Connect with us

Publicat cu

pe

Președintele Portugaliei, Anibal Cavaco Silva, a declarat miercuri, într-o conferință de presă comună cu omologul său Klaus Iohannis, că vizita sa în România are o componentă economică importantă, adăugând că este însoțit de o delegație numeroasă de oameni de afaceri portughezi.

Principalele declarații ale președintelui portughez Anibal Cavaco Silva:

  • Am trecut în revistă temele agendei bilaterale, temele agendei europene şi ale agendei internaţionale. În planul bilateral, doresc să încep prin a sublinia două realităţi care întăresc prietenia dintre cele două popoare.
  • Comunitatea română, pe de-o parte, în Portugalia, o comunitate coerentă şi care conţine o mie de cetăţeni, o comunitate bine integrată în cea portugheză, aducându-şi contribuţia pentru dezvoltarea socială şi economică a ţării.
  • Cea de-a doua realitate, legăturile în aria culturii. Este foarte important numărul de cărţi portugheze traduse în limba română, precum şi numărul de cărţi în limba română traduse în limba portugheză. Voi vizita mâine Biblioteca Centrală Universitară şi voi aduce un omagiu traducătorilor şi profesorilor români, care şi-au adus contribuţia pentru divulgarea culturii şi limbii portugheze şi aşadar şi pentru întărirea relaţiilor de prietenie între Portugalia şi România.
  • Această vizită a mea are şi o componentă economică foarte importantă. Sunt însoţit de o importantă delegaţie de oameni de afaceri şi vreau să vă spun că actualmente aproximativ 900 de companii portugheze dezvoltă relaţii comerciale cu antreprenori români şi aproximativ 6 companii portugheze sunt deja instalate aici, în România, dezvoltând proiecte de investiţii.
  • Am ocazia de a vizita mâine un important parteneriat între o mare companie portugheză şi o mare companie instalată aici, în România. Sunt convins că putem să întărim şi mai mult relaţiile comerciale şi de investiţii între cele două ţări, şi în acest sens, mâine voi participa într-un seminar economic, care reuneşte oameni de afaceri portughezi şi români. Este foarte important să îi aducem împreună pe antreprenorii celor două ţări, pentru a cunoaşte mai bine oportunităţile dintre cele două ţări. Vreau să fac o referire şi la o arie ceva mai sensibilă îîn cooperarea noastră anume apărarea.
  • Există o cooperare între cele două ţări, atât în cadrul bilateral, cât şi în cadrul NATO, pe care domnul preşedinte Iohannis deja l-a menţionat. În ambitul NATO, Portugalia îşi aduce contribuţia pentru mişcările de liniştire pe flancul de est al Europei. Aşa cum se ştie, avioanele portugheze, patru F-16 portugheze sunt aici, instalate în România, în ambitul programului mişcărilor de pacificare NATO. Este o zonă sensibilă, dar în care cele două ţări lucrează foarte bine în comun.
  • Am trecut în revistă şi temele agendei europene, subliniind Uniunea Energetică. Atât în România, cât şi în Portugalia sunt foarte bine dezvoltate legăturile, în aşa fel încât să se ducă la importurile gazului şi al energiei electrice. De aceea este important să se îmbunătăţească legăturile între reţelele energetice care există în Europa. Apoi, planul Juncker de investiţii. Cele două ţări au o viziune convergentă în acest plan, iar acest plan trebuie să dea un impuls important pentru a reduce nivelul mare de şomaj care există în Europa, în special şomajul celor tineri.
  • O problemă mare este şi cea a imigraţiei. Nu putem să ignorăm ceea ce se întâmplă în zona mediteraneană. Instabilitatea pe flancul de est al Europei este la fel de importantă, însă planul mediteranean este cel al tuturor membrilor în număr de 28 ai Uniunii Europene, la fel cum şi problema frontierei dinter Ucraina şi Rusia este tot problema tuturor statelor membre europene. Nu putem să admitem ca milioane şi milioane de fiinţe umane să-şi piardă vieţile în Marea Mediterană din pricina ambiţiilor de a îngloba spaţiul european.
  • Trebuie să combatem problema imigraţiei ilegale şi să dezvoltăm mecanismele de vigilenţă, pentru ca traficanţii de arme şi de fiinţe umane şi al terorismului să nu profite de visele bune pe care cetăţenii Africii le au. În acest sens, sperăm că următorul Consiliu European să se dezvolte mai mult în zona aceasta a refugiaţilor, care ajung în Europa, luând în calcul situaţia particulară a fiecăreia dintre ţări.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare