Connect with us

Publicat cu

pe

În vreme ce zeci de mii de fermieri sunt loviți de efectele pestei porcine africane, care amenință să distrugă toții porcii din România, un adevar șocant a ieșit astăzi la iveală. Investigația jurnalistului Cătalin Tolontan indică faptul că au fost oameni care au știut din timp că pesta porcină va provoca ravagii. Este vorba despre nimeni altul decât fiul liderului PSD, Liviu Dragnea. Valentin Dragnea a vândut 10.000 de porci fix în momentul în care pesta a intrat în România. Majoritatea fermierilor au aflat de pesta porcină africană de abia în ultimele luni. Fiul lui Dragnea pare să fi știut cu un an înainte. Vă prezentăm în continuare textul investigației lui Cătalin Tolontan.

 

Astăzi, când să deții porci a devenit o amenințare de sănătate publică și afacerile se prăbușesc în jur, ferma lui Valentin Dragnea, fiul președintelui Camerei Deputaților, e în cea mai bună dintre situațiile proaste posibile.

Înaintea alertării populației în vederea extinderii pestei porcine africane, Romcip Salcia, ferma lui Valentin Dragnea, fiul liderului PSD, a vândut de 10.000 de porci, iar în vreme ce molima se întinde spre Teleorman, la Salcia au rămas doar 3.000 de porci. Astăzi, la Salcia nu se mai cumpără porci, ci se vinde, se taie și se procesează ceea ce exista deja în propria fabrică, ca și cum Valentin Dragnea știa ce urmează să se întâmple.

În iulie 2017, Romcip Salcia, potrivit datelor oficiale ale ANSVSA, aflate în posesia Libertatea.ro, avea un efectiv de 13.585 de porci.

Pe 31 iulie 2017 în România este anunțat, la Satu-Mare, primul focar de pestă africană, boală mortală pentru suine.

În luna iunie 2018, epidemia a izbucnit în sud-estul țării, cele mai afectate județe fiind Tulcea și Brăila.

Ferma tulceană Carniprod a fost lichidată peste noapte: „Mie mi-au spus că vine pesta cu câteva zile înainte să-mi omoare 48.030 de porci”, explică Nicolae Ciuleac, patronul Carniprod.

Sursă foto: Tolo.ro

Un muncitor care ieșea din schimb, la Salcia, afirma: „Mai avem cam două hale de porci. În total? 44 de boxe în fiecare hală, 30-33 de porci într-o boxă, deci vreo 2.500 de porci mai avem. Hai, până în 3.000”.

„Și mai livrăm 800 de porci în scurt timp!”, adaugă el.

E confirmarea de pe teren a mai multor surse, specialiști din ANSVSA și crescători, care au spus ziarului că „ferma băiatului lui Dragnea s-a golit de porci înainte ca alții să știe că va veni pesta”.

Ferma a fost cumpărată de Valentin Dragnea, fiul președinteului Camerei Deputaților, pe 500 de lei, conform unei investigații Hotnews.

În urmă cu un an, din datele oficiale ale Autorității Sanitare, ANSVSA, aflate în posesia Libertății, Salcia era pe locul 36 în țară ca număr de porcine: Avea 13.585 de porci.

Ferma băiatului lui Liviu Dragnea s-a mișcat optim în această perioadă în care studiile Guvernului arătau că pesta era iminentă. Numai cine a pariat pe venirea ei a știut:

  • Să vândă porcii.
  • Să-i abatorizeze.
  • Să-i folosească în fabrică.
  • Și, mai ales, să nu mai cumpere alții!

Printre marii jucători ai țării, veche de 26 de ani, Romcip Salcia scotea și ea cât de cât capul, în iulie 2017. Astăzi nu mai contează la număr de porci, dar e de bine!

  • 247de angajați avea Ferma Salcia anul trecut, conform termene.ro

 

    Pe primul loc, ca fermă unitară, în iulie 2017 era una dintre cele trei ferme de la Tufești, Brăila, cu 62.897 de suine.

    Cei mai mulți porci pe o singură companie îi deținea Smithfield Ferme SRL, care, în județul Timiș, avea circa 475.000 porci în 30 de ferme distincte.

    Topul fermelor de porci, iulie 2017, potrivit tolo.ro

    Astăzi, ferma de la Salcia a coborât calculat și benefic în clasament. Căci clasamentul nu mai e motiv de faimă, de profit, ci a devenit ierarhia riscului, a pierderilor și a tremurului că vine virusul!

    Salcia e bine, undeva pierdută în plutonul celor 384 de crescătorii de porci, câți sunt în evidența ANSVSA.

    Întreprinderea din Teleorman s-a micșorat la timp, deși în mod normal acum ar fi fost, în ciclul creșterii, perioada cea mai favorabilă!

    • De altfel, cifrele Carniprod Tulcea au crescut: 38.000 de porci în iulie 2017 – 48.000 în iulie 2018.
    • În timp ce ferma lui Valentin Dragnea, mai bine informată, a vândut și a valorificat la fix: 13.000 în iulie 2017 – 3.000 în prezent!

     

    Epidemia a prins producătorul tulcean Carniprod cu 48.000 de porci în fermă. El avea 38.000 de suine în iulie 2017, a investit, a crescut și a pierdut. I-au fost omorâți toți porcii. Abatorul și producția au fost oprite.

    Carniprod are, ca și Salcia, un sistem integrat: fermă, fabrică, magazine.

    În acest moment, pe harta focarelor de pestă, întocmită de Comisia Europeană cu date provenite din România, județul Teleorman este indicat ca necontaminat.

    Cel mai aproape de el este infestat Călărașiul, iar județul vecin, Giurgiu e în risc, s-a interzis comercializarea cărnii de porc crescută acolo.

    Conform estimărilor Comisiei Europene, cele opt județe cu focare se vor transforma în 13 județe „roșii”, până la finalul lui august.

    Avem peste 500 de focare în aproape 100 de localități și înregistrăm cea mai rapidă extindere documentată dintre toate țările afectate: Rusia, Belarus, Ucraina, Lituania, Republica Moldova, Polonia.

    Porci atinși de pestă porcină aruncați într-o groapă comună în satul Mihai Bravu, comuna Victoria, Brăila, județ în care se află cea mai mare fermă de porci din țară, mai puțin informată și inspirată decât ferma din Teleorman. Autoritățile sacrifică porcii oamenilor și încearcă să apere ferma amenințată, plină de porci // Foto: debraila.ro

     

     

    Sursă foto: InquamPhotos / Octav Ganea

     

    Citește mai departe
    Apasă pentru a comenta

    Scrie un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Politică

    Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

    Publicat cu

    pe

    Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

    Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

    „A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

    Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

    Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

    „Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

    Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

    Citește mai departe

    Politică

    Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

    Publicat cu

    pe

    Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

    „Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

    Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

    „Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

    În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

    Citește mai departe

    Politică

    Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

    Publicat cu

    pe

    Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

    „Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

    „Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

    Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

    Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

    Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

    Citește mai departe

    Facebook

    Articole Populare