Connect with us

Publicat cu

pe

Medaliile de aur se adună. Pentru al șaselea an consecutiv, stilul mediteranean de a mânca, a câștigat titlul de cea mai bună dietă generală, conform evaluărilor din 2023 anunțate marți de US News & World Report. Mâncărurile din însorita Mediterană s-au clasat, de asemenea, pe primul loc în categoriile de cea mai bună dietă pentru o alimentație sănătoasă și cea mai bună dietă pe bază de plante, arată raportul.

În două noi categorii adăugate pentru 2023, mâncarea mediteraneană s-a asociat cu modificări terapeutice ale stilului de viață și cu abordări dietetice pentru a opri hipertensiunea, fiind considerată cea mai bună dietă pentru sănătatea oaselor și articulațiilor, transmite BBC.

„Întotdeauna căutăm mai multe afecțiuni de sănătate pe care să le putem aborda. Dar de multe ori nu există suficiente date științifice care examinează dieta X și condiția X”, a spus Gretel Schueller, editor-managing de sănătate pentru US News & World Report, care supraveghează clasamentul anual al dietei.

„Cu toate acestea, sănătatea oaselor și articulațiilor este un domeniu în care există o cantitate suficientă de literatură științifică”, a spus Schueller. „Recunoaștem că populația noastră îmbătrânește, așa că ne concentrăm asupra dietelor care pot crește calitatea vieții în rândul persoanelor în vârstă”.

„Mesajul primit aici este recunoașterea faptului că dieta mediteraneană nu se referă doar la alimentele din jurul Mediteranei”, a spus Schueller. „Puteți să luați lecțiile și abordarea modelului alimentar mediteranean și să le aplicați oricărei bucătării din orice țară”.

„Recunoaștem că din ce în ce mai mulți oameni mănâncă un fel de dietă pe bază de plante sau cel puțin încearcă să o facă”. „Dieta Kyeto ar trebui să fie un plan mediteranean flexibil, cu conținut scăzut de carbohidrați”. „Dieta Pritikin se concentrează pe consumul scăzut de grăsimi și bogat în fibre din alimente întregi și este destul de flexibilă”, a adăugat aceasta. „Observam un impuls spre consumul mai multor alimente întregi, neprocesate, ceea ce cred că este un lucru grozav”.

 

Ce este stilul mediteranean de a mânca?

Numeroase studii au descoperit că dieta mediteraneană poate reduce riscul de diabet, colesterol ridicat, demență, pierderea memoriei, depresie și cancer de sân. Dieta, care este mai mult un stil de alimentație decât o dietă restricționată, a fost, de asemenea, legată de oase mai puternice, o inimă mai sănătoasă și o viață mai lungă .

Dieta include un gătit simplu, pe bază de plante, cu majoritatea meselor concentrate pe fructe și legume, cereale integrale, fasole și semințe, cu nuci și un accent puternic pe uleiul de măsline extravirgin. Alte grăsimi decât uleiul de măsline, precum untul, sunt consumate rar, chiar deloc, iar zahărul și alimentele rafinate sunt rezervate pentru ocazii speciale.

Carnea roșie este folosită cu moderație, de obicei, doar pentru a aroma un fel de mâncare. Este încurajat consumul de pește sănătos, care este plin de acizi grași omega 3, în timp ce ouăle, lactatele și carnea de pasăre sunt consumate în porții mult mai mici decât în ​​dieta tradițională occidentală.

Interacțiunile sociale în timpul meselor și exercițiile fizice sunt pietrele de bază ale stilului mediteranean de a mânca. Schimbările stilului de viață care fac parte din dietă includ mâncatul cu prietenii și familia, socializarea în timpul meselor, consumul cu atenție a alimentelor preferate, precum și exercițiile fizice.

 

Locul al doilea și ultimul

Așa cum au făcut-o în 2022, DASH și dieta flexitariană au ocupat locul doi în cea mai bună dietă generală. Similar stilului mediteranean de a mânca, aceste diete reduc sau elimină alimentele procesate și stresează împachetarea farfuriilor cu fructe, legume, fasole, linte, cereale integrale, nuci și semințe.

Dieta DASH pune accentul pe limitarea aportului de sare în scopul său de a reduce tensiunea arterială, în timp ce dieta flexitariană, fidelă numelui său, permite un răsfăț ocazional de carne.

„Ne-am concentrat pe calitate decât pe cantitate”, a spus Schueller. „Recenziatorii noștri au considerat că există unele diete care sunt atât de ciudate, încât nu merită să le acordăm timp”.

Populara dietă Keto, împreună cu cea modificată, a fost clasată pe locul 20 din cele 24 de diete, urmată de Atkins, SlimFast și Optavia. Aceste diete pun accentul pe consumul de alimente bogate în proteine ​​sau grăsimi, cu un minim de carbohidrați și primesc clasamente scăzute deoarece sunt extrem de restrictive, greu de urmat și elimină grupuri întregi de alimente.

În ciuda evaluării generale scăzute a dietei Keto, recenzenții i-au acordat primul loc pentru cea mai bună dietă de slăbire pe termen scurt, a spus Schueller, adăugând rapid că aceste diete nu sunt considerate sănătoase ca stil de viață.

„Dietele respective sunt pentru cineva care are o nuntă sau un eveniment la care vrea să meargă în următoarele câteva luni”, a spus ea. „Vei slăbi pe termen scurt? Absolut. Îl vei opri în următorii doi ani? Probabil ca nu”.

 

Mai mulți câștigători

În categoria celei mai bune diete (pe termen lung) de slăbit, WW (numit anterior Weight Watchers) a ajuns pe primul loc, cu DASH și TLC, la egalitate, pe locul doi. WW a obținut, de asemenea, onoruri de top în cel mai bun program de dietă (comercial), urmat de NOOM și Jenny Craig .

Flexitarian și TLC au împărțit aurul în categoria celor mai ușor de urmat, în timp ce dietele mediteraneene și DASH s-au clasat pe locul al treilea.

Dieta Ornish este combinată cu tehnici de management a stresului, exerciții fizice, sprijin social și renunțarea la fumat, fiind singurul program dovedit științific care inversează bolile de inimă fără medicamente sau intervenții chirurgicale.

Când vine vorba de un stil de viață sănătos, tu ești cel care poate schimba ceva în rutina de zi cu zi, în așa mod încât să ai parte de sănătatea dorită. Toate dietele prezentate sunt cele recomandate de experți, însă tu ești cel care alege planul ce ți se potrivește cel mai bine.

Lifestyle

SIMAVI a sărbătorit Ziua Internațională a Francofoniei la Bruxelles

Publicat cu

pe

SIMAVI a marcat Ziua Francofoniei la Bruxelles printr-un concert extraordinar, alături de Ambasada României în Regatul Belgiei și Institutul Cultural Român.

Partenerii constanți în realizarea acestor acțiuni sunt Reprezentanța Organizației Internaționale  a Francofoniei pe lângă UE și Grupul Ambasadorilor Francofoni de la Bruxelles, dar anul acesta li s-a alăturat și compania românească de IT Software Imagination & Vision (SIMAVI).

AdvertisementAlexandru Coșbuc-Ionescu, Vicepreședinte SIMAVI: “Suntem onorați să putem promova atât software românesc, cât și artiști români la Comisia Europeană.”

Această declarație vine în contextul în care SIMAVI este compania IT românească care furnizează servicii software principalelor organizații ale CE.

„Colaborarea noastră cu reprezentanții Europei de la Bruxelles din ultimii 15 ani, ca furnizor de proiecte de eLearning pentru specialiștii Directoratelor Generale, este completată astăzi de o nouă dimensiune – aceea de susținători ai valorilor culturale francofone”, a adăugat Vlad Zaharia, Territory Manager EMEA Region la SIMAVI.

Cu această ocazie, gazdele și invitații au marcat 31 de ani de la aderarea României la OIF și au reamintit importanța valorilor francofoniei, țara noastră fiind desemnată în 2007 de către Secretarul General al Francofoniei, “stat-far al francofoniei” în regiunea Europei Centrale și de Est.

În seara zilei de 13 martie 2024 a avut loc excepționalul concert „L’amour en heritage”,  susținut de soprana Irina Baianț, actorul și tenorul Adrian Nour și de Andrei Tudor, în calitate de compozitor, dirijor și pianist, artiști foarte cunoscuți atât în lumea muzicală a României, cât și peste hotare.

La Muzeul de Artă și Istorie din capitala Belgiei, în fața unei săli pline, cei trei artiști celebri au cântat arii muzicale franco-române, abordând stiluri variate, de la melodii franceze celebre la reinterpretări din folclorul românesc.

Repertoriul bogat, interpretat cu măiestrie și sensibilitate de cei trei artiști, a încântat o audiență vastă, formată din  reprezentanți ai corpului diplomatic, reprezentanți ai mediului de afaceri din Belgia, precum și ai comunității românești, programul concertului „L’amour en heritage” fiind special conceput pentru a atrage un public larg.

Citește mai departe

Lifestyle

Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, a luat decizia ca, de 1 decembrie, intrarea în muzee să fie gratuită

Publicat cu

pe

Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, a luat decizia ca, de 1 decembrie, intrarea în muzee să fie gratuită. 

