Connect with us

Publicat cu

pe

Herman van Rompuy face joi o vizită de lucru în România, având programate întrevederi cu președintele Traian Băsescu și cu premierul Victor Ponta.

Începând cu ora 16:30, la convorbirile dintre președintele Traian Băsescu și Herman van Rompuy participă și membrii celor două delegații oficiale, relatează Mediafax.

La ora 17:10, este prevăzut ca Traian Băsescu și Herman van Rompuy să susțină declarații de presă.

Președintele Consiliului European urmează să aibă apoi o întrevedere, la ora 17.30, cu premierul Victor Ponta.
Și la finalul întrevederii de la Palatul Victoria vor fi susținute declarații de presă.

UPDATE 17:19 Președintele Traian Băsescu a afirmat că discuția avută cu președintele Consiliului European a fost una „extrem de productivă care a permis înțelegerea fiecărei părți”, iar România este una dintre primele țări care „reușesc să iasă din procedura de deficit excesiv“.

„Am avut o discuție extrem de productivă care a permis înțelegerea fiecărei părți, a pozițiilor pe care le avem la nivelul UE. S-a discutat despre consolidarea Uniunii Economice și Monetare, securitate energetică, combaterea evaziunii fiscale, politica de apărare, politica externă. De asemenea, am abordat în discuțiile cu domnul președinte și probleme de interes direct pentru România: aderarea la spațiul Schengen, Mecanismul de Cooperare și Verificare”, a arătat Băsescu.

De asemenea, a subliniat șeful statului, România este „una din primele țări care reușesc să iasă din procedura de deficit excesiv, din cele circa 20 de țări care se află în această procedură”.

„A fost rezultatul unor măsuri dificile, extrem de dificile pe care eu și Guvernul Boc ni le-am asumat în mai 2010, pe care le-au suportat românii, dar le spun românilor astăzi că pot fi mândri că România a revenit astăzi, din punctul de vedere al credibilității, printre statele care cheltuiesc rezonabil și nu au nevoie să stea cu mâna întinsă nicăieri pentru a-și plăti pensiile și salariile.”

UPDATE 17:24 La rândul lui, președintele Consiliului European a arătat că, în cadrul discuțiilor, s-a abordat subiectul situației din Europa, cu aspectele sale pozitive și negative.

„Vestea bună e că am reușit să ajungem la o stabilitate în zona euro și sunt semne de îmbunătățire a situației economice: au crescut exporturile și deficitul a scăzut în mod considerabil. Vestea proastă este că, de fapt, criza economică persistă și în continuare sunt probleme privind șomajul, în special in rândul tinerilor și ar trebui să ne concentrăm pe acest domeniu, să găsim locuri de muncă”,  a arătat van Rompuy.

 

În ce privește România, preșdintele CE  a precizat că țara noastră „merită să fie felicitată pentru eforturile pe care le-a depus în legătură cu raportul MCV”.

 

„Recomand o colaborare între instituții pentru a scădea nivelul de corupție în România și pentru a întări sistemul judiciar. Pentru ca economia să devină cât mai atractivă pentru investitori. Trebuie să îmbunătățim accesul la noi surse de încredere, o politică în care România este foarte angajată. Trebuie să finalizăm piața energetică internă până la finalul lui 2014, anul viitor, să analizăm cum putem fi mai eficienți din punct de vedere energetic. E timpul să facem progrese decisive pe chestiunile care țin de taxare, mă refer la progres tangibil, concret, care poate fi arătat cetățenilor europeni. Eficiența sistemelor de taxare este esențială. Pentru a trece de la cuvinte la fapte trebuie să combatem eficient paradisurile fiscale, să rezolvăm frauda în domeniul TVA”, a mai declarat Herman van Rompuy, mulțumindu-i totodată președintelui Băsescu pentru distincția Steaua României.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare