Connect with us

Publicat cu

pe

Persoanele care au obiceiul de a adăuga un praf de sare în plus preparatelor pe care le mănâncă prezintă un risc mai mare al decesului prematur, potrivit datelor colectate de cercetătorii ce au realizat un studiu pe un eșantion de peste 500.000 de britanici de vârstă mijlocie.

Cercetătorii au descoperit că, spre deosebire de cei care nu au adăugat niciodată sare în mâncare sau care au făcut acest lucru foarte rar, cei ce au obiceiul de a condimenta excesiv mâncarea după ce aceasta este deja gătită, prezintă un risc mai mare cu 28% de a muri prematur.

Luând în considerare populația generală, 3 din 100 de oameni cu vârsta cuprinsă în intervalul 40 – 69 de ani mor prematur. Descoperirile găsite în urma realizării studiului menționat anterior și publicat în European Heart Journal sugerează că încă o persoană ar putea suferi un deces prematur din cauza faptului că adaugă în mod constant sare mâncării pe care o consumă.

Descoperirile au mai demonstrat și că adăugarea unui praf de sare în plus în mâncare poate reduce cu mai mult de doi ani speranța de viață în cazul bărbaților în vârstă de 50 de ani și cu un an și jumătate pentru femeile de aceeași vârstă.

Studiul ce a fost realizat de profesorul Lu Qi de la Școala de Sănătate Publică și Medicină Tropicală a Universității Tulane sugerează că oamenii ar trebui să ia în considerare evitarea condimentării excesive a meselor, fără să excludă, însă, alți factori ce ar putea afecta sănătatea unei persoane. Consumul de sare poate fi un indicator pentru stilul de viață al unui om.

„Luând în considerare cunoștințele mele legate de acest subiect, studiul nostru este primul care evaluează conexiunea dintre adăugarea de sare în alimentele ingerate și decesul prematur”, a declarat profesorul Qi în cadrul unui interviu. „Descoperirile noastre aduc în atenția publicului noi dovezi ce au menirea de a le schimba oamenilor obiceiurile alimentare în bine și de a îi ajuta pe aceștia să se bucure de un stil de viață sănătos și echilibrat.”

Chiar și o schimbare minoră în consumul de sare, cum ar fi adăugarea unei cantități mici sau eliminarea prafului de sare pe care îl presari peste mâncare înainte să o consumi s-ar putea traduce în „beneficii substanțiale pentru sănătate”, a adăugat acesta.

CONSUMUL DE FRUCTE ȘI LEGUME REDUCE RISCUL DE DECES PREMATUR

Peste 500.000 de britanici au fost monitorizați timp de aproximativ 9 ani în cadrul studiului Biobank din Marea Britanie. Au fost luate în considerare, pe lângă obiceiurile de consum ale participanților în ceea ce privește produsele alimentare și următoarele date: vârsta, sexul, etnia, indicele de masă corporală, consumul de alcool, de nicotină, dar și afecțiunile medicale precum diabetul, cancerul sau bolile cardiovasculare.

Astfel, s-au înregistrat, în urma monitorizării, aproape 18.500 de decese premature (definite ca fiind acelea ce au survenit înainte de vârsta de 75 de ani) în perioada 2006 – 2010.

Pe lângă faptul că s-a descoperit o legătură directă între adăugarea contantă de sare în mâncarea consumată și riscul de deces prematur, cercetătorii au relevat că acest pericol a prezentat o tendință ușoară de scădere în cazul persoanelor care au consumat mai multe fructe și legume.

„Nu am fost surprinși de aceste descoperiri. Este deja cunoscut faptul că fructele și legumele sunt o sursă importantă de potasiu, element ce este asociat constant cu un risc redus de moarte prematură”, a spus profesorul Qi.

AR TREBUI SĂ NE OPRIM DIN A NE CONDIMENTA MESELE?

Evaluarea generală a aportului de sare în organism este dificilă, întrucât în alimentația noastră includem constant și alimente gata preparate sau procesate, iar acestea au deja un conținut ridicat de sare. De asemenea, cercetările efectuate prin teste realizate în laborator pe o serie de probe de urină nu reflectă în totalitate realitatea și nu pot fi relevate, nefiind asociate unui comportament obișnuit.