De “1 Decembrie Cultural”, accesul în reţeaua muzeelor din subordinea Ministerului Culturii este gratuit pentru toţi vizitatorii.

Iată care sunt teatrele, muzeele, bibliotecile, filarmonicile, teatrele de operă şi operetă care invită publicul să sărbătorească împreună 1 Decembrie Cultural în BUCUREȘTI: 

  • Artexim;
  • Biblioteca Naţională a României;
  • Centrul Naţional al Dansului;
  • Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”;
  • Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”;
  • Filarmonica „George Enescu”;
  • Institutul Naţional al Patrimoniului;
  • Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare;
  • Muzeul Naţional „George Enescu”;
  • Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi;
  • Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”;
  • Muzeul Naţional al Ţăranului Român;
  • Muzeul Naţional Brătianu;
  • Muzeul Naţional de Artă Contemporană;
  • Muzeul Naţional de Istorie a României;
  • Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”;
  • Muzeul Ororilor Comunismului în România;
  • Opera Naţională Bucureşti;
  • Teatrul Muzical Ambasadorii;
  • Teatrul Naţional Bucureşti „I.L. Caragiale”;
  • Teatrul Naţional de Operă şi Musical „Ion Dacian”.

1 Decembrie Cultural în ȚARĂ va fi organizat la:

  • Centrul Cultural Topliţa;
  • Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi;
  • Muzeul Naţional Bran;
  • Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni;
  • Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu;
  • Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca;
  • Muzeul Naţional Peleş din Sinaia;
  • Opera Naţională Română din Cluj-Napoca;
  • Opera Naţională Română din Timişoara;
  • Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara;
  • Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi;
  • Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa;
  • Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

Românii din diaspora au ocazia să sărbătorească Ziua Națională prin instituțiile ce vor organiza evenimente în mai multe orașe la nivel internațional, după cum urmează:

  • Centrul Național de Artă Tinerimea Română – Madrid și Barcelona, Spania;
  • Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” – Washington, New York, Chicago și Seattle – Statele Unite ale Americii;
  • Filarmonica „George Enescu” – Roma, Italia;
  • Muzeul Național „George Enescu” – Haga, Țările de Jos (eveniment organizat în parteneriat);
  • Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” – Rabat, Maroc;
  • Teatrul Muzical Ambasadorii – Bratislava, Slovacia; Chișinău și Ialoveni, Republica Moldova.
Citește mai departe

Lifestyle

Sibiul, din nou în centrul activității culturale

Publicat cu

pe

Tot mai multe evenimente culturale, la care participă mii de oameni, au loc la Sibiu. În weekend, la Sibiu a avut loc Concertul MANIFEST, unul dintre mai ambițioase proiecte ale Asociației Culturale Play.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, afirmă că muzica face punte între minte şi suflet, iar peste 10.000 de copii din Sibiu, alături de părinții lor, sunt beneficiarii anuali direcţi ai proiectelor si programelor de educație culturală şi artistică ale asociatiei.

“Muzica face punte între minte și suflet!

Sute de oameni au pus mâna pe chitară, au atins corzile la unison, în cadrul celui mai ambițios proiect al Asociației Culturale Play – Concertul MANIFEST.

Peste 10.000 de copii din Sibiu, alături de părinții lor, sunt beneficiarii anuali direcţi ai proiectelor si programelor de educație culturală şi artistică ale asociatiei.

Studiul muzicii, orele de repetiții, emoția prezentării unei melodii în fața publicului, bucuria unui rezultat remarcabil obținut alături de colegi și profesori sunt momente pe care mi le amintesc cu drag și care au avut o contribuție esențială în formarea mea ca adolescent.

Asocierea dintre bucuria muzicii și programele educaționale colaborative reprezintă un pilon esențial pentru dezvoltarea noastră culturală și artistică și încurajez de multă vreme astfel de inițiative.

Cu atât mai mult, din postura de ministru al Culturii, mi-am dorit să susțin proiectul „Pune mâna pe chitară”, pentru că acest instrument are puterea de a ne aduce împreună peste barierele de generație.  Cred că șansa  tinerilor de a studia și de a împărtăși pasiunea pentru muzică alături de mentori și profesioniști reputați este o experiență deosebită în această etapă a vieții.

Tinerilor muzicieni le doresc să-și păstreze și dezvolte iubirea pentru muzică, dorința de a deveni mai buni și perseverența de a-și urmări visurile și de a-și împlini potențialul!

Felicit organizatorii, Asociația Culturală Play, pentru munca neobosită și mulțumesc Muzeului Astra, gazda Festivalului Sibiu Guitar Meeting și domnului Ciprian Ștefan pentru sprijinul constant și deplin pe care îl acordă evenimentelor culturale de calitate”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare