România

Publicat cu

pe

Primul tren electric chinezesc din România urmează să fie pus în funcțiune pe șinele din țară. Trenul de mare viteză va circula pe rutele București-Brașov-Constanța, iar procesul de certificare și autorizare este aproape finalizat, potrivit antena3.ro.

Primul tren electric chinezesc, pe șinele din România

Anunțul cu privire la trenul electric chinezesc a fost făcut de directorul general Astra Vagoane Călători la Conferința „România, din nou pe șine – Investiții și decizii rapide și eficiente pentru transportul feroviar”.

„Trenul se află în România, din ce știu, el parcurge acel proces de certificare și autorizare, proces care știu că a fost parcurs în procent de aproximativ 80-90%. Urmează apoi acea verificare a normelor naționale, acea compatibilitate cu normele naționale și compatibilitate cu rețeaua. Apoi entitatea va aplica pentru obținerea autorizației de tip care va atesta un nou tip de vehicul și implicit, autorizația pentru punere pe piață”, a spus Marian Mihail Călin, directorul general al Astra Vagoane Călători S.A.

Trenul poate circula cu o viteză maximă de 160 km/h și se ridică la standardele cele mai înalte atunci când vine vorba despre siguranța și confortul pasagerilor, arată sursa citată anterior.

Astra Vagoane a contribuit la modernizarea transportului public din marile orașe, printre care București, Arad și Cluj-Napoca.

Citește mai departe
Social8 ore înainte

Părinţii cărora le-au murit copiii vor beneficia de zece şedinţe de consiliere psihologică gratuite

Camera Deputaților: 19 noiembrie devine legal Ziua bărbatului, iar 8 martie - Ziua femeii
Politică9 ore înainte

PSD a anunțat că va vota modificările legii pensionarilor militari: „PSD solicită PNL să înceteze să mai folosească această categorie de pensionari în scop electoral!”

Social14 ore înainte

Google Maps permite rezervarea locurilor de parcare. Cum funcționează

Socialo zi înainte

Salariul minim brut ar putea ajunge la 4.100 de lei de la 1 ianuarie 2025

Politicăo zi înainte

Cătălin Predoiu: „Decizia privind intrarea României în Schengen cu frontierele terestre trebuie luată în 2024”

Politică2 zile înainte

Cosette Chichirău depune în Parlament proiectul prin care CCR să fie scoasă din procedura de validare a candiaturilor la președinție

Social2 zile înainte

MApN anunță un exercițiu de mobilizare în județele Buzău și Ialomița: „Cetăţenii din rezerva armatei cu domiciliul în judeţele Buzău şi Ialomiţa vor fi convocaţi la unităţile militare”

Internațional3 zile înainte

S-a împlinit un an de la atacul Hamas din 7 octombrie 2023. Comisia Europeană cere încetarea imediată a focului în Fâșia Gaza

alegeri-2014-sectie-vot-stampila-Copy-1024x683-680x454
Politică3 zile înainte

Cine sunt candidații respinși de BEC la alegerile prezidențiale. Cine va apărea pe buletinele de vot

Internațional5 zile înainte

Washingtonul nu e de acord ca aliații din NATO să ajute la interceptarea rachetelor și dronelor rusești deasupra Ucrainei: „Asta ar însemna să ne implicăm într-un război într-un mod diferit”

Facebook

Articole Populare