În plus, alimentele bogate în sare sunt adesea însoțite și de ingrediente ce au un conținut ridicat de potasiu, precum fructele și legumele, care sunt considerate ca fiind benefice pentru organismul uman.

Se știe deja că potasiul protejează oamenii împotriva riscului apariției unor boli cardiovasculare și a unor dereglări metabolice, cum ar fi diabetul, în timp ce sodiul crește riscul unor astfel de boli (cancer, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral).

Luând în considerare aceste date, cercetătorii și-au concentrat atenția asupra obiceiului oamenilor de a își adăuga sare în mesele lor, după ce acestea au fost gătite și servite.

„Adăugarea de sare în alimentele pe care le consumăm în timpul unei mese este un comportament comun, aflat într-o directă legătură cu preferința pe termen lung a unei persoane pentru alimentele cu gust sărat”, a menționat profesorul Qi.

„În dieta occidentală, adăugarea de sare la masă reprezintă 6-20% din consumul total de sare al unei persoane din ziua respectivă. Acest fapt ne-a oferit o modalitate unică de a evalua asocierea dintre aportul obișnuit de sodiu și riscul de deces.”

Cu toate acestea, autorii studiului avertizează că nu se pot extrage încă niște concluzii 100% relevante pentru subiectul studiului realizat de ei, fiind primul ce vizează această problemă.

CONSIDERĂ CERCETAREA CA FIIND UN PRAF DE SARE

Eliminarea completă a sodiului din dieta zilnică rămâne în continuare un subiect foarte controversat, potrivit profesorului Annika Rosengren, cercetător la Universitatea din Göteborg, care nu a fost, totuși, implicat în cercetarea menționată anterior.

„Există, în pofida noilor descoperiri, indicații medicale conform cărora un aport scăzut de sodiu nu ar fi obligatoriu benefic pentru organismul uman, devenind chiar dăunător. Pe de altă parte, este important ca oamenii să poată realiza o distincție între recomandările primite individual și cele oferite la nivel de populație”, a scris aceasta într-un editorial care a fost publicat concomitent cu studiul ca o completare a acestuia.

„Acest studiu are foarte multe puncte forte, dar și anumite limitări. Să nu uităm că participanții la Biobank din Regatul Unit sunt un eșantion nereprezentativ, întrucât doar 10% dintre cei invitați aveau un statut financiar mai bun, dar aveau și o vârstă mai înaintată decât populația generală”, a spus Martin McKee. Cu toate acestea, persoanele care suferă de boli cardiovasculare ar trebui să reducă aportul de sodiu, iar „stoparea adăugării de sare în mâncare în momentul servirii ar putea fi o soluție eficientă pentru problema cu care se confruntă aceștia”, a adăugat cercetătorul.

Oamenii sănătoși care consumă „niveluri normale de sare de masă” nu ar trebui să își facă griji în legătură cu aportul de sodiu, însă este adevărat că sunt și multe persoane care consumă acest condiment în exces, a adăugat martin McKnee.

„Privind totul în ansamblu și conteztualizând această problemă, provocarea este, mai degrabă, să identificăm cantitatea corectă de sare pe care trebuie să o includem în dieta noastră. Alte studii ce au teme similare de cercetare, realizate pe un eșantion divers, au stabilit o relație în formă de „U” care poate fi explicată astfel; riscul crește atunci când valoarea de sodiu este fie prea scăzută, fie prea crescută.”

CÂTĂ SARE ESTE PREA MULTĂ?

Majoritatea oamenilor consumă prea multă sare (aproximativ 9-12 grame pe zi), echivalând cu o cantitate dublă față de aportul maxim recomandat de Organizația Mondială a Sănătății.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca adulții să consume mai puțin de 5 grame (puțin sub o linguriță) de sare pe zi pentru a fi un adjuvant în reducerea tensiunii arteriale și pentru a reduce riscul de apariție a unor boli cardiovasculare, accident cerebral și atac de cord.

„Se estimează că 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite în fiecare an dacă am reduce consumul de sare la limita recomandată.” – Organizația Mondială a Sănătății.

De asemenea, concomitent cu aportul de sare al adulților, ar trebui redus și cel al copiilor cu vârsta cuprinsă în intervalul 2- 15 ani, în concordanță cu cerințele lor energetice.

Puteți reduce consumul de sare acasă foarte simplu: nu mai așezați pe masă clasica solniță, nu mai achiziționați gustări sărate precum chipsurile și alegeți produse cu un conținut scăzut de sodiu.

Organizația Mondială a Sănătății menționează, de asemenea, faptul că măsurile ce vizează reducerea consumului de sare nu sunt costisitoare, însă au o eficiență ridicată – de la adaptarea reglementărilor sanitare, până la promovarea produselor cu un conținut scăzut de sare și la educarea publicului larg.

„Măsurile cheie de reducere a consumului de sodiu vor genera un an în plus de viață sănătoasă și echilibrată pentru mulți oameni, iar costul aferent acestora este mult mai mic decât venitul mediu anual sau produsul intern brut pentru o persoană”, conform informațiilor oferite de sursele oficiale.

„ Se estimează că 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite în fiecare an dacă am reduce consumul global de sare la nivelul recomandat de autorități.”

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lifestyle

Program Noaptea Muzeelor 2024, care va avea loc sâmbătă, 18 mai

Publicat cu

pe

Noaptea Muzeelor din acest an va avea loc sâmbătă, 18 mai. Peste 260 de obiective din 32 de județe și din București vor putea fi vizitate cu această ocazie. Ediția din acest an este una aniversară, pentru că se împlinesc 20 de ani de când Noaptea Muzeelor s-a ținut prima dată în România.

Noaptea Muzeelor din România va avea loc în București și în 32 de județe din țară, în orașe precum Brașov, Sibiu, Ploiești, Oradea, Craiova, Constanța, Bacău, Alba Iulia.

Noaptea Muzeelor 2024 – program

Lista zonelor din România în care se va ține Noaptea Muzeelor și obiectivele care pot fi vizitate poate fi consultată AICI.

Printre obiectivele din țară care pot fi vizitate sâmbătă, de Noaptea Muzeelor, se numără:

  • Complexul Muzeal Arad. Muzeul de Artă
  • Centrul de Cultură „George Apostu”, Bacău
  • Castelul Bran
  • Muzeul Amintirilor din Comunism, Brașov
  • Muzeul Județean Buzău
  • Muzeul Memorial „B.P.Hasdeu”, Câmpina
  • Muzeul de Anatomie Comparată USAMV Cluj-Napoca
  • Muzeului Militar National „Regele Ferdinand I”. Filiala Constanța
  • Muzeul Municipal Curtea de Argeș
  • Muzeul Cinegetic al Carpaților „Posada”

Noaptea Muzeelor 2024 în București: 50 de obiective pot fi vizitate

Noaptea Muzeelor aduce ocazia oamenilor din București să viziteze 50 de obiective. Lista acestora și programul anunțat de organizatori, AICI.

Printre obiectivele care pot fi vizitate în București se numără:

  • ARCUB. Expoziția „Universul lui Salvador Dalí”
  • Ateneul Român
  • Muzeul CFR
  • Muzeul Copiilor București
  • Muzeul de Artă Recentă din București
  • Muzeul Fotbalului Muzeul Național al Literaturii Române București
  • Muzeul Național al Țăranului Român
  • Salonul Internațional al Sticlei
  • Palatul Bragadiru
Citește mai departe

Lifestyle

Ce declanșează deteriorarea sănătății mintale?

Publicat cu

pe

Psihiatrii încep în sfârșit să facă legături. Descoperirile arată că ceea ce declanșează deteriorarea sănătății mintale are legătură și cu afecțiunile la nivel fizic, conform The Economist.

În ultimii ani, înțelegerea noastră despre sănătatea mintală a suferit o transformare semnificativă, punând sub semnul întrebării convingerile îndelungate despre separarea minții de corp. Tradițional, sănătatea mintală și cea fizică au fost văzute ca domenii distincte, dar cercetările recente sugerează o conexiune profundă între cele două. Un articol publicat în The Economist analizează această schimbare de perspectivă, care evidențiază faptul că deteriorarea sănătății mintale are declanșatori fizici.

În fruntea acestei noi înțelegeri se află axa intestin-creier, o rețea complexă de comunicare care leagă tractul gastrointestinal de sistemul nervos central. Cercetările au arătat că microbii intestinali joacă un rol important în sănătatea mintală, iar dezechilibrele în bacteriile intestinale sunt legate de afecțiuni precum depresia, anxietatea și atacurile de panică ce provin din cele două. Constatarea a condus oamenii de știință să analizeze terapii noi care vizează microbiomul intestinal, cu scopul de a găsi tratamente mai eficiente pentru tulburările de sănătate mintală.

Principalii factori declanșatori ai sănătății mintale

O serie de infecții, în unele cazuri, pot provoca afecțiuni precum tulburarea obsesiv-compulsivă (OCD), ticuri, anxietate, depresie și chiar psihoză. Și infecțiile sunt o mică piesă a puzzle-ului. Este din ce în ce mai clar că tulburările inflamatorii și afecțiunile metabolice pot avea, de asemenea, efecte considerabile asupra sănătății mintale, deși psihiatrii rareori le caută. Toate acestea sunt simptome ale unor mari probleme psihiatrice.

Inflamațiile din corp au apărut ca un alt factor potențial în problemele de sănătate mintală. Fie că este declanșată de infecții, leziuni sau afecțiuni cronice, inflamația poate afecta funcția cerebrală și reglarea stării de spirit, ducând la simptome de anxietate și depresie. Această înțelegere a deschis calea pentru noi abordări de tratament, inclusiv medicamente antiinflamatorii și intervenții pentru stilul de viață, menite să reducă inflamația și să îmbunătățească starea de sănătate mintală.

Aici este vorba despre o relație complexă între sănătatea fizică și cea mintală, în special despre durerea cronică. Ea nu afectează doar starea fizică, ci poate avea și efecte psihologice profunde, ca cele menționate anterior.

Evoluția tratamentelor pentru sănătatea mintală

Potențialul medicinei personalizate în tratamentul sănătății mintale evoluează constant.

Sunt luate în considerare diferențele individuale asupra geneticii oamenilor și compoziția microbiomului. Însă, răspunsul pentru deteriorarea sănătății mintale nu este doar analiza particulară a genelor. Ludger Tebartz van Elst, profesor de psihiatrie și psihoterapie la Spitalul Universitar Freiburg, din Germania, spune că multe afecțiuni precum schizofrenia, tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD), anxietatea și tulburarea de spectru autist (TSA), pot fi declanșate de aceeași boală ereditară cauzată de pierderea unei secțiuni mici a cromozomului 22.

Recent, Belinda Lennox, directorul departamentului de psihiatrie la Universitatea Oxford, a făcut teste pe sute de pacienți cu psihoze. Din aceste studii a descoperit o creștere a ratelor de anticorpi în mostrele de sânge pentru aproximativ 6% dintre pacienți, targetând în mare parte receptorii NMDA, importanți pentru funcțiile cognitive, motorii și psihiatrice. Ea spune că rămâne necunoscut modul în care un singur set de anticorpi este capabil să producă rezultate care variază de la convulsii la psihoză și encefalită. Încă nu se știe de ce sunt produși acești anticorpi, sau dacă pot trece bariera sânge-creier, membrană ce controlează accesul la creier. Ea presupune, totuși, că aceștia se atașează preferențial de hipocamp (parte a creierului implicată în principal în memorie), ceea ce ar explica de ce afectează memoria și conduc la iluzii și halucinații.

Cercetătorii își propun să dezvolte intervenții personalizate care să fie mai eficiente decât abordările tradiționale. Tehnica prezentată are scopul de a revoluționa îngrijirea sănătății mintale, oferind tratamente care abordează cauzele specifice ale condiției fiecărei persoane.

Unii se întreabă dacă aceste condiții ale sănătății mintale sunt doar vârful unui iceberg imens. Succesul în a afla mai multe despre legăurile menționate vine din îngrijirea corectă a pacienților și rezultatele testelor. Biologia vine din urmă, chiar dacă psihiatria este pregătită sau nu.

Citește mai departe

Business

Cât de sănătoase sunt produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi?

Publicat cu

pe

De zeci de ani, experții au spus că mai puțin înseamnă mai mult atunci când vine vorba despre raportul dintre grăsimile din produsele lactate și sănătate. Cu toate acestea, cercetările recente au pus acest lucru sub semnul întrebării: cât de sănătoase sunt produsele lactate cu un conținut scăzut de grăsimi?

Scanați raftul de lactate din orice magazin și veți găsi rânduri după rânduri de produse cu niveluri diferite de grăsime. Zero grăsimi, conținut scăzut de grăsimi și bogat în grăsimi: Care este cea mai sănătoasă opțiune?

Dacă veți consulta ghidurile alimentare sau autoritățile pentru sănătate, cum ar Organizația Mondială a Sănătății, răspunsul este clar: alegeți o versiune fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi, prezintă New York Times.

Această recomandare provine din ideea că produsele lactate grase sunt bogate în grăsimi saturate, așa că alegerea versiunilor cu conținut scăzut de grăsimi vă poate reduce riscul de boli de inimă, a spus dr. Dariush Mozaffarian, cardiolog și profesor de medicină la Universitatea Tufts.

Aceste îndrumări datează din 1980, atunci când a fost publicată prima ediție a „Ghidurilor Dietetice pentru Americani”. De atunci, majoritatea studiilor privind efectele grăsimilor din lactate asupra sănătății nu au reușit să găsească niciun beneficiu în a acorda prioritate versiunilor cu conținut scăzut de grăsimi față de cele bogate în grăsimi, a prezentat aceeași sursă.

Ceea ce pare a fi mai important decât nivelul de grăsime, a adăugat el, este ce produs lactat alegi în primul rând.

Ce sugerează cercetarea despre grăsimile din produsele lactate

În studiile care au întrebat oamenii despre dieta lor și apoi le-au urmărit sănătatea de-a lungul mai multor ani, cercetătorii au descoperit asocieri între consumul de lactate și scăderea riscului pentru anumite afecțiuni, cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare și diabetul de tip II, a menționat dr. Mozaffarian pentru New York Times.

Astfel de beneficii erau adesea prezente indiferent dacă oamenii alegeau iaurt, brânză sau lapte cu conținut redus sau ridicat de grăsimi. Și, deși produsele lactate bogate în grăsimi au mai multe calorii, studiile arată că cei care le consumă nu au șanse mai mari să se îngrașe.

Într-un studiu publicat în 2018, cercetătorii au urmărit 136.000 de adulți din 21 de țări, timp de nouă ani. Ei au descoperit că, în timpul perioadei de studiu, cei care au consumat două sau mai multe porții de produse lactate pe zi au avut cu 22% mai puține șanse în a dezvolta boli cardiovasculare și cu 17% mai puține șanse de a muri, decât cei care nu au consumat deloc lactate. În special, cei care au consumat niveluri mai mari de grăsimi saturate din lactate nu au avut mai multe șanse în a dezvolta boli de inimă sau a muri.

Într-o altă analiză, publicată tot în 2018, cercetătorii au reunit rezultatele a 16 studii care au implicat peste 63.000 de adulți. Ei au descoperit că, pe o medie de nouă ani, cei care aveau niveluri mai mari de grăsimi din lactate în sânge au avut 29% mai puține șanse spre a dezvolta diabet de tip II, decât cei cu niveluri mai scăzute.

Această descoperire sugerează că ar putea exista un beneficiu în a consuma grăsimile din lactate, mai degrabă decât a le evita, a spus dr. Mozaffarian.

Desigur, aceste studii nu pot demonstra că produsele lactate în sine reduc anumite riscuri de îmbolnăvire. Ar fi nevoie de studii clinice pe termen lung care nu au fost făcute, a transmis dr. Mozaffarian pentru NYT. Studiile pe termen mai scurt au arătat că folosirea produselor lactate, inclusiv cele cu grăsime, a făcut ca tensiunea arterială a participanților să scadă, iar aceștia nu au crescut în greutate. De asemenea, nici nivelul de colesterol nu a crescut, ceea ce sugerează, din nou, faptul că lactatele bogate în grăsimi nu sunt dăunătoare pentru sănătatea inimii.

De ce grăsimile din produsele lactate ar putea fi mai sănătoase

Există mai multe explicații posibile pentru care grăsimile din lactate ar putea să nu fie la fel de dăunătoare pe cât se credea anterior – și chiar pot fi sănătoase, a spus dr. Ronald Krauss, profesor de pediatrie și medicină la Universitatea din California, San Francisco, citat de NYT.

Printre diferitele tipuri de grăsimi saturate care pot fi găsite în alimente, produsele lactate conțin unele care par a fi neutre sau benefice pentru sănătate, inclusiv cele legate de reducerea riscurilor de apariție a diabetului de tip II și a bolilor arteriale, prezintă dr. Krauss.

Grăsimea din lapte este, de asemenea, ambalată în mod natural într-o structură unică numită membrana globulelor de grăsime din lapte, a spus Marie-Caroline Michalski, director de cercetare la Institutul Național de Cercetare pentru Agricultură, Alimentație și Mediu, din Franța. Componentele acestei structuri pot ajuta la legarea colesterolului în tractul digestiv, ceea ce poate îmbunătăți nivelul colesterolului din sânge.

În plus, devine clar că anumite tipuri de produse lactate pot fi mai bune decât altele, a transmis sursa menționată pentru New York Times.

Iaurtul și brânza, de exemplu, par să fie cel mai mult asociate cu beneficiile pentru sănătate. Acest lucru se poate datora faptului că ambele sunt alimente fermentate, care pot furniza bacterii bune pentru intestine. Ele conțin și alte molecule benefice produse în timpul fermentației, inclusiv vitamina K, specifică pentru sănătatea inimii, a spus dr. Mozaffarian.

Brânzeturile mai tari, cum ar fi cheddar-ul și parmezan-ul, par să aibă ca rezultat o absorbție mai treptată a grăsimilor în sânge decât brânzeturile mai moi și untul, ceea ce vă poate ajuta să vă simțiți mai sătul, conform dr. Michalski.

Sfaturi pentru alegerea produselor lactate

Penny Kris-Etherton, profesor de științe nutriționale la Universitatea de Stat din Pennsylvania, a declarat că un grup independent de experți în nutriție analizează în prezent dovezile privind modul în care consumul de grăsimi saturate afectează riscul de boli cardiovasculare. Acest lucru ar putea duce la schimbări viitoare ale recomandărilor pentru produsele lactate.

Până atunci, sursa prezentată susține că cel mai bine este să avem trei porții de lactate pe zi ca parte a unei diete echilibrate, așa cum este recomandat de ghidurile alimentare actuale. Pe baza celor mai recente date despre grăsimile din lactate, totuși, este în regulă dacă una sau două dintre aceste porții sunt laptele integral, iaurtul sau brânza, a spus aceasta, observând că mai mult decât atât ar putea avea prea multe calorii.

Dr. Mozaffarian sugerează încorporarea a cel puțin una sau două porții de iaurt și brânză pe zi, având în vedere beneficiile pentru sănătate ale acestor alimente – de preferat versiuni neîndulcite pentru a evita zahărul adăugat.

În ceea ce privește conținutul de grăsimi pe care ar trebui să îl alegi merge pe premisa „alege orice îți place”, transmite dr. Mozaffarian. Unele studii sugerează că ar putea exista un beneficiu al consumului de produse lactate bogate în grăsimi, „dar dovezile nu sunt încă suficient de convingătoare pentru a face o recomandare alimentară”, a adăugat el.

Dr. Michalski preferă să mănânce iaurt simplu: atunci când eliminați grăsimile naturale, pierdeți unele vitamine, cum ar fi vitaminele A și D.

În loc de unt, Dr. Kris-Etherton încurajează oamenii să folosească uleiuri pe bază de plante, cum ar fi uleiurile de măsline, canola sau soia, ori margarina făcută din aceleași uleiuri.

Untul și smântâna par să ridice nivelul colesterolului din sânge mai mult decât alte surse de grăsimi din lactate, a menționat dr. Krauss, care recomandă să le limitați dacă aveți colesterolul ridicat.

Și, deși nu există dovezi concrete că produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi sunt o alegere mai sănătoasă pentru toată lumea, a spus dr. Krauss, oamenii răspund diferit la alimente diferite.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare