Politică
1 Mai, hopul de trecut pentru măsurile de relaxare de după 15 mai
Perioada 1-3 mai reprezintă o posibilă încercare pentru evoluția pandemiei, deoarece oamenii sunt învățați să petreacă timp liber afară cu ocazia Zilei Muncii. Nerespectarea ordinelor încă neridicate de autorități pentru acest weekend pot însemna amânarea mult așteptatelor măsuri de relaxare din 15 mai, avertizează ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
Vârful epidemiei de COVID-19 nu a fost încă atins în România. În următoarele două săptămâni ar fi de așteptat să scadă numărul cazurilor noi „de la o zi la alta”. Cu toate acestea, sfârșitul acestei săptămâni, adică perioada 1-3 mai, s-ar putea dovedi un moment-cheie, care trebuie gestionat foarte atent. Pentru că după ce au respectat recomandările pentru Paște, oamenii simt acum nevoia unei relaxări, care însă ar veni prematur, a arătat, marți seara, la Digi24, ministrul sănătății, Nelu Tătaru.
„Ne aşteptam la sfârşitul lunii aprilie, după sărbătorile pascale, la un vârf, vârful urmând să fie mai abrupt sau mai lin. Vorbeam de 10.000 – 12.000 de cazuri sau, dacă era mai abrupt, putând fi dus un pic după 1 mai şi cu un număr mai mare de cazuri, poate 15-20.000. Suntem în acel moment în care încă mergem spre vârf, dar e o pantă lină, să spunem, în acest moment, cu un număr de cazuri crescând, dar în aşa-numit platou în fierăstrău. Avem o zi un număr mai mare, a doua zi un număr mai mic, iar un număr mai mare”, a explicat Nelu Tătaru.
Pe de altă parte, ministrul atrage atenția că vin câteva zile libere, de 1 Mai, iar momentul trebuie foarte bine gestionat pentru a preveni apariţia unor noi focare.
„Suntem într-un moment în care este acea pantă lină, dar în schimb vin şi trei zile, 1, 2 şi 3 mai, după o perioadă în care lumea resimte nevoia unei relaxări, şi atunci trebuie gestionat foarte bine şi acest moment. Am fost în stare de urgenţă şi – până acum şi de sărbătorile pascale – populaţia, și îi mulţumesc pentru acest lucru, a respectat. Dar a fost şi o parte relativ mică a populaţiei care nu prea a respectat acest moment şi nerespectarea unei distanţări sociale, nerespectarea unei izolări voluntare la domiciliu, nesocotirea unei reguli din tot ce înseamnă situaţie de urgenţă poate duce la un focar în comunitate sau la exacerbarea unui focar pe care îl credeam în acel moment stins sau controlat”, a avertizat Nelu Tătaru.
„Un focar necontrolat se duce spre o transmitere comunitară extinsă, spre o reaşezare a ceea ce a însemnat evaluarea pe care ne-am făcut-o până în acest moment. Dacă am fost într-un anumit registru până acum, am fost pentru că şi noi, şi populaţia civilă am ştiut să respectăm nişte reguli”, a arătat Nelu Tătaru.
Ministrul Sănătăţii speră ca în următoarele două săptămâni să scadă numărul cazurilor noi şi al deceselor, condiții în care se poate vorbi, după data de 15 mai, de un început de relaxare a măsurilor.
„Sperăm că în următoarele două săptămâni vom observa de la o zi la alta o scădere a numărului de cazuri noi, o scădere de decese, o scădere a numărului de la terapie intensivă, cele care pun probleme, şi putem spera ca după 15 mai, atunci când expiră starea de urgenţă, (…), să putem gândi şi o relaxare. Dar până atunci nu vorbesc de relaxare, vorbesc de aceleaşi precauţii, de aceleaşi recomandări, de aceeaşi izolare şi distanţare socială”, a atras atenția Nelu Tătaru.
Ministrul precizat că relaxarea se va face în momentul în care va exista un risc mic de transmitere în comunitate şi că se va face și în funcție de situația din teren.
„La momentul în care vom decide acea relaxare, va fi momentul în care considerăm că acel risc de transmitere în comunitate este mic. Nu neapărat să ne gândim că a dispărut. Trebuie să ne obişnuim ca pe perioada verii să avem ca şi vecin virusul. De aceea, o primă etapă de relaxare va cuprinde strict nişte libertăţi care le-am pus, să spunem, la urmă, când am impus acele restricţii. Nu mai există acea declaraţie pe propria răspundere, va fi liberă ieşirea, dar individuală sau în grupuri de până la trei persoane, vom purta mască şi mănuşi în spaţiile închise şi în transportul în comun. Vom merge în magazine, dar la fel, vom intra restricţionat. Vom ridica restricţiile în condiţiile în care vom observa că într-o anumită regiune, într-un anumit focar, se poate face acest lucru”, a explicat Nelu Tătaru.
Internațional
Ministru nord-coreean: „Vom sprijini Rusia până când aceasta obține victoria în războiul din Ucraina”
Coreea de Nord va susține Rusia până la obținerea victoriei în războiul din Ucraina, a declarat vineri, la Moscova, ministrul de externe nord-coreean, Choe Son Hui, în cadrul unei întâlniri cu omologul său rus, Serghei Lavrov, potrivit Reuters.
„Relaţiile noastre tradiţionale, istoric prietenoase, care au parcurs calea încercărilor istoriei, astăzi se ridică la un nou nivel de relaţii de camaraderie militară invincibilă”, a spus șefa diplomației de la Phenian lui Serghei Lavrov.
Coreea de Nord, de partea Rusiei până la „victoria din Ucraina”
Ministrul nord-coreean a mai spus că Phenianul nu are nicio îndoială că, „sub conducerea înțeleaptă” a președintelui rus și poporului său vor „obține o mare victorie în lupta lor sacră pentru protejarea drepturilor suverane și a intereselor de securitate a statului lor”.
„Şi vă asigurăm, de asemenea, că până în ziua victoriei vom fi ferm alături de camarazii noştri ruşi”, a mai spus Choe Son Hui.
Serghei Lavrov a evidențiat „legăturile foarte strânsă” dintre armatele celor două țări și a menționat că acest lucru le-a permis să rezolve împreună sarcini de securitate importante.
Referitor la declarațiile făcute în această săptămână de Statele Unite, NATO, Coreea de Sud și Ucraina, potrivit cărora Coreea de Nord a trimis 10.000 de soldați în Rusia, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că „nu are nimic de adăugat la ceea ce s-a spus deja”.
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat joi că 8.000 dintre soldaţii nord-coreeni se află deja în regiunea rusă Kursk şi se aşteaptă ca aceştia să intre în luptă împotriva Ucrainei în zilele următoare.
Choe a avertizat că situația din Peninsula Coreeană ar putea deveni „explozivă”.
Politică
Statul român suportă cheltuielile de repatriere a cetăţenilor români decedaţi în străinătate. Câți bani primesc familiile
Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea prin care statul român suportă cheltuielile de repatriere a cetățenilor români în străinătate, în limita a 5.000 de euro.
Statul român suportă cheltuielile de repatriere a cetăţenilor români decedaţi în străinătate
Klaus Iohannis a semnat „decretul privind promulgarea Legii pentru suportarea de către statul român a cheltuielilor ocazionate de repatrierea cetățenilor români decedați în străinătate,precum şi pentru abrogarea lit. b) a alin. (1) al art. 15 din Legea nr. 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate”, potrivit Administrației Prezidențiale.
Conform legii, statul român suportă cheltuielile de repatriere a cetățenilor români decedați în străinătate, la cererea familiei, în limita a 5.000 de euro pentru fiecare persoană decedată. De asemenea, este introdusă și posibilitatea ca sumele ce depășesc acest plafon să fie suportate din taxele consulare.
În fiecare an, în bugetul Ministerului Afacerilor Externe se alocă aceste sume pentru plata cheltuielilor de repatriere.
Normele metodologice de punere în aplicare a legii se stabilesc prin ordin comun al ministrului Afacerilor Externe şi al ministrului Finanţelor, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii.
Politică
Nicușor Dan, după inundațiile din Spania: „Planurile urbanistice prevăd pentru fiecare teren o suprafață verde care permite scurgerea naturală a apei în pământ”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a reacționat, joi, după inundațiile din Spania.
Edilul a explicat că planurile urbanistice prevăd existența unei suprafețe de spațiu verde pentru fiecare teren construit, pentru a permite scurgerea naturală a apei în pământ, având în vedere că sistemele de canalizare nu vor putea prelua niciodată cantități mari de apă.
Reacția lui Nicușor Dan după inundațiile din Spania
„Cu toată consideraţia pentru victimele din Spania şi pentru familiile lor, vreau să atrag atenţia asupra unui fenomen care ne priveşte direct. Planurile urbanistice prevăd pentru fiecare teren construit o suprafaţă de spaţiu verde la sol, care permite scurgerea naturală a apei în pământ. Prevederile sunt încălcate sistematic de autorizaţiile de construire”, a spus Nicușor Dan într-o postare pe Facebook.
Edilul Capitalei a menționat că „Agenția pentru Protecția Mediului închide ochii și la asta, de Inspectoratul în Stat în Construcții și Prefect nu mai vorbesc”.
Nicușor Dan a arătat că sistemele de canalizare nu vor putea niciodată să preia cantități de apă excepționale în timp scurt, cum a fost în Spania.
„De aceea e important să păstrăm sol natural care să absoarbă apa”, a mai explicat Nicușor Dan.
-
Business7 luni înainte
Alexandria, al 4-lea cel mai rău oraș în care să trăiești, din toată România
-
Politică9 luni înainte
România ar putea plăti despăgubiri de miliarde din cauza Guvernului Cioloș, care a inclus Roșia Montană în patrimoniul UNESCO
-
Politică2 luni înainte
Proiectul Ralucăi Turcan devine realitate. Pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate. Zeci de mii de sibieni vor beneficia
-
Politică5 luni înainte
Unde sunt parcurile industriale promise de Adrian Gâdea? Nicăieri. Vezi ce s-a ales de promisiunile mincinoase ale conducerii PSD Teleorman