Connect with us

Publicat cu

pe

Premierul Victor Ponta, copreşedinte al USL, a anunţat luni că a discutat şi trimis către preşedintele Traian Băsescu mandatul de reprezentare la Consiliul European, care se va reuni în această săptămână la Bruxelles.

“Astăzi avem câteva probleme extrem de importante din punctul meu de vedere, dincolo, sigur, de sentinţele din justiţie. Astăzi am discutat şi am trimis către preşedintele României mandatul de reprezentare la Consiliul European şi acolo sunt câteva lucruri extrem de importante care ţin de strategia energetică a României, avem pentru mâine în şedinţa de Guvern decizii importante de luat. Dacă nu mă înşel, săptămâna aceasta trebuie depus raportul Forumului Constituţional, deci mergem mai departe în Parlament cu modificarea Constituţiei. Domnul Zgonea merge mai departe cu Legea electorală”, a arătat Ponta, înaintea reuniunii Biroului Permanent Naţional al PSD.

El a adăugat că, după ce va reveni în ţară de la Bruxelles, va avea o nouă întâlnire cu colegii de alianţă liberali, pentru că “nu se poate rezolva totul într-o singură zi”.

Victor Ponta a arătat că a primit anumite garanţii din partea preşedintelui PNL, Crin Antonescu, în cadrul discuţiilor care au avut loc vinerea trecută, dar a subliniat că acestea trebuie puse şi în practică.

“Avem scris până acum în Acord că nu se întâmplă, şi s-a întâmplat, n-a păţit nimeni nimic, deci sunt importante şi faptele de acum încolo, nu doar declaraţiile. Noi mergem mai departe. Dar până nu se restabileşte acel protocol înseamnă că practic e suspendat, nu? Nu ştiu dacă reuşim astăzi, probabil după ce mă întorc de la Bruxelles o să avem o nouă întâlnire”, a precizat acesta.

Premierul Victor Ponta a mai afirmat că USL are de guvernat România, aspect pe care trebuie să-l înţeleagă şi liberalii.

“Noi guvernăm România şi vreau să înţeleagă toţi liberalii, nu doar cei din Guvern, ci şi cei care cârtesc pe margine, că nu putem să guvernăm când unul încarcă, doi descarcă. Trebuie să fim foarte serioşi. (…) Şi acum nu mai putem da vina pe domnul Băsescu, nici pe Comisia Europeană, suntem la guvernare, avem puterea de a lua decizii, ne batem cu domnul Băsescu? Ce nu ne-a lăsat să facem? Important e să nu ne mai batem cu nimeni, să ne batem cu capacitatea noastră de a guverna România, de a scoate din criză, de a absorbi fondurile europene, de a face autostrăzi, de a face lucrurile pe care oamenii le aşteaptă de la noi. Povestea asta cu ne batem. Nu ne mai batem, acum aplicăm, acum construim şi guvernăm România”, a subliniat premierul.

Totodată, el a precizat că tema coabitării cu preşedintele României a fost foarte bine explicată.

“Cine nu vrea să înţeleagă, nu le mai explicăm, că explicăm degeaba”, a adăugat Victor Ponta.

Preşedintele PSD a arătat apoi că două mari aspecte au impus coabitarea: pierderea alegerilor prezidenţiale din 2009 de către Mircea Geoană şi Crin Antonescu – candidaţii PSD şi PNL – precum şi rezultatul referendumului din iulie 2012.

“În primul rând, în 2009 a câştigat Băsescu şi au pierdut Geoană şi cu Antonescu. Eu m-am chinuit să câştige Geoană, n-a câştigat, ce să facem? Asta e realitatea. Şi, în al doilea rând, (coabitarea – n.r.) a fost impusă de faptul că anul trecut, la Referendum, n-am reuşit să avem 50 la sută prezenţă ca să-l demitem (n.r. pe preşedinte). Dacă reuşeam măcar una dintre aceste două acţiuni, nu mai coabitam. Pe de altă parte, eu cu. Antonescu nu vreau să coabitez, suntem parteneri, coabitezi cu cel pe care nu-l susţii şi cu care n-ai ce face. Şi Băsescu credeţi că trebuie să coabiteze de plăcere cu mine? Am câştigat alegerile pe 9 decembrie şi a trebuit să accepte, eu la fel, trebuie să accept până la anul, deci povestea e închisă, iar discuţiile astea sunt doar aşa ca să mai uităm de Roşca Stănescu”, a completat premierul Ponta.

Întrebat dacă PSD are un plan de rezervă în cazul ruperii alianţei, Victor Ponta a negat.

“Noi nu am construit planuri de rezervă pentru că ne-am bazat şi ne bazăm şi astăzi că, împreună cu PNL, cu PC, cu UNPR, vom guverna până în 2016”, a argumentat preşedintele PSD.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare